Τζάμπολ στο πιο αμφίρροπο Eurobasket

Reading time8 λ

Πολλοί είναι οι μνηστήρες που επιδιώκουν να κερδίσουν το στοίχημα της ανόδου στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Μια πενταετία πέρασε από το τελευταίο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αυτή η αδημονία έλαβε τέλος. Το Eurobasket 2022 ξεκινά την Πέμπτη (1/9) σε Γεωργία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία και αναμένεται να είναι το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών. Η μάχη για τη διαδοχή της Σλοβενίας, που κατέκτησε τον τίτλο το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, μοιάζει να μην έχει ξεκάθαρο φαβορί. Πολλές ομάδες θέτουν υποψηφιότητα για το τρόπαιο, με την αργυρή ολυμπιονίκη του Τόκιο, Γαλλία, την ισχυρότατη Σερβία του πολυτιμότερου παίκτη του NBA, Νίκολα Γιόκιτς, αλλά και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σλοβενία, την οποία καθοδηγεί ο μάγος Λούκα Ντόντσιτς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Με την κορυφή, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να φλερτάρει και η Ελλάδα, η οποία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στις επάλξεις, έχει βάλει ως στόχο να δώσει τέλος στην «ανομβρία» διακρίσεων που μαστίζει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εδώ και 13 χρόνια.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που κυνηγά το πρώτο μετάλλιο μετά από το 2009 στην Πολωνία, ξεκινά την προσπάθεια διάκρισης στο Eurobasket 2022 από τον τρίτο όμιλο, ο οποίος διεξάγεται στο «Μεντιολάνουμ Φόρουμ» του Μιλάνου. Η Εθνική μας μπορεί να πέρασε μεγάλη… φουρτούνα στη διάρκεια της προετοιμασίας λόγω τραυματισμών. Ωστόσο, θα παραταχθεί πλήρης στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και με την καθοδήγηση του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και την πληθωρική παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο στο γκρουπ.

Ο Greek Freak φαίνεται διψασμένος για μια επιτυχία με το εθνόσημο και το έδειξε με την παρουσία του στους αγώνες των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έγινε ο πρώτος μετά τον Νίκο Γκάλη που πέτυχε 40 πόντους φορώντας τα γαλανόλευκα και είναι αυτός που ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο την Εθνική ομάδα. Με την παρουσία των Νικ Καλάθη, Τζόι Ντόρσεϊ, έχοντας τους Γιώργο Παπαγιάννη, Κώστα Σλούκα και Ιωάννη Παπαπέτρου, που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, αλλά και τους έτερους αδελφούς Αντετοκούνμπο, Θανάση και Κώστα, η Ελλάδα μοιάζει να διαθέτει ένα ικανό σύνολο, που μπορεί να αφήσει πίσω του τις δύο βασικές ανταγωνίστριες για την κορυφή του τρίτου ομίλου, την οικοδέσποινα Ιταλία και την Κροατία.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ: ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Η Ιταλία κοντεύει να συμπληρώσει δύο δεκαετίες δίχως μια μεγάλη διάκριση. Η παρουσία της στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων πέρυσι στο Τόκιο δείχνει ότι η Σκουάντρα Ατζούρα επιστρέφει ξανά στο υψηλό επίπεδο και είναι λογικό να έχει μεγάλες βλέψεις, ως οικοδέσποινα του γκρουπ. Ωστόσο, η ατυχία χτύπησε την ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτζέκο, αφού το πιο μεγάλο της αστέρι, ο Ντανίλο Γκαλινάρι των Μπόστον Σέλτικς, τέθηκε νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού λίγες ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Λογικό να… κόβονται τα πόδια των Ιταλών, που διαθέτουν, πάντως ένα καλό ρόστερ, με τους Νικολό Μέλι, Σιμόνε Φοντέκιο και Λουίτζι Ντατόμε να σηκώνουν πλέον το βάρος.

Απρόβλεπτη εξακολουθεί να είναι η Κροατία, η οποία επίσης είναι διεκδικήτρια της κορυφής του τρίτου ομίλου. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς είναι εξαιρετικό. Με ηγέτη τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς των Γιούτα Τζαζ και συμπαραστάτες τους Ντάριο Σάριτς των Φοίνιξ Σανς, Ίβιτσα Ζούμπατς των Λος Άντζελες Κλίπερς και Μάριο Χεζόνια της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να κάνει θαύματα, στη θεωρία. Ωστόσο, οι Κροάτες εμφανίζουν πάντα ζητήματα νοοτροπίας, γεγονός που τους καθιστά ικανούς για το καλύτερο και το χειρότερο.

Για την τέταρτη θέση που οδηγεί στα νοκ-άουτ του Βερολίνου, θα παλέψουν ισότιμα Ουκρανία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία. Οι Ουκρανοί, που έχουν στο ρόστερ δύο NBAερς, τον Σβι Μιχάλιουκ (Τορόντο Ράπτορς) και τον Άλεξ Λεν (Σακραμέντο Κινγκς) και στον πάγκο τον έμπειρο Λετονό Άιναρς Μπαγκάτσκις, μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Η Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και νίκησε την Εθνική μας στην πρεμιέρα και η Εσθονία, θα παλέψουν για να τρυπώσουν στην τετράδα.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στον πρώτο όμιλο, που θα λάβει χώρα στην «Τμπλίσι Αρένα» της Τιφλίδας, τον πρώτο λόγο μοιάζουν να έχουν η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και η ταλαντούχα Τουρκία. Οι Ισπανοί βρίσκονται σε φάση αναδόμησης, δεν έχουν πια στη διάθεσή τους τον Πάου και τον Μαρκ Γκασόλ, ταλανίζονται από μεγάλες απουσίες, όπως αυτές των Ρίκι Ρούμπιο, Σέρχιο Γιούλ, Τσάτσο Ροντρίγκεθ, αλλά ουδείς μπορεί να τους διαγράψει ακόμα και από τη μάχη για το τρόπαιο. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο ξέρει καλά τα μονοπάτια των διακρίσεων και διαθέτει ικανότατες μονάδες, όπως οι αδελφοί  Χουάντσο και Γουίλι Ερνανγκόμεθ, ο Ουσμάν Γκαρούμπα, που αγωνίζονται στο NBA, ο «νατουραλιζέ» Λορέντσο Μπράουν και ο πολύπειρος Ρούντι Φερνάντεθ.

Η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τις δύο ήττες από Λετονία και Σερβία στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου. Το Eurobasket, όμως, μοιάζει με άλλη υπόθεση. Με τον δις πρωταθλητή της Euroleague, Εργκίν Αταμάν, να βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία, τους Φουρκάν Κορκμάζ, Τσεντί Οσμάν, Αλπερέν Σενγκούν, που διακρίνονται στο NBA και… μαέστρο τον Σέιν Λάρκιν, προορίζονται για διάκριση στο τουρνουά.

Τα άλλα δύο εισιτήρια φαίνεται ότι θα τα διεκδικήσουν η οικοδέσποινα Γεωργία και το Μαυροβούνιο. Οι Γεωργιανοί, που έχουν τον Ηλία Ζούρο στη τεχνική ηγεσία, επλήγησαν σημαντικά με τον σοβαρό τραυματισμό του Τόκο Σενγκέλια, που θα χάσει τη διοργάνωση. Ωστόσο, η παρουσία των NBAερς Γκόγκα Μπιτάτζε και Σάντρο Μαμουκελασβίλι κάτω από τα καλάθια μπορεί να τους ωθήσει προς τα νοκ-άουτ. Το Μαυροβούνιο στερείται τον κορυφαίο παίκτη του, τον Νίκολα Βούτσεβιτς των Σικάγο Μπουλς. Όμως, διαθέτει ένα αξιόλογο σύνολο, με τον νεαρό Μάρκο Σιμόνοβιτς, που επίσης αγωνίζεται στους Σικάγο Μπουλς, να αποτελεί πόλο έλξης. Η Βουλγαρία, με ηγέτη τον Σάσα Βεζένκοφ του Ολυμπιακού και το Βέλγιο, φαίνεται δύσκολο να διεκδικήσουν την πρόκριση.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: «ΦΩΤΙΑ» ΜΕ ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο δεύτερος όμιλος, που γίνεται στην «Λάνξες Αρένα» της Κολωνίας, είναι… φωτιά και λαύρα, αφού μετέχουν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία, η δεύτερη στο Τόκιο Γαλλία, η πάντα ικανότατη Λιθουανία και η οικοδέσποινα Γερμανία. Οι Σλοβένοι έχουν τα φόντα να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. Με τον θαυματουργό Λούκα Ντόντσιτς να είναι ο απόλυτος ηγέτης, τον MVP του προηγούμενου Eurobasket, τον Γκόραν Ντράγκιτς, να δίνει φέτος το «παρών» και με τους Βλάτκο Τσάντσαρ και Μάικ Τόμπι να στελεχώνουν τη ρακέτα, το συγκρότημα του Αλεξάντερ Σέκουλιτς βάζει πλώρη για την πρωτιά στο γκρουπ.

Βέβαια, η Γαλλία θα ορθώσει το ανάστημα της. Η αργυρή ολυμπιονίκης διαθέτει ένα πληρέστατο ρόστερ, παρά το γεγονός ότι δε θα αγωνιστούν οι Νικολά Μπατούμ και Νάντο Ντε Κολό. Έχει ηγέτες τον εντυπωσιακό σκόρερ Εβαν Φουρνιέ και τον «πύργο» Ρούντι Γκομπέρ, που είναι πρωταγωνιστές στο NBA. Πολλές ακόμα λύσεις κάτω από τα καλάθια με την παρουσία των Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Βενσάν Πουαριέ, Μουσταφά Φαλ, αλλά και ικανότατους περιφερειακούς, όπως οι Τιμοτέ Λουβαβού-Καμπαρό, Τομά Ερτέλ, Έλι Οκόμπο, Άντριου Αλμπισί. Για πολλούς, οι Τρικολόρ είναι το φαβορί όχι μόνο για την πρώτη θέση στην Κολωνία, αλλά και για το τρόπαιο.

Η Λιθουανία αποτελεί τον τρίτο πόλο του γκρουπ. Με τους δίδυμους πύργους από το NBA, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας των Νιού Όρλεανς Πέλικανς και τον Ντομάντας Σαμπόνις των Σακραμέντο Κινγκς, η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στα φαβορί. Βέβαια, δεν έχει τόσες πολλές λύσεις στην περιφέρεια. Η οικοδέσποινα Γερμανία έχει επίσης μεγάλες βλέψεις. Με τον Ντένις Σρέντερ, που πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να έχει την… μπαγκέτα, συνοδοιπόρους τους NBAερς Φραντς Βάγκνερ και Ντάνιελ Τάις, αλλά και τους Γιοχάνες Φόιγκτμαν, Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ, ο Γκόρντον Χέρμπερτ διαθέτει μια εξαιρετική «μαγιά» που μπορεί να βρεθεί ψηλά στη διοργάνωση. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, που θα έχει στη διάθεσή της τον Γιουσούφ Νούρκιτς των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και η Ουγγαρία δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν την υπέρβαση και να βρεθούν στον επόμενο γύρο.

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ο τέταρτος όμιλος, που θα διεξαχθεί στην «Όου Του Αρένα» της Πράγας έχει ένα και ξεκάθαρο φαβορί, που δεν είναι άλλο από τη Σερβία. Παρόντος του δις MVP του NBA, Νίκολα Γιόκιτς, αλλά και με πλειάδα αστέρων όπως οι Νεμάνια Μπιέλιτσα, Βασίλιε Μίσιτς, Μάρκο Γκούντουριτς, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Νίκολα Κάλινιτς και Βλάντιμιρ Λούτσιτς, η ομάδα του πολύπειρου Σβέτισλαβ Πέσιτς ονειρεύεται την επιστροφή στους τίτλους έπειτα από 22 χρόνια. Κι ας λείπουν οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Μπόμπαν Μαριανοβιτς, Αλεξέι Ποκουσέφσκι και Μίλος Τεόντοσιτς.

Από εκεί και πέρα, η γηπεδούχος Τσεχία θέλει να δώσει συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Έκτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, ένατη στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι και με τον αέρα της έδρας, έχει ως στόχο την παρουσία τουλάχιστον στα νοκ-άουτ. Βέβαια, με τον ηγέτη της, Τόμας Σατοράνσκι να έχει τραυματιστεί στην προετοιμασία και να αποτελεί ερωτηματικό η ετοιμότητά του, η δυναμική της δε θα είναι η ίδια. Διαθέτει, βέβαια, σπουδαία ικανότητα κάτω από τα καλάθια, με μπροστάρη τον Γιάν Βέσελι.

Η Φινλανδία είναι αυτή που μοιάζει έτοιμη να κάνει υπέρβαση. Η εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έφερε το εισιτήριο για την τελική φάση, δίνει ώθηση στο συγκρότημα του Λάσι Τουόβι, που με τον εκπληκτικό Λάουρι Μάρκανεν των Κλίβελαντ Καβαλίερς να κρατά την μπαγκέτα, μπορεί να κοιτάζει πιο ψηλά από τους «16» που βρέθηκε στο προηγούμενο Eurobasket. Το τέταρτο εισιτήριο από αυτό τον όμιλο φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν το Ισραήλ και η Πολωνία. Οι Ισραηλινοί στηρίζουν πολλά στον Ντένι Αβντίγια των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, αλλά δεν είναι πλούσιο το ταλέντο των υπόλοιπων. Οι Πολωνοί μπορεί να μην έχουν κάποιο μεγάλο αστέρι, αλλά στηρίζονται στο σύνολο. Όσο για την Ολλανδία, φαντάζει ως η πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ… ΓΟΥΡΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση, που θα γίνει στη «Μερσέντες-Μπενζ Αρένα» του Βερολίνου. Εκεί θα γίνουν οι μάχες των νοκ-άουτ και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου θα στεφθεί η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την ελπίδα ότι η Εθνική μας θα αγωνίζεται κι εκείνη τη βραδιά, διεκδικώντας ένα μετάλλιο, γιατί όχι και το τρόπαιο.

Άλλωστε το γήπεδο αυτό είναι γούρικο για τον Δημήτρη Ιτούδη. Το 2009 ήταν παρών ως βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τη Euroleague, ενώ το 2016 σήκωσε ο ίδιος το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας