Απρίλιος: O μήνας της ΑΕΚ!

Reading time5 λ

Μέσα στον Απρίλιο η ΑΕΚ γιορτάζει δεύτερη φορά, καθώς στις 13 Απριλίου 1924 ιδρύθηκε ως σύλλογος

Η ιδέα της δημιουργίας της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, με σκοπό και στόχο την ανάδειξη Ελλήνων αθλητών και τη διατήρηση της ελληνικής ιδεολογίας, αιωρείτο ήδη στον τουρκικό ουρανό από τα τέλη του 1800, όταν οι Τούρκικες Αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του Ερμή, της ΕΟΠ (Ελληνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου), αλλά και του Πέρα Κλουμπ. Γεννήθηκε όμως επίσημα σε χαρτί, με υπογραφές και σφραγίδες στις 13 Απριλίου του 1924 στα γραφεία καταστήματος αθλητικών ειδών των Αιμίλιου και Μενέλαου Ιωνά, στην οδό Βερανζέρου, στην καρδιά της Αθήνας όπου οι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες σύχναζαν παρέα με αθλητές του Πέρα Κλουμπ.

Η ΚΑΛΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ

Σε σχέση με τους υπόλοιπους «μεγάλους» του ελληνικού αθλητισμού, η ΑΕΚ υπήρξε πρωτοπόρος σε τρία γεγονότα που σημάδεψαν την αθλητικό-κοινωνική κατάσταση της χώρας: τα δύο απ’ αυτά μέσα στον Απρίλιο, με το δίκιο, τον κατεξοχήν μήνα της. Στις 4 Απριλίου 1968 γινόταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατακτούσε (Κύπελλο Κυπελλούχων, στο μπάσκετ) έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ενώ στις 8 Απριλίου του 1999 και πάλι πρωτοπόρησε σπάζοντας το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Ήταν για ένα ανθρωπιστικό φιλικό, ποδοσφαιρικό αγώνα με την Παρτιζάν, σε ένα Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν μέρα – νύχτα από το ΝΑΤΟ. Για τη στατιστική, εκείνο το παιχνίδι έληξε 1-1, για την Ιστορία όμως η κίνηση εκείνης της ΑΕΚ (ύστερα από πρωτοβουλία του τότε προπονητή της, Όλεγκ Μπλαχίν) θα αποκτούσε για πάντα μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία.

ΟΜΑΔΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ      

Στην Ελλάδα μπορεί να μην κατέκτησε όσα θα της άξιζαν (12 Πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ), είναι όμως η μοναδική, ελληνική, ομάδα που κατάφερε να προκριθεί τουλάχιστον μέχρι την προημιτελική φάση και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Γιατί πέρα από τα ημιτελικά του UEFA 1976-77, έχει στο παλμαρέ της τρεις ακόμη παρουσίες στη «φάση των 8»: μία στο Πρωταθλητριών/ Champions League του 1968-69 και δύο στο Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996-97 και 1997-98.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

Κορυφαία διάκριση της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτέλεσε η συμμετοχή της στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την αγωνιστική περίοδο 1976–77, όταν απέκλεισε κατά σειρά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, για να αποκλειστεί μόνο από τη μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου Γιουβέντους, 0-1 στην Αθήνα, 4-1 στο Τορίνο. 

Μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή πορεία της υπήρξε η πρόκριση επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν για το Κύπελλο UEFA της περιόδου 2000–01, η πρώτη ελληνικού συλλόγου εναντίον γερμανικού σε νοκ-άουτ φάση.

ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΗΤΤΗΤΟ

Είναι, επίσης, ο μοναδικός σύλλογος στην ιστορία του Champions League που παρέμεινε αήττητος στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στη φάση των «16», όταν την περίοδο 2002–03 τερμάτισε στην τρίτη θέση, με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμους αγώνες (επίσης μοναδική επίδοση) του ομίλου, με Ρεάλ Μαδρίτης (3–3, 2–2), Ρόμα (0–0, 1–1) και Γκενκ (1–1, 0–0), συνεχίζοντας στο Κύπελλο UEFA, όπου έφτασε μέχρι τη «φάση των 16», αποκλείοντας τη Μακάμπι Χάιφα με δύο εντυπωσιακές νίκες (4–0, 4–1).

Κατέχει, επίσης, το ρεκόρ συνεχόμενων αήττητων αγώνων ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (14 ματς), το οποίο ξεκίνησε στο Europa League (2017–18) με αήττητο σερί 10 αγώνων και συνεχίστηκε με τέσσερις ακόμη αγώνες την επόμενη χρονιά στο Champions League (2018–19), έπειτα από τις προκρίσεις εναντίον Σέλτικ και Βίντι στα προκριματικά της διοργάνωσης.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΥΠΕΣ

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της σημειώθηκε στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 2001–02 επί της Γκρέβενμαχερ από το Λουξεμβούργο με 6–0, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (Champions League) την περίοδο 1978–79 με το 6-1 επί της Πόρτο. Αντίθετα, η πλέον βαριά ήττα στην Ευρώπη είναι το 7-2 από τη Μονακό στο Πρωταθλητριών το 1963-64.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης με 26 τέρματα και ακολουθούν οι Μίμης Παπαϊωάννου και Βασίλης Τσιάρτας με 11 και 10 αντίστοιχα. Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε κι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με 480 παιχνίδια, αλλά και ο πρώτος της σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα με 234 γκολ.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, αντίθετα, οι μεγαλύτερές της νίκες, εντός έδρας είναι το 8-0 με την Ξάνθη (1989-90), και το 8-3 με τον Πανελευσινιακό (1961-62), ενώ εκτός έδρας, το 0-8 στο Αιγάλεω (1961-62). Όσον αφορά τις πλέον βαριές ήττες και οι δύο ήρθαν από τον Ολυμπιακό: 6-0 εκτός, ανήμερα της τραγωδίας της Θύρας 7 και 1-5 εντός, την περίοδο 1972-73.

ΔΙΣ «ΕΞΟΡΙΣΤΗ»

Η ΑΕΚ, λοιπόν, μπορεί να ιδρύθηκε το 1924, αλλά μέχρι να δώσει το πρώτο της παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια πέρασαν έξι χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων φιλοξενούνταν κυρίως στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η Φιλαδέλφεια χτίστηκε σχετικά σε χρόνο ρεκόρ, ύστερα από πιέσεις του πρώτου προέδρου της ομάδας, Κωνσταντίνου Σπανούδη, και υπουργού της κυβέρνησης, προς τον πρωθυπουργό Βενιζέλο. Το νέο της σπίτι χτίστηκε και στις 9 Νοεμβρίου 1930 το ΑΕΚ- Αθηναϊκός (3-0) περνούσε στην ιστορία ως το πρώτο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων» στην έδρα τους.

Ξανά εξορίστηκε και το ’99, όταν το γήπεδο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, κατεδαφίστηκε το 2003 και χτίστηκε εξ αρχής, λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και αντιρρήσεων χρόνων σε μία 20ετία.

Στο νέο της σπίτι, την «Αγιά Σοφιά», η ΑΕΚ μπήκε στις 3 Οκτωβρίου του ’22 κερδίζοντας 4-1 τον Ιωνικό σε αγώνα πρωταθλήματος.

Ο «ΘΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Μία από τις πλέον ένδοξες περιόδους της η ΑΕΚ την έζησε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου (1974-81), τον οποίο αποκαλούσαν χαϊδευτικά «θείο». Είχε πάθος με την ομάδα, ονειρευόταν να την κάνει ακόμη μεγαλύτερη κι επένδυσε σχεδόν όλη του την περιουσία ακόμη και για την κατασκευή της «Σκεπαστής». Επί των ημερών του ήρθαν μεγάλα ονόματα, τόσο της προπονητικής (Φάντροκ, Τσαϊκόφσκι, Πούσκας) όσο και της μπάλας (Μπάγεβιτς, Μαύρος, Βιέρα, Νικολούδης). 

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Εάν υπολογίσουμε και τους Παπαϊωάννου, Νικολάου, Στεργιούδα, Νεστορίδη, Αρδίζογλου, είναι σχεδόν αδύνατον να καταμετρήσουμε όλους τους μεγάλους παίκτες που φόρεσαν κατά καιρούς τη φανέλα της ΑΕΚ. Ανάμεσά τους κι οι Δομάζος, Τάσος, Χρηστίδης, Μανωλάς, Σαβέφσκι, Οκόνσκι, Τσιάρτας, Νικολαϊδης, Μπατίστα, Σάντμπεργκ, Αλεξανδρής, Σαραβάκος, Λυμπερόπουλος, Κετσπάγια, Σαββίδης, Ριβάλντο, Δέλλας, Σκόκο, Μπλάνκο. Μεγάλοι προπονητές, από την άλλη, υπήρξαν κι οι Βεζελίνοβιτς, Μπλαχίν, Σάντος.

Ο ΔΙΠΛΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

«Πνιγμένη» στα χρέη η ΑΕΚ βίωσε και δύο οδυνηρούς υποβιβασμούς. Το 2013 στη 2η κατηγορία και το ’14 στην 3η, ανήμπορη να εγγραφεί στη 2η κατηγορία. Ακολούθησε όμως η άμεση επιστροφή της, ως αήττητη μάλιστα στη Super League, μέσα σε δύο σεζόν, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2017-18 ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια.

Απόδειξη ότι η ΑΕΚ είναι μία ομάδα φτιαγμένη από μέταλλο, μαθημένη στα δύσκολα και πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Χρόνια πολλά ΑΕΚ!