ΕΚΟ Acropolis Rally: Συναρπαστικό θέαμα στο «Ράλι των Θεών»

Reading time7 λ

Το WRC επισκέπτεται την Ελλάδα με έναν αγώνα «κόσμημα» του οποίου υπερήφανος χορηγός είναι η Betsson.

Μετά την πετυχημένη επιστροφή του ΕΚΟ Acropolis Rally στην Ελλάδα, το «Ράλι των Θεών» επισκέπτεται και πάλι τα… ιερά χώματα της χώρας, που έχει γράψει ιστορία στο WRC. Η Betsson είναι υπερήφανος χορηγός ενός ξεχωριστού αγώνα που υπόσχεται θέαμα υψηλού επιπέδου και μοναδικές στιγμές δράσης από την Πέμπτη (8/9) ως την Κυριακή (11/9).

Το ΕΚΟ Acropolis Rally είναι ο 10ος αγώνας στο καλεντάρι του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του WRC. Οι πιλότοι αδημονούν για τη μεγάλη πρόκληση καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες όπου μπορούν να παρουσιάσουν όλες τις δεξιότητές τους. Οι ειδικές διαδρομές μεγάλου βαθμού δυσκολίας καθώς και η εντυπωσιακή υπερειδική του «ΟΑΚΑ» εγγυώνται μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Από το 1952 που έγινε η αρχή του Rally Acropolis ο συγκεκριμένος αγώνας είναι συνυφασμένος με το κορυφαίο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η ΥΠΕΡΕΙΔΙΚΗ ΣΤΟ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ»

Το… πετράδι του στέμματος του ΕΚΟ Acropolis Rally είναι η υπερειδική διαδρομή στο «ΟΑΚΑ». Την Πέμπτη (8/9) στις 19:30 τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στραφούν για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα για μια ιδιαίτερη παράσταση.

Το εγχείρημα της εκκίνησης ενός αγώνα του WRC της FIA και μιας υπερειδικής διαδρομής από τον αγωνιστικό χώρο ενός σταδίου χωρητικότητας 69.000 θεατών, ακόμη και ως σύλληψη εντυπωσιάζει.

Πολυαναμενόμενο είναι, λοιπόν, το πέρασμα 70 αγωνιστικών αυτοκινήτων από την ασφάλτινη, παράλληλη ειδική διαδρομή συνολικού μήκους 1,95 χλμ., που θα στηθεί εντός του αγωνιστικού χώρου του «Ολυμπιακού Σταδίου» της Αθήνας.

Η ειδική διαδρομή αποτελείται από 16 στροφές, ενώ περιλαμβάνει μία γέφυρα κι ένα άλμα. Θα διεξαχθεί στο κέντρο του «Ολυμπιακού Σταδίου» με τo χορτάρι ν’ αντικαθίσταται από την άσφαλτο. Η χάραξη της διαδρομής είναι παράλληλη, κάτι που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα θα αγωνίζονται ανά δυάδες, χαρίζοντας μια μοναδική εικόνα στους θεατές και εκτοξεύοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Οι καλύτεροι οδηγοί αγώνων ράλι του κόσμου με τα υπερσύγχρονα υβριδικά αγωνιστικά αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν τη φετινή εκδοχή του αγώνα με την υπερειδική, αλλά το θέαμα δεν περιορίζεται εκεί.

Στη διάρκεια του 4ήμερου αγωνιστικής δράσης οι οδηγοί θα κληθούν να καλύψουν περισσότερα από 300 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών.

Την Παρασκευή (9/9) τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν στην Πελοπόννησο για μια δύσκολη αγωνιστική ημέρα, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες θα αγωνιστούν σε πασίγνωστες διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας. Επίκεντρο του αγώνα, η πόλη της Λαμίας που φιλοξενεί και πάλι το Κέντρο του Αγώνα και το Service Park. Συνολικά θα γίνουν 16 ειδικές διαδρομές.

Τις εντυπώσεις, ωστόσο, αναμένεται να κερδίσει και μία νυχτερινή ειδική διαδρομή, που θα «κλείσει» την πρώτη καθαρά αγωνιστική ημέρα του αγώνα (9/9) και η οποία σαφώς θα αποτελέσει ένα από τα highlights της διοργάνωσης.

Να σημειώσουμε ότι παραμένουν στον σχεδιασμό του αγώνα οι πολύ δημοφιλείς ειδικές Λουτράκι, Βωξίτες, Πύργος, Ταρζάν και Ελευθεροχώρι. Η τελευταία, μάλιστα, είναι και η Power Stage του αγώνα το μεσημέρι της Κυριακής (11/9).

Επιπλέον, έχουν προστεθεί πολύ όμορφες και απαιτητικές ειδικές όπως η Δάφνη, η Λειβαδιά και το Περιβόλι, ενώ νέα χάραξη έχουν αποκτήσει οι ΕΔ γύρω από τα Γεράνεια Όρη (Λουτράκι και Χαρβάτι). Τα καθαρά αγωνιστικά χιλιόμετρα αυξήθηκαν στα 306,65 χλμ.

RALLY ACROPOLIS ΜΕ 70 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι συμμετοχές στο φετινό ΕΚΟ Acropolis Rally ανέρχονται στις 70 με πληρώματα από 31 χώρες να κοσμούν τη λίστα εκκίνησης. Το πλέον πλήρες ΕΚΟ Acropolis Rally της σύγχρονης εποχής, του οποίου υπερήφανος χορηγός είναι η Betsson, υπολογίζει στην πλήρη σύνθεση των εργοστασιακών ομάδων του WRC.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η παρουσία 13 αυτοκινήτων της κατηγορίας Rally1, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην νέα εποχή των υβριδικών αυτοκινήτων.

Η Toyota Gazoo Racing WRT θα ξεκινήσει τον αγώνα με τέσσερα Toyota GR Yaris, με τους νικητές του ΕΚΟ Rally Acropolis 2021Κάλε Ροβάνπερα και Γιόνε Χάλτουνεν, πλαισιωμένους από τους Έλφιν Έβανς-Σκοτ ΜάρτινΕσάπεκα Λάπι-Γιάνε Φερμ και Τακαμότο Κατσούτα-Άαρον Τζόνστον.

Με τρία i20 Ν έρχεται στην Ελλάδα η Hyundai Shell Mobis WRT. Οι Οτ Τάνακ-Μάρτιν Γιαρβέογια και Τιερί Νεβίλ-Μάρταιν Βίντεγκε θα ηγηθούν της προσπάθειας της κορεατικής ομάδας, ενώ το τρίτο Rally1 της Hyundai θα οδηγήσουν οι Ντάνι Σόρδο-Κάντιδο Καρέρα, που επανεμφανίζονται μετά το Rally Sardegna.

Η πολυνικής του αγώνα, η MSport Ford WRT, θα έχει την πολυπληθέστερη παρουσία καθώς ειδικά για το EKO Rally Acropolis θα… κατεβάσει έξι Puma Rally1!

Ανάμεσά τους θα βρίσκεται κι ο εννιά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Σεμπαστιάν Λεμπ. Ο Γάλλος οδηγός, με την Ιζαμπέλ Γκαλμίς, συνοδηγό, θα κάνει την τέταρτη και πιθανότατα τελευταία φετινή του εμφάνιση. Επιστρέφει στα χώματα της Ελλάδας για πρώτη φορά έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια! Στην προηγούμενη εμφάνισή του το 2012 είχε πάρει τη νίκη…

Μαζί του οι Κρεγκ Μπριν-Πολ ΝαγκλΓκας Γκρίνσμιθ-Γιόνας ΆντερσονΑντριάν Φουρμό-Αλεσάντρε Κόρια και Πιέρ Λουί Λουμπέ-Βενσάν Λαντέ. Με την στήριξη της βρετανικής ομάδας θα αγωνιστεί ακόμα ένα Puma Rally1, με τον Ιορδάνη Σερδερίδη στο τιμόνι του.

Ο Έλληνας οδηγός θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη φετινή του εμφάνιση με το αυτοκίνητο, με συνοδηγό τον Φρεντερίκ Μικλότ.

Στις 35 ανέρχονται οι συμμετοχές για το WRC2, με 11 ελληνικά πληρώματα να τρέχουν με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2. Ανάμεσά τους ο Πρωταθλητής Ελλάδας του 2019 και πρώτος στην άτυπη ελληνική κατάταξη του ΕΚΟ Rally Acropolis 2021Γιώργος Κεχαγιάς με συνοδηγό τον Δημήτρη Σαΐνη (Skoda Fabia Rally2 Evo).

Ο ΡΟΒΑΝΠΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Το περσινό ΕΚΟ Acropolis Rally ήταν, αν θέλετε, ένα… προσεχώς του φετινού. Η κυριαρχική νίκη που κατέκτησε ο Κάλε Ροβάνπερα σ’ έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες του έδωσαν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να πιστέψει ότι το 2022 θα μπορούσε να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Ο εντυπωσιακός Φινλανδός οδηγός μπορεί να στεφθεί την Κυριακή στην Λαμία. Τί χρειάζεται; Πρέπει να πάρει 18 περισσότερους βαθμούς από τον Οτ Τάνακ και μόλις τρεις παραπάνω από τον Έλφιν Έβανς. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει, μέχρι να… τελειώσει», είπε ο Ροβάνπερα που παραδέχθηκε ότι το φετινό EKO Rally Acropolis θα είναι περίπλοκο και ο ανταγωνισμός υψηλός.

Ο Κάλε Ροβάνπερα μετράει πέντε νίκες σε εννιά αγώνες. Έχει μαζέψει 203 βαθμούς. Δεύτερος είναι ο Οτ Τάνακ με 131 και τρίτος ο Έλφιν Έβανς με 116. Στην 4η θέση φιγουράρει ο Τιερί Νεβίλ με 106 και 5ος είναι ο Τακαμότο Κατσούτα με 92. Ο Τάνακ, πάντως, θέλει να συνεχίσει να πιέζει και να πανηγυρίσει μια 3η συνεχόμενη νίκη.

Κι όσο για τον τίτλο των κατασκευαστών, η Toyota Gazoo Racing WRT έχει 88 βαθμούς προβάδισμα από τη Hyundai Shell Mobis WRT (381 με 293), με την MSport Ford να βρίσκεται 3η με 189 πόντους.

«ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι αυτό θα είναι «το καλύτερο Rally Acropolis όλων των εποχών». Ο πήχης, πάντως, είναι πολύ ψηλά μιας και στο «Ράλι των Θεών», έχουν καταγραφεί ιστορικές επιδόσεις.

Στην Ελλάδα έλαμψε το εμβληματικό AlpineRenault A110 με το 1-2 των Ζαν-Λικ Τεριέρ και Ζαν Βινιάτ το 1973, στην πρώτη χρονιά του «Ράλι των Θεών» στο WRC.

Στη χώρα μας εντυπωσίασε το θρυλικό Ford Escort με τέσσερις νίκες από το 1977 ως το 1981 με τους Μπγιόρν Βάλντεγκορντ κι Άρι Βατάνεν να πανηγυρίζουν από δύο επιτυχίες έκαστος. Όπως ιστορία έγραψε και η Lancia Integrale είτε με τον Μίκι Μπιαζιόν ή τον Γιούχα Κάνκουνεν.

Στο Rally Acropolis, όμως, άφησαν το σημάδι τους και τεράστιοι οδηγοί. Το 1990 ο Κάρλος Σάινθ ο γηραιότερος, ο πατέρας του νυν πιλότου της Ferrari στη Formula 1, πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στο WRC στην Ελλάδα το 1990. Ακολούθησαν άλλες 25…

Φυσικά, κάθε οδηγός που τρέχει στο ΕΚΟ Acropolis Rally έχει στο μυαλό του τον πολυνίκη του «Ράλι των Θεών», τον Κόλιν ΜακΡέι, που στην καριέρα του στο WRC πέτυχε πέντε νίκες στην Ελλάδα από το 1996 ως το 2002, ένα επίτευγμα που τον… ανέβασε για πολλούς στην κατηγορία του κορυφαίου οδηγού WRC όλων των εποχών.

Σ΄ αυτά τα μονοπάτια θέλουν να βαδίσουν και οι σύγχρονοι οδηγοί με το WRC να έχει μπει στην υβριδική εποχή και συναρπάζει με το θέαμα που προσφέρει.