10 πράγματα για το ποδόσφαιρο που ίσως δεν γνώριζες

Reading time11 λ

Το ποδόσφαιρο συχνά εκπλήσσει τους φιλάθλους αν και ως επί το πλείστον το κοινό του είναι πολύ καλά ενημερωμένο για το παιχνίδι.

Όμως, για ένα συναρπαστικό άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες εκπλήσσουν ακόμα κι εκείνους που γνωρίζουν τα περισσότερα για το άθλημα. Με τις μεγάλες διοργανώσεις συλλόγων να φτάνουν στο φινάλε τους και να περιμένουν στη γωνία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Copa America, στην πλατφόρμα της Betsson υπάρχουν συγκλονιστικές ευκαιρίες για στοίχημα online σε τεράστια γκάμα αγορών με απίθανες αποδόσεις. Πάμε να δούμε τα 10 πράγματα για το ποδόσφαιρο που κάποια θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

1. Το σερί του Κινγκσλέι Κομάν

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι επαγγελματίες παίκτες ποτέ δεν γεύονται τη χαρά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος. Κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί σηκώνουν ένα ή δύο τρόπαια κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Και μια ακόμη μικρότερη ομάδα παικτών το θεωρεί συνηθισμένο να κερδίζει τρόπαια στη μια σεζόν μετά την άλλη.

Ο Κινγκσλέι Κομάν ανήκει στο τελευταίο γκρουπ, αλλά ξεχωρίζει για έναν λόγο. Ο Γάλλος παίκτης θα κλείσει τα 28 στις 13 Ιουνίου του 2024. Είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εδώ και πάνω από μία δεκαετία και μέχρι πρόσφατα δεν είχε ποτέ ολοκληρώσει κάποια σεζόν χωρίς να ανέβει στον βάθρο του πρωταθλητή. Αυτό το σερί ολοκληρώθηκε αυτή την αγωνιστική περίοδο καθώς η Λεβερκούζεν αποκαθήλωσε την Μπάγερν Μονάχου στη Bundesliga.

Η πρώτη του συμμετοχή σε επαγγελματικό πρωτάθλημα ήταν με την Παρί Σεν Ζερμέν στη σεζόν 2012/13. Ο Κομάν κατέκτησε μαζί της τη Λιγκ 1 εκείνη τη σεζόν και η ομάδα του διατήρησε το τρόπαιο και την επόμενη χρονιά, αν και η δική του συμμετοχή ήταν περιορισμένη.

Ο Κομάν θριάμβευσε και στη Σέριε A το 2015/16, όταν η Γιουβέντους τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Κατόπιν πήγε στην Μπουντενσλίγκα, όπου έχει κερδίσει τον τίτλο οκτώ φορές στις ισάριθμες χρονιές που συμμετέχει. Το 2023/24 η Μπάγερν έχασε τον τίτλο από την Μπάγερ Λεβερκούζεν κι έτσι ο Κινγκσλέι Κομάν διέκοψε το σερί του.

2. Τα Μπαρμπάντος κάποτε υπερασπίστηκαν και τις δύο εστίες εναντίον της Γρενάδας

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πια ομοιόμορφοι παντού στον κόσμο, αλλά ορισμένες μεμονωμένες διοργανώσεις διατηρούν ακόμη μια ελευθερία στη διαμόρφωση των κανόνων των τουρνουά τους. Πολλές δευτερεύουσες διοργανώσεις έχουν πειραματιστεί με πρωτότυπους κανόνες, και μια από αυτές ήταν το Κύπελλο Καραϊβικής του 1994.

Για το τουρνουά εκείνο, αποφασίστηκε ότι ένα γκολ στην παράταση θα έδινε αυτόματα τέλος στο παιχνίδι. Και επιπλέον αυτού του κανόνα του «χρυσού γκολ», όποιο γκολ σημειωνόταν στην παράταση θα μετρούσε για δύο.

Στον τελικό του ομίλου τους, τα Μπαρμπάντος έπρεπε να νικήσουν τη Γρενάδα με δύο γκολ διαφορά για να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 ώσπου η Γρενάδα μείωσε σε 2-1 στο 83ο λεπτό. Τότε, οι παίκτες των Μπαρμπάντος σκέφτηκαν πως αν το ματς έληγε ισόπαλο όταν συμπληρώνονταν τα 90 λεπτά του αγώνα, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ευνοϊκό για την ομάδα τους! Έτσι, θα είχε την ευκαιρία να σκοράρει ένα διπλής αξίας γκολ στην παράταση και να πάρει τη νίκη και ταυτόχρονα την απαραίτητη διαφορά των δύο γκολ.

Έτσι, τα Μπαρμπάντος έβαλαν επίτηδες ένα αυτογκόλ, για να κάνουν το σκορ 2-2. Η Γρενάδα κατάλαβε γρήγορα το σχέδιό τους και στα τελευταία λεπτά του αγώνα προσπάθησε να σκοράρει σε οποιοδήποτε από τα δύο τέρματα, επειδή μια νίκη με 3-2 ή μια ήττα με 2-3, δηλαδή με διαφορά κάτω των 2 γκολ, θα έδινε την πρόκριση σε εκείνη. Όμως, τα Μπαρμπάντος υπερασπίστηκαν και τις δύο εστίες, τις κράτησαν ανέπαφες και στην παράταση έβαλαν το κρίσιμο γκολ που τους έδωσε τη νίκη με 4-2.

3. Ο Μαρκ Χιούζ έπαιξε σε δύο αγώνες την ίδια ημέρα

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ακούμε συχνά για τους κινδύνους της εξουθένωσης, ή αλλιώς «burnout», των αθλητών. Για τους παίκτες ανώτερου επιπέδου είναι πια συνηθισμένο να παίζουν πάνω από 70 αγώνες σε μια σεζόν, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για αναδιοργάνωση των αγωνιστικών προγραμμάτων και μεγαλύτερη προστασία των παικτών.

Ο Μαρκ Χιούζ, ωστόσο, μπορεί και να γελούσε αν άκουγε ότι τρεις αγώνες μέσα σε μια βδομάδα είναι πολλοί. Ο Ουαλός πρώην επιθετικός κάποτε εμφανίστηκε σε δύο αγώνες μέσα στην ίδια ημέρα, και μάλιστα σε δύο διαφορετικές χώρες.

Για τη σεζόν του 1987/88, μετά τις δυσκολίες που συνάντησε στην Μπαρτσελόνα είχε δοθεί δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου. Ήταν αποφασισμένος να εντυπωσιάσει τους πάντες στη Γερμανία, αλλά παρέμενε περήφανος και για τη χώρα του, θέλοντας να την αντιπροσωπεύσει με κάθε δυνατή ευκαιρία.

Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου του 1987, ο Χιούζ έπαιξε για την Ουαλία εναντίον της Τσεχοσλοβακίας στην Πράγα, για τους προκριματικούς του Euro 1988 και στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για να βρεθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων και να συμμετέχει με την Μπάγερν σε ένα παιχνίδι κυπέλλου εναντίον της Γκλάντμπαχ. Άξιζε όλος αυτός ο κόπος; Ίσως όχι: και στους δύο αγώνες, η ομάδα του Χιούζ ηττήθηκε.

4. Το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κρίθηκε με το στρίψιμο ενός κέρματος

Στις μέρες μας, η διαδικασία των πέναλτι είναι μια συνηθισμένη εξέλιξη στους αγώνες νοκ άουτ που λήγουν ισόπαλοι, όμως τα facts στο ποδόσφαιρο δεν ήταν πάντα έτσι. Γιατί το σύστημα αυτό ξεκίνησε να χρησιμοποιείται μάλλον αργά, όπως, για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο μόλις το 1970 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982.

Πριν αρχίσει η εφαρμογή του, η επανάληψη του αγώνα ήταν η πιο συνηθισμένη μέθοδος για να σπάσει μια ισοπαλία, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Όμως, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων των διεθνών διοργανώσεων, αυτή η λύση δεν ήταν πάντα εφικτή.

Ένα παράδειγμα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, που διεξήχθη μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών στην Ιταλία. Η ομάδα της διοργανώτριας χώρας έφερε 0-0 στον ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση, μόλις τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού στη Ρώμη. Ο τελικός δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία, έτσι για να καθοριστεί το αποτέλεσμα του ημιτελικού χρησιμοποιήθηκε ένα κέρμα.

«Πήγα και βρήκα τον αρχηγό της Σοβιετικής ομάδας», θυμάται ο Τζιατσίντο Φατσέτι, αρχηγός της Ιταλίας. «Κατεβήκαμε μαζί στα αποδυτήρια, μαζί με δύο από τους υπευθύνους των ομάδων. Ο διαιτητής έβγαλε ένα παλιό κέρμα και εγώ διάλεξα ”γράμματα”. Διάλεξα σωστά, και η Ιταλία πέρασε στον τελικό».

5. Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τη δεύτερη ομάδα της σε έναν τελικό κυπέλλου

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες, οι μεγάλοι σύλλογοι της Ισπανίας επιτρέπεται να κατεβάζουν τις αναπληρωματικές τους ομάδες στις εθνικές διοργανώσεις. Έτσι, ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια και η Μπαρτσελόνα Β, παρόλο που απαγορεύεται να αγωνιστούν στην Λα Λίγκα, μπορούν θεωρητικά να ανέβουν μέχρι και τη δεύτερη κατηγορία.

Σήμερα, οι ομάδες αυτές δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στο Κόπα ντελ Ρέι, την εθνική διοργάνωση Κυπέλλου της Ισπανίας. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Στο μακρινό 1980, η Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια, δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου – όπου συνάντησε τη βασική ομάδα της Ρεάλ.

Η Καστίγια ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο αποκλείοντας την Εστρεμαδούρα και συνέχισε νικώντας τις Αλκορκόν, Ράσινγκ Σαντάντερ, Έρκουλες, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Σπόρτινγκ Χιχόν, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Όμως η ομάδα των ταλαντούχων αλλά νεαρών παικτών δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τη βασική ομάδα, που διέλυσε την αναπληρωματική με 6-1 στο Εστάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου. 

Παρά την ήττα της, η Καστίγια προκρίθηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, καθώς η Ρεάλ, που εκείνη τη χρονιά πήρε και το Πρωτάθλημα της Λα Λίγκα, έπαιξε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

6. Η Νέα Ζηλανδία ήταν η μόνη ομάδα που δεν ηττήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010

Μετά από απουσία 28 ετών, η Νέα Ζηλανδία επέστρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010. Χάρη στην πρόσφατη μετάταξη της Αυστραλίας από την Ωκεανία στην Ασία, τα «Κίβι» βρέθηκαν ξαφνικά να είναι η ισχυρότερη ομάδα της περιοχής τους και μάλιστα με διαφορά.

Αφού κατέκτησαν την πρώτη θέση στο προκριματικό τουρνουά της Ωκεανίας, νίκησαν οριακά το Μπαχρέιν με 1-0 στους δύο αγώνες πλέι οφ μεταξύ των ομοσπονδιών τους. Έτσι, η Νέα Ζηλανδία έφτιαξε τις αποσκευές της για το τουρνουά της Νότιας Αφρικής.

Τα προγνωστικά έλεγαν ότι η ομάδα θα δυσκολευόταν τρομερά στον Όμιλο F, όμως οι «Ολόλευκοι» αποδείχτηκαν πολύ πιο σκληροί από όσο περίμεναν όλοι. Στάθηκαν ισάξια απέναντι στη Σλοβακία, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με τον Ουίνστον Ριντ στο τελευταίο λεπτό, ενώ πέντε ημέρες αργότερα ανάγκασαν την Ιταλία σε ισοπαλία με το ίδιο σκορ. Στη συνέχεια είχαν και μια ισοπαλία χωρίς γκολ με την Παραγουάη.

Βέβαια, οι μόλις τρεις αυτοί βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να τους στείλουν στη φάση νοκ άουτ. Όμως, καθώς η Ισπανία, η οποία στη συνέχεια θα κατακτούσε το Κύπελλο, έχασε από την Ελβετία στη φάση των ομίλων, η Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως η μόνη αήττητη ομάδα του.

7. Η Μίλαν κάποτε κατέκτησε το πρωτάθλημα της Σέριε Α σκοράροντας μόλις 36 γκολ

Οι ιταλικές ομάδες φημίζονται εδώ και δεκαετίες για τη συμπαγή τους άμυνα. Στις μέρες μας αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται πλέον σε πολλές χώρες, αλλά για ένα διάστημα ήταν πραγματικά πιο δύσκολο να σημειωθούν τέρματα στην Σέριε Α σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ακόμα κι ο Ντιέγκο Μαραντόνα κατάφερε να σημειώσει μόλις 16 γκολ στην πιο παραγωγική του σεζόν στη Νάπολι, το 1989/90.

Λίγα χρόνια αργότερα, στη σεζόν 1993/94, η Μίλαν κατέκτησε τον τίτλο της Σέριε Α υπό την καθοδήγηση του Φάμπιο Καπέλο σκοράροντας μόλις 36 γκολ. Δηλαδή 28 λιγότερα από τη Σαμπντόρια, που τερμάτισε τρίτη, και 22 λιγότερα από τη δεύτερη Γιουβέντους.

Μάλιστα, μόνο επτά από τις 18 ομάδες του πρωταθλήματος είχαν χειρότερα στατιστικά στην επίθεση από ό,τι η Μίλαν. Η Αταλάντα και η Ουντινέζε υποβιβάστηκαν έχοντας σκοράρει μόλις ένα γκολ λιγότερο από τους Πρωταθλητές.

Η Μίλαν χρωστούσε την επιτυχία της στην αδιαπέραστη άμυνά της, που διασπάστηκε μόλις 15 φορές. Κέρδισε εννέα παιχνίδια με 1-0 και κράτησε την εστία της ανέπαφη στο 64,7% των 34 αγώνων που έδωσε. Αυτό το επίτευγμα ίσως να έδωσε έμπνευση και στις στοιχηματικές εταιρίες να προσφέρουν στις μακροχρόνιες αγορές τους για το ποδόσφαιρο και στοίχημα με τα τέρματα της ομάδας στη σεζόν.

8. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα

Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πολλά από τα γνωστότερα στάδια του κόσμου χτίστηκαν για να φιλοξενούν αγώνες ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, το Μπουένος Άιρες και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου δεν θα το βρεις στην Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή ή τη Βραζιλία. Ούτε και στη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά στη Βόρεια Κορέα! Μια χώρα που έχει προκριθεί μόνο μία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο (εκείνο του 2000, όπου δεν κέρδισε κάποιο παιχνίδι) διαθέτει το ποδοσφαιρικό γήπεδο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στον πλανήτη Γη. Πρόκειται για το Στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου, του οποίου η επίσημη μέγιστη χωρητικότητα φθάνει το εκπληκτικό νούμερο των 114.000 θεατών.

Άνοιξε τις πύλες του το 1989 (την 1η Μαΐου, φυσικά), και για ποδοσφαιρικούς αγώνες χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά. Αυτό συμβαίνει επειδή το στάδιο είναι τόσο μεγάλο και λίγες χιλιάδες θεατές καθισμένοι στις… απέραντες κερκίδες σίγουρα δεν είναι πολύ καλό θέαμα.

9. Οι Γουλβς στέφθηκαν κάποτε πρωταθλητές των ΗΠΑ

Το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πιο παλιά ιστορία από όσο φαντάζεσαι. Παρόλο που το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας, το Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ (MLS), ξεκίνησε όταν η χώρα κέρδισε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, υπήρχαν και άλλες ντόπιες διοργανώσεις πολύ πιο πριν.

Στις μέρες μας, οι καλοκαιρινές περιοδείες των ευρωπαϊκών συλλόγων στις ΗΠΑ μπορεί να είναι κάτι συνηθισμένο, όμως, είναι μια πρακτική που έχει ηλικία δεκαετιών. Για παράδειγμα, η αγγλική ομάδα Γουλβς βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1967 για να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά, μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών της υποχρεώσεων για τη σεζόν στην πατρίδα της.

Η ομάδα μετονομάστηκε σε «Λος Άντζελες Γουλβς» και αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από παίκτες που έπαιζαν επαγγελματικά στους «Λύκους» της Αγγλίας. Αλλά και η αντίπαλη ομάδα ήταν από τα Βρετανικά Νησιά: η σκωτσέζικη Αμπερντίν, που είχε κι αυτή μασκαρευτεί, σε «Ουάσιγκτον Χουίπς».

Οι Γουλβς, σε μια συναρπαστική αναμέτρηση, νίκησαν με 6-5 σε μια διαδικασία που οι Αμερικανοί αποκαλούσαν «παράταση του ξαφνικού θανάτου». Έτσι, μια ομάδα από την κεντρική Αγγλία στέφθηκε πρωταθλήτρια των ΗΠΑ.

10. Ο Τζουζέπε Μπέργκομι έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα αλλά ούτε σε έναν προκριματικό αγώνα τους

Το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί, στη σύγχρονη εποχή, να θεωρείται κατώτερο σε ποιότητα από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η εμφάνιση σε ένα Μουντιάλ εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως το αποκορύφωμα της καριέρας ενός ποδοσφαιριστή. Όταν παίκτες που έχουν συμμετάσχει και στα δύο τουρνουά καλούνται να επιλέξουν ποιο ήταν το πιο σπουδαίο επίτευγμά τους, συνήθως, διαλέγουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Τζουζέπε Μπέργκομι ξέρει καλά πόσο δύσκολο είναι να σηκώσεις το διάσημο τρόπαιο. Ο παλαίμαχος αμυντικός, που για ολόκληρη την καριέρα του έπαιξε στην Ίντερ, βοήθησε την Ιταλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 νικώντας τη Δυτική Γερμανία στον τελικό.

Αυτό ήταν το ένα από τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα όπου εμφανίστηκε ο Μπέργκομι, καθώς έπαιξε επίσης στο Παγκόσμιο του Μεξικού το 1986, σε εκείνο της πατρίδας του το 1990 και στη Γαλλία το 1998. Ωστόσο, ποτέ του δεν έπαιξε ούτε σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 1982, ο Μπέργκομι κλήθηκε στην ομάδα της Ιταλίας όταν η εθνική είχε ήδη κερδίσει τη θέση της στο Παγκόσμιο της χρονιάς εκείνης. Το 1986 η Ιταλία προκρίθηκε αυτόματα ως κάτοχος του Κυπέλλου και το 1990 ως διοργανώτρια χώρα, ενώ το 1998 ο Μπέργκομι κλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ξανά στην εθνική, από την οποία είχε αποσυρθεί, για να εμφανιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ