Ο Κιλιάν Εμπαπέ έμεινε στα 5 γκολ

Reading time7 λ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ εντυπωσιάζει σ’ αυτό το Παγκόσμιο. Παραμένει πρώτο φαβορί της διοργάνωσης, έστω κι αν δεν σκόραρε σε δύο ματς, στη νίκη της Γαλλίας επί της Αγγλίας με 2-1 στα προημιτελικά και το 2-0 επί του Μαρόκου στον ημιτελικό. Μπορεί να μην σκόραρε, αλλά για ακόμη μια φορά απέδειξε πόσο επικίνδυνος είναι, καθώς επιβεβαιώθηκε η… τεράστια βαρύτητά του και ο πανικός που προκαλεί στις αντίπαλες άμυνες. Με πέντε γκολ στο ενεργητικό του τον βρίσκουμε πλέον με αποδοση 1,90 στο στοιχημα του πρώτου σκόρερ στο παγκοσμιο.

Κόντρα στο Μαρόκο (14/12) στα ημιτελικά είχε την ευκαιρία να αυξήσει κι άλλο την παραγωγικότητά του. Η ταχύτητά του έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Γαλλίας να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του Μαρόκου. Κάτι που έγινε στο ματς, έστω κι αν ο ίδιος δεν βρήκε δίχτυα. Ο δεξιός μπακ του Μαρόκου κι ο παίκτης που είχε επιφορτιστεί κυρίως για να τον σταματήσει ήταν κάποιος που τον ήξερε πάρα πολύ καλά – ο συμπαίκτης του στην Παρί Σεν ΖερμένΑσράφ Χακίμι. Σε γενικές γραμμές το κατάφερε, άσχετα αν δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα το Μαρόκο. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι Εμπαπέ κι ο Χακίμι είναι «κολλητοί». Μάλιστα, προ ημερών ο Εμπαπέ επισκέφθηκε τον Χακίμι στην αποστολή του Μαρόκου!

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ο Γάλλος σούπερ σταρ έχει αναδειχθεί στον ηγέτη αυτής της ομάδας με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο παιχνιδιού του. Υποστηρίζει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ατομικά βραβεία στο Παγκόσμιο, αλλά η αλήθεια είναι πως η υπόλοιπη ομάδα ξέρει πως έχει καλύτερες πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου, αν ο Εμπαπέ αποδίδει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.

Έτσι, όλοι οι συμπαίκτες του προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα του Κιλιάν Εμπαπέ προσφέροντάς του σταθερά ευκαιρίες για γκολ, αλλά κι ένα οικοσύστημα όπου μπορεί να λάμψει. Κι ο ίδιος, όμως, «κουβαλάει» την ομάδα και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα.

Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είχε ήδη σκοράρει από δύο φορές σε δύο ματς της Γαλλίας στο Παγκόσμιο – στη δύσκολη νίκη της Γαλλίας με 2-1 εναντίον της Δανίας στη φάση των ομίλων και στο 3-1 επί της Πολωνίας στους «16». Μαζί με το γκολ που έβαλε στο 4-1 κόντρα στην Αυστραλία στην πρεμιέρα, έχει φτάσει στα πέντε γκολ στη διοργάνωση. Έτσι, πέρασε από νωρίς και ξεκάθαρα επικεφαλής στο κουπόνι για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης.  

Οι προβολείς βρίσκονται ήδη πάνω στον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο επιθετικός της εθνικής Γαλλίας είναι από τους πρωταγωνιστές στο στοιχημα στο παγκοσμιο είχε απόδοση 3,50 στην πλατφόρμα της Betsson μετά τα ματς του ομίλου. Πρώτο φαβορί για να βγει πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, πριν τη σέντρα, είχε ανοίξει ο Χάρι Κέιν.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ πήγε στο παγκοσμιο 2022 με στοιχημα να αποδείξει ότι είναι μεγαλύτερος σούπερ σταρ του αθλήματος αυτή την εποχή. Ήδη από τον περασμένο Μάιο είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αλλά και ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής ομαδικού σπορ. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το 3ετές συμβόλαιο που υπέγραψε με την Παρί Σεν Ζερμέν ανέρχεται στα 630 εκατομμύρια ευρώ «μεικτά».

Καθώς αναμένεται να είναι από τους κορυφαίους του θεσμού προσφέρεται για το πιο διασκεδαστικό στοίχημα στο παγκόσμιοαυτό του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Αν μη τι άλλο, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει όλο το ταλέντο του, έστω κι αν δεν θα έχει στο πλάι του και τον κάτοχο της «Χρυσής Μπάλας», Καρίμ Μπενζεμά ο οποίος έχασε το Παγκόσμιο λόγω θλάσης. Βέβαια, το «θετικό» για τον Εμπαπέ είναι ό,τι είχε έναν αντίπαλο λιγότερο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι». 

Ο ΕΜΠΑΠΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ εξελίσσεται στον απόλυτο σταρ του Παγκοσμίου. Είναι ο επιθετικός που κάνει τη διαφορά για τη Γαλλία και δεν… χρειάζεται ούτε πολύ χρόνο, ούτε και πολλές προσπάθειες για να τα καταφέρει. Δείχνει να έχει βρει ρυθμό, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει συνεργασίες με τους Αντουάν Γκριεζμάν και Ουσμάν Ντεμπελέ, ενώ ο Ολιβιέ Ζιρού ή όποιος καλύπτει τη θέση του σέντερ φορ της Γαλλίας ξέρει πως έχει ως κύρια αποστολή να… ανοίγει χώρους για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Αυτό παρατηρήθηκε και στο 4-1 επί της Αυστραλίας στην πρεμιέρα, όπου έβαλε ένα γκολ, αλλά και στο 2-1 επί της Δανίας όπου βρήκε δίχτυα δύο φορές.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Ο τρόπος παιχνιδιού της εθνικής Γαλλίας διαφέρει από εκείνον της Παρί Σεν Ζερμέν και σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα ο Γάλλος αστέρας το υπογράμμισε αφήνοντας να εννοηθεί πως νιώθει πιο άνετα σ’ αυτό το περιβάλλον. Παμε και στοιχημα ότι στο παγκοσμιο ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει απαίτηση να δημιουργηθεί γύρω του η κατάλληλη ομάδα που θα του επιτρέψει να λάμψει. Αυτό, βέβαια, αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση του προπονητή Ντιντιέ Ντεσάν ιδίως μετά και την απώλεια του Πολ Πογκμπά.

Η Γαλλία παίζει με σέντερ φορ και με τον Κιλιάν Εμπαπέ να αρχίζει από τα αριστερά και να κάνει διαγώνιες κινήσεις προς την αντίπαλη περιοχή, να έχει περισσότερο την μπάλα στα πόδια του και να θέλει να επιδεικνύει και τις δημιουργικές ικανότητές του εκτός από την εκτελεστική του δεινότητα. Κυρίως, όμως, είναι πιο… εύκολο να παίζει στα άκρα, απ’ ότι στον άξονα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Θα βολευόταν καλύτερα να έχει παρτενέρ τον Καρίμ Μπενζεμά, αλλά μετά τον τραυματισμό του είχε τον Ολιβιέ Ζιρού στο πλάι του. Παράλληλα, η Γαλλία κυριαρχεί στα παιχνίδια με την τοποθέτησή της στον χώρο και όχι κατά συνθήκη με την μπάλα στα πόδια. Η απουσία ενός οργανωτή τής προκαλεί προβλήματα όταν οι αντίπαλοι αμύνονται βαθιά και με προσήλωση και οι απόντες μεσοεπιθετικοί των Γάλλων ήταν πολλοί και σημαντικοί, όμως ο Αντουάν Γκριεζμάν κάλυψε ιδανικά αυτό το κενό. Βέβαια, οι αντεπιθέσεις και το γρήγορο τρανζίσιον με τον Κιλιάν Εμπαπέ παραμένει ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» τής ομάδας.

Μαζί με τους Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου) και Ραντάλ Κόλο Μουανί (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), η Γαλλία διαθέτει από τις ταχύτερες ομάδες του Μουντιάλ και ελάχιστες άμυνες θα μπορέσουν να τους σταματήσουν σε ανοιχτό γήπεδο.

Με τη Γαλλία να δίνεται στο 1,85 στην πλατφόρμα της Betsson για να πάρει το τρόπαιο, ο Κιλιάν Εμπαπέ καλείται να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο για να τη βοηθήσει να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά πως πρόκειται για μια ομάδα που θα διεκδικήσει το παγκόσμιο. Συνδυαστικά, όταν παμε σε άλλο στοιχημα για το παγκοσμιο, στο κουπονι του Νικητής / Κορυφαίος Σκόρερ (Double), βρίσκαμε την 1η Νοεμβρίου, 20 ημέρες πριν τη σέντρα της διοργάνωσης το Εμπαπέ + Γαλλία στο 35,00, αλλά γρήγορα άρχισε να πέφτει.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αυτή τη σεζόν ο Κιλιάν Εμπαπέ βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση ακόμη κι αν το στιλ παιχνιδιού της Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι το αγαπημένο του. Αυτό, όμως, συμβαίνει όταν έχεις τον Λιονέλ Μέσι και τον Νεϊμάρ στο πλάι σου, δύο ποδοσφαιριστές που επίσης στο παγκόσμιο προσφέρονται για στοιχημα σε ατομικές κατηγορίες, με τον Αργεντίνο άσο να είναι και ο αντίπαλός του στο στοιχημα για πρώτος σκόρερ στο παγκοσμιο.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ μετράει 18 γκολ και 5 ασίστ σε 19 συμμετοχές. Είναι ο πρώτος σκόρερ στο UEFA Champions League και στην Ligue 1. Καταρρίπτει ρεκόρ και είναι ένας σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με το 2018 που ήταν ανερχόμενος. Το παγκοσμιο 2022 είναι ένα στοιχημα για τον ίδιο και το νέο στάτους που έχει.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, χωρίς τον Καρίμ Μπενζεμά, ξέρει πως θα πρέπει να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες στην εκτέλεση, αλλά πλέον και στη δημιουργία. Ο ίδιος θεωρεί πως είναι… φτιαγμένος γι’ αυτές τις στιγμές.

Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια κύλησαν εντυπωσιακά με 169 γκολ σε 193 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο. Το Παγκόσμιο είναι η μεγάλη πρόκληση που περίμενε προκειμένου να δείξει τί μπορεί να κάνει στη μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου.