Οι 5 ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision που έμειναν στην ιστορία

Reading time4 λ

Ο αγαπημένος διαγωνισμός της Eurovision 2024 συνοδεύεται και με ανεπανάληπτες ευκαιρίες για στοίχημα.

Τα προγνωστικά για τη Eurovision 2024 κορυφώνονται λίγο πριν την έναρξη του πρώτου ημιτελικού. Ο λαμπερός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι και πάλι κοντά μας (7-11-05/2025) με την καρδιά του ευρωπαϊκού τραγουδιού να χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας. Η ώρα του πρώτου ημιτελικού πλησιάζει (07/05/2024), ενώ θα ακολουθήσει ο δεύτερος (09/05/2024) με τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ερμηνεύοντας το «ZARI» και στις 11 Μαΐου θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός, όπου και θα κορυφωθούν τα στοιχήματα στη Eurovision. Στην πλατφόρμα της Betsson, θα βρείτε συναρπαστικές επιλογές για στοίχημα online σε μεγάλη γκάμα αγορών για τη διοργάνωση με ασύγκριτες αποδόσεις.

Με αφορμή, λοιπόν, την πολλά υποσχόμενη εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι που την έχει φέρει σε καλή θέση στη Eurovision και στις αποδόσεις, ανατρέξαμε στο παρελθόν και βρήκαμε τις πέντε καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στον θεσμό.

Τραγούδια που έμειναν, αλλά δεν τα κατάφεραν

Κάνουμε, λοιπόν, την αρχή με δύο πέμπτες θέσεις. Το 1977 η Ελλάδα τερμάτισε σε αυτή τη θέση με το «Μάθημα Σολφέζ» που τραγούδησαν ο Πασχάλης, η Μπέσσυ Αργυράκη, η Μαριάννα Τόλη και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους της Σέβης Τηλιακού. Πήρε 92 βαθμούς και ήταν η καλύτερη παρουσία της χώρας στον διαγωνισμό μέχρι το 1992.

Τότε ήταν που η Κλεοπάτρα με το κομμάτι «Όλου του κόσμου η ελπίδα» σε μουσική και στίχους του Χρήστου Λαγού τερμάτισε και η ίδια στην 5η θέση, αλλά ξεπέρασε το «Μάθημα Σολφέζ» κατά δύο πόντους καθώς συγκέντρωσε 94 βαθμούς, έχοντας και δύο 12άρια από την Κύπρο και την Ιταλία.

Η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στην κορυφαία τριάδα της Eurovision το 2001 όταν η Antique ερμήνευσαν το «Die For You». Το τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου και του Νίκου Παναγιωτίδη σε μουσική Νίκου Τερζή και στίχους του Αντώνη Παππά, συγκέντρωσε 147 βαθμούς και τερμάτισε στην 3η θέση ανάμεσα στις 23 χώρες που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά στον διαγωνισμό. Και μπορεί η Έλενα Παπαρίζου να μην κατέκτησε την κορυφή, αλλά έμοιαζε με προάγγελο γι’ αυτό που θα ακολουθούσε μερικά χρόνια αργότερα.

Ο κρυφός συνδυασμός και η μανία με τον Σάκη Ρουβά

Η Ελλάδα έχει ακόμη δύο τρίτες θέσεις. Τη μια την εξασφάλισε η Καλομοίρα το 2008 με το «Secret Combination». Πρόκειται για τραγούδι που συνέθεσε ο Κωνσταντίνος Παντζής με στίχους του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου. Ακόμη και σήμερα ακούγεται στα ραδιόφωνα και σαφώς είναι από τα κομμάτια που «μένουν» για καιρό. Η Καλομοίρα τερμάτισε στην πρώτη θέση του ημιτελικού δημιουργώντας προσδοκίες για την εμφάνισή της στον τελικό. Εκεί συγκέντρωσε 218 βαθμούς

Μερικά χρόνια πριν η Ευρώπη ήρθε σε επαφή με το φαινόμενο Σάκης Ρουβάς. Το 2004 ο κορυφαίος Έλληνας ποπ σταρ κατέκτησε την 3η θέση με το «Shake It», τραγούδι που συνέθεσε ο Νίκος Τερζής κι «έντυσε» με τους στίχους ο Νεκτάριος Τυράκης. Ο Sakis τα «έσπασε» στη σκηνή με μια εμφάνιση που άφησε εποχή στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και το τραγούδι του αγαπήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, συγκέντρωσε 252 βαθμούς, που ακόμη και σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη συγκομιδή της Ελλάδας στη Eurovision.

Το νούμερο ένα

Η Ελλάδα έχει κερδίσει το στοίχημα της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό της Eurovision μια φορά, το 2005. Η Έλενα Παπαρίζου έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες από τη συμμετοχή της με τους Antique το 2001, έκανε πάταγο με το «My Number One», ένα κομμάτι που θεωρείται από τα κορυφαία στα χρονικά της ελληνικής ποπ κι έχει σταθερή παρουσία στον «αέρα» των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών. Σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού και με τον Χρήστο Δάντη να ταιριάζει αρμονικά τη σύγχρονη μουσική με στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, το τραγούδι ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι χάρις και στην εκρηκτική σκηνική παρουσία της Ελληνίδας σταρ που έκλεψε τις εντυπώσεις.

Καλή επιτυχία στην Μαρίνα Σάττι και το «ZARI», με την ελληνική συμμετοχή να εμφανίζεται ως όγδοο φαβορί στη Eurovision 2024 μαζί με το Ισραήλ. Εδώ υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για προγνωστικά και αποδόσεις στη Eurovision 2024.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ