Χρήμα που προκαλεί ίλιγγο στο Top-20 των πλουσιότερων ομάδων του κόσμου

Reading time12 λ

Οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου συνήθως έχουν τους πιο ακριβούς παίκτες αλλά και τα μεγαλύτερα έσοδα από πολλές πηγές.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να μετράει σχεδόν δύο αιώνες ζωής, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει μια  ανεπανάληπτη άνθηση με τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων να έχουν εκτοξευθεί και να τους αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα ετησίως. Κάθε χρόνος που περνά, όλο και περισσότερα χρήματα επενδύονται στο παιχνίδι. Μερικοί σύλλογοι έχουν τέτοια οικονομική δύναμη που μπορούν να επενδύσουν έως και 222 εκατομμύρια ευρώ σε μία και μόνο μεταγραφή. Όμως, ποια είναι η πλουσιότερη ομάδα ποδοσφαίρου; Μήπως κάποια από τους γίγαντες της Premier League; Μήπως η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μπαρτσελόνα; Ή ακόμη και κάποια ομάδα εκτός Ευρώπης; Εδώ έχουμε την απόλυτη λίστα με το top – 20 για το ποιες ήταν οι πιο ακριβές ομάδες ποδοσφαίρου το 2023 . Άλλωστε, ορισμένες από αυτές τις ομάδες διεκδικούν τρόπαια αυτή την περίοδο και στην πλατφόρμα της Betsson θα βρείτε κορυφαίες επιλογές για stoixima online σε μεγάλη γκάμα αγορών με ασύγκριτες αποδόσεις.

Οι πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του κόσμου

20) Κρίσταλ Πάλας

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 806 εκατομμύρια δολάρια

Η Κρίσταλ Πάλας είναι, ίσως, η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτήν τη λίστα, αν σκεφτούμε ότι συχνά τερματίζει στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας στην Πρέμιερ Λιγκ, πολύ πίσω από τους οικονομικούς γίγαντες της κατηγορίας, τους διαβόητους «μεγάλους έξι» συλλόγους. Παρόλο που ορισμένοι άλλοι σύλλογοι έχουν πλουσιότερους ιδιοκτήτες και βαθύτερες τσέπες, η αξία της Κρίσταλ Πάλας ως σύλλογος είναι πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, αν συνυπολογιστούν όλα τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία. Επίσης, η ομάδα δεν έχει κάποιο γνωστό χρέος, κάτι που την κάνει ακόμη πιο ελκυστική στους επενδυτές.

19) Ατλάντα Γιουνάιτεντ

Χώρα: ΗΠΑ

Αξία: 850 εκατομμύρια δολάρια

Αυτή είναι η πρώτη από τις τρεις αμερικάνικες ομάδες που λογίζονται ως πλουσιότεροι σύλλογοι του κόσμου στη λίστα μας. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι οι ομάδες του πρωταθλήματος των ΗΠΑ, του MLS, βρίσκονται πολύ πίσω από τα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι στην Αμερική δεν επενδύονται στο ποδόσφαιρο τόσα χρήματα όσα στην Ευρώπη. Γιατί, στο κάτω-κάτω, στη χώρα αυτή υπάρχει και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και το χόκεϊ επί πάγου, που για το κοινό των ΗΠΑ είναι δημοφιλέστερες μορφές αθλητικής ψυχαγωγίας.

18) Λος Άντζελες Γκάλαξι

Χώρα: ΗΠΑ

Αξία: 925 εκατομμύρια δολάρια

Πρόκειται σίγουρα για μια από τις πιο διάσημες αμερικανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά στην λίστα των πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου δεν είναι εκείνη που κατέχει την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις ομάδες από τις ΗΠΑ. Η Λος Άντζελες Γκάλαξι προκάλεσε αίσθηση πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν απέκτησε μια πληθώρα από πρώην παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ, ανάμεσα στους οποίους οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ρόμπι Κιν και Τζιοβάνι ντος Σάντος. Πιο πρόσφατα, επένδυσε στην απόκτηση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Φαίνεται ότι ο σύλλογος αυτός, που έχει έδρα του το Λος Άντζελες, έχει άφθονα χρήματα και δεν φοβάται να τα ξοδέψει.

17) Λος Άντζελες FC

Χώρα: ΗΠΑ

Αξία: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η LAFC ιδρύθηκε μόλις το 2014 κι έτσι είναι ένας από τους νεότερους μεγάλους συλλόγους του πλανήτη. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύ για να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλουσιότερων συλλόγων και αυτή την στιγμή είναι η πλουσιότερη ομάδα στην αμερικανική ήπειρο. Μετά τη διάλυση της Τσίβας ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2014, το MLS επέτρεψε τη συμμετοχή μιας νέας ομάδας από το Λος Άντζελες. Το όνομα LAFC ήταν προσωρινό αρχικά (σημαίνει «Los Angeles Football Club», δηλαδή «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος του Λος Άντζελες»), αλλά έγινε συνήθεια και τώρα είναι το επίσημο όνομα του συλλόγου.

16) Ίντερ

Χώρα: Ιταλία

Αξία: 1,026 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ίντερ Μιλάνου είναι η πρώτη ιταλική ομάδα που βλέπουμε στη λίστα των 20 πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου. Η αξία της, μάλιστα, αυξήθηκε κατά 3% από το 2022 έως 2023. Ωστόσο, ο σύλλογος έχει και χρέη που ισοδυναμούν με το 43% της αξίας του. Επίσης, έχει πέσει από τη θέση του 15ου πλουσιότερου συλλόγου στον κόσμο, που κατείχε το 2022, στη 16η το 2023.

15) Γουέστ Χαμ

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 1,079 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Γουέστ Χαμ, «φρέσκια» από την κατάκτηση του περσινού Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ, έχει ανοδική πορεία στο διεθνές ποδόσφαιρο. Το 2022, ήταν ο 18ος πλουσιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου. Την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2023, βρίσκεται στη 15η θέση! Σε αυτό βοήθησε και η αύξηση της αξίας της κατά 20% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

14) Μίλαν

Χώρα: Ιταλία

Αξία: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Μίλαν έχει το δικαίωμα να καυχιέται για την οικονομική πρωτιά απέναντι στη συμπολίτισσά της από το Μιλάνο, την Ίντερ. Στη λίστα των πλουσιότερων συλλόγων του 2023 βρίσκεται δύο θέσεις πιο πάνω από την αιώνια εχθρό της και, μάλιστα, λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την αξία της κατά 174 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 17% από το 2022. Και το πιο σημαντικό είναι ότι, αντίθετα με την Ίντερ, η Μίλαν δεν έχει προβλήματα χρέους.

13) Ατλέτικο Μαδρίτης

Χώρα: Ισπανία

Αξία: 1,539 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ατλέτικο είναι η πρώτη ισπανική ομάδα στη λίστα μας και διατηρεί τη θέση του 13ου πλουσιότερου ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι κατά 10% πλουσιότερη σε σχέση με το 2022, αλλά έχει χρέη που ισοδυναμούν με περίπου το 11% της αξίας της. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ατλέτικο βρίσκεται πολύ πίσω σε σύγκριση με τους ισπανικούς κολοσσούς της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα.

12) Ντόρτμουντ

Χώρα: Γερμανία

Αξία: 1,928 δισεκατομμύρια δολάρια

Με αξία λίγο κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος στην Μπουντενσλίγκα. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να πούμε ποιος είναι ο πρώτος. Η Μπορούσια είναι ένας σύλλογος με εξαιρετικά καλή διαχείριση. Έτσι, δεν έχει καθόλου χρέη και είδε την αξία της να αυξάνεται κατά 7% μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν θα τη βοηθήσει πολύ να ξεχάσει τον πόνο από τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια της τον τίτλο της Μπουντενσλίγκα την τελευταία ημέρα της σεζόν 2022/23.

11) Γιουβέντους

Χώρα: Ιταλία

Αξία: 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πλουσιότερος σύλλογος της Ιταλίας φτάνει μόλις στην 11η θέση της λίστας μας με τους πλουσιότερες ομάδες στον κόσμο για το 2023. Είναι, επίσης, ο μόνος σύλλογος αυτού του Top 20 που είδε την αξία του να μειώνεται μέσα στους 12 τελευταίους μήνες, και μάλιστα κατά 12%. Είναι, βέβαια, σίγουρο ότι η χρονιά ήταν δύσκολη για τη Γηραιά Κυρία, που είχε αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα αλλά και δίκη για εικονικά κέρδη από μεταγραφές.

10) Άρσεναλ

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 2,263 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρώτος σύλλογος από τους «μεγάλους έξι» της Αγγλίας στη λίστα που περιλαμβάνονται οι πλουσιότεροι σύλλογοι του κόσμου για το 2023. Η Άρσεναλ, αυτή την στιγμή, έχει ελάχιστο ποσοστό χρέους, μόλις 1% της αξίας της, την οποία και αύξησε κατά 10% από το 2022. Ωστόσο, ακόμη και τέτοιες βελτιώσεις στα οικονομικά της ομάδας δεν ήταν αρκετές για να φτάσει τους αιώνιους αντιπάλους της από το Βόρειο Λονδίνο. Κάτι άλλο που δεν κατάφεραν στην περσινή σεζόν οι Κανονιέρηδες είναι να φτάσουν στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο φέτος θα προσπαθήσουν να πιέσουν τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι τέλους.

9) Τότεναμ

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 2,803 δισεκατομμύρια δολάρια

Αν και η Τότεναμ δεν έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια τα τελευταία 20 χρόνια, εκτός γηπέδου έχει κάνει πραγματικά άλματα. Απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο γήπεδο και προπονητικό κέντρο που προσθέτει πολλή αξία στον σύλλογο, για το οποίο, ωστόσο, ο Ντάνιελ Λέβι και η παρέα του πληρώνουν ακόμη το χρέος από την κατασκευή του το 2019. Έτσι, οι Σπερς έχουν σήμερα να αποπληρώσουν χρέος ίσο με 39% αξίας τους.

8) Τσέλσι

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Τσέλσι είναι ο τρίτος στη σειρά λονδρέζικος σύλλογος στη λίστα μας, και αυτή την στιγμή είναι και ο πλουσιότερος της αγγλικής πρωτεύουσας. Κάτι που σίγουρα φαίνεται τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης Τοντ Μπόελι σκορπάει το χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο. Δυστυχώς για τον Τοντ και για τους Μπλε, αυτές οι δαπάνες δεν έχουν φέρει και την αντίστοιχη πρόοδο εντός του γηπέδου.

7) Παρί Σεν Ζερμέν

Χώρα: Γαλλία

Αξία: 4,212 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο μόνος σύλλογος από τη Γαλλία που εμφανίζεται στη λίστα με τις πιο ακριβές ομάδες ποδοσφαίρου του 2023. Ίσως ορισμένοι περίμεναν να δουν την ΠΣΖ σε κάπως ψηλότερη θέση, λόγω των μεγάλων ποσών που πάντα επενδύει στη μεταγραφική αγορά. Παρόλο που οι Παριζιάνοι είδαν την αξία τους να αυξάνεται κατά 32% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, παραμένουν μόλις ο 7ος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου.

6) Μπάγερν Μονάχου

Χώρα: Γερμανία

Αξία: 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Μπάγερν είναι η πλουσιότερη ομάδα στη Γερμανία και ο 6ος πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας προκαλεί έκπληξη το ότι κατάφερε να πείσει τον Χάρι Κέιν να αποχωριστεί την πολυαγαπημένη του Τότεναμ φέτος το καλοκαίρι. Ούτε το ότι, τα τελευταία χρόνια, αυτός γίγαντας της Μπουντενσλίγκα κατακτούσε το πρωτάθλημα κάθε χρόνο, μέχρι να παρουσιαστεί φέτος η εκπληκτική Λεβερκούζεν. Η Μπάγερν Μονάχου, όπως και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, διοικείται υποδειγματικά, έχοντας μηδενικά χρέη και παρουσιάζει αύξηση 13% στην αξία της μέσα στον περασμένο χρόνο.

5) Μάντσεστερ Σίτι

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια

Και όμως! Παρόλο που η Σίτι κατέκτησε το τρεμπλ στην προηγούμενη σεζόν, παρόλο που έχει τον διασημότερο προπονητή του κόσμου και ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη Γη, είναι μόλις ο 5ος πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο. Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι «Πολίτες» απέκτησαν οικονομικά εύρωστες διοικήσεις μόλις στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και παρόλο που έχουν πετύχει γρήγορη ανάπτυξη απέχουν ακόμη από τα πιο καταξιωμένα ονόματα της Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή από την Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, φαίνεται πως για τη Μάντσεστερ Σίτι είναι απλώς θέμα χρόνου να διεκδικήσει την πρωτιά από αυτές.

4) Λίβερπουλ

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 5,288 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Λίβερπουλ είναι ο 2ος πλουσιότερος σύλλογος στην Αγγλία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πολυάριθμα εθνικά τρόπαια που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια. Στις πέντε τελευταίες σεζόν η μάχη για τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ συχνά μετατρέπονταν σε ένα στοίχημα ανάμεσα στο ποδόσφαιρο του Γιούργκεν Κλοπ και αυτό του Πεπ Γκουαρντιόλα, με τους Πολίτες να τα πηγαίνουν καλύτερα. Μέχρι τώρα, όμως, στην λίστα με τις 20 πιο πλούσιες ομάδες ποδοσφαίρου επικρατούν οι Κόκκινοι. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τη Μάντσεστερ Σίτι και με τις φημολογούμενες παραβάσεις των κανόνων περί υγιών χρηματοπιστωτικών αποτελεσμάτων. Γιατί, λόγω αυτών των εξελίξεων, δεν αποκλείεται η ομάδα να πέσει αρκετές θέσεις στη λίστα του 2024.

3) Μπαρτσελόνα

Χώρα: Ισπανία

Αξία: 5,508 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει 77 τρόπαια στη χώρα της, ανάμεσα στα οποία είναι και 27 τίτλοι της Λα Λίγκα. Έχει επίσης κατακτήσει 22 ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους, ανάμεσά τους και πέντε Τσάμπιονς Λιγκ. Τη φανέλα της Μπάρτσα την έχουν φορέσει μερικοί από τους πιο διάσημους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, ανάμεσα στους οποίους οι Λιονέλ Μέσι, Ντιέγκο Μαραντόνα, Γιόχαν Κρόιφ και πολλοί ακόμη. Κάπως έτσι χτίζεται μια δυναστεία αξίας άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Η μόνη αρνητική εξέλιξη είναι πως, ενώ το 2022 ήταν ο 2ος πλουσιότερος σύλλογος, τώρα είναι ο 3ος.

2) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Χώρα: Αγγλία

Αξία: 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που από τρίτη πλουσιότερη ομάδα παγκοσμίως το 2022 ανέβηκε στη δεύτερη θέση το 2023, είναι και ο πλουσιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Αγγλία. Μάλιστα, φέτος το όνομα της Γιουνάιτεντ αξίζει 30% περισσότερο σε σύγκριση με την αξία του πριν 12 μήνες, αν και ο σύλλογος έχει χρέη που ισοδυναμούν με το 11% της αξίας του. Οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν, επίσης, κατακτήσει 71 τρόπαια στην ιστορία τους, στα οποία περιλαμβάνονται 20 εθνικά πρωταθλήματα. Από το 2007 έως το 2012, και ξανά από το 2017 έως το 2018, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο. Ωστόσο, αυτός ο τίτλος πέρασε τώρα σε έναν άλλο τιτάνα του αθλήματος.

1) Ρεάλ Μαδρίτης

Χώρα: Ισπανία

Αξία: 6,07 δισεκατομμύρια δολάρια

Ορίστε, λοιπόν! Ο πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου για το 2023 είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατείχε την ίδια θέση και το 2022. Για την ακρίβεια, οι Λος Μπλάνκος έχουν ανακηρυχθεί πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου για τα οκτώ από τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά τις διακρίσεις τους σε εθνικό επίπεδο, οι Μαδριλένοι έχουν κατακτήσει 69 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους και 35 τίτλους της Λα Λίγκα, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Και ένας ακόμη αριθμός-ρεκόρ είναι εκείνος των 14 τίτλων Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και Κυπέλλου Ευρώπης που έχουν κερδίσει. Με την αξία της Ρεάλ Μαδρίτης να είναι αυτή την στιγμή λίγο πάνω από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, η Βασίλισσα είναι ο πλουσιότερος σύλλογος του πλανήτη για ακόμη μία χρονιά!

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο;

Ο πλουσιότερος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο, με αρκετή διαφορά, είναι το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Επικεφαλής του ΔΕΤ είναι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, Πρωθυπουργός και Πρίγκιπας-Διάδοχος της χώρας. Αυτή την στιγμή, το ΔΕΤ είναι ιδιοκτήτης των ομάδων Νιούκαστλ, Αλ Νασρ και Αλ Χιλάλ και η συνολική του αξία εκτιμάται σε περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το ποσό αυτό, να πούμε ότι οι 20 πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο, όλοι μαζί, έχουν αξία γύρω στα 57,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί είναι τόσο πλούσιοι οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ;

Είναι γεγονός ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ φιγουράρουν στην λίστα με τους πλουσιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου, πιο συχνά από κάθε άλλου πρωταθλήματος. Και, μάλιστα, στις 20 πιο ακριβές ομάδες ποδοσφαίρου του 2023 περιλαμβάνονται οκτώ ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμη ομάδες που συνήθως κινούνται στο μέσο της βαθμολογίας του αγγλικού πρωταθλήματος, όπως η Κρίσταλ Πάλας, εμφανίζονται σε υψηλότερες θέσεις σε σύγκριση με αναμφίβολα «μεγαλύτερους» συλλόγους όπως Νάπολι, Λιόν, Μαρσέιγ, Σεβίλλη και πολλοί ακόμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Πρέμιερ Λιγκ παρέχει στις ομάδες πολύ περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Μόνο ο τζίρος από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πρέμιερ Λιγκ φτάνει τα 2,46 δισεκατομμύρια δολάρια και κάθε ομάδα εισπράττει ίσο μερίδιο από αυτό το ποσό, αλλά και μπόνους απόδοσης ανάλογα με τη θέση στην οποία τερματίζει στο Πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, η αξία των τηλεοπτικών μεταδόσεων της Σέριε Α είναι μόλις 814 εκατομμύρια δολάρια, της Λιγκ 1 733 εκατομμύρια, της Μπουντενσλίγκα 703 εκατομμύρια και της Λα Λίγκα μόλις 413 εκατομμύρια. Ακόμη και αν προσθέσουμε μεταξύ τους τα ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των υπόλοιπων τεσσάρων πρωταθλημάτων, το συνολικό ποσό μόλις που θα ξεπερνούσε τα χρήματα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πρέμιερ Λιγκ.

Πώς κερδίζουν χρήματα οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα μπόνους απόδοσης ανάλογα με τη θέση στην οποία τερματίζει η ομάδα στο εθνικό της Πρωτάθλημα, τα έσοδα για συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς αγώνες, οι χορηγίες, οι πωλήσεις εισιτηρίων αλλά και αγαθών όπως οι εμφανίσεις, τα τρόφιμα και τα ποτά, και πολλοί ακόμη. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της σύγχρονης εποχής είναι πραγματικές «χρηματομηχανές»!

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ