Φρόσω Δρακάκη: «Τα κορίτσια γουστάρουν να παίζουν για την Εθνική Κωφών»

Reading time5 λ

Η δουλειά συνεχίζεται για την Εθνική Κωφών Γυναικών στο μπάσκετ και από ότι φαίνεται η επίδραση της προπονήτριας της ομάδας, Φρόσως Δρακάκη, ήταν αυτή που της έφερε και τα ανάλογα αποτελέσματα.  

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Εθνική κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, μετά τη νίκη επί της Ιταλίας με 53-45 και έκανε περήφανη τη χώρα μας για το εν λόγω κατόρθωμα!

Η Φρόσω Δρακάκη μίλησε στο Betsson Radio και την εκπομπή Game On Show, για όλα όσα έζησε αυτό το διάστημα στον πάγκο της γαλανόλευκης.

Αναλυτικά είπε για:

  • Το πώς βίωσε όλη την εμπειρία: «Ζώντας με τις αθλήτριες της ομάδας Κωφών πρέπει να πω ότι έχουν μία διαφορετική καθημερινότητα. Κατά τα λοιπά, δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τα πράγματα που κάνουν και οι υπόλοιποι από εμάς. Εγώ ένιωσα πολύ κοντά στις αθλήτριες και πραγματικά έχω μόνο κέρδος από αυτή τη συνεργασία».
  • Τι την έκανε να αναλάβει την Εθνική Κωφών Γυναικών: «Ήρθε μία πρόταση από την ομοσπονδία στις αρχές αυτού του χρόνου. Γνώριζα τις αθλήτριες της ομάδας γιατί με την ομάδα μου, τον Αμύντα συμμετείχαμε στην προετοιμασία των κοριτσιών, προκειμένου να τις βοηθήσουμε. Είχαμε καλές σχέσεις και σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργάτιδά μου η Μάρθα Αργυρίου, η οποία ήταν χρόνια στην ομάδα. Αρα για εμένα ήταν ένα ακόμα κίνητρο και ο άνθρωπος που με βοήθησε να εγκλιματιστώ πιο γρήγορα».
  • Το πόσο διαφορετικό είναι να κοουτσάρεις μία ομάδα Κωφών: «Επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ακούσουν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένες σε αυτά που λέγαμε. Απλά μιλούσαμε πιο αργά και πιο καθαρά. Και η Μάρθα Αργυρίου βοηθούσε με τη νοηματική γλώσσα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η συγκέντρωσή τους και η εκτέλεση σε αυτό που λέγαμε».
  • Το αν έμαθε τη νοηματική γλώσσα: «Βεβαίως και είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Και όπου έκανα λάθος τα κορίτσια με βοήθησαν, με διόρθωναν. Ήταν ένα κομμάτι με ενδιαφέρον, έμαθα βασικά πράγματα, προκειμένου να μπορώ να επικοινωνώ με τις αθλήτριες μέσα στο παιχνίδι και στις προπονήσεις. Είναι μία άλλη γλώσσα».
  • Την προκάτοχό της, την Αθηνά Ζέρβα και τις επιτυχίες που είχε η ομάδα: «Δεν σκέφτηκα τις προηγούμενες επιτυχίες. Και η ομάδα και η κόουτς ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι. Το είδα ως μία πρόκληση. Ήξερα ότι τα κορίτσια… διψούσα για νέες επιτυχίες και ουσιαστικά πάτησα πάνω σε αυτό. Είχα και εγώ μεγάλη όρεξη για να βοηθήσω την ομάδα και να πω ότι και τα κορίτσια με βοήθησαν σε πολλά επίπεδα. Παρά τις αρχικές φαινομενικές δυσκολίες, όλα κύλησαν ομάδα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό».
  • Την συναισθηματική διαχείριση του μεταλλίου: «Δέθηκα τόσο πολύ με τα κορίτσια, που μετά από ένα σημείο και μετά ήθελα να πετύχουμε μόνο για τα κορίτσια. Σε συναισθηματικό επίπεδο δεν σκέφτηκα κάτι για εμένα, πρωταγωνίστριες είναι οι αθλήτριες, ειδικά αυτές που ξέρουν πως είναι να κερδίζουν. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι αισθάνομαι πως ήταν πολύ πιο εύκολο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην προπονητική μου καριέρα για να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Ήξεραν τι ήθελαν, είχαν το κίνητρο, ήθελαν να δείξουν – σε αυτό το νέο ξεκίνημα – ότι είναι ακόμα εδώ, ότι είναι δυνατές, ότι μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο των επιτυχιών».
  • Τη συνέχεια της Εθνικής Κωφών και τις νέες αθλήτριες: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν γι’ αυτές τις ομάδες. Εγώ θα ήθελα να κάνω ένα άνοιγμα, όσοι είναι βαρύκοοι, κωφοί και ασχολούνται με το μπάσκετ, άνδρες και γυναίκες, να κάνουν μία επαφή με την ομοσπονδία. Πρέπει και εμείς, μέσω της ΕΟΚ, να απευθυνθούμε στους συλλόγους και να κάνουμε γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες να τους βοηθήσουν. Η ομάδα χρειάζεται ανανέωση. Ακόμη και οι αθλήτριες που είναι πιο μεγάλες ηλικίες, έχουν τρία χρόνια ακόμα. Προσέχουν το κορμί τους, προπονούνται σωστά και θα είναι αυτές που θα υποδεχτούν τα νέα παιδιά και θα τους δείξουν πως λειτουργεί αυτή η ομάδα».
  • Το ότι οι αθλήτριες της ομάδας «γουστάρουν» να παίζουν μπάσκετ σε αυτή: «Το ρήμα που χρησιμοποιείτε είναι σωστό. Περιγράφει σε απόλυτο βαθμό αυτό που αισθάνονται. Όταν είναι όλες μαζί, μεταμορφώνονται, βάζουν το κορμί τους μπροστά, παλεύουν για τις επιτυχίες τους και το εθνόσημο. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό αυτό που κάνουν».
  • Τη στιγμή που θα θυμάται από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κρήτης: «Είναι το χιαστί παιχνίδι με την Τουρκία, το οποίο μας οδήγησε στην τετράδα. Ήταν το παιχνίδι που η ομάδα έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση, κάτι που έγινε και στη φάση των ομίλων κόντρα στην Πολωνία, αλλά αυτό το ματς έδειξε ότι τα κορίτσια μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα».
  • Την επόμενη δοκιμασία για την Εθνική Κωφών: «Είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2024. Αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά στην Εθνική Ανδρών και τον κόουτς Γεραγωτέλλη. Δεν ήταν μόνο η ομάδα των Γυναικών μία παρέα. Γίναμε όλοι μαζί μία παρέα. Οι Άνδρες παρακολουθούσαν τα δικά μας ματς, εμείς βλέπαμε των Ανδρών. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, όπως και η υποστήριξη ανάμεσα στα μέλη των ομάδων και ουσιαστικά ήμασταν μία οικογένεια».
  • Τον κόουτς Γεραγωτέλλη: «Τον ήξερα, αλλά τώρα είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Ο κόουτς Γεραγωτέλλης έχει μία ισχυρή ενσυναίσθηση. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».
  • Την Ομοσπονδία Κωφών και το έργο που επιτελεί: «Είναι σημαντικό αυτό, αξίζει μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα. Υπάρχουν πολλά άτομα που δουλεύουν πάρα πολύ για την ομοσπονδία και να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει να αθληθεί, ανάλογα με την κλίση του, είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο, να διακριθεί και να νιώσει πολύ καλά».

Ακούστε όσα είπε η Φρόσω Δρακάκη στον Μιχάλη Γκιουλένογλου και την εκπομπή Game On Show

Το Betsson Radio ήρθε και παίζει κάθε μέρα με αθλητικές εκπομπές και 100% διασκέδαση. Πάτησε εδώ για να το ακούσεις!