Σουηδία-Ισπανία, με φόντο την κορυφή

Reading time4 λ

Με το βλέμμα στην κορυφή του δεύτερου ομίλου η μάχη Σουηδίας και Ισπανίας, που ξεχωρίζει στο κουπόνι.

Σε ρυθμούς προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου κινούμαστε και σήμερα, με την ευρωπαϊκή ζώνη να περιλαμβάνει πολλά σπουδαία ματς που τραβήξουν τα βλέμματα. Πιο σημαντικό φαντάζει το Σουηδία-Ισπανία για τον δεύτερο όμιλο που μετέχει και η Εθνική μας και το οποίο ξεκινά στις 21:45 στη Στοκχόλμη. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά, αφού συναντήθηκαν και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μένοντας στη λευκή ισοπαλία.

Τώρα, βέβαια, είναι διαφορετικό το διακύβευμα, αφού διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτιά του γκρουπ, που δίνει απευθείας την πρόκριση για το Κατάρ. Οι Σουηδοί έχουν το απόλυτο των επιτυχιών μετά από δύο αγώνες, ωστόσο είναι αρκετά ανανεωμένοι, αφού αρκετοί δεν βρίσκονται πλέον στην αποστολή οι Λούστιγκ, Γκράνκβιστ, Γιάνσον (αμυντικοί), Λάρσον, Σβένσον, Χίλεμαρκ (μέσοι), Μπεργκ (επιθετικός). Αρκετές ανακατατάξεις, βέβαια, υπάρχουν και στην Ισπανία, με τον Λουίς Ενρίκε να μην επιλέγει τους Πάου Τόρες (αμυντικός), Πέδρι, Όλμο, Τιάγκο (μέσοι), που συνέβαλαν στην παρουσία της Φούρια Ρόχα ως τα ημιτελικά του Euro. Στο πλαίσιο του δεύτερου ομίλου αναμετρώνται Γεωργία-Κόσοβο στις 19:00, αναζητώντας την πρώτη τους νίκη στην προκριματική διαδικασία.

Από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της βραδιάς είναι το Ουγγαρία-Αγγλία του ένατου γκρουπ, που είναι προγραμματισμένο για τις 21:45. Οι Μαγυάροι, που επέδειξαν μαχητικό πρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι αήττητοι στο ξεκίνημα των προκριματικών κι αν επικρατήσουν θα βρεθούν στην κορυφή. Εκεί που κατοικοεδρεύουν οι Άγγλοι, οι οποίοι έχουν κερδίσει και τους τρεις πρώτους αγώνες, αλλά τώρα καλούνται να δείξουν χαρακτήρα, αφού παίζουν το πρώτο τους παιχνίδι μετά τον χαμένο τελικό του Euro. Για τον ίδιο όμιλο, μεγάλης σπουδαιότητας είναι και το Πολωνία-Αλβανία. Η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι καλείται να ξεχάσει το ναυάγιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για να μείνει ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης, ενώ η Αλβανία κυνηγά την πρώτη της υπέρβαση. Το πρόγραμμα του γκρουπ συμπληρώνει η κόντρα των αδύναμων, Ανδόρα-Σαν Μαρίνο.

Στον δέκατο όμιλο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στον αγώνα Λιχτενστάιν-Γερμανία, που διεξάγεται στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας. Ορόσημο αυτό το παιχνίδι για τους Γερμανούς, αφού θα έχουν για πρώτη φορά στον πάγκο τους τον Χάνσι Φλικ, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιόακιμ Λεβ, που πέρασε 15 χρόνια στην τεχνική ηγεσία των Πάντσερ. Για την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014, πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια απωλειών, έπειτα από το κάζο με τη Βόρεια Μακεδονία πριν τη συμμετοχή στο Euro, όπου σταμάτησε στη φάση των 16. Σημαντικό το Βόρεια Μακεδονία-Αρμενία. Η Βόρεια Μακεδονία, που ήταν αξιοπρεπής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θέλει να χτίσει πάνω στη νίκη επί της Γερμανίας, όμως, υποδέχεται την Αρμενία που είναι πρώτη και με 100% επιτυχία σε αυτό το γκρουπ. Στο Ισλανδία-Ρουμανία, αμφότερες χρειάζονται το τρίποντο ώστε να διατηρήσουν τις ελπίδες πρόκρισης, με τους Ρουμάνους να αναζητούν εκδίκηση για την ήττα στα πλέι-οφ του Euro.

Όσο για τον πέμπτο όμιλο, τα φαβορί έχουν θεωρητικά εύκολο έργο. Στις 21:45 παίζουν Τσεχία-Λευκορωσία και Εσθονία-Βέλγιο. Έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου έφτασαν ως τα προημιτελικά, οι Τσέχοι επιδιώκουν τη δεύτερη νίκη τους στα προκριματικά, ώστε να διατηρηθούν στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Υποδέχονται τους Λευκορώσους, που έχουν υπηρεσιακό προπονητή τον Γκεόργκι Κοντράτιεφ. Οι Βέλγοι, που δε δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες στο Euro, χάνοντας στην οκτάδα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία, θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν το αήττητο και την πρωτιά τους στο γκρουπ κόντρα στην Εσθονία που ακόμα δεν έχει βαθμό.

19:00   Γεωργία-Κόσοβο                               Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ανδόρα-Σαν Μαρίνο                          Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Βόρεια Μακεδονία-Αρμενία              Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Εσθονία-Βέλγιο                                 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ισλανδία-Ρουμανία                            Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Λιχτενστάιν-Γερμανία                        Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ουγγαρία-Αγγλία                               Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Πολωνία-Αλβανία                              Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Σουηδία-Ισπανία                                Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Τσεχία-Λευκορωσία                          Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου