Η ψυχολογία και το πόκερ

Reading time4 λ

Σκοπός στο πόκερ ειναι να… ξεγελάσεις τον αντίπαλό σου. Όμως σε ένα παιχνίδι που απαιτεί από εσάς να δράτε υπό πίεση, εάν δεν κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο, όπως και την συγκέντρωσή σας σε ένα λογικό επίπεδο, τότε οι αντίπαλοί σας θα μπορέσουν εκείνοι να σας ξεγελάσουν.

Η ψυχολογία στο πόκερ είναι το “A και το Ω” και το σημαντικότερο για έναν παίκτη είναι να μένουν μακριά τα… πισωγυρίσματα σε ένα τραπέζι.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο κοινές ψυχολογικές προκλήσεις σε ένα τραπέζι πόκερ, από το να μην εμπιστευόσαστε το χέρι σας μέχρι να χάσετε τα χρήματά σας.

«ΤΙΛΤΑΡΙΣΜΑ»

Συμβαίνει συχνά. Ειδικά στις περιπτώσεις αρχάριων παικτών, που βλέπουν την τύχη να τους γυρνάει την πλάτη. Μπορεί να προκύψει από συνεχόμενα κακά χέρια, από έναν αντίπαλο που μπλοφάρει συχνά ή ακόμα από την κακοτυχία. Συχνά λοιπόν,  το να… τιλτάρεις οδηγεί σε παρορμητικές επιλογές στο παιχνίδι σου ή καμία φορά επιθετικές επιλογές στη διάρκεια αυτού.

Αποτελέσματα που συνήθως οδηγούν και σε κομβικά λάθη για τον παίκτη με οικονομικό αντίκτυπο.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν ο παίκτης είναι να «εκπαιδεύσει» τον εαυτό του και να μπορεί να τον… χαλιναγωγήσει όταν βρεθεί σε αυτην την κατάσταση, για να έχει την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό του και πάνω από όλα να αποφασίσει για το καλύτερο δυνατό.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Το να βάζεις όρια και να μπορείς να τα διατηρήσεις, είναι ουσιαστικά ένα κλείδι για μία ισχυρή νοοτροπία νίκης. Λάβετε υπόψη σας στο τι στοιχηματίζετε και στον εκτιμώμενο χρόνο παιχνιδιού σας και χρησιμοποιήστε τα αυτά για να αντισταθείτε στο να μην χαλάτε άσκοπα τα χρήματά σας σε ανούσια πονταρίσματα.

Το να παίζετε online πόκερ για πολύ καιρό μπορεί να μειώσει το επίπεδο των δεξιοτήτων σας καθώς η συγκέντρωση μειώνεται, με αποτέλεσμα να χάνετε περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Η παρακολούθηση των εισροών του τραπεζικού λογαριασμού σας αναφορικά με το πόκερ είναι ένας εύκολος τρόπος για να παρακολουθείτε τι ξοδεύετε.

Έτσι θα τοποθετείτε τα όριά σας, καθώς θα ελέγχετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, πόσα έχετε ξοδέψει και αν είναι ώρα να τα πάρετε πίσω και να επιστρέψετε κάποια στιγμή για να παίξετε και πάλι καλά. Πάνω από όλα λοιπόν σωστός έλεγχος.

ΜΗΝ «ΜΠΑΙΝΕΙΣ» ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ

Να είσαι εγκρατής. Εννοείται πως πρόκειται για παιχνίδι, όμως μιλάμε και για χρήματα. Δεν είναι ανάγκη και δεν γίνεται να κερδίσεις τους πάντες και τα πάντα. Ειδικά συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να παίζεις κάθε χέρι. Το να χάσεις τα πάντα σε ένα χέρι ή σε μερικά συνεχόμενα χέρια επειδή θέλεις να είσαι μέρος της… δράσης είναι κάτι το κατανοητό, αφού αυτή είναι η χαρά του παιχνιδιού. Αλλά είναι πολύ πιθανό πως θα σας κοστίσει.

Μην τρελαίνεστε για το τι θα πουν οι άλλοι στο τραπέζι, ούτε μην προσπαθείτε να τους…εντυπωσιάσετε. Το ζητούμενο είναι η στρατηγική σας να είναι προσαρμοσμένη στα πονταρίσματά σας και στον ρόπο που παίζετε. 

ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Πολλές φορές λένε την αλήθεια. Όχι πάντα. Και καλό είναι να μην εμπιστεύεσαι πάντα τους αριθμούς και πάνω από όλα τα μαθηματικά. Δεν είναι καλός σύμμαχος στο πόκερ, παρότι είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων.  

Λάβετε αποφάσεις με βάση το ποσό που είναι πιθανό να κερδίσετε με το αναμενόμενο ποντάρισμα. Πρέπει να εμπιστεύεστε τις πιθανότητες να έρθει ένα pot προς το μέρος σας και όχι την συμπεριφορά των αντιπάλων σας. Το κλειδί της επιτυχίας να μην παρασύρεστε από ότι κάνουν οι υπόλοιποι σε ένα τραπέζι.

Αυτό είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του… τιλταρίσματος που αναφέραμε νωρίτερα και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε γιατί μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και χάσιμο χρημάτων.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Τι εννοούμε με τον μεσότιτλο; Εάν σου αρέσει να ποντάρεις πριν δεις το φύλλο σου, είναι ακόμα πιο δελεαστικό να κυνηγήσεις το χαρτί, όσες κι αν είναι οι πιθανότητες για να κερδίσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που τα πάντα είναι εναντίον σου. Συμφωνούμε έχει ενδιαφέρον, όμως όταν μιλάμε για λεφτά και ο νόμος των πιθανοτήτων προστάζει να σταματήσεις, τότε καλό θα είναι να μην τον αγνοείς.

Παρομοίως, εάν έχετε ορίσει εξ αρχής αρκετό χρόνο για να παίξετε, αντισταθείτε στην επιθυμία να συνεχίσετε να παίζετε για να αντισταθμίσετε τις απώλειές σας και αυτό επειδή η κούραση συνήθως σας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο φάσμα της απώλειας περισσότερων χρημάτων.

Ελπίζουμε με όλα τα παραπάνω να σας κάναμε λίγο παραπάνω σοφούς αναφορικά με το πως πρέπει να δρα η ψυχολογία σας το πόκερ και το πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε κάποιες στάνταρ καταστάσεις.

Θυμηθείτε λοιπόν: Να είστε συγκεντρωμένοι, να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ελεγμένα τα συναισθήματά σας και ψυχραιμία πάνω από όλα στον δρόμο για ένα όμορφο αποτέλεσμα.