Προβλέψεις για τον Όμιλο E του Παγκοσμίου

Reading time7 λ

Ο Όμιλος E μάς υπόσχεται περισσότερη ψυχαγωγία και συγκινήσεις από κάθε άλλον από το φετινό παγκοσμιο στο στοιχημα με σούπερ αποδοσεις. Περιλαμβάνει δύο πρώην, αλλά και πιθανούς φετινούς, κατόχους του τίτλου: την Ισπανία και τη Γερμανία, δύο ομάδες που θα απογοητεύσουν αν δεν φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τους ημιτελικούς. Η Ιαπωνία θα παίξει με την ελπίδα να περάσει στη φάση των νοκ άουτ σε βάρος των γιγάντων της Ευρώπης, αλλά η Κόστα Ρίκα μάλλον θα χρειαστεί να παλέψει για κάθε βαθμό στον «όμιλο του θανάτου».

Δείτε την άποψή μας για τον Όμιλο E, με ανάλυση για τις τέσσερις ομάδες του και τις εκτιμήσεις μας για όσα μπορεί να συμβούν.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Κάποτε η Ισπανία ήταν γνωστή ως μία από τις ομάδες που είχαν που σε κάθε συμμετοχή στο Παγκόσμιο καλές πιθανότητες, αλλά κακές επιδόσεις. Το ντεμπούτο της έγινα το 1934, όταν έφτασε στα προημιτελικά. Στη διοργάνωση του 1950, η «la Roja» τερμάτισε τέταρτη, αλλά ποτέ δεν κατέκτησε θέση παραπάνω από την όγδοη, μέχρι που επιτέλους σήκωσε το τρόπαιο το 2010.

Εκείνη η ομάδα, που είχε στις τάξεις της ονόματα όπως των Τσάβι Ερνάντεθ, Αντρές Ινιέστα, Ίκερ Κασίγιας και Σέρχιο Μπουσκέτς, θεωρείται μια από τις καλύτερες στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το γκολ του Ινιέστα στην παράταση του τελικού έδωσε στην Ισπανία τη νίκη με 1-0 εναντίον της Ολλανδίας στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Αν και ο Πέδρι είναι μόλις 19 ετών, αποτελεί ήδη βασικό παίκτη τόσο στον σύλλογό του όσο και στην εθνική ομάδα. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα είναι πάντα βασικός στην αρχική ενδεκάδα της Ισπανίας όταν έχει την κατάλληλη φυσική κατάσταση, και αποτελεί ένα από τα φαβορί για τον τίτλο του κορυφαίου Νέου Παίκτη του Τουρνουά στο παγκοσμιο.

Ο Άνσου Φάτι είναι ένα ακόμη νεαρό ταλέντο που παίζει στην Μπαρτσελόνα, και η ομάδα θα βασιστεί επάνω του χάρη στην ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την αμεσότητά του στην επίθεση, ειδικά από την στιγμή που η Ισπανία δεν έχει πολλούς παίκτες με τις ικανότητές του. Περιέργως, ο Ρόδρι δεν είναι και πολύ πιθανό να ξεκινάει στην αρχική ενδεκάδα, παρόλο που είναι ίσως ο καλύτερος ανασταλτικός μέσος στον κόσμο σε επίπεδο συλλόγου. Τη θέση του βασικού αναμένεται να παίρνει ο Μπουσκέτς.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Η Ισπανία κατέκτησε την κορυφαία θέση στον όμιλό της για τους προκριματικούς Ευρώπης, κερδίζοντας έξι από τους οκτώ αγώνες της και σημειώνοντας ισοπαλία σε έναν ακόμη. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Λουίς Ενρίκε παραπάτησε στο ξεκίνημα, μένοντας σε ισοπαλία 1-1 με την Ελλάδα και χάνοντας με 2-1 από τη Σουηδία στα πρώτα τέσσερα εκτός έδρας ματς της, σύντομα όμως ξαναβρήκε τον βηματισμό της.

Η σημαντικότερη στιγμή ήταν πιθανότατα η συντριβή της Γεωργίας με 4-0 τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την Ισπανία να ξεκινά ορμητικά και να κλείνει το ημίχρονο με προβάδισμα 3-0. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες νίκες της στον όμιλο ήταν μάλλον οριακές.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Η Κόστα Ρίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο το 1990, και η παρουσία της κάθε άλλο παρά διακοσμητική ήταν. Ενώ θεωρούνταν αουτσάιντερ πριν από την έναρξη εκείνου του τουρνουά στην Ιταλία, οι «los Ticos» νίκησαν την Σκωτία και τη Σουηδία φτάνοντας στους «16», όπου αποκλείστηκαν από την Τσεχοσλοβακία.

Το 2002 και το 2006 η Κόστα Ρίκα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, όμως το 2014, στη Βραζιλία, έφτασε στους προημιτελικούς – αξιοσημείωτο κατόρθωμα, αν σκεφτούμε ότι κληρώθηκε στον «όμιλο του θανάτου» με την Αγγλία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη. Το 2018 δεν κατάφερε να φτάσει στη νοκ άουτ των νοκ άουτ.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Πολλοί από τους παίκτες της «χρυσής γενιάς» της Κόστα Ρίκα, που τη δόξασαν στο Παγκόσμιο του 2014, παραμένουν και σήμερα στην ομάδα. Ανάμεσά τους, ο 35χρονος τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας. Ο γκολκίπερ της Παρί Σεν Ζερμέν σίγουρα θα έχει πολλή δουλειά αντιμετωπίζοντας τις επιθέσεις της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Ο Κέλσο Μπόρχες, που επίσης βρίσκεται στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του και έχει παίξει 150 φορές ως αρχηγός της εθνικής, παραμένει σημαντική μορφή στο κέντρο του γηπέδου. Μπροστά, ο 22χρονος Άντονι Κοντρέρας θα πρέπει να αξιοποιήσει με χειρουργική ακρίβεια κάθε ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Από το CONCACAF προκρίνονται τρεις ομάδες αυτόματα στο Παγκόσμιο, και η Κόστα Ρίκα έχασε οριακά μία από αυτές τις τρεις προνομιούχες θέσεις. Τερμάτισε στην τρίτη θέση, ισοβαθμώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά με χειρότερη διαφορά τερμάτων κι έτσι έμεινε πίσω, παρόλο που είχε νικήσει τους Αμερικανούς με 2-0 στην τελευταία αγωνιστική.

Ένα γκολ από τον Τζόελ Κάμπελ στο τρίτο λεπτό στάθηκε αρκετό για να δώσει στην Κόστα Ρίκα τη νίκη με 1-0 εναντίον της Νέας Ζηλανδίας, στο διηπειρωτικό πλέι οφ που διεξήχθη το καλοκαίρι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Μόνο η Βραζιλία έχει κατακτήσει περισσότερα Παγκόσμια από ό,τι η Γερμανία, που έχει στη φανέλα της τέσσερα αστέρια για να θυμίζουν τις ισάριθμες φορές που θριάμβευσε στο Παγκόσμιο. Η πρώτη φορά ήρθε το 1954, όταν η «die Nationalelf» σοκάρισε τη σπουδαία ομάδα της Ουγγαρίας και την νίκησε με 3-2 στον τελικό, ανατρέποντας μέσα σε οκτώ λεπτά το προβάδισμα 2-0 των αντιπάλων.

Η Δυτική Γερμανία σήκωσε ξανά το τρόπαιο 20 χρόνια αργότερα, όταν για άλλη μια φορά νίκησε στον τελικό μια ομάδα που θεωρούνταν το φαβορί: Αυτήν τη φορά ήταν η Ολλανδία. Στέφθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη φορά το 1990, πριν από την πιο πρόσφατη επιτυχία της το 2014 στη Βραζιλία.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Πριν από 12 μήνες, ο Τζαμάλ Μουσιάλα δεν θεωρούνταν βασικός παίκτης της ενδεκάδας ούτε για την Μπάγερν Μονάχου ούτε για την εθνική Γερμανίας, αλλά τώρα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτές τις ομάδες χωρίς τη συμμετοχή του. Θα παίξει σε μία από τις θέσεις επιθετικού μέσου, και μία από τις υπόλοιπες θα καλυφθεί από τον έμπειρο και αξιόπιστο Τόμας Μίλερ.

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς του κόσμου και αποτελεί αυτονόητη επιλογή του Χάνσι Φλικ για το κέντρο της άμυνας. Ο πολυσύνθετος παίκτης της Μπάγερν Γιόσουα Κίμιχ είναι ακόμα μια πολύτιμη μονάδα για τη Γερμανία.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Η Γερμανία ξεμπέρδεψε εύκολα με τους αντιπάλους της στον προκριματικό της όμιλο, κερδίζοντας εννέα από τους 10 αγώνες της και κατακτώντας με χάρη την πρώτη θέση. Η μόνη της ήττα, βέβαια, ήταν ντροπιαστική, καθώς νικήθηκε από τη Βόρεια Μακεδονία με 2-1 στο Ντούισμπουργκ, αλλά σημειώθηκε προτού ο Φλικ να αντικαταστήσει τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο.

Στη συνέχεια, η Γερμανία άρχισε να μοιράζει συντριβές: 6-0 στην Αρμενία, 4-0 για την Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία και 9-0 για το άτυχο Λιχτενστάιν. Συνολικά, πέτυχε 36 τέρματα σε 10 αγώνες.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Η Ιαπωνία είναι μία από τις εννέα ομάδες που έχουν αγωνιστεί σε κάθε Παγκόσμιο από το 1998. Εκείνη τη χρονιά έκανε το ντεμπούτο της, που αποδείχτηκε πολύτιμη και διδακτική εμπειρία παρά τον αποκλεισμό της ομάδας στη φάση των ομίλων. Το 2002 η Ιαπωνία ήταν συνδιοργανώτρια με τη Νότια Κορέα, και οι «Μπλε Σαμουράι» κατέκτησαν την κορυφή του ομίλου τους μπροστά από το Βέλγιο, τη Ρωσία και την Τυνησία, για να ηττηθούν στον γύρο των «16» από την Τουρκία.

Από τότε η Ιαπωνία έχει περάσει ξανά δύο φορές στη φάση νοκ άουτ, το 2010 και το 2018. Αυτή την τελευταία φορά που έπαιξε στους «16», πριν τέσσερα χρόνια, κατατρόμαξε το Βέλγιο παίρνοντας το προβάδισμα με 2-0, όμως οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να κάνουν μια συναρπαστική ανατροπή και να νικήσουν με 3-2.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Η πορεία του Τακούμι Μιναμίνο στη Λίβερπουλ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτός ο προικισμένος μπαλαδόρος εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική ομάδα της Ιαπωνίας. Πιθανότατα θα ξεκινήσει στην αριστερή πλευρά, με τον Τζουνιά Ιτό να δίνει τον ρυθμό από την άλλη πλευρά της επίθεσης.

Στην Άρσεναλ, ο Τακεχίρο Τομιγιάσου συχνά παίζει πίσω δεξιά, αλλά στο παγκοσμιο κυπελλο θα χρησιμοποιηθεί σαν κεντρικός αμυντικός. Στον χώρο του κέντρου, ο Βατάρου Έντο είναι ο παίκτης που θα δίνει άριστες, διαπεραστικές πάσες προς την επίθεση, τόσο κοφτερές σαν τα σπαθιά κατάνα!

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Η Ιαπωνία μπορεί να νιώθει περήφανη για την προσπάθειά της στα προκριματικά, καθώς πέτυχε σερί 100% στον πρώτο όμιλο της διαδικασίας για την Ασία, κερδίζοντας τόσο εντός όσο και εκτός έδρας το Τατζικιστάν, την Κιργιζία, τη Μογγολία και τη Μιανμάρ. Στη συνέχεια εξασφάλισε μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις μεταξύ έξι ομάδων στον όμιλό της στους τελικούς, παίρνοντας αυτόματα την πρόκριση για το παγκοσμιο κυπελλο μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Οι εντυπωσιακότερες στιγμές της προσπάθειάς της ήταν η νίκη με 2-0 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στη Σαϊτάμα και, κυρίως, το 2-0 επί της Αυστραλίας μέσα στο Σίδνεϊ.

Βασικοί αγώνες

Η μονομαχία μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, στις 27/11, ίσως είναι ο αγώνας που ξεχωρίζει από ολόκληρη τη φάση των ομίλων, καθώς ο νικητής αυτής της αναμέτρησης θα έχει πιθανότατα τον έλεγχο στον Όμιλο E. Όμως, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στον αγώνα της Γερμανίας εναντίον της Ιαπωνίας (23/11) όπως και της Ιαπωνίας εναντίον της Ισπανίας (1/12), γιατί σε κάποιον από αυτούς μπορεί να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα-έκπληξη.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

1. Ισπανία

2. Γερμανία

3. Ιαπωνία

4. Κόστα Ρίκα

Σχετικά με τους νικητές του γκρουπ η Ισπανία είναι φαβορί σε αποδοσεις (1.85), ακολουθεί αρκετά κοντά της η Γερμανία (2,20) και έπονται η Ιαπωνία (12.00) και η Κόστα Ρίκα (35.00).