Με Μπενζεμά η Γαλλία στον τελικό

Reading time7 λ

Πήρε άδεια από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Καρίμ Μπενζεμά να ταξιδέψει στο Κατάρ για τον μεγάλο τελικό. Στην αποστολή δεν τον αντικατέστησε ποτέ ο Ντεσάν, παρά τον τραυματισμό του, οπότε μπορεί πάρει το μετάλλιό του, είτε η Γαλλία τερματίσει πρώτη είτε δεύτερη. Ο προπονητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει χρόνο συμμετοχής στον τελικό ο κάτοχος της «χρυσής μπάλς». Η Γαλλία προσφέρεται στο 1,85 από την Betsson στο στοιχημα Νικητής στο παγκοσμιο, με την Αργεντινή να πληρώνει 1,95.

Το Μαρόκο δεν ήταν εύκολος αντίπαλος αλλά οι Τρικολόρ νίκησαν με 2-0, πέρασαν στον μεγάλο τελικό  Η Γαλλία από την εμφάνιση απέναντι στην Αγγλία, τη νίκη με 2-1 και την πρόκρισή της στους «4» του Παγκοσμίου έδειξε πως είναι αποφασισμένη στο 100% να διεκδικήσει τον τίτλο. Το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τον προ τετραετίας άθλο τους οι Γάλλοι, απέχει πλέον μόνο έναν αγώνα. Η Γαλλία έχει επιδείξει πολλές αρετές στην ως τώρα πορεία της και διαθέτει ένα εξαιρετικό ρόστερ. Πάνω από όλα, όμως, είναι προσηλωμένη. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο από την κατάκτηση του τίτλου.

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΕΜΠΑΠΕ

Αυτή είναι και η νοοτροπία του μεγάλου της σταρ, του επιθετικού Κιλιάν Εμπαπέ. «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το επόμενο ματς. Το μόνο που θέλω είναι να νικήσω στο επόμενο ματς. Εγώ ήρθα εδώ για να κατακτήσουμε το Παγκόσμιο. Τα υπόλοιπα δεν με απασχολούν. Δεν ήρθα για να πάρω το βραβείο του καλύτερου παίκτη ή για να βγω πρώτος σκόρερ. Εγώ θέλω να βοηθήσω τη Γαλλία να πάρει το Παγκόσμιο», είπε ο Εμπαπέ. Μετράει πέντε γκολ στο τουρνουά και εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Έστω κι αν δεν σκόραρε εναντίον του Μαρόκου είχε καθοριστική συμμετοχή στη νίκη με 2-0.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΤΕΣΑΝ

Η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία της έπαιξε στα ημιτελικά για τρίτο σερί Παγκόσμιο. Κι εδώ εμφανίζεται και η δύναμη και η γνώση του προπονητή της Ντιντιέ Ντεσάν στη διαχείριση των μεγάλων τουρνουά. Ο Ντεσάν έχει κάτσει στον πάγκο της Γαλλίας σε 18 ματς στο θεσμό.

Μετράει 14 νίκες, δύο ισοπαλίες και μονάχα δύο ήττες. Ήδη ισοφάρισε τον θρυλικό Βραζιλιάνο προπονητή Μάριο Ζαγκάλο, ενώ πρώτος στην λίστα είναι ο Γερμανός Χέλμουτ Σεν με 16.

Το φινάλε της φάσης των ομίλων μπορεί να μην ήταν το ιδανικό για την ομάδα του Ντεσάν, αφού έχασε από την Τυνησία, όμως, η αποστολή που είχε εκτελεστεί. Οι Τρικολόρ όχι μόνο έσπασαν την κατάρα που ήθελε τις προερχόμενες από την Ευρώπη πρωταθλήτριες κόσμου να αποτυγχάνουν από τον πρώτο γύρο, αλλά κατέκτησαν την κορυφή του τέταρτου ομίλου με τις νίκες απέναντι σε Αυστραλία και Δανία και παραμένουν σε τροχιά υπεράσπισης του παγκόσμιου στέμματος που φορούν από το 2018. Στους «16» ξεπέρασαν την Πολωνία.

ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ ΣΕ 18 ΜΑΤΣ

Μικρό εμπόδιο για τους Τρικολόρ στη φάση των «16» αποδείχθηκε η Πολωνία, σε μια ευρωπαϊκή μάχη. Με οδηγό, όμως, τον εντυπωσιακό Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά τις εκπληκτικές επιδόσεις τους στις νοκ-άουτ φάσεις του Παγκόσμιου, όπως έμοιαζε λογικό πίστευαν ότι θα φτάσουν ως το μεγάλο ραντεβού της 18ης Δεκεμβρίου. Και το κατάφεραν.

Στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, η Γαλλία έχει δώσει 16 αγώνες νοκ-άουτ. Γνώρισε μονάχα μία ήττα, στον προημιτελικό του 2014 με τη Γερμανία και μία στο αδιάφορο κόντρα στην Τυνησία. Στους υπόλοιπους 16 σημείωσε 14 νίκες και κατέγραψε δύο ισοπαλίες. Η μία στον προημιτελικό του 1998 όταν κέρδισε στα πέναλτι την Ιταλία και η άλλη στον τελικό του 2006 όταν έχασε στη «ρώσικη ρουλέτα» από την Ιταλία. Σε αυτό το διάστημα έφτασε σε τρεις τελικούς (1998, 2006, 2018) και κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο (1998, 2018). Είναι λογικό να ελπίζει ότι θα… τριτώσει το καλό.

Η νίκη των Γάλλων εναντίων των Δανών έσπασε την κατάρα των Παγκόσμιων Πρωταθλητών. Από το 1998 έως το τρέχον Παγκόσμιο του 2022 η ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο δεν περνούσε στα νοκ άουτ. Αυτή την κατάρα την έσπασαν οι Γάλλοι με τη νίκη τους το Σάββατο 26/11 στο δεύτερο παιχνίδι στον όμιλο που τους έδωσε και την πρόκριση. 

Έχουν περάσει 60 χρόνια από την τελευταία φορά μια ομάδα κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο κι αυτό είναι το τεράστιο ιστορικό στοιχημα της Γαλλίας στο παγκοσμιο. Είναι η κάτοχος του τροπαίου και ξεκίνησε στη διοργάνωση με την πρόθεση να διατηρήσει τα κεκτημένα της από το 2018. Στο παρελθόν τα έχει καταφέρει μόνο η Βραζιλία το 1958 και το 1962. Οι «Τρικολόρ» είναι το πρώτο φαβορί για την κορυφή του κόσμου, με την Betsson να προσφέρει στο 1,85 το ενδεχόμενο να είναι αυτή που στον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου θα βρίσκεται αγκαλιά με το χρυσό αγαλματίδιο.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΕΜΠΟΔΙΑ

Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν θετικό για την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν. Ο αποκλεισμός στους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2021, αλλά και η «χλωμή» παρουσία στη Λίγκα των Εθνών αυτό το φθινόπωρο δημιούργησε και γκρίνιες. Για τον Γάλλο εκλέκτορα, όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι ο θρόνος στο παγκόσμιο και ήταν από την αρχή αποφασισμένος να παρατάξει όλα τα διαθέσιμα όπλα του, τα οποία είναι και πολλά, ώστε να επιτύχει αυτή την αποστολή.

ΣΟΚ ΜΕ ΜΠΕΝΖΕΜΑ – ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Φυσικά, τα «βαριά» χαρτιά της Γαλλίας βρίσκονται στην «εμπροσθοφυλακή», όμως ο στράικερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά τραυματίστηκε στην προπόνηση του Σαββάτου πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, αλλά αποκαταστάθηκε και είναι πλέον στην αποστολή του τελικού. Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας για το 2022, πρώτος σκόρερ στο περασμένο UEFA Champions League, στο οποίο πήρε από το χέρι τη «Βασίλισσα» και την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ήταν λογικό να ξεχωρίζει σε κάθε επιλογή όταν παμε για στοιχημα στο παγκοσμιο στο πλούσιο κουπονι με τα ονόματα των υποψήφιων πρώτων σκόρερ. Έτσι, η απουσία του έφερε και σημαντικές αλλαγές στις αποδόσεις των υπολοίπων.

Μόνος έμεινε πλέον ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο πρώτος teenager που σκόραρε σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου μετά τον θρυλικό Πελέ και μέγας αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν. Παμε ακόμα ένα στοιχημα ότι στο παγκοσμιο αυτό θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις μετά τη «μέτρια» παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με τα εξαιρετικά του κατορθώματα στη σεζόν σίγουρα δικαιολογεί την παρουσία του, αρχικά, στη δεύτερη θέση στο κουπονι για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Τώρα, που το παγκοσμιο έφτασε στην τελική ευθεία του είναι πρώτο φαβορί με 1,90.

Πρωταγωνιστές στην γαλλική «γραμμή κρούσης» είναι τόσο ο Αντουάν Γκριεζμάν της Ατλέτικο Μαδρίτης, όσο και ο Ολιβιέ Ζιρού της Μίλαν. Επιπλέον επιλογές δίνει στον Ντεσάν η παρουσία των Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα, Κίνγκσλεϊ Κομάν της Μπάγερν, που είναι ταχύτατοι και κάνουν τη διαφορά στις πτέρυγες. Ωστόσο από τους παγκόσμιους πρωταθλητές έλειψε και ο Κρίστοφερ Ενκουνκού της Λειψίας, που τραυματίστηκε στην έναρξη της προετοιμασίας και δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας του.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΜΥΝΑ, «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Στη μεσαία γραμμή, οι Τρικολόρ έχουν τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους». Κι αυτό διότι η «ραχοκοκαλιά» τους στην κατάκτηση του τροπαίου πριν από τέσσερα χρόνια, ο Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους και ο Εν’ Γκολό Καντέ της Τσέλσι, έχασαν το στοιχημα συμμετοχής στο παγκοσμιο, αφού τέθηκαν νοκ-άουτ, λόγω τραυματισμών. Όχι πως οι Γάλλοι στερούνται ταλέντου, αφού στον «άξονα» υπάρχουν μονάδες όπως οι Ορελιάν Τσουαμενί και Εντουάρντο Καμαβίνγκα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο φορμαρισμένος Αντριάν Ραμπιό της Γιουβέντους, αλλά και ο βελτιωμένος Ματέο Γκεντουζί της Μαρσέιγ.

Και στα «μετόπισθεν» η ποιότητα ξεχειλίζει. Ηγέτης της άμυνας των «Τρικολόρ» είναι ο αρχηγός τους, ο γκολκίπερ Ουγκό Γιορίς της Τότεναμ, ο οποίος σήκωσε πρώτος το τρόπαιο το 2018. Στα άκρα της άμυνας υπάρχει πληθώρα αστέρων κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων όπως είναι οι Μπενζαμέν Παβάρ της Μπάγερν, Τεό Ερναντέζ της Μίλαν. Κάτι ανάλογο ισχύει και στις θέσεις των στόπερ, όπου δεσπόζουν οι Ραφαέλ Βαράν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζιλ Κουντέ της Μπαρτσελόνα, Ιμπραχίμα Κονατέ της Λίβερπουλ και Νταγιό Ουπαμεκανό της Μπάγερν.