UEFA Conference League και το στοίχημα της Ελλάδας

Reading time6 λ

Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ, αμφίρροπος τελικός στο Conference League με πολλές επιλογές για στοιχημα.  

Από το Καλοκαίρι του 2021 η UEFA απέκτησε και πάλι 3η ποδοσφαιρική διοργάνωση συλλόγων στους άνδρες, ύστερα από 23 χρόνια. Το UEFA Conference League καθιερώνεται σιγά-σιγά στη συνείδηση των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων και ταυτόχρονα, δίνει διεθνή διέξοδο σε αρκετές ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου». Στις 7 Ιουνίου στις 22:00 θα διεξαχθεί στην Πράγα ο 2ος τελικός του Κόνφερενς Λιγκ, Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ, ματς για στοίχημα στην πλατφόρμα της Betsson.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η παρουσία της Ελλάδας στο UEFA Conference League την 1η διετία δεν χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Μόνο μία από τις έξι προσπάθειες ελληνικών ομάδων για παρουσία στο γκρουπ της διοργάνωσης στέφθηκε με επιτυχία: αυτή του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2021-22. Την ίδια χρονιά Άρης και ΑΕΚ είχαν αποκλειστεί στα καλοκαιρινά προκριματικά, όπως συνέβη και με τους τρεις εκπροσώπους ματς (Παναθηναϊκό, Άρη και ΠΑΟΚ) τη σεζόν που τελειώνει. Ωστόσο, η χώρα μας θα φιλοξενήσει τον επόμενο τελικό, τον 3ο στην ιστορία του θεσμού, που θα διεξαχθεί στην «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 29 Μαΐου του 2024.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, αυτή που θ’ αρχίσει σε λίγες εβδομάδες, στο UEFA Conference League θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο ΠΑΟΚ (4ος στη βαθμολογία) κι ο Άρης (5ος). Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από το 2ο προκριματικό γύρο και για να καταφέρουν να φτάσουν σε γκρουπ, θα πρέπει να πετύχουν τρεις προκρίσεις. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3ος κι ευνοημένος από το ότι η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ, μετέχει στη 2η τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το UEFA Europa League. Ξεκινάει από τον 3ο προκριματικό γύρο και θέλει δύο προκρίσεις για να μπει σε όμιλο. Υπάρχουν όμως και δύο… δρόμοι για να εξασφαλίσει το ελάχιστο, το να συμμετάσχει δηλαδή σε όμιλο του UEFA Conference League. Αυτό μπορεί να συμβεί αν αποκλειστεί στον 3ο γύρο του UEFA Europa League, οπότε θα χρειάζεται πρόκριση στα πλέι οφ του UEFA Conference League, όπου θα… υποβιβαστεί. Ο άλλος τρόπος είναι να πανηγυρίσει πρόκριση με το «καλημέρα» στη διοργάνωση που συμμετέχει. Αν το καταφέρει, θα περάσει στα πλέι οφ του UEFA Europa League. Ενδεχόμενος αποκλεισμός σ’ αυτήν τη φάση, θα τον στείλει σε όμιλο του UEFA Conference League. Οι «ερυθρόλευκοι» δηλαδή, χρειάζονται τουλάχιστον μία πρόκριση, για να εξασφαλίσουν μία θέση σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ


Ο Παναθηναϊκός έχει… μεγάλο δρόμο για να φτάσει σε γκρουπ, αλλά και δύο «δεύτερες ευκαιρίες». Ξεκινάει από το 2ο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League. Αν αποκλειστεί αμέσως θα βρεθεί στον 3ο γύρο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League και θα πρέπει να διανύσει την ίδια πορεία με τον Ολυμπιακό (δύο προκρίσεις σ’ εκείνη τη διοργάνωση ή τουλάχιστον μία για να βρεθεί σε όμιλο του UEFA Conference League). Αν οι «πράσινοι» αντιθέτως περάσουν στον 3ο γύρο του UEFA Champions League εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό όμιλο, εκείνο του UEFA Conference League, ακόμη κι αν στη συνέχεια κάνουν μόνο ήττες.

ΣΙΓΟΥΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ τέλος, που μπαίνει στον 3ο γύρο του UEFA Champions League και έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε όμιλο, ακόμη κι αν κάνει μόνο ήττες. Αν ηττηθεί αμέσως στη «μεγάλη» διοργάνωση πάει στα πλέι οφ του UEFA Europa League κι αν ηττηθεί κι εκεί, οδηγείται σε γκρουπ του UEFA Europa League. Η πρωταθλήτρια χρειάζεται δύο προκρίσεις για να μπει σε γκρουπ του UEFA Champions League ή τουλάχιστον μία για να βρεθεί σε γκρουπ του UEFA Europa League.

ΚΑΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ

Το UEFA Conference League είναι η 3η στην ιεραρχία διοργάνωση της UEFA κι αυτό σημαίνει πως, τα χρήματα που κερδίζουν οι ομάδες είναι μειωμένα σε σχέση μ’ εκείνα του UEFA Champions League και του UEFA Europa League. Η κάθε ομάδα που συμμετέχει στον 2ο προκριματικό γύρο (εκεί που μετέχουν ο ΠΑΟΚ κι ο Άρης) κερδίζει από 350.000€. Η πρόκριση στον 3ο γύρο φέρνει άλλα 550.000€ κι εκείνη στα πλέι οφ αποφέρει άλλες 750.000€. Η κάθε ομάδα που φτάνει σε γκρουπ της διοργάνωσης θα εισπράξει από 2.940.000€ κι από εκεί και πέρα κάθε νίκη πληρώνει 500.000€ και κάθε ισοπαλία 166.000€. Η 1η του κάθε ομίλου παίρνει 650.000€ και η 2η 325.000€.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Το UEFA Conference League έχει ήδη σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της ηπείρου. Βεβαίως, στην πορεία θα βρεθούν κι άλλα μεγάλα σωματεία. Την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία εκπροσωπούν οι 7ες των πρωταθλημάτων τους. Πρόκειται για τις Άστον ΒίλαΆιντραχτ Φρανκφούρτης, Γιουβέντους και Οσασούνα, αντίστοιχα. Από τη Γαλλία, μετέχει η 5η της βαθμολογίας, η Λιλ. Όλες αυτές ξεκινούν από τα πλέι οφ.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ-ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Η ιταλική ομάδα ψάχνει το 2ο ευρωπαϊκό της Κύπελλο, μετά το Κύπελλο UEFA που είχε κατακτήσει το 1961. Στη Serie Α’ είχε μία… μέτρια πορεία φέτος, τερματίζοντας 8η. Στο UEFA Conference League έδωσε συνολικά 16 παιχνίδια και είχε 11 νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η Φιορεντίνα έχει παίξει 12 φορές με αντίπαλο από την Αγγλία. Μετράει έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ο Βραζιλιάνος Καμπράλ είναι ο 1ος της σκόρερ στη διοργάνωση με 7 γκολ, ενώ 6 έχει σημειώσει ο Λούκα Γιόβιτς κι από 5 οι Γκονζάλες και Μπαράκ. Ο τελευταίος γνωρίζει πολύ καλά το γήπεδο του τελικού, καθώς έχει αγωνιστεί πολλές φορές εκεί και με τη Σλάβια Πράγας, αλλά και με τις εθνικές ομάδες της Τσεχίας. Για τη Γουέστ Χαμ, αν έρθει ο τίτλος ο δεύτερος ευρωπαϊκός και για την Αγγλική ομάδα. Είχε πάρει κι αυτή το Κύπελλο UEFA τη δεκαετία του ’60 και συγκεκριμένα το 1965. Στην Πρέμιερ Λιγκ απογοήτευσε, καθώς έμεινε στη 14η θέση. Στο UEFA Conference League πάντως, ήταν εξαιρετική. Παρέμεινε αήττητη και στους 14 αγώνες της, νικώντας στους 13 από αυτούς. Ο δικός της 1ος σκόρερ στη διοργάνωση είναι ο Μιχαΐλ Αντόνιο από την Τζαμάικα, με 6 γκολ.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |