Κατερίνα Σωτηρίου: To όμορφο ταξίδι με την Εθνική Γυναικών και το γαλανόλευκο τέλος

Reading time5 λ

Μέχρι τα 39 της χρόνια έδωσε και την ψυχή της για την Εθνική ομάδα Γυναικών στο μπάσκετ. Η Κατερίνα Σωτηρίου έδωσε το παρών στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ με τη γαλανόλευκη και αποφάσισε να… κρεμάσει τη φανέλα της αναφορικά με την αγαπημένη της εθνική.

Δύσκολη απόφαση; Για μερικούς ναι, για την Κατερίνα ίσως απόλυτα συνειδητοποιημένη. Η Ελληνίδα φόργουορντ μετά από μία πορεία γεμάτη διακρίσεις αποφάσισε να αφήσει την αγαπημένη της γαλανόλευκη και να προχωρήσει στη ζωή της. Να απολαύσει το καλοκαίρια της και να μην έχει στο μυαλό της μία ακόμα προετοιμασία.

Η Κατερίνα Σωτηρίου μίλησε στο Betsson Radio και την εκπομπή Game On Show με τον Μιχάλη Γκιουλένογλου για όλη της την διαδρομή στην Εθνική. Το πως βίωσε την απόφαση να σταματήσει, πότε αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ποιες είναι οι στιγμές που δεν θα ξεχάσει και τι θα ήθελε να «διορθώσει».

Η Κατερίνα Σωτηρίου μίλησε για:

-Το εάν της λείπει κάτι τώρα που τελείωσε το κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας: «Μου λείπει το λιγότερο μία πρόκριση στην οχτάδα που είδα τα αποτελέσματα και έχω ένα κρίμα βαρύ. Αυτό ναι.Αν με ρωτάς για την αποχώρηση από την Εθνική δεν νομίζω να έχω καταλάβει κάτι. Μόνο την πρώτη φορά της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου τότε εκεί θα νιώσω κάτι πιο έντονο να μου λείπει. Κατά τα άλλα είμαι πολύ κουρασμένη και πολύ γεμάτη.

Για μένα συνήθεια δεν είναι η Εθνική. Μία καλή συνήθεια ίσως. Δεν ένιωσα ότι κάτι ήταν δεδομένο με την Εθνική. Συνεχίζω να έχω αυτήν την όμορφη υποχρέωση και στο παράθυρο το Νοέμβριο ίσως να ταρακουνηθώ. Θα κοιτάξω την τσάντα της εθνικής και σίγουρα θα κάνω μία σκέψη από τη συνήθεια τόσων χρόνων».

Το πότε πήρε την απόφαση: «Δεν σου κρύβω ότι πριν ξεκινήσει η διετία με κόουτς Πρέκα ετοίμαζα το τέλος και πως θα γίνει. Είχα μπει στην διαδικασία. Εκεί ήρθε ο κόουτς Πρέκας και μου έκανε την πρόταση να συνεχίσω τουλάχιστον στο επόμενο παράθυρο και μου είπε: «αν νιώσεις στη συνέχεια κουρασμένη τότε είσαι ελεύθερο». Όταν ξεκινάω κάτι θέλω να το πηγαίνω μέχρι το τέλος, ειδικά με την Εθνική. Χαίρομαι που δεν το μετάνιωσα μετά τις δυσκολίες που υπήρχαν στα παράθυρα και τη διαδικασία γιατί αισθάνθηκα ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπήρχαν στιγμές σίγουρα που σκεφτόμουν ότι τώρα θα γίνει. Είχα ως σκοπό τον στόχο μου. Η ομάδα να μπει στο Πανευρωπαϊκό».

Το εάν το έχει μετανιώσει: «Έχω κάνει υπέρβαση πολλές φορές στο παρελθόν. Θα σου πω απλά ότι κάποιος με ρώτησε πριν πετάξουμε για το Ισραήλ και μου είπε ¨Κατερίνα πες ότι περνάμε στο Προολυμπιακό δεν θα συνεχίσεις;” και του είπα “Ωπα είναι μία καλή ερώτηση” και του είπα μετά από πέντε λεπτά ότι όχι δεν θα συνεχίσω. Και να φανταστείς ότι το μόνο που δεν έχω κάνει με την Εθνική είναι να αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλοι μου έλεγαν ότι Κατερίνα εσύ θα παίξεις μπάσκετ για ακόμα 4-5 χρόνια ή μου έλεγαν όταν ήμουν 5 χρόνια νεότερη ότι εσύ θα παίξεις μέχρι τα 45. Είναι θετικό και μία ευθύνη να μένεις σε καλή φυσική κατάσταση, όμως μόνο εγώ ξέρω πόσο αντέχει ο αγώνας και η ψυχή μου.  Όχι όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάλι όχι θα έλεγα. Εκτός αν είναι από κάποιο άλλο ρόλο. Δεν το έχω μετανιώσει πάντως»

Τις δύσκολες στιγμές πριν σταματήσει: «Να σου πω την αλήθεια οι πιο δύσκολες στιγμές για μένα ήταν πριν φτάσουμε στο Ευρωμπάσκετ. Είχα κάνει όλο το ταξίδι, είχα φτάσει στην πηγή και αγχωνόμουν αν θα έφτανα στους τελικούς. Μετά το Ολυμπιακός Παναθηναϊκός υπήρχε πολύ κούραση. Το να κάνεις μία ακόμα προετοιμασία ήταν δύσκολο. Για μένα είχα αυτή τη στοχοθέτηση στο μυαλό μου και ήμουν πολύ χαρούμενη και το ζούσα περισσότερο από άλλες φορές.  Το απολάμβανα, με βοηθήσαν τα κορίτσια και το σταφ. είχαμε καλή χημεία επειδή το γνώριζαν και τα κορίτσια απέναντι μου και εγώ ήμουν χαλαρή. Το απόλαυσα όλο και κοιτούσα να πάρω να γελάσω να προπονηθώ. Επομένως έκανα ότι καλύτερο μπορούσα να είμαι στο παρών και να μην φύγει ο λογισμός μου. Έκανα αναδρομές πίσω και προσπάθησα να κρατηθώ».

Τι κάνει έναν αθλητή για να ακολουθεί τόσο καιρό την Εθνική: «Θεωρώ ότι η κλήση μπορεί να έρθει για πολλούς αθλητές. Για να μπορείς να είσαι κορυφαίος θα πρέπει να έχεις μία διάρκεια και να έχεις κι άλλες δεξιότητες από το να είσαι μόνο καλός παίκτης. Δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος και θα ήθελα πάρα πολύ σε κάποιους να είναι πιο καλοπροαίρετοι. Γιατί σχολιάζουν ότι η άλλη είχε 20 πόντους γιατί παίρνουν την Σωτηρίου που βάζει 5. Ναι αλλά έχεις ρωτήσει πόσο καλή συμπαίκτρια είναι. Έχεις τσεκάρει τις δεξιότητες που έχει; Γιατί είναι πολλά τα πράγματα σε μία ομάδα και σε ένα σύνολο με πολλά εγώ. Χρειάζονται όλοι οι ρολίστες. Είναι πράγματα που δεν τα σκέφτονται οι περισσότεροι. Γενικότερα πάντως θέλει καλή διατροφή καλή ψυχική υγεία. Θέλει θυσίες. και ειδικά στην Εθνική ομάδα που ανά καιρούς δεν έχεις λάβει κάτι. Αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε παίξει αμισθί. Έχει τα θετικά αλλά χάνεις καλοκαίρια, ανθρώπους».

Το ποια είναι η κορυφαία στιγμή στην Εθνική: «Οι δύο στιγμές που φτάσαμε 4-5 θέση. Το 17 έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις. Περάσαμε καλά. Είχε δέσει και η παρέα και ΄όλα συνωμότησαν υπέρ μας εκτός από το να πάρουμε το μετάλλιο. Το 2009 όμως ήταν ένα μεγάλο μάθημα και μία δικαίωση και ένα σκαλοπάτι και ώθηση για συνέχεια. Την προηγούμενη χρονιά είχα κοπεί και με έκοψαν ως 13η και το 2009 ξεκινώντας ως μικρή και άπειρη και τσούκου τσούκου μέχρι την προετοιμασία και από τελευταία έγινα ενεργό μέλος. Μπήκα και στην 5άδα με κορυφαίες αθλήτριες και προσωπικότητες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έβαλα και εγώ το λιθαράκι μου στην πρώτη επιτυχία το 2009. Πήρα από αυτό τρομερή αυτοπεποίθηση και δυνάμωσε την πίστη μου για να συνεχίσω».

Το ποια είναι η στιγμή για να παίξεις τι θα άλλαζε: «Θα ξαναέπαιζα τον ημιτελικό το 2017, Ελλάδα-Βέλγιο που χάσαμε το μετάλλιο. Ένα όνειρο για όλους μας. Αυτό τον ημιτελικό θα έπαιζα».

Ακούστε τη συνέντευξη της Κατερίνας Σωτηρίου στο Betsson Radio και τον Μιχάλη Γκιουλένογλου

Το Betsson Radio ήρθε και παίζει κάθε μέρα με αθλητικές εκπομπές και 100% διασκέδαση. Πάτησε εδώ για να το ακούσεις!