Θα αποζημιωθεί για το ρίσκο της Ισπανίας ο Λουίς Ενρίκε;

Reading time7 λ

Εισαγωγή
Η τρις νικήτρια της διοργάνωσης, Ισπανία (1964, 2008 και 2012) ξεκινά ως το ξεκάθαρο φαβορί του 5ου Ομίλου, με την Πολωνία και τη Σουηδία, πιθανότατα, να περιορίζονται στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Οι δύο πρώτες θέσεις σε κάθε όμιλο οδηγούν στα νοκ άουτ. Όποιος χάσει την άμεση πρόκριση στην επόμενη φάση θα προσπαθήσει να βρεθεί ανάμεσα στις 4 καλύτερες τρίτες ομάδες, ενώ η Σλοβακία δεν αναμένεται να προχωρήσει.

Το φαβορί – Ισπανία

Η Ισπανία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2020, με τον Λουίς Ενρίκε στο τιμόνι, δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που κυριάρχησε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα πριν από μια δεκαετία. Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν συμμετέχει κανένας παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης,. Ο «μόνος επιζών» των ημερών εκείνων είναι ο Σέρχιο Μπουσκέτς της Μπαρτσελόνα. Η νέα γενιά παικτών μάλλον θα αποδειχθεί λίγη, όσον αφορά τις απαιτήσεις που υπάρχουν για να διεκδικήσουν με σοβαρές αξιώσεις μια διεθνή διοργάνωση.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι παίκτες που έχει στη διάθεσή του ο προπονητής, μοιάζουν επαρκείς ώστε να περάσει η ομάδα στην επόμενη φάση. Βέβαια, τα στοιχήματα και οι οπαδοί τη θέλουν να περνά στα νοκ άουτ ως νικήτρια του ομίλου.

Δεδομένων των συχνών αλλαγών και των διαφόρων συστημάτων που χρησιμοποίησε ο Λουίς Ενρίκε κατά τη διάρκεια των προκριματικών, δύσκολα μαντεύει κανείς τη βασική εντεκάδα του πρώτου αγώνα της κόντρα στη Σουηδία. Όμως, θα κάνουμε μια προσπάθεια.

Πυλώνας της εστίας θα είναι ο ανερχόμενος Ουνάι Σιμόν της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που ο Λουίς Ενρίκε επιλέγει αντί του έμπειρου Νταβίντ Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Εμερίκ Λαπόρτ επέλεξε να παίξει με την Ισπανία αντί με τη Γαλλία, κλήθηκε για πρώτη φορά και μάλλον εξασφαλίζει μια θέση στην άμυνα. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς, μαζί με τον πολύ φορμαρισμένο Ρόντρι της Μάντσεστερ Σίτι και τον Τιάγκο της Λίβερπουλ, αναμένεται να βρεθούν μπροστά από την άμυνα, στο κέντρο του γηπέδου.

Ο Φεράν Τόρες θα είναι ενδεχομένως ένας από τους τρεις της επίθεσης, με τον Ντάνι Όλμο της Λειψίας και τον Μίκελ Ογιαρθάμπαλ της Ρεάλ Σοσιεδάδ να διεκδικούν τη θέση του πλάγιου μέσου που απομένει. Οι Φαμπιάν Ρουίθ, Κόκε και Πέδρι (το παιδί –θαύμα της Μπαρτσελόνα), αναμένεται να παλέψουν για μια θέση στο κέντρο. Ο Αλβάρο Μοράτα, λόγω εμπειρίας έχει προβάδισμα για το ρόλο του καθαρόαιμου στράικερ, όμως ο Ζεράρ Μορένο προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη νικήτρια του Europa League, Βιγιαρεάλ, όντας ο πρώτος Ισπανός σκόρερ στη LaLiga.

Οι διεκδικητές – Πολωνία

Η Πολωνία είναι σχετικά νεοφερμένη στην ελίτ της διεθνούς ποδοσφαιρικής σκηνής και λαμβάνει μέρος για 4η φορά σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μάλιστα οι τρεις προηγούμενες συμμετοχές της ήρθαν στις ισάριθμες τελευταίες διοργανώσεις (2008, 2012 και 2016).

Μέχρι τώρα, οι Πολωνοί, έχουν καταφέρει να φτάσουν έως τη φάση των προημιτελικών, αλλά με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αρχηγό και βασικό επιθετικό, τίποτα δεν αποκλείεται. Αν και φέτος του άρπαξαν τη Χρυσή Μπάλα μέσα από τα χέρια, ο Πολωνός σούπερ σταρ είναι εξαιρετικά φορμαρισμένος. Άλλωστε φέτος έσπασε το ρεκόρ των 40 γκολ του Γκερντ Μίλερ την τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, και στέφθηκε κορυφαίος σκόρερ της Ευρώπης.

Ο Αρκάντιους Μίλικ είναι τραυματίας και θα κριθεί την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του στη διοργάνωση. Ακόμα κι αν τα καταφέρει να δώσει το παρόν, δύσκολα θα ξεκινήσει βασικός. Στο κέντρο αναμένεται να παίξουν ο Ματέους Κλιχ με τον Πιότρ Ζιελίνσκι και με τον Κάμιλ Γκλικ στην άμυνα, η Πολωνία έχει μια αρκετά καλή ομάδα, που αναμένεται να βάλει δύσκολα στους αντιπάλους της. Στα χαρτιά, θα έπρεπε η πρεμιέρα κόντρα στην Σλοβακία να είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Γνωρίζουν βέβαια ότι μια νίκη σ’ αυτόν τον αγώνα θα τους φέρει σε πλεονεκτική θέση. Αν πάρει το τρίποντο η Πολωνία θα βρεθεί σίγουρα πιο πάνω στη βαθμολογία του ομίλου, από μια (ή και από τις δύο) βασικές ανταγωνίστριες για την πρόκριση, εφόσον Ισπανία και Σουηδία παίζουν μεταξύ τους.

Η πρόκληση, όπως πάντα σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, είναι να καταφέρει κανείς να προχωρήσει από τη φάση των ομίλων. Οι Πολωνοί θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προκριθούν άμεσα, ξέροντας πολύ καλά ότι μια τρίτη θέση θα άφηνε περιθώρια πρόκρισης, αλλά υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, μια νίκη στο πρώτο παιχνίδι τους είναι το κλειδί για μια καλύτερη συνέχεια.

Το αουτσάιντερ – Σουηδία

Οι λάτρεις της μπάλας και ιδίως οι φίλαθλοι της Σουηδίας δέχτηκαν ένα μεγάλο σοκ με την απουσία από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Βέβαια, η Σουηδική ομάδα έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Όπως μας έδειξαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όπου αναπάντεχα βρέθηκαν στην κορυφή του ομίλου τους, φτάνοντας μέχρι και τους προημιτελικούς όπου ηττήθηκαν από την Αγγλία.

Η απουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα δώσει την ευκαιρία στη νέα γενιά των παικτών της Σουηδίας να πάρουν τα ηνία. Με τον Αλεξάντερ Ισάκ της Ρεάλ Σοσιεδάδ να είναι πιθανότατα ο βασικός επιθετικός των Σουηδών, για το παρόν αλλά και για το εγγύς μέλλον.

Ο Εμιλ Φρόσμπεργκ της Λειψίας θα είναι η κύρια δημιουργική δύναμη στο κέντρο του γηπέδου, ενώ και ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στα πλάνα του προπονητή Γιάνε Άντερσον. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο αρχηγός Αντρέας Γκράνκβιστ θα βρεθεί με τον Βίκτορ Λιντελοφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην άμυνα, και ο Ρόμπιν Όλσεν της Έβερτον θα αποτελέσει πρώτη επιλογή για τη θέση του τερματοφύλακα.

Τ’ αποπαίδια – Σλοβακία

Η ομάδα της Σλοβακίας είναι η πιο… καταφρονημένη του 5ου ομίλου, με την αγορά ομόφωνα ν’ αποφασίζει ότι έχει μηδαμινές πιθανότητες να περάσει στα νοκ άουτ.

Αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τον προπονητή Στέφαν Τάρκοβιτς, που σίγουρα θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να δώσει κίνητρο στους παίκτες του, κυρίως στον πρώτο αγώνα εναντίον της Πολωνίας. Έρχονται ως σχετικά άγνωστοι στη διοργάνωση και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως έκαναν κι άλλες χώρες πριν απ’ αυτούς, π.χ. η Ισλανδία.

Με τον Μάρτιν Ντουμπράβκα, μόνιμο στη Νιουκάστλ του Στιβ Μπρους, τον πρωταθλητή της Serie A, Μίλαν Σκρίνιαρ και τον Στάνισλαβ Λόμποτκα της Νάπολι, έχουν μια ποιότητα στην ομάδα τους. Η Σλοβακία είναι ικανή να προκαλέσει αναταράξεις στον όμιλο. Μην ξεχνάμε και τον Μάρεκ Χάμσικ, που ναι μεν παίζει φέτος στη σουηδική Γκέτεμποργκ – μετά από δύο σεζόν στην Κίνα – αλλά σήμερα, στα 33 του, είναι ακόμα αρκετά ποιοτικός ώστε ν’ αφήσει το στίγμα του σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Σημαντικότερο Ματς: Ισπανία – Σουηδία (14.06.2021)

Με την Πολωνία ν’ αντιμετωπίζει τη Σλοβακία νωρίτερα μέσα στη μέρα, τόσο η Ισπανία όσο και η Σουηδία ξέρουν καλά πως μια νίκη θα τους έφερνε στην κορυφή του ομίλου. Είτε μόνη της, είτε μαζί με τον νικητή του πρώτου παιχνιδιού.

Οι Ισπανοί μπαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τη φιλοδοξία να το σηκώσουν και γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να επιβάλουν την κυριαρχία τους στο πρώτο παιχνίδι, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δυσκολεύτηκαν στις τελευταίες τους εμφανίσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι Σουηδοί, ευχαρίστως συμβιβάζονται και με μια ισοπαλία, ώστε να κυνηγήσουν την πρόκριση στα 2 επόμενα παιχνίδια, εναντίον της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Η Σουηδία θα ταμπουρωθεί στα μετόπισθεν, αφήνοντας στους Ισπανούς την κατοχή της μπάλας, περιμένοντας να εξαργυρώσει το παραμικρό λάθος των αντιπάλων τους, οι οποίοι είναι αρκετά ευάλωτοι στις αντεπιθέσεις.

Άλλη μια αδυναμία των Ισπανών, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, είναι οι στημένες φάσεις. Άλλωστε, το δυνατό σημείο της Σουηδίας στις τελευταίες διοργανώσεις είναι οι στημένες μπάλες. Αν πάρουν αποτέλεσμα στο ματς της πρεμιέρας θα φέρουν τα πάνω – κάτω στον όμιλο, καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει την Πολωνία στη δεύτερη αγωνιστική.

Το πλήθος των γκολ που θα σημειωθούν στο Ευρωπαϊκό κύπελλο είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να έχουμε στα υπόψη. Το πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων. Όμως, στο τέλος των τριών παιχνιδιών των ομίλων η διαφορά τερμάτων, πιθανότατα, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ, κυρίως για τις ομάδες που θα περάσουν ως καλύτερες τρίτες.

Η Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσει με τον μόνο αναγνωρισμένο στράικερ, τον Αλβάρο Μοράτα, στην κορυφή, με πλάγιους επιθετικούς εκατέρωθεν.

Η Σουηδία, αντίθετα, πιθανότατα θα διατηρήσει το σύστημα 4-4-2. Ένα μόνιμο σύστημα που έφερε καλά αποτελέσματα στα προκριματικά για τον προπονητή Γιάνε Άντερσον. Ο Λουίς Ενρίκε ξέρει πως η ομάδα του πρέπει από την αρχή να πάρει τα ηνία, αφού με το πέρασμα της ώρας θα είναι πιο δύσκολο να κάμψει την αντίσταση των Σουηδών, δεδομένης της καλής φυσικής τους κατάστασης. Η έλλειψη εφευρετικότητας απέναντι από την εστία του αντιπάλου είναι μέχρι τώρα η αχίλλειος πτέρνα της Ισπανίας. Το πρώτο τέρμα θα είναι καθοριστικό.

Κατακλείδα

Περιμένουμε ότι η τελική κατάταξη του 5ου ομίλου θα αντανακλά τις αποδόσεις, με την Ισπανία στην κορυφή, ακολουθούμενη από την Πολωνία και τη Σουηδία να περνά στην επόμενη φάση ως μια από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες του συνόλου των έξι ομίλων. Η Σλοβακία, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα, δεν θα περάσει στα νοκ άουτ, αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόκριση του ομίλου, ανάλογα με τις επιδόσεις της στα τρία παιχνίδια. Σε διεθνείς διοργανώσεις υπήρξαν πολλές φορές ανατροπές. Ενδεχομένως, κάποιος θα χάσει τους 3 βαθμούς της νίκης παίζοντας εναντίον των Σλοβάκων, με την Πολωνία να είναι η πρώτη υποψήφια στο εναρκτήριο ματς του 5ου ομίλου.