Ντούσκος, το χρυσό αστέρι της κωπηλασίας

Το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέρει την υπογραφή του.

Ο Στέφανος Ντούσκος εμφανίστηκε από το… πουθενά στην ελληνική καθημερινότητα. Όταν άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν απλά ένας από τους 83 της «γαλανόλευκης» αποστολής στο Τόκιο. Καμία πρόβλεψη για μετάλλιο δεν τον ακολουθούσε. Όσοι, όμως, τον ξέρουν, δεν έπεσαν από τα σύννεφα με την κατάκτηση του χρυσού στο σκιφ των ανδρών. Οι προπονητές του κάνουν λόγο για έναν αθλητή με έμφυτο το ταλέντο για την κωπηλασία, που το συνδύασε με πολλή και σκληρή δουλειά ώστε να γίνει αποτελεσματικός σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίστηκε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 συμμετείχε στην τετράκωπο. Γιαννιώτης γαρ, μια πόλη με μακρά παράδοση στο άθλημα, άφησε τον στίβο και μπήκε στη βάρκα. Για χάρη της κωπηλασίας έκανε για λίγο στην άκρη και τις σπουδές του στην ιατρική.

Ο Στέφανος Ντούσκος άρχισε από τα ελαφριά βάρη προτού περάσει στο σκιφ που είναι ανοιχτή κατηγορία χωρίς όρια. Αν και 1,87 μ. και πολύ γυμνασμένος κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει στον τελικό πιο έμπειρους και πιο θηριώδεις αντιπάλους. Μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό αυτό σε μια βάρκα, αλλά τους ανταγωνιστές του τους αποκαλεί δίμετρους που ζυγίζουν 100 κιλά και βάζουν σε κάθε χεριά τους μεγαλύτερη δύναμη και δίνουν ώθηση στη βάρκα τους. Ωστόσο, κανείς τους δεν είχε τη δύναμη της ψυχής του. «Είναι τέλειο το συναίσθημα. Είμαι ενθουσιασμένος, πραγματικά δεν έχω λόγια. Είμαι υπερήφανος για αυτό που πέτυχα, σημαίνει πάρα πολλά αυτό το μετάλλιο. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο επίτευγμα από το να κερδίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μετέχουν οι καλύτεροι στον κόσμο. Δεν ήταν εύκολη η κούρσα. Ήξερα ότι είχα να ανταγωνιστώ τους καλύτερους και έπρεπε να μείνω κοντά τους. Όταν είδα ότι ήμουν 3ος στα 750 μέτρα, είχα μόνο μία επιλογή. Να αυξήσω το ρυθμό μου. Άλλαξα ταχύτητα, έδωσα όλη μου τη δύναμη και βρέθηκα μπροστά. Ήθελα τόσο πολύ αυτό το μετάλλιο, που έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου “δώσε κι άλλο”. Η νίκη δεν απαιτεί μόνο να βρεθείς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σωματικά, αλλά και πνευματικά» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τον θρίαμβό του.

Στα 24 του αποτελεί το χρυσό παρόν και μέλλον της ελληνικής κωπηλασίας. Ο ίδιος μαζί με την Χριστίνα Μπούρμπου (20 ετών) και τη Μαρία Κυρίδου (20 ετών) που τερμάτισαν στην 5η θέση της δίκωπου άνευ πηδαλιούχου και πέρασαν στον τελικό του αγωνίσματος με παγκόσμιο ρεκόρ και την Αννέτα Κυρίδου (22 ετών) υπόσχονται να χαρίσουν στην Ελλάδα και άλλες μεγάλες επιτυχίες.