Ιστορίες για πάσο

Reading time5 λ

Υπάρχουν πολλά σενάρια στα οποία μία κίνηση στο πόκερ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως νίκη. Είτε παίζεις online είτε σε ένα πραγματικό τραπέζι, η νίκη δεν σημαίνει μονάχα πως αποχωρείς με τα λεφτά από το τραπέζι.

Οι παίκτες που καταλαβαίνουν ότι έχουν ηττηθεί, γνωρίζουν και πότε να αποχωρήσουν κάνοντας πάσο τα «χέρια» που έχουν. Το να φύγεις από ένα παιχνίδι που μπορεί να σου αποφέρει τεράστια ποσά όπως ας πούμε εκατομμύρια φαντάζει τρελό, όμως είναι και ένας τρόπος οι παίκτες να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο να χάσουν ακόμα περισσότερα χρήματα από όσα στο τέλος θα κέρδιζαν.

Από την άλλη λέγεται ότι να πηγαίνει πάσο δεν σημαίνει ότι είναι και η κορυφαία επιλογή. Με την πάροδο των χρόνων, έχουμε δει μερικούς από τους πιο έμπειρους παίκτες του χώρου, να παίρνουν την απόφαση να «δουν» τα χαρτιά τους, έχοντας απέναντί τους χιλιάδες δολάρια, μόνο και μόνο για να μάθουν εάν ο αντίπαλός τους μπλοφάρει!

Χρειάζεται χρόνο και εμπειρία για να αποκτήσεις την δεξιοτεχνία να «διαβάζεις» τον αντίπαλό σου και να αποκρυπτογραφείς σωστά τα λεγόμενά του, όπως και να καταλάβεις τι χαρτιά μπορεί να έχει, όταν έχεις παρατηρήσει τι έχει μοιραστεί στο χέρι. Ακόμα και τότε βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρετε την σωστή επιλογή.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τα βασικά του πόκερ όπως τι είναι το πάσο, πότε πρέπει να το κάνεις αυτό και πως πρέπει να γίνεται όταν παίζεις online.

Αυτό το έχουμε αναλύσει ήδη και το σημαντικό είναι ο παίκτης να ξέρει η κάθε κίνησή του πότε έχει αξία. Κατά το παρελθόν λοιπόν, μερικές από τις κορυφαίες μορφές του χώρου, στο πάθος τους και ίσως και με την άγνοια κινδύνου, έχουν προχωρήσει σε κινήσεις που κανείς δεν θα περίμενε.

Προχώρησαν σε πάσο που προκαλούν από μόνα τους τεράστιο θαυμασμό αλλά και γέλιο. Κάποια δηλαδή από αυτά ήταν… καλά και σωστά και κάποια άλλα κάπως απογοητευτικά.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΕΦΤΟΣΟΥΝ ΓΚΑΡΙ;

Όταν παίζεις πόκερ, το σημαντικότερο όλων είναι να θυμάσαι τι φύλλα έχεις επάνω σου. Ναι να σκέφτεσαι τι μπορεί να έχει ο αντίπαλός σου, αλλά να είσαι συγκεντρωμένος και σε σένα. Κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Γκάρι Πάτερσον σε αυτό το τρελό πάσο!

Ο Πάτερσον όντας και ο chip leader (σ.σ. περισσότερες μάρκες στο τραπέζι) ξεκίνησε έχοντας επάνω του δύο 4, με τον Χόλντεν να έχει J και 3  και τον Φλάντερς να έχει Α και 2.

Πριν το flop υπήρξαν μόνο τα blinds και στο flop άνοιξαν Ρήγας,  Βαλές και Ρήγας. Αφού όλοι έκαναν check, άνοιξε και το turn. Εκεί ήρθε ένα τεσσάρι ακόμα, με Χόλντεν να κάνει raise (είχε ήδη τρία J όμως ήδη έχανε με το φουλ του Πάτερσον) και τον Φλάντερς να φεύγει.

Ο Πάτερσον κοκάλωσε, σκέφτηκε λίγη ώρα και αντί να επιτεθεί αποφάσισε να πάει πάσο! Τι σκέφτηκε ακριβώς; Τι φοβήθηκε; Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς, την ώρα που τελικά αυτή η παρτίδα μπορεί να τον έφερνε στον προθάλαμο της νίκης.

ΝΗΦΑΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το ταλέντο να μπορεί κανείς να καταλάβει ότι έχει ηττηθεί παρότι έχει στο χέρι του ένα φουλ του Βαλέ, είναι προνόμιο μεγάλων αθλητών του πόκερ. Το 2008 στο Main Event του WSOP ο Μάικ Ματούσο είχε δύο εννιά επάνω του (κούπα και καρό), ο Ρομανέλο είχε δύο βαλέδες (καρό και κούπα επίσης), ενώ ο Γκέλαρ είχε δύο ρηγάδες που τους «χτύπησε» με ένα μικρό raise πριν το flop.

Οι δύο αντίπαλοι του είδαν το ποντάρισμα και τα πρώτα φύλλα άνοιξαν. Το flop είχε ένα άσο, ένα ρήγα και έναν βαλέ. Και οι τρεις παίκτες «τσέκαραν» για να δουν το turn, με το 10άρι που ακολούθησε να φέρνει επίσης τριπλό check. Στο river βγήκε ένα ακόμα δεκάρι, με τον χειρότερο από τους τρεις και πρώτο που μιλάει, Ματούσο να «τσεκάρει».

Ο Ρομανέλο ανέβηκε με ένα raise 1600 δολαρίων, με τον Γκέλαρ να απαντάει με reraise στα 6 χιλιάδες δολάρια. Υπό άλλες συνθήκες, άλλοι παίκτες δεν θα έκαναν πίσω. Ο Ρομανέλο είχε φουλ του βαλέ, όμως χρησιμοποιώντας την διαίσθησή του, αντιλήφθηκε ότι υπολειπόταν του Γκέλαρ και έτσι αποφάσισε να πάει πάσο, με τον αντίπαλό του στο τέλος να αποκαλύπτει το φουλ του ρήγα. Σωστή απόφαση…

ΕΠΙΚΟ ΠΑΣΟ Ή ΕΠΙΚΗ ΜΠΛΟΦΑ;

Το τουρνουά «Big One for One Drop» που είχε buy in  1,111,111 δολάρια, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2012, αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια τουρνουά στην ιστορία του πόκερ. Σε αυτό έλαβε μέρος ο Ρώσος επιχειρηματίας  Μικχαΐλ Σμιρνόβ, ένας από τους παίκτες που προχώρησε σε ένα αξιομνημόνευτο πάσο.

Σε ένα χέρι λοιπόν ο Σμιρνόβ είχε δύο οχτάρια (καρό και κούπα) απέναντι στους Ντουάν και Μόργκαν. Το flop άνοιξε και οι τρεις παίκτες είδαν έναν βαλέ μπαστούνι, ένα 8 τριφύλλι και ένα 7 μπαστούνι. Ο Σμιρνόβ προχώρησε σε ένα continuation bet, ο Ντουάν έφυγε από το τραπέζι, ο Μόργκαν ακολούθησε στο ποντάρισμα τον πρώτο.

Στο turn εμφανίστηκε ένα 8 μπαστούνι, που σήμαινε ότι υπήρχε η προοπτική ενός straight flush στο τραπέζι, παρά το καρό που είχε ήδη ο Σμιρνόβ! Ο Ρώσος επιχειρηματίας έκανε ένα raise 200 χιλιάδων, με τον Μοργκαν να τον ακολουθεί εκ νέου. Στο river ήρθε ένας ρήγας μπαστούνι, που έδωσε αυτοπεποίθηση στον Σμιρνόβ που χτύπησε με raise 700 χιλιάδων δολαρίων. Ο Μόργκαν τότε πήγε all in με δύο εκατομμύρια δολάρια!

Ο Σμιρνόβ ήξερε πως μόνο αν είχε ο αντίπαλός του 9 και 10 μπαστούνι εχανε και αποφάσισε να του δώσει το pot πηγαίνοντας πάσο. Ο Μόργκαν δεν αποκάλυψε τα φύλλα του και δεν μάθαμε ποτέ αν ήταν το κορυφαίο μπλοφάρισμα στην ιστορία του πόκερ ή ένα ορθότατο πάσο από τον Σμιρνόβ!

ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ…

Πριν την Black Friday, στο  PokerStars Big Game ήταν το σοοου που δινόταν η ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν έχουν τη φήμη των υπολοίπων και να γίνουν γνωστοί αλλά πάνω από όλα να κερδίσουν χρήματα. Οι «Loose Cannons», η δηλαδή οι άσημοι παίκτες, ξεκινούσαν με το ποσό το 100 χιλιάδων δολαρίων και για να πάρουν έστω και ένα δολάριο, να παίξουν 150 χέρια και να ξεπερνώντας στο τέλος το αρχικό ποσό. Η διαφορά του τελικού με του αρχικού ποσού, έμενε στην τσέπη τους. Κάτι που έγινε και με τον Ντέιβιντ Φίσμαν.

Ξεκίνησε λοιπόν με 100 χιλιάδες δολάρια και σιγά σιγά έφτασε να έχει 230 χιλιάδες. Δηλαδή είχε ήδη 130 χιλιάδες δολάρια παραπάνω, ένα ποσό που ισοδυναμούσε με τρεις φορές τον ετήσιο μισθό του. Τι σκέφτηκε λοιπόν ο πανούργος Φίσμαν; Να πάει πάσο κάθε φύλλο μέχρι να φτάσει τα 150 συνολικά χέρια.

Σωστή απόφαση αν και η αλήθεια είναι ότι η τύχη ήταν με το μέρος του καθώς ανάμεσα στα φοβερά χαρτιά που του ήρθαν, είχε και άσους και ρηγάδες πριν το flop. Βέβαια έφυγε από το τραπέζι με κέρδη 130 χιλιάδες δολαρίων. Διόλου άσχημα για έναν μη επαγγελματία παίκτη πόκερ.