Eurovision 2025: Ο απόλυτος οδηγός των 37 συμμετοχών – Προγνωστικά και αποδόσεις
Ο κορυφαίος διαγωνισμός τραγουδιού είναι εδώ και η Γιουροβίζιον προσφέρει τις καλύτερες αγορές για στοίχημα.
Η αναμονή για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 έφτασε στο τέλος της. Η μεγάλη ώρα έφτασε και την Τρίτη (13/05) θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός και θα ακολουθήσει ο δεύτερος την Πέμπτη (15/05). Συνολικά, στη Eurovision 2025 έχουμε 37 συμμετοχές, αλλά μόνο ένα τραγούδι θα κερδίσει το μεγάλο βραβείο στον τελικό της Κυριακής (17/05) στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου διεξάγεται φέτος η γιορτή του τραγουδιού.
Από τον πρώτο ημιτελικό, θα βγουν νοκ άουτ πέντε χώρες και από το δεύτερο άλλες έξι. Αυτή τη χρονιά στις συμμετοχές υπάρχουν όπως πάντα πολλές ενδιαφέρουσες παρουσίες και πολλά για να αναλύσουμε. Από διαγωνιζόμενους που επιστρέφουν, μια τραγουδίστρια της όπερας κι ένα πιασάρικο dance κομμάτι για έναν διαστημικό σκύλο.
Στην πλατφόρμα της Betsson, όπου ένα στοίχημα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανακαλύπτεις πλούσιες προσφορές και τις καλύτερες αγορές σε ανεπανάληπτες αποδόσεις στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025.
EUROVISION 2025– O ΤΕΛΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ
Τα βλέμματα φυσικά είναι στραμμένα στη Σουηδία, μια από τις υπερδυνάμεις του διαγωνισμού. Οι KAJ με το τραγούδι Bara Bada Bastu επέλεξαν να εξυμνήσουν τα οφέλη της σάουνας, με μια «καυτή» σκηνική παρουσία όπου εμφανίζονται χορευτές με πετσέτες. Μάλιστα, το τραγούδι έχει και την υποστήριξη του Bjorn Ulvaeus των Abba, ο οποίος τραγουδά το κομμάτι στη δική του σάουνα. Βέβαια, όποιος το έχει ακούσει ίσως να το τραγουδά και στο μπάνιο του, μιας και η μελωδία του «κολλάει». Στη Eurovision ο τελικός λέτε να βγάλει… ατμούς; Οι αποδόσεις για το στοίχημα στα φαβορί έχουν τη δική τους κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα ως τώρα, ο μεγάλος ανταγωνιστής των KAJ είναι ο Αυστριακός τραγουδιστής JJ με την μπαλάντα του Wasted Love. Ο JJ ποντάρει στην εκπαίδευσή του ως τενόρος για να κάνει τη διαφορά, αν και το κομμάτι μπορεί να χαρακτηριστεί techno. Πάντως, σε πολλούς το τραγούδι μοιάζει μια αντιγραφή εκείνου που κέρδισε πέρυσι με την αγγελική φωνή του Nemo.
Από εκεί κι έπειτα, ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της Ιρλανδίας, όπου η Emmy με το Laika Party έχει δημιουργήσει ένα trance-pop κομμάτι για ένα σκύλο που πήγε στο διάστημα κι έμεινε εκεί. Όσο για τη Μεγάλη Βρετανία, το τραγούδι What The Hell Just Happened? είναι όνομα και πράγμα, αφού έχει οκτώ διαφορετικά tempo στη διάρκειά του. Αναμφίβολα, οι Remember Monday έχουν κερδίσει με τον τίτλο του κομματιού πολλούς τίτλους και σχόλια στα social media.
Πρώτος ημιτελικός (13/05)
- Ισλανδία: Væb – Róa
- Πολωνία: Justyna Steczkowska – Gaja
- Σλοβενία: Klemen – How Much Time Do We Have Left
- Εσθονία: Tommy Cash – Espresso Macchiato
- Ουκρανία: Ziferblat – Bird of Pray
- Σουηδία: KAJ – Bara bada bastu
- Πορτογαλία: Napa – Deslocado
- Νορβηγία: Kyle Alessandro – Lighter
- Βέλγιο: Red Sebastian – Strobe Lights
- Αζερμπαϊτζάν: Mamagama – Run with U
- Σαν Μαρίνο: Gabry Ponte – Tutta l’Italia
- Αλβανία: Shkodra Elektronike – Zjerm
- Ολλανδία: Claude – C’est la vie
- Κροατία: Marko Bosnjak – Poison Cake
- Κύπρος: Theo Evan – Shh
Στη συνέχεια, έχουμε και τα τραγούδια που είναι φόροι τιμής. Το Λουξεμβούργο και η Laura Thorn με το La Poupee Monte Le Son θυμίζει το γαλλικό Poupee De Cire, Poupee De Son που κέρδισε το διαγωνισμό το 1965. Στο μεταξύ, οι Tommy Cash και Gabry Ponte θα εκπροσωπήσουν το Σαν Μαρίνο και την Εσθονία, αντίστοιχα, με τραγούδια που τιμούν την ιταλική κουλτούρα.
Και φυσικά από τη Eurovision δεν λείπουν τα σεξουαλικά υπονοούμενα. Το Serving της Μάλτας, το οποίο τραγουδάει η Marina χρειάστηκε να αλλάξει τίτλο και στίχους, αφού παρέπεμπαν σε άλλα ζητήματα. Αναλόγως πως το ακούει κανείς, «πικάντικο» είναι και το Milkshake Man του Go-Jo, η συμμετοχή της Αυστραλίας. Και κλείνουμε αυτό το σετ με το Ich Komme της Erika Vikman, που εκπροσωπεί την Φινλανδία και συστήνεται ως «ένα απολαυστικό μασάζ που οδηγεί στην ικανοποίηση και την έκσταση».
Το στοίχημα στη Eurovision, πάντως, είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία. Στην πλατφόρμα της Betsson, βρίσκεις εξαιρετικές επιλογές για όλα τα γούστα και μεγάλη γκάμα αγορών με κορυφαίες αγορές για έξυπνα bets στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού τραγουδιού.
Με θέματα υγείας ασχολούνται τρία τραγούδια. Όλα τους με τον καρκίνο. Η συμμετοχή της Γαλλίας είναι αυτή που καταπιάνεται με το ζήτημα καλύτερα καθώς η Louane στο τραγούδι Maman μοιράζεται μια συζήτηση με τη μητέρα της, την οποία έχασε από τη νόσο όταν ήταν 17 ετών. Για τη δική του εμπειρία με τον καρκίνο μας τραγουδάει ο 19χρονος Νορβηγός Kyle Alessandro στο τραγούδι του Lighter.
Τέλος, ο Σλοβένος Klemen Slakonja είναι γνωστός ως κωμικός και κυρίως για τις μιμήσεις του – ιδίως αυτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – αλλά το τραγούδι του How Much Time Do We Have Left το έγραψε τη σύζυγό του αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του μυελού των οστών. Εκείνη, βγήκε νικήτρια από τη μάχη και θα βρεθεί μαζί του στη σκηνή της Eurovision όπου χορεύουν μαζί.
Και μιας κι αναφερθήκαμε σε χορό, υπάρχουν και τα κομμάτια που θα παίξουν πολύ αυτό το καλοκαίρι στα clubs και τα beach bars. Ένα από αυτά είναι το Strobe Lights του Red Sebastian, η συμμετοχή του Βελγίου. Η Δανία με το Hallucination της Sissal θυμίζει κομμάτι της Loreen, δις νικήτριας του διαγωνισμού. Το γερμανικό Baller των Abor και Tynna, στο μεταξύ, μοιάζει βγαλμένο από trance club του Βερολίνου. Ρυθμικό είναι και το Roa των Vaeb από την Ισλανδία. Η Ισπανίδα σταρ Melody, τώρα, ελπίζει να κερδίσει τις καρδιές του κοινού αναμειγνύοντας house και κιθάρα φλαμένκο στο Esa Diva. Πάντρεμα παράδοσης και μοντέρνας μουσικής έχουμε και στο Run With U του Αζερμπαϊτζάν από τους Mamagama. Το Zjerm των Shkodra Elektronike έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του.
Η ΚΛΑΥΔΙΑ ΣΤΗ EUROVISION ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ
Μια κατηγορία μόνο του μοιάζει να είναι το Asteromata της Klavdia. Όχι μόνο στους στίχους, αλλά και στον ήχο. Αν μη τι άλλο, ποντάρει σ’ αυτά τα στοιχεία αρχικά για να περάσει στον τελικό κι έπειτα να κάνει τη διαφορά με την πρωτοτυπία του, αλλά και τη σκηνική παρουσία της Klavdia, που τουλάχιστον στο εξωτερικό κέρδισε θετικά σχόλια.
Το τραγούδι που θα παρουσιάσει η Κλαυδια στη Eurovision καλείται να κερδίσει πολλά στοιχήματα για να λάμψει. Ωστόσο, στο εσωτερικό της ελληνικής αποστολής υπάρχει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.
Πιο ρυθμικό είναι το C’ est La Vie του Ολλανδού τραγουδιστή Claude, που τραγουδά για το ταξίδι του ως μετανάστης από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη ΛΔ Κονγκό ως την Ολλανδία και πως αγάπησε τη Eurovision.
Φυσικά, δεν λείπουν και οι μιμητές. Πέρυσι η Bambie Thug έγινε viral για το παρουσιαστικό της και τώρα υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν στα βήματά της. Η Πολωνή τραγουδίστρια Justyna Steczkowska, που εκπροσωπεί την χώρα της για δεύτερη φορά, στο Gaja λέει μέχρι και σλαβικό ξόρκι. Ο Κροάτης Marko Bošnjak, πάλι, σερβίρει το Poison Cake σε όσους του έκαναν ομοφοβικά σχόλια. Κι από το… σκοτάδι ας περάσουμε στο φως. Το λετονικό γκρουπ Tautumeitas με το τραγούδι Bur Man Laimi έχει κερδίσει θετικά σχόλια μιας και σε πολλούς θυμίζει κάτι από Bjork και Enya.
Δεύτερος ημιτελικός (15/05)
- Αυστραλία: Go-Jo – Milkshake Man
- Μαυροβούνιο: Nina Zizic – Dobrodošli
- Ιρλανδία: Emmy – Laika Party
- Λετονία: Tautumeitas – Bur man laimi
- Αρμενία: Parg – Survivor
- Αυστρία: JJ – Wasted Love
- Ελλάδα: Klavdia – Asteromata
- Λιθουανία: Katarsis – Tavo akys
- Μάλτα: Miriana Conte – Serving
- Γεωργία: Mariam Shengelia – Freedom
- Δανία: Sissal – Hallucination
- Τσεχία: Adonxs – Kiss Kiss Goodbye
- Λουξεβμούργο: Laura Thorn – La poupée monte le son
- Ισραήλ: Yuval Raphael – New Day Will Rise
- Σερβία: Princ – Mila
- Φινλανδία: Erika Vikman – Ich komme
Μεγάλος γρίφος είναι η Κύπρος. Οι στίχοι του Shh του Theo Evan είναι… μυστήριο και θα αποκαλυφθεί μονάχα στη σκηνή της Eurovision. Πάντως, το mood είναι ξεκάθαρα goth, κάτι που θα δούμε συχνά. Σε αυτό το μονοπάτι βαδίζει και το Kiss Kiss Goodbye της Τσεχίας όπου ο Adonxs κάνει παιχνίδια με την φωνή του. Καθώς και το Tavo Akys της λιθουανικής μπάντας Katarsis. Οπως και το Mila του Parg από την Αρμενία.
Στον πλούσιο κήπο της Eurovision υπάρχει και χώρος για throwback κομμάτια, που θυμίζουν rock των 70’s. Ο Ιταλός Lucio Corsi ακολουθεί την πεπατημένη των Maneskin και αναβιώνει μια glam rock μπαλάντα τραγουδώντας Volevo Essere Un Duro. Το ίδιο vibe συναντάμε και στο Deslocado των Napa από την Πορτογαλία. Υψηλού επιπέδου είναι και η ουκρανική συμμετοχή με το Bird of Pray των Ziferblat.
Κι από μπαλάντες; Γίνεται Eurovision χωρίς αυτές; Όχι. Το Ισραήλ συνεχίζει τη δυνατή του φόρμα στο είδος με το New Day Will Rise της Yuval Raphael. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Freedom της Mariam Shengelia από τη Γεωργία.
Ξεχωριστό είναι το Dobrodosli της Nina Zizic από το Μαυροβούνιο. Έχει την εμπειρία κιόλας από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό το 2013. Αυτή τη φορά νιώθει πως μπορεί να φτάσει ψηλά. Ταξίδι, σίγουρα, είναι το Voyage της Ελβετίας όπου η Zoe Me ζητά από τον κόσμο να συμπεριφέρεται ευγενικά.
Και ενόψει των τριών μεγάλων βραδιών μην παραλείψεις: Eurovision 2025: Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία στον διαγωνισμό τραγουδιού.
Ποιες χώρες βρίσκονται ήδη στον τελικό;
- Ελβετία: Zoë Më – Voyage
- Γαλλία: Louane – Maman
- Γερμανία: Abor & Tynna – Baller
- Ηνωμένο Βασίλειο: Remember Monday – What the Hell Just Happened?
- Ιταλία: Lucio Corsi – Volevo essere un duro
- Ισπανία: Melody – Esa diva
EUROVISION 2025 ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ
Η απάντηση στην ερώτηση η Eurovision 2025 πότε είναι, έχει τρία σκέλη. Η διοργάνωση αρχίζει επισήμως με τον πρώτο ημιτελικό στις 13/05. Στις 15/05 θα γίνει ο δεύτερος ημιτελικός και στις 17/05 ο μεγάλος τελικός.
**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ