Ο Γιάννης έφτασε στη γη της επαγγελίας

Reading time5 λ

Μετά από δύο τίτλους MVP, o Greek Freak κέρδισε το στοίχημα της κατάκτησης του πρωταθλήματος στο NBA.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου του NBA, έβλεπε μπροστά του το επόμενο βήμα. «Δε θέλω να με λέτε MVP μέχρι να γίνω πρωταθλητής», τόνιζε ο Έλληνας σούπερ σταρ και τελικά αυτή του η επιθυμία έγινε πράξη μετά από ακριβώς 10 μήνες.

Χάρη σε μια δική του μοναδική παράσταση, οι Μιλγουόκι Μπακς κατέκτησαν το πρωτάθλημα έπειτα από 50 χρόνια. Ακριβώς τόσους, 50 πόντους, σημείωσε στο έκτο και τελευταίο ματς, ο Greek Freak. Έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης, μετά από τον Μπομπ Πέτιτ το 1958, που σημειώνει 50 πόντους σε μια αναμέτρηση της σειράς των τελικών που κρίνει τον τίτλο.

Στο ίδιο κλαμπ με Τζόρνταν και Ολάζουον

Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική σελίδα ιστορίας που έγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αυτή τη σειρά των τελικών με τους Φοίνιξ Σανς. Ο απόλυτος ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς κέρδισε ακόμα μια ατομική διάκριση, αφού αναδείχθηκε –φυσικά- πολυτιμότερος παίκτης των NBA Finals με μέσο όρο: 35,2 πόντους, 13,2 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1,8 κοψίματα!

Έχοντας, λοιπόν, κατακτήσει νωρίτερα δύο τίτλους MVP της κανονικής περιόδου (το 2019 και το 2020), αυτόν του καλύτερου αμυντικού της σεζόν (2020), του πολυτιμότερου παίκτη του All Star Game (2021), έγινε ο μόλις τρίτος παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει συγκεντρώσει όλες αυτές τις ατομικές διακρίσεις.
Οι άλλοι δύο είναι ο μύθος Μάικλ Τζόρνταν και ο ονειρικός Χακίμ Ολάζουον.

Πρωταθλητής νωρίτερα από τον «Αέρινο» και τον ΛεΜπρον

Επιπλέον, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε ο μόλις δεύτερος παίκτης στην ιστορία των τελικών του NBA που είχε επιδόσεις +40 πόντων και +10 ριμπάουντ σε τρεις αγώνες μιας τελικής σειράς. Ο προηγούμενος ήταν ο τεράστιος Σακίλ Ο’ Νιλ, που είχε παρόμοια κατορθώματα το 2000, όταν και κέρδισε το πρωτάθλημα με τους Λος Άντζελες Λέικερς κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς.

Κι όλα αυτά στην ηλικία των 26 ετών. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, ο «Αέρινος» Μάικλ Τζόρνταν, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του με τους Σικάγο Μπουλς στα 28 του, το 1991, ενώ ο καλύτερος μπασκετμπολίστας των καιρών μας, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν 27 ετών όταν κέρδισε το πρώτο του δαχτυλίδι με τους Μαϊάμι Χιτ, το 2012.

Ο τίτλος ήρθε από τον δύσκολο δρόμο

Πέρα, όμως, από όλα αυτά τα εκπληκτικά κατορθώματα που θα γραφτούν στα χρυσά κατάστιχα του NBA, αυτό το πρωτάθλημα είναι μια μεγάλη δικαίωση του  χαρακτήρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κι αυτό διότι επέλεξε τον δύσκολο δρόμο για να φτάσει στο Έβερεστ του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να υπογράψει την πενταετή επέκταση του συμβολαίου του με τους Μιλγουόκι Μπακς, κλείνοντας τα αφτιά του στις… σειρήνες, που τον καλούσαν να αφήσει τα Ελάφια και να μετακομίσει σε κάποια υπερδύναμη του NBA για να κατακτήσει τον τίτλο. Ο Greek Freak, όμως, έμεινε πιστός στην ομάδα του που τον επέλεξε στο νούμερο 15 του ντραφτ το 2013.

Εκτίμησε ότι το Μιλγουόκι έχτισε πάνω του, βήμα-βήμα, το σύνολο που θα έφτανε τελικά στην κορυφή του NBA. Μισό αιώνα μετά από το παρθενικό πρωτάθλημα στην ιστορία του οργανισμού, το οποίο είχε την υπογραφή του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπαρ, ο οποίος ακόμα δεν είχε αλλάξει τ’ όνομά του από Λιού Άλσιντορ.

Η ζωή στα Σεπόλια έμοιαζε βουνό

Άλλωστε, όλη η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και όλης της οικογένειάς του είχε πάντα δύσκολα μονοπάτια. Από τότε που οι γονείς του, ο Τσαρλς και η Βερόνικα ήρθαν μετανάστες από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, η προσπάθεια επιβίωσης έμοιαζε βουνό.

Ο ίδιος, αλλά και τα αδέλφια του, παρότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ήταν… ανύπαρκτοι για το επίσημο κράτος. Δίχως χαρτιά, και με τη δαμόκλειο σπάθη του ρατσισμού πάνω από το κεφάλι τους, η καθημερινότητα στα Σεπόλια ήταν τις περισσότερες φορές εφιαλτική.

Τα προς το ζην έβγαιναν με απίστευτο κόπο. Γι’ αυτό και ο Γιάννης χρειάστηκε να κάνει πολλές φορές τον μικροπωλητή, με CD και γυαλιά να αποτελούν την πραμάτεια του στην προσπάθεια να βγάλει χρήματα, ώστε να γεμίσει το τσουκάλι της οικογένειας.

Οι αξίες και οι δεσμοί της οικογένειας Αντετοκούνμπο

Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες έδεσαν την οικογένεια, που μεγάλωσε με αξίες τα παιδιά της. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη λήξη του έκτου τελικού, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έτρεξε να αγκαλιάσει τη μητέρα του Βερόνικα, ενώ έσπευσε να κάνει βιντεοκλήση στον αδερφό του και συμπαίκτη του στους Μιλγουόκι Μπακς, τον Θανάση, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού.

Όπως, φυσικά δεν μπορεί να ξεχαστεί ο τρόπος που πανηγύρισε ο Greek Freak (μαζί με όλη την οικογένεια) την επιστροφή στην Ελλάδα του έτερου αδελφού του, Κώστα, πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν κέρδισε πρώτος απ’ όλη την οικογένεια τον τίτλο του πρωταθλητή του NBA, ως μέλος των Λος Άντζελες Λέικερς. Στο αεροδρόμιο έστησε ολόκληρη φιέστα!

Για τον Γιάννη, οι οικογενειακοί δεσμοί είναι το παν. Το έχει ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του, λέγοντας πως χαρίζει τη δόξα, τους τίτλους και τα χρήματα που έχει κερδίσει, στο βωμό της ενότητας και της αγάπης της οικογένειας.

Πρωταγωνιστής και στην κοινωνία

Πέρα, όμως από την οικογένεια, για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι εξίσου σημαντική και η κοινωνία. Ξεκίνησε τη δράση με τους Antetokounmpros, που αρχικά έδιναν αγώνες επίδειξης με σκοπό την προώθηση αθλητικής άμιλλας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, αλλά πλέον έχουν μετατραπεί σε ακαδημία μπάσκετ που αποτελεί αφετηρία για μη προνομιούχα παιδιά ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Φυσικά, ουδέποτε ξέχασε τη γειτονία του, τα Σεπόλια, όπου το έργο του είναι συνήθως αθόρυβο. Το περασμένο φθινόπωρο βρέθηκε εκεί για να μοιράσει κούτες τροφίμων, ενώ όπου αλλού υπήρξε ανάγκη, όπως στο Μάτι και την Καρδίτσα, ο Greek Freak φροντίζει να αποδεικνύει τις κοινωνικές ευαισθησίες του.

Όπως συνέβη άλλωστε και πέρυσι, όταν ήταν μπροστάρης στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στην πόλη του Μιλγουόκι. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις, συντάραξε τον Έλληνα σούπερ σταρ, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών. Επιπλέον, συνέβαλε στην –πρωτόγνωρη- αναβολή του παιχνιδιού των Μιλγουόκι Μπακς με τους Ορλάντο Μάτζικ για τα play-off του NBA πέρυσι τον Αύγουστο στη «φούσκα» του Ορλάντο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο MVP της ζωής, πολύ πριν κατακτήσει την κορυφή του NBA. Το σενάριο της ζωής του, που ήδη γίνεται ταινία, αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για το πώς μπορεί κάποιος να συνδυάσει την επιτυχία με τον αδαμάντινο χαρακτήρα. Δικαίως είναι το απόλυτο πρότυπο για πολλά μικρά παιδιά. Τόσο στον αγωνιστικό στίβο, όσο και σε αυτόν της κοινωνίας.