Europa League 2023/24 στην Betsson με δυνατά προγνωστικά και κορυφαίες αποδόσεις

Reading time22 λ

Το UEFA Europa League 2023/24 κρύβει μεγάλες συγκινήσεις, αφού φέτος φιλοξενεί τρεις ελληνικές ομάδες και υψηλές προσδοκίες.

Την 1η μέρα του Σεπτεμβρίου, η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χτύπησε δυνατά στο «Grimaldi Forum» του Μονακό. Εκεί, πέρα από την κλήρωση που διαμόρφωσε τα προγνωστικά του Champions League 2023/24, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των ομίλων του UEFA Europa League, στο οποίο μετέχουν φέτος τρεις ελληνικές ομάδες: η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός, με τις πρώτες δύο να έρχονται από το Champions League. Οι 32 ομάδες ετοιμάζονται να δώσουν μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον στις… Πέμπτες για να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, που είναι φυσικά ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ. Θα προσφέρουν, ταυτόχρονα, σούπερ επιλογές για στοίχημα στο Europa League ακόμα και για τον πιο απαιτητικό παίκτη στην πλατφόρμα της Betsson!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROPA LEAGUE ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Ο δρόμος που ξεκίνησε ουσιαστικά στο Πριγκιπάτο, στο… έμπα του Φθινοπώρου, θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο «Aviva Stadium», το οποίο γιορτάζει φέτος 14 χρόνια ζωής. Αυτή είναι η 2η φορά που το συγκεκριμένο στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν το 2011, όταν αναμετρήθηκαν εκεί δύο πορτογαλικές ομάδες, η Πόρτο και η Μπράγκα. Νικητές αναδείχτηκαν οι «Δράκοι» με 1-0 και σκόρερ τον εμβληματικό Ρανταμέλ Φαλκάο. Όπως και να ‘χει, η διαδρομή αναμένεται συναρπαστική και γεμάτη από ευκαιρίες για live στοιχημα στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Οποιοδήποτε από τα προγνωστικά για το europa league μοιάζει επίφοβο.

ΝΙΚΗΤΕΣ EUROPA LEAGUE

Η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση φυσικά κι έχει μεγάλη παράδοση. Από τις ομάδες που μετέχουν φέτος στα γκρουπ, μόνο τρεις έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, είτε στο πάλαι ποτέ Κύπελλο UEFA είτε στο UEFA Europa League. Πρόκειται για τη Λίβερπουλ (με τελευταία κούπα το 2001), τον Άγιαξ (το 1992, αλλά παρουσία στον τελικό το 2017) και τη Βιγιαρεάλ, το 2021. Αναλυτικά, οι ομάδες που έχουν κερδίσει πάνω από μία φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο είναι οι εξής:

  • Σεβίλλη                             7
  • Ίντερ                                  3
  • Λίβερπουλ                       3
  • Γιουβέντους                     3
  • Ατλέτικο Μαδρίτης          3
  • Γκλάντμπαχ                     2
  • Τότεναμ                            2
  • Φέγενορντ                        2
  • Γκέτεμποργκ                    2
  • Ρεάλ Μαδρίτης                2
  • Πάρμα                               2
  • Πόρτο                               2
  • Τσέλσι                               2

ΟΙ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι ομάδες δίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους «το παρών» σε όμιλο, όχι μόνο του UEFA Europa League, αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό δίνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στη διοργάνωση, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και όσον αφορά το στοίχημα στο ποδόσφαιρο! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μία εξ αυτών που θα κάνει γενικώς ντεμπούτο στην Ευρώπη έρχεται από την Αγγλία. Ο λόγος για την Μπράιτον, που δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν διεθνές παιχνίδι. Η ελβετική Σερβέτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1955 κι «έγραψε» δύο παρουσίες σε προημιτελικά, του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Κυπελλούχων (το 1967 και το 1979). Κι όμως, θ’ αγωνιστεί για πρώτη φορά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που έψαχνε ανελλιπώς από το 1994! Οι άλλες τέσσερις «ντεμπιτάν» είναι η από την Πολωνία, η Χάκεν από τη Σουηδία, η Μπάτσκα Τόπολα ή TSC από τη Σερβία και ο Άρης Λεμεσού από την Κύπρο.

Ο ΟΜΠΑΜΕΓΙΑΝΓΚ ΚΙ Ο… ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ

Ο Έλληνας πρώην διεθνής Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, είτε αυτή λεγόταν UEFA CUP είτε UEFA Europa League. Ο 42χρονος Θεσσαλονικιός έπαιξε 67 φορές σε αγώνα «νοκ άουτ» ή στη φάση των ομίλων (43 με τον ΠΑΟΚ και 24 με τον Παναθηναϊκό), σημειώνοντας 23 γκολ. Ο μοναδικός εν ενεργεία από τους παίκτες του europa league που αγωνίζεται σε ομάδα η οποία μετέχει στους γκρουπ και μπορεί να τον πλησιάσει σε συμμετοχές είναι ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Μαρσέιγ. Ο 34χρονος επιθετικός από την Γκαμπόν βρίσκεται στο «ΤΟΠ 5» των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση κι αν αγωνιστεί σε όλα τα ματς του ομίλου, θ’ ανέβει στην 3η θέση της σχετικής λίστας, η οποία είναι η εξής:

Δημήτρης Σαλπιγγίδης67ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός1999-2015
Αλεσάντρο Αλτομπέλι58Μίλαν, Γιουβέντους1977-1989
Κέβιν Γκαμερό54Στρασβούργο, Παρί, Σεβίλλη, Ατλέτικο Μ., Βαλένθια2005-……
Κλάας Γιαν Χούντελααρ50Χερένφεν, Άγιαξ, Σάλκε2004-2020
Πιερ Ομπαμεγιάνγκ49Λιλ, Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα2009-……

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ UEFA EUROPA LEAGUE

Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει σημειώσει 24 γκολ στη 2η τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (χωρίς να υπολογίζονται οι προκριματικοί γύροι του καλοκαιριού). Αν βάλει τρία γκολ στη φάση των γκρουπ θ’ ανέβει στην κορυφαία πεντάδα των σκόρερ, κοιτάζοντας φυσικά ακόμη πιο ψηλά. Μάλιστα, ονειρεύεται να πιάσει τον… αρχισκόρερ, τον Σουηδό Χένρικ Λάρσον, ο οποίος είχε βρει συνολικά 31 φορές τα αντίπαλα δίχτυα στο UEFA CUP και στο UEFA Europa League. Η λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ είναι η εξής:

Χένρικ Λάρσον31Φέγενορντ, Σέλτικ, Χέλσινγκμποργκ1994-2008
Κλάας Γιαν Χούντελάαρ30Χερένφεν, Άγιαξ, Σάλκε2004-2020
Ρανταμέλ Φαλκάο30Πόρτο, Ατλέτικο Μαδρίτης2010-……
Ντίτερ Μίλερ29Κολωνία, Στουτγάρδη, Μπορντό1973-1984
Αρτίθ Αντούριθ26Βαλένθια, Αθλέτικ Μπιλμπάο2012-2018
Αλεσάντρο Αλτομπέλι25Ίντερ, Γιουβέντους1977-1989
Έντιν Τζέκο25Ζελέζνιτσαρ, Βόλφσμπουργκ, Μαν. Σίτι, Ρόμα2003-……
Πιερ Ομπαμεγιάνγκ24Λιλ, Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα2009-……

UEFA EUROPA LEAGUE ΟΜΙΛΟΙ 2023/24

Η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο, καθώς μετέχει σ’ ένα γκρουπ στο οποίο βρίσκονται δύο παλιές Πρωταθλήτριες Ευρώπης: ο Άγιαξ και η Μαρσέιγ. Η άλλη ομάδα που έχει ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και βρίσκεται φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ είναι η Λίβερπουλ, που μετέχει στον 5ο όμιλο. Βεβαίως, στα φετινά γκρουπ μετέχουν αρκετές ομάδες που έχουν κατακτήσει τρόπαια σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως για παράδειγμα η αντίπαλος του Ολυμπιακού, η Γουέστ Χαμ, που πήρε πέρυσι το UEFA Conference League.

Η Betsson προσφέρει πολλές κι εξαιρετικές επιλογές, τόσο στα μακροχρόνια στοιχήματα για τους νικητές των γκρουπ και για τις ομάδες που θα προκριθούν όσο φυσικά και για τους αγώνες. Το στοίχημα στη φετινή διοργάνωση αναμένεται άκρως συναρπαστικό.

1ος Όμιλος

  • Γουέστ Χαμ
  • Ολυμπιακός
  • Φράιμπουργκ
  • Μπάτσκα Τόπολα

Ένα γκρουπ που περιλαμβάνει μία αγγλική και μία γερμανική ομάδα είναι φυσικό να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Γουέστ Χαμ έρχεται από την περσινή επιτυχία στο UEFA Conference League, όμως δεν αποτελεί φόβητρο. Ούτε η Φράιμπουργκ συγκαταλέγεται στα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που… γράψει πολλά χιλιόμετρα στους στίβους των διεθνών διοργανώσεων, έχοντας σημειώσει και σημαντικές επιτυχίες. Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν στο παρελθόν νίκες μέσα στην Αγγλία και στη Γερμανία και μπορούν να το επαναλάβουν φέτος. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την Μπάτσα Τόπολα κι ας είναι κι αυτή καινούρια στο γκρουπ. Τους Σέρβους δεν μπορεί ποτέ κανείς να τους ξεγράψει!

2ος Όμιλος

  • Άγιαξ
  • Μαρσέιγ
  • Μπράιτον
  • ΑΕΚ

Οι δύο από τις τρεις ομάδες που έχουν αναδειχτεί στο παρελθόν Πρωταθλήτριες Ευρώπης και μετέχουν στη φετινή διοργάνωση βρίσκονται σε αυτό το γκρουπ: ο Άγιαξ και η Μαρσέιγ. Στις προηγούμενες έξι αναμετρήσεις τους ο «Αίαντας» μέτρησε τρεις νίκες, οι «Φαίακες» δύο, ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο. Σε όλα τα ματς σημειώθηκε Over 2,5 (στα πέντε από αυτά και G/G). Η ΑΕΚ μετράει μόνο ήττες απέναντι στην ολλανδική ομάδα (τέσσερις, μέσα-έξω), ενώ δεν έχει νικήσει ούτε τους Γάλλους (μία ήττα και μία ισοπαλία για τον αποκλεισμό τη σεζόν 1989-90). Όσο για την Μπράιτον, το γεγονός πως εμφανίζεται για πρώτη φορά στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα δεν σημαίνει πως είναι και… αμελητέα ποσότητα. Τουναντίον!

3ος Όμιλος

  • Ρέιντζερς
  • Μπέτις
  • Σπάρτα Πράγας
  • Άρης Λεμεσού

Η Ρέιντζερς είναι η ομάδα του γκρουπ που έχει κερδίσει στο παρελθόν ευρωπαϊκή κούπα (το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972) κι ήταν φιναλίστ στο UEFA Europa League πρόπερσι (2022), αλλά και το 2008. Λογικά, λοιπόν, θεωρείται το μεγάλο όνομα του γκρουπ, παρά το ότι βρίσκει απέναντί της ισπανική ομάδα, την Μπέτις, έχοντας κάκιστη παράδοση στη χώρα της Ιβηρικής. Συγκεκριμένα, σε 13 επισκέψεις της δεν έχει νικήσει ποτέ (0-3-10). Με τη Σπάρτα Πράγας οι Σκωτσέζοι «μονομάχησαν» δύο φορές στο παρελθόν (1991 και 2021), με την κάθε ομάδα να νικάει στο εντός έδρας παιχνίδι. Ο Σεβιγιάνοι πανηγύρισαν πρόκριση από γκρουπ της διοργάνωσης πέρσι και πρόπερσι και θέλουν να… τριτώσει το καλό. Όσο για τον Άρη από την Κύπρο, ξεκινάει ως αουτσάιντερ, αλλά με τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις έβαλε ψηλά τον πήχη τον προσδοκιών. Μπορεί ν’ αποδείξει πως δεν θα είναι ο «φτωχός συγγενής» του ομίλου.

4ος Όμιλος

  • Αταλάντα
  • Σπόρτινγκ Λισ.
  • Στουρμ Γκρατς
  • Ράκοβ

Σε αυτό το γκρουπ τον πρώτο λόγο, από πλευράς ονομάτων, τον έχουν η Αταλάντα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Με εμπειρία από το Τσάμπιονς Λιγκ αμφότερες, λογικά θα είναι οι δύο που θα πάρουν τα εισιτήρια για την επόμενη φάση. Οι δυο τους «μονομάχησαν» και το 1963 (νίκησε η κάθε μία εντός, προκρίθηκαν στα πέναλτι οι Πορτογάλοι), αλλά και το 1988, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων (πέρασαν οι Ιταλοί με μία νίκη και μία ισοπαλία). Πάντα υπολογίσιμη κι επικίνδυνη η Στουρμ Γκρατς, η οποία όμως «υποφέρει» τόσο από τις ισπανικές (μία ισοπαλία και πέντε ήττες, μέσα-έξω) όσο και από τις ιταλικές ομάδες (πέντε ισοπαλίες, πέντε ήττες και μόλις δύο νίκες, αλλά καμία εντός έδρας). Λιγότερες οι πιθανότητες διάκρισης για την πρωτοεμφανιζόμενη σε όμιλο Ράκοβ από την Πολωνία.

5ος Όμιλος

  • Λίβερπουλ
  • Λινζ Λασκ
  • Σεντ Ζιλουάζ
  • Τουλούζ

Η φράση «ψάξτε για το δεύτερο» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της σε αυτό το γκρουπ. Η Λίβερπουλ λίγο σοβαρή να είναι, δεν θα έχει πρόβλημα να τερματίσει πρώτη στη βαθμολογια του ομίλου της στο europa league και να πάρει απευθείας την πρόκριση για τους «16», αποφεύγοντας τον ενδιάμεσο γύρο (με τις ομάδες που θα έρθουν από το Champions League) το Φεβρουάριο. Το εισιτήριο γι’ αυτήν τη φάση λογικά θα πάρει μία εκ των Τουλούζ ή Σεντ Ζιλούαζ. Η γαλλική ομάδα γυρίζει σε όμιλο για πρώτη φορά μετά το 2009. Η βελγική φιλοδοξεί να επαναλάβει την περσινή πορεία, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Λεβερκούζεν. Το ότι δεν μπορεί ν’ αγωνιστεί στη φυσική της έδρα και παίζει σ’ εκείνη της Άντερλεχτ, ούτε την προηγούμενη σεζόν στάθηκε εμπόδιο, ούτε τη φετινή θα την επηρεάσει μάλλον. Η Λινζ Λασκ προκρίθηκε τις προηγούμενες δύο φορές που μετείχε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τώρα πάντως, έχει τις λιγότερες πιθανότητες, τουλάχιστον στα… χαρτιά.

6ος Όμιλος

  • Βιγιαρεάλ
  • Ρεν
  • Μακάμπι Χάιφα
  • Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός «υπογράφει» την επιστροφή του σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τη σεζόν 2016-17. Η πρόκριση επί της Μαρσέιγ, στα προκριματικά του Champions League τον Αύγουστο, βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, παρά το ότι δεν έχει νικήσει ποτέ ούτε στη Γαλλία (0-2-5), αλλά ούτε και στην Ισπανία (0-1-15). Πάντως, τη μοναδική του ισοπαλία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου την πήρε από την τωρινή του αντίπαλο, τη Βιγιαρεάλ, το 2008. Η τελευταία και η Ρεν ξεκινούν θεωρητικά από πλεονεκτική θέση για την πρόκριση, αν και καμία δεν θεωρείται ποδοσφαιρικό «μεγαθήριο». Με εμπειρία από το Τσάμπιονς Λιγκ και μία πολύ «καυτή» έδρα, η Μακάμπι Χάιφα δείχνει κι αυτή έτοιμη να διεκδικήσει επί ίσοις όροις ένα από τα πρώτα δύο εισιτήρια ή έστω το 3ο, που οδηγεί στον «ενδιάμεσο» γύρο του UEFA Conference League.

7ος Όμιλος

  • Ρόμα
  • Σλάβια Πράγας
  • Σέριφ Τίρασπολ
  • Σερβέτ

Η ομάδα που κατέκτησε πρόπερσι το UEFA Conference League και πέρσι έφτασε ως τον τελικό του UEFA Europa League (έχασε στα πέναλτι από τη Σεβίλλη) βάζει και φέτος πλώρη για μία μεγάλη πορεία. Το όνομα του Ζοσέ Μουρίνιο αποτελεί ίσως το καλύτερο εχέγγυο πως θα τα καταφέρει. Λογικά θα είναι και το «αφεντικό» στο γκρουπ. Η Σλάβια Πράγας, που μετράει πολλές δεκαετίες στο ευρωπαϊκό… κουρμπέτι, ονειρεύεται να κάνει πορεία εφάμιλλη μ’ εκείνη που πραγματοποίησε στο UEFA Conference League το 2022, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά. Ένα βήμα πιο πίσω, αλλά χωρίς κανείς να μπορεί να τις ξεγράψει, βρίσκονται η Σέριφ Τιρασπόλ και η Σερβέτ. Αμφότερες ξεκίνησαν τη φετινή τους παρουσία από τα προκριματικά του Champions League. Σε καλοκαιρινό γύρο έπαιξε και η Σλάβια, αλλά αυτής της διοργάνωσης.

8ος Όμιλος

  • Λεβερκούζεν
  • Καραμπάκ
  • Μόλντε
  • Χάκεν

Ο αποκλεισμός (στις λεπτομέρειες) από τη Ρόμα, στα ημιτελικά της περσινής διοργάνωσης, έχει πεισμώσει τους ανθρώπους της Λεβερκούζεν, που ονειρεύονται να δουν φέτος την ομάδα τους ν’ ανεβαίνει τουλάχιστον ένα σκαλί πιο πάνω και να φτάνει ως το τέλος της διαδρομής. Η ποιότητα του ρόστερ και η εξαιρετική εικόνα που βγάζει στο ξεκίνημα της Μπουντεσλίγκα δικαιολογούν τα όνειρα. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται, λίγο-πολύ, Καραμπάκ, Μόλντε και Χάκεν, με την τελευταία να έχει ως μειονέκτημα το γεγονός πως μετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό όμιλο. Για τους Αζέρους, το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι η έδρα τους, ενώ οι δύο σκανδιναβικές ομάδες θα πρέπει να διαχειριστούν και την κούραση, δεδομένου ότι τα πρωταθλήματα των χωρών τους οδεύουν προς το φινάλε.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

Οι αγώνες του Άγιαξ με τη Μαρσέιγ, την 1η και την 5η αγωνιστική είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικοί των γκρουπ. Στην πρεμιέρα των ομίλων ξεχωρίζει και το Ρέιντζερς – Μπέτις. Τη 2η και την 5η ημέρα, ξεχωρίζουν οι «μονομαχίες» της Σπόρτινγκ με την Αταλάντα, πρώτα στη Λισαβόνα και μετά στο Μπέργκαμο. Στις «back to back» αγωνιστικές (3η και 4η) τα βλέμματα συγκεντρώνει το ζευγάρι Μπράιτον – Άγιαξ, ενώ… γκελ κάνουν και τα ματς της Βιγιαρεάλ με τη Ρεν (2η και 6η αγωνιστική).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ UEFA EUROPA LEAGUE 2023/24

1η αγωνιστική: 21 Σεπτεμβρίου 2023

  • Καραμπάγκ – Μόλντε          (1-0)
  • Λεβερκούζεν – Χάκεν          (4-0)
  • Λινζ Λασκ – Λίβερπουλ       (1-3)
  • Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ – Τουλούζ      (1-1)
  • Παναθηναϊκός – Βιγιαρεάλ (2-0)
  • Ρεν – Μακάμπι Χάιφα         (3-0)
  • Σερβέτ – Σλάβια Πράγας    (0-2)
  • Σέριφ Τιρασπόλ – Ρόμα      (1-2)
  • Άγιαξ – Μαρσέιγ       (3-3)
  • Αταλάντα – Ράκοβ   (2-0)
  • Γουέστ Χαμ – Μπάτσκα Τόπολα   (3-1)
  • Μπράιτον – ΑΕΚ      (2-3)
  • Ολυμπιακός – Φράιμπουργκ         (2-3)
  • Ρέιντζερς – Μπέτις   (1-0)
  • Σπάρτα Πράγας – Αρης Λεμεσού (3-2)
  • Στουρμ Γκρατς – Σπόρτινγκ Λισαβόνας      (1-2)

2η αγωνιστική: 5 Οκτωβρίου 2023

  • Φράιμπουργκ – Γουέστ Χαμ (1-2)
  • Μπάτσκα Τόπολα – Ολυμπιακός (2-2)
  • Μαρσέιγ – Μπράιτον (2-2)
  • ΑΕΚ – Άγιαξ (1-1)
  • Μπέτις – Σπάρτα Πράγας (2-1)
  • Αρης Λεμεσού – Ρέιντζερς (2-1)
  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Αταλάντα (1-2)
  • Ράκοβ Τσεστόχοβα – Στουρμ Γκρατς (0-1)
  • Λίβερπουλ – Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (2-0)
  • Τουλούζ – ΛΑΣΚ Λίντσερ (1-0)
  • Βιγιαρεάλ – Ρεν (1-0)
  • Μακάμπι Χάιφα – Παναθηναϊκός (0-0)
  • Ρόμα – Σερβέτ (4-0)
  • Σλάβια Πράγας – Σέριφ Τίρασπολ (6-0)
  • Χάκεν – Καραμπάγκ (0-1)
  • Μόλντε – Λεβερκούζεν (1-2)

3η αγωνιστική: 26 Οκτωβρίου 2023

  • Ολυμπιακός – Γουέστ Χαμ (2-1)
  • Μπάτσκα Τόπολα – Φράιμπουργκ (1-3)
  • Μαρσέιγ – ΑΕΚ (3-1)
  • Μπράιτον – Άγιαξ (2-0)
  • Σπάρτα Πράγας – Ρέιντζερς (0-0)
  • Άρης Λεμεσού – Μπέτις (0-1)
  • Στουρμ Γκρατς – Αταλάντα (2-2)
  • Ράκοβ Τσεστόχοβα – Σπόρτινγκ Λισαβόνας (1-1)
  • Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ – ΛΑΣΚ Λίντσερ (2-1)
  • Λίβερπουλ – Τουλούζ (5-1)
  • Παναθηναϊκός – Ρεν (1-2)
  • Ρόμα – Σλάβια Πράγας (2-0)
  • Σέριφ Τίρασπολ – Σερβέτ (1-1)
  • Μόλντε – Χάκεν (5-1)
  • Λεβερκούζεν – Καραμπάγκ (5-1)

4η αγωνιστική: 9 Νοεμβρίου 2023

  • Φράιμπουργκ – Μπάτσκα Τόπολα (5-0)
  • Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός (1-0)
  • Άγιαξ – Μπράιτον (0-2)
  • ΑΕΚ – Μαρσέιγ (0-2)
  • Μπέτις – Άρης Λεμεσού (4-1)
  • Ρέιντζερς – Σπάρτα Πράγας (2-1)
  • Αταλάντα – Στουρμ Γκρατς (1-0)
  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Ράκοβ Τσεστόχοβα (2-1)
  • ΛΑΣΚ Λίντσερ – Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (3-0)
  • Τουλούζ – Λίβερπουλ (3-2)
  • Ρεν – Παναθηναϊκός (3-1)
  • Μακάμπι Χάιφα – Βιγιαρεάλ (1-2)
  • Σερβέτ – Σέριφ Τίρασπολ (2-1)
  • Σλάβια Πράγας – Ρόμα (2-0)
  • Καραμπάγκ – Λεβερκούζεν (0-1)
  • Χάκεν – Μόλντε (1-3)

5η αγωνιστική: 30 Νοεμβρίου 2023

  • Φράιμπουργκ – Ολυμπιακός (5-0)
  • Μπάτσκα Τόπολα – Γουέστ Χαμ (0-1)
  • ΑΕΚ – Μπράιτον (0-1)
  • Μαρσέιγ – Άγιαξ (4-3)
  • Σπάρτα Πράγας – Μπέτις (1-0)
  • Ρέιντζερς – Άρης Λεμεσού (1-1)
  • Αταλάντα – Σπόρτινγκ Λισαβόνας (1-1)
  • Στουρμ Γκρατς – Ράκοβ Τσεστόχοβα (0-1)
  • Λίβερπουλ – ΛΑΣΚ Λίντσερ (4-0)
  • Τουλούζ – Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (0-0)
  • Μακάμπι Χάιφα – Ρεν (0-3)
  • Βιγιαρεάλ – Παναθηναϊκός (3-2)
  • Σερβέτ – Ρόμα (1-1)
  • Σέριφ Τίρασπολ – Σλάβια Πράγας (2-3)
  • Μόλντε – Καραμπάγκ (2-2)
  • Χάκεν – Λεβερκούζεν (0-2)

6η αγωνιστική: 14 Δεκεμβρίου 2023

  • Γουέστ Χαμ – Φράιμπουργκ (2-0)
  • Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τόπολα (5-2)
  • Άγιαξ – ΑΕΚ (3-1)
  • Μπράιτον – Μαρσέιγ (1-0)
  • Μπέτις – Ρέιντζερς (2-3)
  • Άρης Λεμεσού – Σπάρτα Πράγας (1-3)
  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Στουρμ Γκρατς (3-0)
  • Ράκοβ Τσεστόχοβα – Αταλάντα (0-4)
  • Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ – Λίβερπουλ (2-1)
  • ΛΑΣΚ Λίντσερ – Τουλούζ (1-2)
  • Ρεν – Βιγιαρεάλ (2-3)
  • Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα (1-2)
  • Ρόμα – Σέριφ Τίρασπολ (3-0)
  • Σλάβια Πράγας – Σερβέτ (4-0)
  • Λεβερκούζεν – Μόλντε (5-1)
  • Καραμπάγκ – Χάκεν (2-1)

ΤΑ «ΝΟΚ ΑΟΥΤ» ΜΑΤΣ ΤΟΥ UEFA EUROPA LEAGUE 2023/24

Οι διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν από την ερχόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει πως φέτος είναι η τελευταία φορά που έρχονται στη διοργάνωση ομάδες που μετείχαν στους ομίλους του UEFA Champions League. Οι οκτώ που τερμάτισαν τρίτες στους ισάριθμους ομίλους, βρίσκουν στον «ενδιάμεσο» γύρο εκείνες που ήρθαν δεύτερες, στα γκρουπ του UEFA Europa League.

Στον πρώτο «νοκ άουτ» γύρο μετέχουν τέσσερις πρώην Πρωταθλήτριες Ευρώπης. Ο λόγος για τις Μίλαν, Μπενφίκα, Φέγενορντ και Μαρσέιγ. Οι τρεις πρώτες «υποβιβάστηκαν» από το Τσάμπιονς Λιγκ, στα προκριματικά του οποίου είχε αποκλειστεί και η τέταρτη.

Τα πιο σημαντικά ζευγάρια σε αυτήν τη φάση είναι τα Φέγενορντ – Ρόμα και Σαχτάρ Ντόνετσκ – Μαρσέιγ. Όλες τους έχουν ευρωπαϊκά τρόπαια στη συλλογή τους. Φέγενορντ και Ρόμα συνέθεσαν το ζευγάρι του πρώτου τελικού του UEFA Conference League το 2022. Στα Τίρανα η ιταλική ομάδα επικράτησε με 1-0 και πήρε την κούπα. Την αμέσως επόμενη χρονιά (πέρυσι δηλαδή) αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά του UEFA Europa League. Το εντός έδρας 1-0 της Φέγενορντ στον πρώτο αγώνα δεν της ήταν αρκετό. Οι Ιταλοί επικράτησαν με 4-1 στη ρεβάνς της «Αιώνιας Πόλης» και πήραν την πρόκριση. Αυτοί είχαν περάσει και την πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν, το 2015, πάλι στο Γιουρόπα Λιγκ. Τι κι αν ο αγώνας στη Ρώμη έληξε ισόπαλος 1-1; Η Ρόμα νίκησε 2-1 μέσα στο Ρότερνταμ στον επαναληπτικό και πέρασε.

Στη Μαρσέιγ, η κλήρωση με τη Σαχτάρ δεν φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις. Οι δυο τους είχαν «μονομαχήσει» ξανά στα ημιτελικά του UEFA Europa League το 2009. Οι Ουκρανοί νίκησαν 2-0 εντός και 2-1 εκτός, πέρασαν στον τελικό και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Η Μίλαν και η Μπενφίκα, που δυσκολεύτηκαν στους ομίλους του UEFA Champions League, αλλά τα κατάφεραν την τελευταία αγωνιστική, φιλοξενούν τις «Γαλλίδες» Ρεν και Τουλούζ, αντίστοιχα. Λόγω εμπειρίας και ποιότητας, αμφότερες ξεκινούν από πλεονεκτική θέση.

Φαβορί απέναντι στη Σπάρτα Πράγας θεωρείται και η Γαλατασαράι, που κατέκτησε το πάλαι ποτέ UEFA CUP το 2000. Αμφίρροπα χαρακτηρίζονται τα ζευγάρια Λανς – Φράιμπουργκ, Γιουνγκ Μπόις – Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπράγκα – Καραμπάγκ.

UEFA EUROPA LEAGUE 2023/24 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ «ΝΟΚ ΑΟΥΤ» ΓΥΡΟΥ

Αποτελέσματα: ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Φέγενορντ – Ρόμα (1-1)
  • Μίλαν – Ρεν (3-0)
  • Λανς – Φράιμπουργκ (0-0)
  • Γιούνγκ Μπόις – Σπόρτινγκ Λισαβόνας (1-3)
  • Μπένφικα – Τουλούζ (2-1)
  • Μπράγκα – Κάραμπαγκ (2-4)
  • Γάλατασαραϊ – Σπάρτα Πράγας (3-2)
  • Σαχτάρ Ντόνετσκ – Μαρσέιγ (2-2)

Αποτελέσματα: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Καραμπάγκ – Μπράγκα (2-3)
  • Ρεν – Μίλαν (3-2)
  • Τουλούζ – Μπενφίκα (0-0)
  • Φράιμπουργκ – Λανς (3-2)
  • Μαρσέιγ – Σαχτάρ Ντόνετσκ (3-1)
  • Ρόμα – Φέγενορντ (1-1 κ.δ. 4-2 στα πέναλτι)
  • Σπάρτα Πράγας – Γαλατασαράι (4-1)
  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Γιούνγκ Μπόις (1-1)

UEFA EUROPA LEAGUE 2023/24 ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

Το φετινό γιουροπα λιγκ εξελίσσεται σ’ ένα μικρό… UEFA Champions League. Στις τελευταίες 16 ομάδες βρίσκονται τέσσερις που έχουν αναδειχτεί στο παρελθόν Πρωταθλήτριες Ευρώπης: η Λίβερπουλ, η Μαρσέιγ, η Μπενφίκα και η Μίλαν. Άλλες επτά (Βιγιαρεάλ, Ρόμα, Μπενφίκα, Ρέιντζερς, Γουέστ Χαμ, Σπόρτινγκ και Λεβερκούζεν έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα διεθνές τρόπαιο σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ζευγάρι που ξεχωρίζει σε αυτόν το γύρο είναι το Μαρσέιγ – Βιγιαρεάλ. Η πρώτη μετράει δύο ήττες από ισπανικές ομάδες (Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης) σε τελικούς, ενώ νίκησε μόλις σε μία από τις επτά προηγούμενες επισκέψεις της στην Ισπανία.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μπενφίκα – Ρέιντζερς. Πρόκειται για δύο συλλόγους με σημαντική παρουσία στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Τα μεταξύ τους παιχνίδια, στον όμιλο της διοργάνωσης το 2020, είχα πολλά γκολ: 3-3 στην Πορτογαλία, 2-2 στη Σκωτία. Οι «αετοί της Λισαβόνας» έχουν μόνο μία νίκη εκεί, το 1960 επί της Χαρτς, σε συνολικά έξι επισκέψεις τους στη συγκεκριμένη χώρα.

Άτυχες οι δύο ομάδες της Πράγας, η Σπάρτα και η Σλάβια, που πρέπει να τα βάλουν με τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της κούπας, τη Λίβερπουλ και τη Μίλαν, αντίστοιχα. Η περσινή νικήτρια του UEFA Conference League, η Γουέστ Χαμ, οφείλει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φράιμπουργκ και η προπέρσινη νικήτρια εκείνης της διοργάνωσης, η Ρόμα, βρίσκει απέναντί της την Μπράιτον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ρωμαίους είναι η παράδοση, που τους θέλει να έχουν μόλις μία νίκη σε συνολικά 22 αγώνες τους σε αγγλικό έδαφος. Σε ό,τι αφορά προκρίσεις σε «νοκ άουτ» γύρους, πανηγύρισαν σε τέσσερις από τις 14 περιπτώσεις. Με θεωρητικό προβάδισμα η Λεβερκούζεν, απέναντι στην Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν, πιο ισορροπημένο ζευγάρι το Σπόρτινγκ – Αταλάντα.

UEFA EUROPA LEAGUE 2023/24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ «16»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Αταλάντα (1-1)
  • Σπάρτα Πράγας – Λίβερπουλ (1-5)
  • Μαρσέιγ – Βιγιαρεάλ (4-0)
  • Ρόμα – Μπράιτον (4-0)
  • Μπενφίκα – Ρέιντζερς (2-2)
  • Φράιμπουργκ – Γουέστ Χαμ (1-0)
  • Μίλαν – Σλάβια Πράγας (4-2)
  • Καραμπάγκ – Λεβερκούζεν (2-2)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Λίβερπουλ – Σπάρτα Πράγας (6-1)
  • Βιγιαρεάλ – Μαρσέιγ (3-1)
  • Μπράιτον – Ρόμα (1-0)
  • Ρέιντζερς – Μπενφίκα (0-1)
  • Γουέστ Χαμ – Φράιμπουργκ (5-0)
  • Αταλάντα – Σπόρτινγκ Λισαβόνας (2-1)
  • Σλάβια Πράγας – Μίλαν (1-3)
  • Λεβερκούζεν – Καραμπάγκ (3-2)

ΟΙ «8» ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

Το φετινό γιουροπα λιγκ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μικρό… Τσάμπιονς Λιγκ. Οι έξι από τις οκτώ ομάδες έχουν κατακτήσει διεθνείς τίτλους. Ο λόγος για τις Μίλαν, Λίβερπουλ, Μπενφίκα, Μαρσέιγ, που έχουν αναδειχτεί πρωταθλήτριες Ευρώπης, αλλά και τις Γουέστ Χαμ και Ρόμα που έχουν επίσης ευρωπαϊκή κούπα στο παλμαρέ τους. Από τις δύο εναπομείνασες, η Λεβερκούζεν έχει παίξει κι αυτή σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και μόνο η Αταλάντα δεν έχει φτάσει ως το τέλος της διαδρομής.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Η ΜΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

Η ιταλική «μονομαχία» ξεχωρίζει στη φάση των «8». Η Μίλαν φτάνει για 24η φορά σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τις 18 από τις 23 προηγούμενες προχώρησε κι άλλο, περνώντας στα ημιτελικά. Η Ρόμα από την πλευρά της, δίνει το παρών για 21η φορά στους «8». Τις εννιά προκρίθηκε. Η ομάδα του Μιλάνου, εκτός από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους το 2003 (πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι), έχει αντιμετωπίσει άλλες τέσσερις φορές «συμπατριώτισσά» της σε «νοκ άουτ» γύρο: τρεις την Ίντερ και μία τη Νάπολι και μετράει από δύο προκρίσεις και ισάριθμους αποκλεισμούς. Η Ρόμα έχασε το τρόπαιο του πάλαι ποτέ Κυπέλλου UEFA το 1991 σε «διπλό» τελικό από την Ίντερ (έχασε 2-0 εκτός, νίκησε 1-0 εντός), ενώ «μονομάχησε» και με τη Φιορεντίνα στο Γιουρόπα Λιγκ, το 2015 (αποκλείστηκε). Στις δύο φετινές τους μονομαχίες στη Σέριε Α’ η Μίλαν σημείωσε ισάριθμες νίκες: 2-1 στη Ρώμη την 1η Σεπτεμβρίου και 3-1 στο Μιλάνο, στις 14 Ιανουαρίου.

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Οι «αετοί της Λισαβόνας» φλέρταραν αρκετές φορές φέτος με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, είτε από το Τσάμπιονς Λιγκ αρχικώς είτε από το Γιουρόπα Λιγκ στη συνέχεια. Όμως, συνεχίζουν αποδεικνύοντας το πόσο «βαριά» είναι η φανέλα τους σε διεθνές επίπεδο. Τώρα, βρίσκουν απέναντί τους τη Μαρσέιγ, την οποία έχουν αποκλείσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν: στον ημιτελικό του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1990 (έχασαν 2-1 στη Μασσαλία, νίκησαν 1-0 εντός και πέρασαν με το «εκτός έδρας γκολ») και το 2010, στο UEFA Europa League (στο πρώτο παιχνίδι παραχώρησαν ισοπαλία 1-1 στους Γάλλους, αλλά επικράτησαν 2-1 μέσα στη Μασσαλία).

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Η ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

Σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται «ονειρεμένη», καθώς είναι πολύ κοντά στο ν’ αναδειχτεί Πρωταθλήτρια Γερμανίας για 1η φορά στην ιστορία της, η Λεβερκούζεν θέλει να προχωρήσει κι άλλο στο Γιουρόπα Λιγκ. Βρίσκει απέναντί της την περσινή νικήτρια του UEFA Conference League, τη Γουέστ Χαμ, η οποία στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε μία άλλη γερμανική ομάδα, τη Φράιμπουργκ. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη «BayArena», όμως οι άνθρωποι της Λεβερκούζεν σκέφτονται ήδη τη ρεβάνς. Κι αυτό γιατί, έχουν νικήσει μόνο σε μία από τις 10 επισκέψεις τους στην Αγγλία. Στις υπόλοιπες εννιά πήραν δύο ισοπαλίες και γνώρισαν εφτά ήττες.

ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕ ΙΤΑΛΟΥΣ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Το λιβερπουλ-αταλαντα συμπληρώνει το «καρέ» των προημιτελικών. Οι «κόκκινοι» βρέθηκαν οκτώ φορές στο παρελθόν σε «νοκ άουτ» γύρο με αντίπαλο από την Ιταλία και προκρίθηκαν τις έξι. Μάλιστα, πέρασαν και τις πέντε τελευταίες φορές, από το 2005 και μετά. Τους αποκλεισμούς τους γνώρισαν το 1965 και το 1992. Η Αταλάντα από την πλευρά της, μετράει από δύο νίκες και ήττες σε αγγλικό έδαφος. Πάντως, όλοι οι αγώνες της εκεί έγιναν στη φάση ομίλων και είναι πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε «νοκ άουτ» γύρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Μίλαν – Ρόμα 0-1
  • Λίβερπουλ – Αταλάντα 0-3
  • Λεβερκούζεν – Γουέστ Χαμ 2-0
  • Μπενφίκα – Μαρσέιγ 2-1

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ

  • Ρόμα – Μίλαν 2-1
  • Αταλάντα – Λίβερπουλ 0-1
  • Γουέστ Χαμ – Λεβερκούζεν 1-1
  • Μαρσέιγ – Μπενφίκα 1-0 (4-2 πεν.)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Μαρσέιγ – Αταλάντα 1-1
  • Ρόμα – Λεβερκούζεν 0-2

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ

  • Αταλάντα – Μαρσέιγ 3-0
  • Λεβερκούζεν – Ρόμα 2-2

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΤΕΛΙΚΟΣ

  • Αταλάντα – Λεβερκούζεν – «Aviva Stadium», Δουβλίνο 3-0

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |