Eurovision 2024: Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού;

Reading time10 λ

Ο μεγάλος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2024 προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες και για στοίχημα.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ το υπερθέαμα ενός Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, να πούμε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν διεθνή διαγωνισμό όπου συμμετέχουν, με τα τραγούδια τους, πάμπολλες χώρες και γλώσσες από όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και μεταδίδεται ζωντανά από τα εθνικά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το στοίχημα στη Eurovision 2024 τα προγνωστικά και οι αποδόσεις παρουσιάζονται σε άλλο κείμενο στο blog της Betsson. Η Eurovision 2024 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση, γιατί κάθε χώρα πρέπει να υποβάλει στον διαγωνισμό ένα πρωτότυπο τραγούδι, αλλά σίγουρα η πιο συναρπαστική στιγμή του διαγωνισμού είναι η βραδιά του τελικού με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Τα τελευταία χρόνια, στη διαδικασία ψηφοφορίας του διαγωνισμού της Eurovision έχουν γίνει ορισμένες βελτιώσεις, για να γίνει η ψηφοφορία το δυνατόν πιο συναρπαστική, κάτι που σίγουρα έχει αποτέλεσμα! Όμως, πώς ακριβώς γίνεται η ψηφοφορία στη Eurovision;

Ποιες χώρες λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision;

Κάθε ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης μπορεί να λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Από τότε που έγινε η πρώτη διοργάνωση, 52 διαφορετικές χώρες έχουν διεκδικήσει το στέμμα του νικητή. Είναι οι εξής: Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστραλία (η οποία έχει προσκληθεί παρόλο που δεν βρίσκεται στην Ευρώπη), Αυστρία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία,  Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.

Ποιες είναι οι «Μεγάλες Πέντε» χώρες στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision;

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία αποτελούν τις «Μεγάλες Πέντε» χώρες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Αποκαλούνται έτσι επειδή και οι πέντε αυτές χώρες προκρίνονται αυτόματα στον τελικό της διοργάνωσης ό,τι κι αν γίνει. Επειδή συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, οι «Μεγάλες Πέντε» είναι πάντα εκεί όταν έρθει η μεγάλη μέρα του τελικού.

Πού θα βρω τις καλύτερες αποδόσεις για τη Eurovision 2024;

Μπορείς να βρεις εδώ τις πιο πρόσφατες αποδόσεις για στοίχημα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Τα δεδομένα ενημερώνονται συνεχώς, οπότε φρόντισε να ελέγχεις τακτικά για τις πιο πρόσφατες αποδόσεις.

Οι αποδόσεις για τον νικητή της Eurovision 2024 άλλαξαν μετά την αποχώρηση της Ολλανδίας από τον μεγάλο τελικό:

  • Κροατία 1,80**
  • Ισραήλ 3,50**
  • Ελβετία 6,00**
  • Γαλλία 18,00**
  • Ιρλανδία 20,00**
  • Ουκρανία 20,00**
  • Ολλανδία 30,00**
  • Ιταλία 35,00**
  • Ελλάδα 80,00**

Η συμμετοχή της Ελλάδας με το «Zari» της Ματίνας Σάττι προσφέρεται ως 9ο φαβορί με απόδοση 80,00** στην πλατφόρμα της Betsson.

Ποιοι είναι οι κανόνες για τη συμμετοχή στη Eurovision;

Ήξερες ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη συμμετοχή στη Eurovision; Κάθε χώρα που θέλει να στείλει το τραγούδι της στη Eurovision πρέπει να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες.

  • Όλα τα τραγούδια στον διαγωνισμό της Eurovision δεν πρέπει να διαρκούν πάνω από τρία λεπτά
  • Όλα τα φωνητικά πρέπει να εκτελούνται ζωντανά
  • Το τραγούδι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει δημόσια πριν την 1η Σεπτεμβρίου
  • Το τραγούδι δεν επιτρέπεται να είναι διασκευή ή να περιλαμβάνει στοιχεία από οποιοδήποτε προϋπάρχον έργο
  • Το τραγούδι πρέπει να έχει πρωτότυπους στίχους και μουσική
  • Όλοι οι ερμηνευτές πρέπει να είναι άνω των 16 ετών
  • Οι στιχουργοί και συνθέτες μπορούν να υποβάλουν μόνο μία συμμετοχή ο καθένας

Τα συστήματα επιλογής της συμμετοχής στη Eurovision διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες η διαδικασία υποβολής συμμετοχών είναι ανοικτή και ο καθένας μπορεί να υποβάλει ένα τραγούδι για αξιολόγηση. Σε άλλες χώρες διεξάγεται τοπικός διαγωνισμός για την επιλογή του νικητή. Μερικές χώρες έχουν κλειστή διαδικασία για την επιλογή του καλύτερου εκπροσώπου. Ενώ κάποιες άλλες ζητούν απευθείας από κάποιον διάσημο τραγουδιστή να τις εκπροσωπήσει. Οι τρόποι επιλογής μιας συμμετοχής στη Eurovision είναι πολλοί και διάφοροι.

Πώς λειτουργεί το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision; Πώς λειτουργεί το σύστημα βαθμολογίας της Eurovision;

Η ψηφοφορία είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές ενός διαγωνισμού της Eurovision, και διεξάγεται αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της ερμηνείας όλων των τραγουδιών που συμμετέχουν. Οι τηλεθεατές από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν άμεσα το αποτέλεσμα που θα κρίνει ποια χώρα θα φορέσει το στέμμα της Eurovision.

Πενήντα τοις εκατό των ψήφων προέρχονται από το κοινό, ενώ τις άλλες μισές ψήφους δίνει μια επαγγελματική επιτροπή από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Οι ψήφοι της επιτροπής πάντοτε ανακοινώνονται πρώτοι στη Eurovision. Κάθε χώρα δίνει πόντους στις υπόλοιπες χώρες με βάση το πόσο την εντυπωσίασε η ερμηνεία τους. Δίνει έναν πόντο, δύο πόντους, τρεις πόντους, τέσσερις πόντους, πέντε πόντους, έξι πόντους, επτά πόντους, οκτώ πόντους, δέκα πόντους και δώδεκα πόντους στις δέκα διαφορετικές χώρες που την εντυπωσίασαν περισσότερο. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δώσει έναν πόντο στη Γαλλία, δύο πόντους στη Γερμανία, τρεις πόντους στην Ισπανία, τέσσερις πόντους στην Ιταλία, πέντε πόντους στη Σουηδία, έξι πόντους στη Δανία, επτά πόντους στη Φινλανδία, οκτώ πόντους στην Πορτογαλία, δέκα πόντους στην Πολωνία και δώδεκα πόντους στην Ιρλανδία. Κάθε χώρα δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό της.

Από τους ημιτελικούς της Eurovision προκρίνονται 26 χώρες στον λαμπρό τελικό. Αυτό σημαίνει ότι τη μεγάλη βραδιά θα δοθούν 26 διαφορετικές βαθμολογίες, καθώς και βαθμολογίες από τις χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους ημιτελικούς. Το 2023 ψήφισαν 37 χώρες. Δηλαδή δόθηκαν συνολικά πάνω από 2.100 πόντοι! Ένας προς ένας, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας συνδέονται με το στούντιο μέσω βιντεοκλήσης και διαβάζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη χώρα τους. Έτσι, οι τηλεθεατές βλέπουν τους πόντους των χωρών να αυξάνονται και να αλλάζουν σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Αλλά οι συγκινήσεις δεν τελειώνουν εκεί!

Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των επιτροπών και από τις 37 χώρες, είναι ώρα να περάσουμε στις ψήφους των θεατών. Αντί να διαβάζονται ξανά ένα προς ένα τα αποτελέσματα από τις 37 χώρες, η Eurovision έχει επινοήσει ένα πολύ πιο συναρπαστικό σύστημα, γεμάτο ανατροπές. Ανακοινώνει τη συνολική βαθμολογία που έδωσαν οι θεατές για κάθε χώρα, μία προς μία, αρχίζοντας από την τελευταία θέση και καταλήγοντας στην πρώτη. Έτσι υπάρχει πιθανότητα τεράστιων ανακατατάξεων στον πίνακα βαθμολογίας της Eurovision, καθώς οι χώρες μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες πόντους με μιας.

Όποια χώρα έχει τους περισσότερους πόντους στο τέλος της ψηφοφορίας των θεατών, κερδίζει!

Με λίγα λόγια:

  • Στη βραδιά του τελικού ερμηνεύονται και τα 26 τραγούδια
  • Οι θεατές και οι επιτροπές ψηφίζουν
  • Διαβάζονται τα αποτελέσματα των επιτροπών από τις 37 χώρες που ψηφίζουν
  • Αποκαλύπτεται ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε από τους θεατές η κάθε συμμετοχή
  • Γίνεται η στέψη της νικήτριας χώρας

Ποιες αλλαγές έχουν γίνει με τα χρόνια στην ψηφοφορία της Eurovision;

Η ψηφοφορία της Eurovision ήταν πάντα μια περίπλοκη διαδικασία. Έχουν γίνει δέκα διαφορετικές αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός το 1956. Εκείνη την πρώτη εχρονιά, δύο διαφορετικοί κριτές από κάθε χώρα βαθμολογούσαν κάθε ερμηνεία με άριστα το δέκα και στη συνέχεια οι βαθμολογίες αθροίζονταν. Το 1962, οι κριτές αυτοί βαθμολογούσαν μόνο τις τρεις ερμηνείες που τους άρεσαν περισσότερο. Το 1974, κάθε χώρα είχε στη διάθεσή της δέκα πόντους, που μπορούσε να μοιράσει ανάμεσα στις ερμηνείες που προτιμούσε. Μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όπου κάθε χώρα έχει στη διάθεσή της 58 πόντους που μπορεί να μοιράσει στις δέκα ερμηνείες που της άρεσαν περισσότερο.

Τι είναι το «ντουζ πουάν» στη Eurovision; Τι σημαίνει «νιλ πουάν» στη Eurovision;

Απλούστατα, «ντουζ» στα Γαλλικά είναι το «δώδεκα», δηλαδή η φράση σημαίνει «12 πόντοι». Οι 12 πόντοι είναι η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να δώσει μια χώρα. Η χώρα που κερδίζει τα περισσότερα «ντουζ πουάν» είναι, συχνά, και εκείνη με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για νίκη στον διαγωνισμό. Στο άλλο άκρο της βαθμολογίας, έχουμε τους «νιλ πουάν». Όπως προηγουμένως, αυτή εδώ η φράση σημαίνει «μηδέν πόντοι» στα Γαλλικά. Στους προηγούμενους διαγωνισμούς, μάλιστα, κάποιες χώρες είχαν 0 πόντους στο τέλος της βραδιάς του τελικού. Παρόλο που το να μην κερδίσει μια χώρα ούτε έναν πόντο μοιάζει με καταστροφή, στον κόσμο της Eurovision είναι και κάτι σαν μυστική τιμητική διάκριση.

Πώς επιλύονται οι ισοπαλίες στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision;

Τι συμβαίνει αν προκύψει ισοπαλία στη Eurovision; Παρόλο που οι κριτές και το κοινό των 37 χωρών που ψηφίζουν δίνουν πάνω από 4.000 πόντους, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκύψει ισοβαθμία στην κορυφή του πίνακα βαθμολογίας της Eurovision. Προφανώς, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να λήξει ισόπαλος! Οπότε, πώς καθορίζεται ο νικητής σε περίπτωση ισοπαλίας στη Eurovision; Η απάντηση είναι απλή: με «ντουζ πουάν»! Όποια χώρα έχει κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό βαθμολογιών 12 πόντων νικά την ισόπαλή της. Αν και πάλι υπάρξει ισοπαλία, το τρόπαιο καταλήγει σε όποια από τις δύο χώρες πήρε τις περισσότερες βαθμολογίες 10 πόντων, κατόπιν η σύγκριση μεταφέρεται στους 8 πόντους και ούτω καθ’ εξής μέχρι να προκύψει νικητής.

Eurovision 2024 – Πώς να ψηφίσεις

Αφού, λοιπόν, αυτή η ψηφοφορία είναι τόσο σημαντική, πώς μπορείς να ψηφίσεις στη Eurovision; Μπορείς να ψηφίσεις χρησιμοποιώντας μία από τις εξής τρεις μεθόδους.

Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω εφαρμογής – Μπορείς να κατεβάσεις την επίσημη εφαρμογή της Eurovision και να υποβάλεις έως και 20 ψήφους για τις ερμηνείες που σου άρεσαν.

Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω τηλεφώνου – Μπορείς να καλέσεις τον επίσημο αριθμό τηλεφώνου της Eurovision για να υποβάλεις τους ψήφους σου με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω SMS – Εναλλακτικά, μπορείς να ψηφίσεις στη Eurovision χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου.

Οι τηλεθεατές από τις 37 χώρες που διαγωνίζονται μπορούν να ψηφίσουν για τις ερμηνείες που τους άρεσαν, και οι ψήφοι σου θα συνυπολογιστούν στις ψήφους που θα στείλει η χώρα σου τη βραδιά του τελικού. Πρόσφατα, η Eurovision άνοιξε τη διαδικασία της ψηφοφορίας και στους τηλεθεατές που προέρχονται εκτός των διαγωνιζόμενων χωρών. Όλες αυτές οι ψήφοι από τον «υπόλοιπο κόσμο» προστίθενται μεταξύ τους και αντιμετωπίζονται ως ψήφοι από μια επιπλέον χώρα που μπορεί να δώσει πόντους στις διαγωνιζόμενες.

Eurovision 2024 – Ο μεγάλος τελικός

Οι 26 χώρες που συμμετέχουν στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2024 θα διαγωνιστούν με την εξής σειρά:

  • Σουηδία
  • Ουκρανία
  • Γερμανία
  • Λουξεμβούργο
  • Ολλανδία
  • Ισραήλ
  • Λιθουανία
  • Ισπανία
  • Εσθονία
  • Ιρλανδία
  • Λετονία
  • Ελλάδα
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Νορβηγία
  • Ιταλία
  • Σερβία
  • Φιλανδία
  • Πορτογαλία
  • Αρμενία
  • Κύπρος
  • Ελβετία
  • Σλοβενία
  • Κροατία
  • Γεωργία
  • Γαλλία
  • Αυστρία

Ποια ήταν τα αποτελέσματα στη Eurovision 2024;

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού νικήτρια χώρα αναδείχθηκε η Ελβετία με το Nemo και το τραγούδι «The Code» που συγκέντρωσε 591 βαθμούς. Δεύτερη θέση βρέθηκε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» (547) και τρίτη την Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil στο «Teresa & Maria» (453).

Κατάταξη Eurovision 2024
1Ελβετία 591
2 Κροατία547
3 Ουκρανία453
4 Γαλλία445
5 Ισραήλ375
6 Ιρλανδία278
7 Ιταλία268
8 Αρμενία183
9 Σουηδία174
10 Πορτογαλία152
11 Ελλάδα126
12 Γερμανία117
13 Λουξεμβούργο103
14 Λιθουανία90
15 Κύπρος78
16 Λετονία64
17 Σερβία54
18 Ηνωμένο Βασίλειο46
19 Φινλανδία 38
20 Εσθονία37
21 Γεωργία34
22 Ισπανία30
23 Σλοβενία27
24 Αυστρία24
25 Νορβηγία16
 Ολλανδία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Eurovision – Εσύ το ήξερες;

Ήξερες ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει περάσει στο Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως ο ετήσιος μουσικός τηλεοπτικός διαγωνισμός που έχει διοργανωθεί περισσότερες χρονιές παγκοσμίως;

Ήξερες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε μηδέν πόντους στους ABBA το 1974;!

Ήξερες ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πέντε διαφορετικές ηπείρους;

Ήξερες ότι ο μικρότερος σε ηλικία νικητής στη Eurovision ήταν η 13χρονη Σάντρα Κιμ από το Βέλγιο το 1986; Επειδή, πλέον, όλοι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών, αυτό το ρεκόρ μπορεί να μη σπάσει ποτέ.

Ήξερες ότι στη Eurovision του 1969 υπήρξαν τέσσερις νικητές, επειδή τότε δεν υπήρχαν κανόνες για τις ισοπαλίες;

Ήξερες ότι κατά την ερμηνεία του τραγουδιού μιας χώρας στη Eurovision δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πάνω από έξι άτομα επί σκηνής; Αυτό περιλαμβάνει και το χορευτικό σύνολο!

Ήξερες ότι η Ρουμανία αποβλήθηκε από τη Eurovision το 2016 λόγω απλήρωτων χρεών προς τον διοργανωτή;

Στην πλατφόρμα της Betsson υπάρχουν σούπερ επιλογές για στοίχημα και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2024 με απίθανες αποδόσεις.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ