Ραντεβού μελλοντικών αστέρων στην Κρήτη

Reading time5 λ

Το Ευρωμπάσκετ U20 2023 ξεκινά το Σάββατο στο Ηράκλειο και στοιχημα της Ελλάδας είναι η διάκριση.

Η διοργάνωση θα διαρκέσει μόλις οκτώ ημέρες, παρόλο που συμμετέχουν 16 ομάδες στην τελική φάση του τουρνουά, με δύο ρεπό για όλες, την Τρίτη 11 και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Όλα τα παιχνίδια για το μπάσκετ νέων θα γίνουν στο πανεπιστημιακό γήπεδο του Ηρακλείου Κρήτης και στα «Δύο Αοράκια».

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Στην πρώτη φάση οι ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων,  οι οποίοι είναι οι εξής:

Α’ Όμιλος: Βέλγιο, Ισραήλ, Τουρκία, Ιταλία
Β’ Όμιλος: Εσθονία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Σερβία
Γ’ Όμιλος:
 Πολωνία, Λιθουανία, Κροατία, Ελλάδα Δ’ Όμιλος: Ισλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία

Το ξεχωριστό είναι πως σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα παίξουν για να καθοριστεί η θέση τους, αφού θα συμμετάσχουν όλες στη φάση των «16». Απλά εκεί θα κοντραριστούν ο πρώτος κάθε ομίλου με τον τέταρτο ενός άλλου, ο δεύτερος με τον τρίτο και ούτω καθεξής. Στους ομίλους, διασταυρώνονται ο πρώτος με τον δεύτερο όμιλο και ο τρίτος με τον τέταρτο. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε ως τον τελικό με μονές αναμετρήσεις νοκ άουτ που θα προσφέρονται για συναρπαστικό στοιχημα online στην Betsson.

ΦΑΒΟΡΙ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

Οι περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες δεν έχουν βγάλει ακόμη αποδόσεις για νικητή του τουρνουά. Αλλά σε ένα poll που διεξάγεται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η Ισπανία U20 είναι το φαβορί, συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων. Ακολουθεί η Τουρκία με 11% και η Ελλάδα με 7%. Βέβαια, αυτό είναι βάσει ψηφοφορίας του κοινού και ειδικά για την Τουρκία, ίσως και για την Ελλάδα, να είναι κάπως πλασματικό το αποτέλεσμα. Κακά τα ψέματα πάντα στις μικρές ηλικίες η Ισπανία έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε είναι οι κάτοχοι του τίτλου. Η προηγούμενη διοργάνωση έγινε πέρυσι, με την Ισπανία να φτάνει στο τρόπαιο αήττητη, με 7-0 νίκες, κερδίζοντας στον τελικό την Λιθουανία, η οποία είναι στον όμιλο της Ελλάδας. Επίσης η Ισπανία έχει τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης, 14 συνολικά: τρία χρυσά, πέντε ασημένια και έξι χάλκινα. Αλλά δεν έχει τα περισσότερα χρυσά, με κάτοχο του ρεκόρ τη Σερβία, η οποία επέστρεψε φέτος στη μεγάλη κατηγορία. Η Σερβία δεν έχει τερματίσει ποτέ δεύτερη, κάτι που σημαίνει πως έχει 4/4 νίκες σε τελικούς, αλλά πήρε και δύο φορές την 3η θέση. Τρία χρυσά έχει κατακτήσει και η Ελλάδα, έχοντας και ένα ασημένιο. Μάλιστα, τρεις στους τέσσερις τελικούς που συμμετείχε έγιναν στην Ελλάδα, νίκησε σε δύο και έχασε στον έναν.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικά για την Εθνική Ελλάδας μπάσκετ U20, να σημειώσουμε πως θα είναι αποτυχία στον όμιλο αν δεν καταφέρει να μπει στην πρώτη δυάδα, ώστε να παίξει στη συνέχεια με πιο αδύναμο αντίπαλο. Πολωνία και Κροατία δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, εν αντιθέσει με την Λιθουανία, με την οποία θα γίνει και η «μάχη» για την πρωτιά. Οι Λιθουανοί έχουν τον πρώτο λόγο, δεδομένου πως ήταν και οι φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης.

ΟΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ «ΑΣΤΕΡΕΣ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Η αλήθεια είναι πως για τους σοβαρούς αναλυτές, αυτές οι διοργανώσεις δεν παίζουν σημαντικό ρόλο σχετικά με τους νικητές, τους δεύτερους και τους τρίτους. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρουν τα πιθανά μελλοντικά ταλέντα που θα μπορέσουν να αναδειχθούν και ως άνδρες. Ξεκινώντας λοιπόν από την Ελλάδα, ας δούμε ποιοι παίκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑΣ, Η «ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ» (ΕΛΛΑΔΑ)

Ο 19χρονος φόργουορντ του Παναθηναϊκού είναι το μεγάλο «αστέρι» της Ελλάδας. Με πλούσιες πλέον εμπειρίες από τη συμμετοχή του στην Euroleague, μπορεί να αποτελέσει διπλή απειλή για οποιαδήποτε άμυνα. Σταθερά καλό του «όπλο» η ευστοχία του στα τρίποντα. Αλλά και με ύψος 2,07 μέτρα, σε αυτή την ηλικία, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος και κοντά στο καλάθι.

ΜΑΪΚΛ ΚΑΪΣΕΔΟ, Η «ΣΑΪΤΑ» (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Ο 20χρονος γκαρντ με ύψος 2,00 μέτρα, αγωνίζεται στη Γρανάδα και φέτος είχε την ευκαιρία να δείξει τα προσόντα στην Liga ACB, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι καλός σε όλους τους τομείς που χρειάζεται ένας γκαρντ, με το ύψος του να του επιτρέπει και να έχει πλεονέκτημα σε άμυνα και επίθεση απέναντι σε αντίστοιχους παίκτες άλλων ομάδων. Φυσικά, όπως κάθε Ισπανός, είναι ικανότατος σε ελεύθερο χώρο και διαθέτει ταχύτητα.

ΜΑΞΙΜ ΡΕΪΝΟ, ΤΟ «ΣΚΙΑΧΤΡΟ» (ΓΑΛΛΙΑ)

Ο 20χρονος σέντερ, ζούσε μέχρι πριν δύο χρόνια στη «σκιά» του Βίκτορ Γουεμπανιάμα, αφού είναι σχεδόν συνομήλικοι και βγήκαν από την ίδια ακαδημία. Ο Ρεϊνό είναι λίγο πιο κοντός, μόλις 2,13 μέτρα, δεν έχει την ευχέρεια του Νο1 του ντραφτ στο σουτ, αλλά πήγε στο κολλέγιο του Στάνφορντ. Εκεί έκανε μία πολύ καλή χρονιά και αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλο ψηλό σε αυτό το τουρνουά.

ΜΟΤΙΕΖΟΥΖ ΚΡΙΒΑΣ, Ο ΛΙΘΟΥΑΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)

Η Λιθουανία έχει παράδοση στους ψηλούς καλούς σέντερ και ένας τέτοιος είναι ο Μοτιέζους Κρίβας. Με ύψος 2,14 μέτρα, υστερεί μόνο σε παραστάσεις, αφού έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στη δεύτερη ομάδα της Ζαλγκίρις. Άλλωστε είναι μόλις 18 ετών, από τους μικρότερους παίκτες του τουρνουά. Ήδη πάντως ετοιμάζει βαλίτσες, αφού έκλεισε τη νέα σεζόν στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

ΧΕΝΡΙΚ ΒΕΕΣΑΡ, Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΣΘΟΝΟΣ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ (ΕΣΘΟΝΙΑ)

Ο 19χρόνος  με ύψος 2,10 μέτρα είναι ένας σύγχρονος πάουερ φόργουορντ που κάνει σχεδόν τα πάντα. Γι’ αυτό και τον αγόρασε η Ρεάλ Μαδρίτης από πολύ μικρό, αλλά και αυτός αγωνίστηκε πέρυσι με τους Αριζόνα Γουάιλντκατς στο NCAA, μαζεύοντας εμπειρίες, αν και δεν είχε πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής ως ρούκι.

ΝΟΑΜ ΓΙΑΤΣΟΦ, Ο «ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ» ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ (ΙΣΡΑΗΛ)

Ο 18χρονος πόιντ γκαρντ της Χάποελ Ιερουσαλήμ πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής φέτος στην ομάδα του, η οποία τα πήγε περίφημα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά εκεί που εντυπωσίασε, παρά το χαμηλό, για την εποχή, ύψος του, (1,86), ήταν με την εθνική Ανδρών του Ισραήλ, όπου συμμετείχε στα προκριματικά για το παγκόσμιο κύπελλο, έχοντας μέσο όρο 15 πόντων!

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |