Είναι πολλά τα λεφτά, Λουκάκου

Reading time7 λ

Το στοίχημα του πιο ακριβού ποδοσφαιριστή κέρδισε ο Ρομέλου Λουκάκου με τη μεταγραφή του στην Τσέλσι.

Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, η Τσέλσι σπάει διαρκώς το ρεκόρ της στο κομμάτι των μεταγραφών. Το 2020 ξόδεψε 80 εκατομμύρια ευρώ για τα μάτια του Γερμανού Κάι Χάβερτζ, ο οποίος έγινε ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου. Το ποσό αυτό, όμως, ωχριά μπροστά στα 115 εκατομμύρια που έβγαλε από τον κουμπαρά της πριν μία εβδομάδα για να επαναφέρει στις τάξεις της τον Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος επιθετικός, ο οποίος θα αναμένεται να κάνει το δεύτερο ντεμπούτο του στο λονδρέζικο ντέρμπι Άρσεναλ-Τσελσι την Κυριακή (22/8), είναι πλέον ο ποδοσφαιριστής που έχει κοστίσει περισσότερο από τον καθένα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι έξι μετακινήσεις που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα στην καριέρα του έχουν κοστίσει συνολικά 327,5 εκατομμύρια ευρώ και τον τοποθετούν στην κορυφή μιας λίστας, της οποία τα ονόματα, αλλά και τα ποσά ζαλίζουν…

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΟΔΕΥΤΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Θέση    Παίκτης                        Τωρινή Ομάδα       Μεταγραφές    Συνολικό Κόστος*

1.           Ρομέλου Λουκάκου      Τσέλσι                      6                        327,5

2.           Νεϊμάρ                          Παρί Σεν Ζερμέν     2                        310,2

3.           Κριστιάνο Ρονάλντο     Γιουβέντους             3                        230

4.           Άλβαρο Μοράτα           Γιουβέντους             6                        189

5.           Άνχελ Ντι Μαρία          Παρί Σεν Ζερμέν     4                        179

* σε εκατομμύρια ευρώ

Έσπασε τα… κοντέρ ο Λουκάκου

Σε ηλικία 16 ετών, ο Ρομέλου Λουκάκου έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άντερλεχτ κι αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία του. Δύο χρόνια αργότερα, η Τσέλσι πλήρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στη βελγική ομάδα για να τον αποκτήσει. Στους Λονδρέζους, όμως, δεν αξιοποιήθηκε. Δόθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρόμιτς το καλοκαίρι του 2012, ενώ τον Ιούνιο του 2013 τον δανείστηκε η Έβερτον, πληρώνοντας ενοίκιο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από τις σπουδαίες εμφανίσεις της σεζόν 2013-14, η Έβερτον έδωσε 35,3 εκατομμύρια στην Τσέλσι και τον έκανε δικό της. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε και τον Ιούλιο του 2017 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβγαλε από τα ταμεία της 84,7 εκατομμύρια ευρώ για να την απόκτησή του. Έπειτα από μια διετία στο Θέατρο των Ονείρων, παραχωρήθηκε στην Ίντερ έναντι 74 εκατομμυρίων. Στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας και τώρα επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στην Τσέλσι, όντας… βαρύτερος κατά 115 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί, πλέον τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, πίσω από αυτή του Τζακ Γκρίλις, για τον οποίο αυτό το καλοκαίρι η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε 117,5 εκατομμύρια ευρώ στην Άστον Βίλα.

Ρέκορντμαν ο Νεϊμάρ

Από τα 14 του χρόνια, όταν ήδη έλαμπε στις ακαδημίες της Σάντος, ο Νεϊμάρ βρισκόταν στα μπλοκάκια των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα στα 17 του, το 2009 και μέχρι το 2013 έκανε πάταγο, κατακτώντας εγχώριους τίτλους, αλλά και το Κόπα Λιμπερταδόρες. Το καλοκαίρι του 2013, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόκτησή του έναντι 57,1 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, έπειτα από έρευνες τις ισπανικής δικαιοσύνης, αποκαλύφθηκε ότι το ποσό που δαπανήθηκε τελικά ήταν 88,2 εκατομμύρια.

Ο Νεϊμάρ κέρδισε τα πάντα μέσα σε μια τετραετία με την Μπαρτσελόνα, αλλά τον Αύγουστο του 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να επισημοποιήσει το φλερτ της μαζί του. Κατέβαλε στους Καταλανούς τη ρήτρα που προέβλεπε το συμβόλαιό του, ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ, στην πιο ακριβή μεταγραφική κίνηση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ένα… καράβι λεφτά για τον Κριστιάνο

Μόλις 16 ετών ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν έπεσε στα βαθιά της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2003, ο θρασύς 18χρονος έκλεψε την καρδιά του σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε ένα φιλικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την πορτογαλική ομάδα. Ο θρυλικός Σκωτσέζος προπονητής αποφάσισε να πληρώσει άμεσα το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για να τον φέρει στο Μάντσεστερ.

Ο Ρονάλντο ηγήθηκε της δεύτερης μεγάλης φουρνιάς των Κόκκινων Διαβόλων, που επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης και το καλοκαίρι του 2009 μετακινήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή. Με τη Βασίλισσα, ο Ρονάλντο έγινε μύθος, έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία της και τον Ιούλιο του 2018 αποχώρησε με προορισμό τη Γιουβέντους. Τα 117 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Γηραιά Κυρία αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα ιταλικός σύλλογος.

Τα έξοδα για χάρη του Μοράτα

Μπορεί η αξία του Άλβαρο Μοράτα να μην τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστας των σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών του πλανήτη. Για… πάρτη του, όμως, έχουν ξοδευτεί εξωφρενικά ποσά. Σε ηλικία 18 ετών, ο Ζοσέ Μουρίνιο τον προώθησε στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου δεν κέρδισε ποτέ θέση βασικού. Ωστόσο, το 2014 η Γιουβέντους δαπάνησε 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην Ιταλία ξεδίπλωσε τις ικανότητές του και ανάγκασε τη Ρεάλ Μαδρίτης να τον επαναφέρει στις τάξεις, πληρώνοντας 30 εκατομμύρια το καλοκαίρι του 2016.

Παρότι η παρουσία του ήταν εξαιρετική τη σεζόν 2016-17, η Ρεάλ ενέδωσε στην πίεση της Τσέλσι και της τον παραχώρησε, με το… αζημίωτο, αφού εισέπραξε 66 εκατομμύρια. Στο Λονδίνο έμεινε ως τον Ιανουάριο του 2019, όταν παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης με τη μορφή δανεισμού μεν, αλλά με ακριβό ενοίκιο της τάξεως των 18 εκατομμύρια ευρώ. Οι Μαδριλένοι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο του 2020. Στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας την περασμένη σεζόν, αλλά δίχως εξασφαλισμένη θέση βασικού, μετακινήθηκε ξανά στη Γιουβέντους ως δανεικός αυτό το καλοκαίρι, με τον ιταλικό σύλλογο να τον… ενοικιάζει με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι καλοπληρωμένες μετακινήσεις του Ντι Μαρία

Η καριέρα του Άνχελ Ντι Μαρία είναι σημαντική, αλλά τα ποσά που έχουν πέσει στα πόδια του είναι μάλλον δυσανάλογα της αξίας του. Παιδί της Ροζάριο Σεντράλ, στην οποία πρωτόπαιξε σε ηλικία 17 ετών το 2005, άφησε την Αργεντινή το καλοκαίρι του 2007 για να μετακομίσει στην Μπενφίκα, η οποία πλήρωσε 8 εκατομμύρια ευρώ. Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να τον χαρακτηρίζει τον επόμενο αστέρα της Αργεντινής, κέντρισε το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2010 έναντι 33 εκατομμυρίων.

Στην ισπανική πρωτεύουσα καθιερώθηκε ως ένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ, κέρδισε τίτλους, μεταξύ των οποίων και το Τσάμπιονς Λιγκ, πριν μετακομίσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αμέσως μετά το Μουντιάλ του 2014, δαπάνησε 75 εκατομμύρια ευρώ. Στην Αγγλία, όμως, δεν προσαρμόστηκε ποτέ και έτσι παραχωρήθηκε έναν χρόνο αργότερα στην Παρί Σεν Ζερμέν για το ποσό το 63 εκατομμυρίων.

Έρχεται ο Εμπαπέ

Από την πρώτη πεντάδα των ποδοσφαιριστών που για χάρη τους έχουν ξοδευτεί τα περισσότερα χρήματα, λείπει το όνομα του Κιλιάν Εμπαπέ. Η μεταγραφή του από τη Μονακό στην Παρί Σεν Ζερμέν κόστισε 180 εκατομμύρια ευρώ, αλλά από αυτά, άμεσα καταβλητέα ήταν τα 145. Τα υπόλοιπα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αφού αφορούσαν μπόνους.

Ωστόσο, ο Γάλλος σούπερ σταρ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε λίγες ημέρες σε αυτή τη λίστα, ίσως και στην πρώτη θέση. Είναι δεδομένη η θέλησή του να εγκαταλείψει το Παρίσι και η Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται να τον περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά, αλλά και το πορτοφόλι της…