Ιταλία-Αγγλία: φαβορί στη χώρα του… ποτέ

Reading time4 λ


Οι αντίπαλοι στον τελικό του EURO 2020, αναμετρώνται με το «καλημέρα» στα προκριματικά του επόμενου.

Στο Ιταλία-Αγγλία, που γίνεται την Πέμπτη (21:45), η Αγγλία έχει το προβάδισμα, τουλάχιστον με βάση την απόδοση του ζευγαριού, καθώς η νίκη της Αγγλίας προσφέρεται στο 2,57* στην πλατφόρμα της Betsson. Εκεί υπάρχει φυσικά μία πλειάδα διαθέσιμων επιλογών, τόσο σε επίπεδο pregame όσο και για live στοιχημα.

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Στο άκουσμα των ονομάτων Ιταλία και Αγγλία, το μυαλό όλων των ποδοσφαιρόφιλων πηγαίνει στον τελικό του EURO 2020, που λόγω Covid έγινε το 2021. Στις 11 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, Αγγλία και Ιταλία αναμετρήθηκαν στο «Wembley». Η Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ προηγήθηκε στο 2ο λεπτό με τον Σο κι η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι ισοφάρισε στο 67’ με τον Μπονούτσι. Το 1-1 παρέμεινε ως το τέλος της κανονικής διάρκειας, αλλά και της παράτασης, έτσι έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Εκεί, η Ιταλία ήταν πιο εύστοχη. Επικράτησε με 3-2 και κατέκτησε την κούπα. Έκτοτε βρέθηκαν αντιμέτωπες άλλες δύο φορές, για το Nations League. Στο πρώτο παιχνίδι, στο «Molineux» της Γουλβς, αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ (11/6/22). Στο δεύτερο, στο «Giuseppe Meazza» στο Μιλάνο, η Ιταλία επικράτησε 1-0, με γκολ του Ρασπαντόρι.

ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΝΙΚΑΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ

Με τις δύο ομάδες να είναι από τις πιο δυνατές της «Γηραιάς Ηπείρου», η μεταξύ τους κόντρα συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής. Συνολικά, έχουν «μονομαχήσει» 90 φορές, είτε στη μία χώρα είτε στην άλλη, αλλά και σε ουδέτερα, σε φιλικά κι επίσημα παιχνίδια. Η Ιταλία μετράει 13 νίκες, η Αγγλία 8, ενώ 9 ματς έληξαν ισόπαλα. Τα «τρία λιοντάρια», πάντως, μοιάζουν να έχουν ξεχάσει τον τρόπο για να νικούν την «Σκουάντρα Ατζούρα». Σε 11 αγώνες τους μετά το 1997, η Αγγλία έχει μόλις μία νίκη, η Ιταλία τέσσερις (και δύο επιτυχίες στη διαδικασία των πέναλτι) και έξι ισοπαλίες, σε 90λεπτο. Μάλιστα, η τελευταία νίκη της Αγγλίας σε επίσημο αγώνα ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1978. Συγκεκριμένα, στις 17/11/1977 επικράτησε με 2-0 στο «Wembley».

ΠΟΤΕ «ΔΙΠΛΟ» ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟ

Από το 1933 ως και το 1961, η Αγγλία έπαιξε πέντε φορές σε ιταλικό έδαφος και παρέμεινε αήττητη με απολογισμό τρεις ισοπαλίες και δύο νίκες. Από την τελευταία της, στις 24/5/1961, συμπληρώθηκαν ήδη 62 χρόνια. Έκτοτε, σε οκτώ μεταξύ τους ματς στην Ιταλία, η Αγγλία δεν έχει νίκη. Έφερε δύο ισοπαλίες και γνώρισε έξι ήττες. Αξιοσημείωτο ότι σε επίσημο ματς, η Ιταλία δεν έχει χάσει ποτέ εντός έδρας από την Αγγλία. Έχει τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, με συνολικό σκορ 6-1 υπέρ της «Σκουάντρα Ατζούρα». Πάντως, τώρα θ’ αναμετρηθούν για 1η φορά στο «Diego Armando Maradona» της Νάπολι.

ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Στις 15 Οκτωβρίου του 2013 η Ιταλία φιλοξένησε την Αρμενία στο «Diego Armando Maradona» (τότε «San Paolo») για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, παραχωρώντας ισοπαλία με σκορ 2-2. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η «Σκουάντρα Ατζούρα» αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο γήπεδο. Συνολικά, έχει δώσει 22 ματς στην έδρα της Νάπολι, ενώ είχε παίξει άλλες δύο στην πόλη του νότου τη δεκαετία του ’30, αλλά σε άλλο γήπεδο.

ΚΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟ «DIEGO ARMANDO MARADONA»

Το «σπίτι» της Νάπολι δεν φέρνει τύχη στην εθνική ομάδα της Ιταλίας. Στους τρεις αγώνες που έχει δώσει εκεί μετά το 2000 μετρά ισάριθμες ισοπαλίες: 1-1 με την ομάδα που συνέθεταν ως Γιουγκοσλαβία η Σερβία με το Μαυροβούνιο (2002), 1-1 με τη Λιθουανία (2006) και 2-2 με την Αρμενία (2013). Είχε προηγηθεί μία ήττα από τη Δανία (3-2 το 1999) κι έτσι, μετράει τέσσερις σερί αγώνες εκεί χωρίς νίκη. Σε μία λίγο πιο μεγάλη… εικόνα, έχει μόλις δύο επιτυχίες σε οκτώ αγώνες μετά το 1990 (2-4-2). Φυσικά, η πιο «μαύρη» στιγμή ήταν ο αποκλεισμός από την Αργεντινή, στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990. Τότε που οι κάτοικοι της πόλης υποστήριζαν την εθνική του λατρεμένου τους ειδώλου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κι όχι εκείνη της χώρας τους!

ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΟΡΕΡ Η «ΣΚΟΥΑΝΤΡΑ ΑΤΖΟΥΡΑ»

Η Ιταλία δεν έχει πια στην αποστολή της κάποιον επιθετικό με μεγάλη δεινότητα στο να «βρίσκει δίχτυα». Χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που να έχει διψήφιο αριθμό γκολ με την εθνική. Ο 1ος σκόρερ της πλέον είναι ο Νικολό Μπαρέλα της Ίντερ με 8 γκολ, που όμως δεν είναι «καθαρός» στράικερ. Ακολουθεί ο Μπεράρντι της Σασσουόλο με 6 κι ο Πελεγκρίνι της Ρόμα με 5. Στην Αγγλία, αντιθέτως, ξεχωρίζει ο Χάρι Κέιν, που έχει σκοράρει 53 φορές με τα «τρία λιοντάρια», ενώ διψήφιο αριθμό γκολ (15) έχει κι ο Μάρκους Ράσφορντ.

Θα καταφέρει η Ιταλία να διατηρήσει το αήττητο της έδρας της σε επίσημο ματς απέναντι στην Αγγλία ή αυτή θα σημειώσει το πρώτο της «διπλό»; Θα συνεχιστεί το αρνητικό σερί της Ιταλίας στη Νάπολι;