Πως να κερδίσεις στο Texas Hold ‘em

Reading time4 λ

Όλοι μας έχουμε ξυπνήσει μια μέρα νιώθοντας τυχεροί, έτοιμοι να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε ένα τραπέζι πόκερ. Θέλοντας να αποδείξουμε την αξία μας ή από την ανάγκη μας να κερδίσουμε ένα τραπέζι, έχουμε κάνει βιαστικά και μοιραία λάθη που μας κόστισαν τη νίκη. Ποια είναι αυτά τα λάθη όμως και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε; Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν κάτσουμε σε ένα τραπέζι; Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν σε κάθε παρτίδα; Πάμε να δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να διορθώσει και να ξέρει κάθε παίκτης του πόκερ.

Αυτοσυγκέντρωση

Είναι το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι παίχτες του online poker. Ένα κλασικό λάθος κατά την ώρα που παίζουν poker στο internet είναι να μιλάνε στο κινητό τους, να έχουν πολλά παράθυρα ανοιχτά όπως μουσική ή την τηλεόραση τους ανοιχτή , καθώς η άνεση του σπιτιού έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνάνε πως αυτά δε θα τα έκαναν ποτέ σε μια λέσχη ή ένα σπίτι που απέναντι του έχει πραγματικά άτομα. Είναι μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη συγκέντρωσης καθώς κανένας παίκτης δεν γνωρίζει τον αντίπαλο του ούτε έχει επαφή με αντιδράσεις προσώπου ή τη γλώσσα του σώματος.

Επιλογή τραπεζιού και διάβασμα των αντιπάλων

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή επιλογή του τραπεζιού. Πρώτα από όλα δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να παίζουμε υπεύθυνα και να μη βγαίνουμε έξω από το πορτοφόλι μας. Το πόκερ παραμένει ένα παιχνίδι παιγνίων που παίζει ρόλο και η τύχη. Πέρα από την τύχη όμως ένας καλός παίκτης πάντα κερδίζει. Καλός παίχτης δε σημαίνει ο καλύτερος, απλά πολύ καλός για το συγκεκριμένο τραπέζι. Αν βλέπεις ότι στο τραπέζι αυτό δεν μπορείς να ακολουθήσεις ή να επιβάλλεις το τρόπο παιξίματος σου, μάλλον σημαίνει ότι πρέπει να φύγεις.  Η σωστή επιλογή ενός τραπεζιού σημαίνει η παρακολούθηση του τρόπου παιξίματος των παιχτών. Καθόμαστε πάντα δεξιά από έναν «επιθετικό» παίκτη προσπαθώντας να αποφεύγουμε τα μεγάλα πονταρίσματα του χωρίς να έχουμε ρισκάρει ήδη το ποτ μας. Επιπλέον έχοντας μια θέση αριστερά από έναν «χαλαρό» παίκτη έχουμε το πλεονέκτημα να επιβάλλουμε το δικό μας παιχνίδι στο δεξιά προλαβαίνοντας τις μπλόφες, είτε δημιουργώντας τις δικές μας είτε τοποθετώντας μεγάλο raise σε ένα καλό φύλλο.

Πιθανότητες και ψυχραιμία

Δύο αρετές που πρέπει να έχεις για να παίξεις πόκερ είναι η απλή γνώση πιθανοτήτων και η ψυχραιμία. Υπάρχουν δύο τύποι πιθανοτήτων στο πόκερ. Οι pot odds και implied odds. Pot odds είναι σχέση μεταξύ της πιθανότητας σου να σχηματίσεις το φύλλο που πιστεύεις ότι θα σου χαρίσει το pot και του μεγέθους του pot. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό με ένα παράδειγμα. Έστω ότι παίζεις μια παρτίδα με έναν αντίπαλο και έχεις στο χέρι σου 9s-3s και κάτω έχει ανοίξει flop 2s-Αs-7h και turn Kd δηλαδή κάτω υπάρχει 2s-As-7h-Kd και ο αντίπαλος ποντάρει στο turn 10€ . Αυτό που περιμένεις τώρα είναι στο river ένα φύλλο spades. Η πιθανότητες να έρθει είναι εύκολο να τις υπολογίσει κάποιος καθώς γνωρίζει πως η τράπουλα έχει 13 spades από τα 52 δηλαδή 13/52. Γνωρίζει επίσης 6 από τα 52 φύλλα εκ των οποίων τα 2 είναι τα δικά του και τα υπόλοιπα 4 στο τραπέζι. Έχοντας 2 spades στο χέρι και 2 κάτω σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα 9 spades μέσα στη τράπουλα η οποία πλέον έχει 46 άγνωστα.

Οι πιθανότητες δηλαδή να έρθει spades στο river είναι 9/46 δηλαδή 19,5%. Έχεις δηλαδή περίπου 1 στις 5 να έρθει spade για να ολοκληρώσεις το χρώμα σου. Αν το pot μαζί με τα 10€ που πόνταρε ο αντίπαλος σου δεν είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται να ποντάρεις (10€) για να δεις το τελευταίο φύλλο, δεν αξίζει να ρισκάρεις. Αν έστω το pot είναι 25€ + 10€ του αντιπάλου ποντάροντας άλλα 10€ θα πάρει αυτά τα 45€, 1 στις 5 φορές ενώ εσύ για κάθε 45€ που θα κερδίζεις θα χάνεις 5χ10 δηλαδή 50€ .  Στο ίδιο παράδειγμα όμως μπορούν να υπολογιστούν και τα implied odds δηλαδή υπονοούμενες πιθανότητες να αυξήσει το pot και να έχει περισσότερα κέρδη πχ στο ίδιο παράδειγμα έστω ότι το river βγάζει 8s και πιστεύεις ότι ο αντίπαλος θα κάνει call σε κάθε λογικό ποντάρισμα σου ας πούμε 10€ τότε πρέπει να κυνηγήσεις το spades.

Στο πόκερ όπως και σε κάθε παιχνίδι που περιλαμβάνεται η τύχη η τράπουλα δε χρωστάει σε κανέναν. Εκείνο το river που σου κόστισε ένα μεγάλο pot, ένας λάθος υπολογισμός ή μια μπλόφα που δεν υπολόγισες σωστά, συμβαίνει και στους καλύτερους. Γι’ αυτό ψυχραιμία και ο καλύτερος στο τέλος θα βγαίνει πάντα νικητής.  Ο καλός παίχτης παίζει μεθοδικά έχει ταλέντο και πάνω από όλα ψυχραιμία.