Γιώργος Κοντός στο Betsson Radio: «Καλά τα τρόπαια, αλλά ο Παναθηναϊκός θέλει να βγάλει τον κόσμο από το σπίτι του»
Ο Γιώργος Κοντός αποφάσισε ότι η μπασκετική του μοίρα θα έχει τη συνοδεία ενός αμαξιδίου. Όχι για τον ίδιο, μολονότι υποχρεώθηκε να το βάλει στη ζωή του για ένα χρόνο, αλλά για τους παίκτες του.
Ο προπονητής της ομάδας με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Game On στο Betsson Radio και μίλησε στον Μιχάλη Γκιουλένογλου όχι μόνο για το εγχείρημα που κάνει ο Παναθηναϊκός, αλλά και για τον πραγματικό στόχο της ομάδας.
Ποιος είναι αυτός; Να καταφέρει να βγάλει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα κινητικό πρόβλημα και να τους εντάξει στα τμήματά ΑΜΕΑ.
«Έχουμε μάθει να κλειδώνουμε τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι τους και δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα για το πιο απλό. Τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν στην κοινωνία μας. Το κομμάτι του αθλητισμού ακολουθεί. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητό σου, να μετακινηθείς, να κατέβεις και να πας εκεί που θέλεις. Εγώ πάντα λέω είναι μία λεπτή γραμμή για να περάσεις από τη μία πλευρά στην άλλη», είπε ο Γιώργος Κοντός.
Και συνέχισε, μιλώντας για την επιλογή του να αναλάβει ομάδες με αμαξίδιο: «Το… μικρόβιο μπήκε από το πανεπιστήμιο, το οποίο θέλει να εντάξει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για να το κάνει, πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσει αυτούς που θα τους προπονήσει. Εγώ έπρεπε να μπω στη δική τους θέση και μάλιστα προς τιμήν τους, με υποχρέωσαν να παίζω μαζί τους, ως αρτιμελής. Οπότε ουσιαστικά να μπω στη θέσω αυτών των παιδιών. Έπαιξα ένα χρόνο, συναναστράφηκα μαζί τους και στο τέλος της χρονιάς η καθηγήτρια μου, μου είπε ότι είμαι έτοιμος να μπω στην κοινωνία και να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ίσως αυτό ήταν το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα. Το μπάσκετ με αμαξίδιο και το μπάσκετ είναι δύο διαφορετικά αθλήματα. Ούτε στην τακτική, ούτε στον τρόπο παιχνιδιού».
Για το πως συνεργάστηκε με τον Παναθηναϊκό: «Το σημαντικό είναι πως μετά την Εθνική και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι άνθρωποι, με πρότεινε ο Χρήστος Μαρτσάκης για να γίνει μία πρόταση συνεργασίας. Δεν σου κρύβω, πως μολονότι Αθηναίος, ζω στη Θεσσαλονίκη. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Και όμως επειδή το εγχείρημα και όσα μου πρότειναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είχαν φοβερή εξέλιξη, δε δίστασα να αφήνω την οικογένεια για αρκετές ημέρες την εβδομάδα και να έρχομαι για τις προπονήσεις. Αξίζει τον κόπο γιατί μου έδωσαν μία προοπτική που δεν είχαν βρει σε άλλη ομάδα. Τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη. Επένδυσαν σε παίκτες, σε επιτελείο και ακολούθησαν τη συμβουλή μου να επενδύσουμε και σε Έλληνες παίκτες».
Για τον τρόπο λειτουργία του Παναθηναϊκού: «Λειτουργεί επαγγελματικά ο Παναθηναϊκός. Το λέω ξεκάθαρα, αν δεν λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα κατέβαινα στην Αθήνα. Αν δεν ήταν αυτή η φιλοσοφία της. Εχουμε το μισό ρόστερ της Εθνικής ομάδας στον Παναθηναϊκό. Αυτό που ήθελα να καταλάβουν οι αθλητές είναι να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχουμε και φέτος ευρωπαϊκά ματς, πέρσι κερδίσαμε δύο ματς, ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που ανταπεξήλθε σε αρκετά υψηλό επίπεδο».
Για την προσθήκη του Μαρσίν Μπαλτσερόφσκι, μπαμπά του σέντερ της ανδρικής ομάδας, Όλεγκ: «Ο Μαρσίν Μπαλτσερόφσκι έδειξε από μόνος του ενδιαφέρον, όταν ο γιος του υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, να έρθει στην ομάδα. Πρότεινε αν θέλουμε να συνεργαστούμε, αν θέλει να μας βοηθήσει. Είναι προπονητής της Πολωνίας, η οποία είναι σε ανώτερη κατηγορία από εμάς. Για εμένα είναι μεγάλη τιμή, είναι 46 ετών, αλλά το επίπεδο και η νοοτροπία του πραγματικά σε βοηθάει για να φτάσεις πιο ψηλά. ΌΠως όταν είχε έρθει ο Ομπράντοβιτς και είχε βάλει στοιχεία της φιλοσοφίας του, έτσι κάνει και ο Μαρσίν».
Για το αν θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες και θα αποκτήσουν σύνολο με αμαξίδιο: «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Ο ανταγωνισμός στις μεγάλες ομάδες υπάρχει. Κάνοντας ο Παναθηναϊκός μία ομάδα, ακολούθησε η ΑΕΚ. Θα το κάνουν και άλλες ομάδες.
Στον Παναθηναϊκό μου είπαν ότι θέλουν μία ομάδα ικανή να ανταγωνιστεί στην Ευρώπη, αλλά το δεύτερο που ζήτησαν ήταν ότι πρέπει να ψάξει και να βγάλει ανθρώπους από τα σπίτια τους. Καλά τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ομάδα είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να βρουν κίνητρο να βγουν από τα σπίτια τους. Με τη βοήθεια της ομοσπονδίας και τον φορέων και μέσα από αυτήν τη συνέντευξη το βασικό στοιχείο είναι να το γνωρίσουν όσοι περισσότεροι.
Ένας από τους λόγους που διάλεξα και τον Μαρσίν είναι η προβολή που θα πάρει το άθλημα, να το μάθουν περισσότεροι άνθρωποι. Σήμερα μου είπε η κόρη μου ότι ένας φίλος της στο σχολείο, της ζήτησε να μάθει τι δουλειά κάνω. Και μόλις του είπε, πήγε στο σπίτι του και ζήτησε από τον μπαμπά του να του δείξει τι είναι το μπάσκετ με αμαξιδιο».
Ακούστε τη συνέντευξη Γιώργου Κοντού στο Betsson Radio και τον Μιχάλη Γκιουλένογλου.