Ρουάντα-Πράσινο Ακρωτήριο, για την πρωτιά

Reading time3 λ

Η μάχη πρωτιάς ανάμεσα στη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήριο προσφέρει πληθώρα επιλογών για στοίχημα.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η φάση των ομίλων του Afrobasket που λαμβάνει χώρα στο Κιγκάλι της Ρουάντα, με την τρίτη αγωνιστική να καθορίζει τόσο τα απευθείας εισιτήρια για τα προημιτελικά, όσο και τις ομάδες που θα βρεθούν στον επόμενο γύρο για να διεκδικήσουν τη θέση στην οκτάδα. Φυσικά, δεσπόζει στις 19:00 το παιχνίδι Ρουάντα-Πράσινο Ακρωτήριο, που θα κρίνει την κατάληψη της κορυφής του πρώτου ομίλου.

Η οικοδέσποινα Ρουάντα πέτυχε μια τεράστια νίκη με 71-68 επί της Αγκόλας, έχει ήδη στο τσεπάκι της την πρόκριση για το δεύτερο γύρο, αλλά πλέον έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει και την πρώτη θέση, που θα την οδηγήσει κατευθείαν στα προημιτελικά. Κάτι που θα συμβεί ακόμα κι αν ηττηθεί με διαφορά εννέα πόντων. Την ίδια στιγμή, το Πράσινο Ακρωτήριο ηττήθηκε με 70-66 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά έχει ήδη προκριθεί στη δεύτερη φάση. Ωστόσο, αναζητά είτε απλή νίκη, αν νωρίτερα έχει νικήσει η Αγκόλα, είτε επικράτηση με 10 πόντους διαφορά, αν έχει κερδίσει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να κερδίσει την πρωτιά και να πάει στην οκτάδα.

Στις 16:00 παίζουν Λ.Δ. Κονγκό-Αγκόλα, με έπαθλο την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μπορεί να κέρδισε το Πράσινο Ακρωτήριο, ωστόσο δεν μπορεί να τερματίσει στην πρώτη θέση. Η νίκη της εξασφαλίζει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ. Ωστόσο, αν χάσει και υπάρξει τριπλή ισοβαθμία (με ήττα του Πράσινου Ακρωτηρίου) θα μείνει στον… αφρό με ήττας έως τέσσερις πόντους διαφορά. Η Αγκόλα, η οποία έχασε και από τη Ρουάντα και είναι η δυσάρεστη έκπληξη της διοργάνωσης, καλείται να κερδίσει με τουλάχιστον πέντε πόντους διαφορά για να είναι καλυμμένη σε όλα τα ενδεχόμενα.

Πιο ξεκάθαρη μοιάζει η κατάσταση στο δεύτερο γκρουπ, η τρίτη ημέρα του οποίου ξεκινά στις 13:00 με το παιχνίδι Αίγυπτος-Γουινέα. Η Αίγυπτος έχασε με 87-81 από την Τυνησία στο ντέρμπι και πλέον για να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου προσεύχεται για ήττα των Τυνήσιων από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Γουινέα, αφού ηττήθηκε με 61-60 στην εκπνοή από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κυνηγά πλέον ένα θαύμα. Με τέτοιο θα ισοδυναμεί η νίκη επί των Αιγύπτιων, που σε συνδυασμό με ήττα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα της δώσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Όσο για τη σύγκρουση Τυνησία-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η λογική λέει ότι η πρωταθλήτρια Αφρικής θα σφραγίσει την πρωτιά. Οι Τυνήσιοι έκαμψαν την αντίσταση της Αιγύπτου και με ακόμα ένα ροζ φύλλο θα είναι πρώτοι και θα προκριθούν απευθείας στα προημιτελικά. Σε περίπτωση ήττας, όμως, ενδεχομένως θα δουν την πλάτη της Αιγύπτου. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με τη σειρά της, έχει αγκαλιάσει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο μετά τη νίκη θρίλερ επί της Γουινέας. Κινδυνεύει με αποκλεισμό αν χάσει και σκάσει… βόμβα στην αναμέτρηση της Αιγύπτου με τη Γουινέα. Υπάρχει, βέβαια και το ενδεχόμενο να βρεθεί στην κορυφή, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται νίκη με 26 πόντους διαφορά.

13:00   Αίγυπτος-Γουινέα                                        Afrobasket 2021

16:00   Λ.Δ. Κονγκό-Αγκόλα                                  Afrobasket 2021

19:00   Ρουάντα-Πράσινο Ακρωτήριο                     Afrobasket 2021

22:00   Τυνησία-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία    Afrobasket 2021