10 αποτελέσματα που έγραψαν ιστορία στο ποδόσφαιρο

Reading time11 λ

Στο ποδόσφαιρο γίνονται πολλές εκπλήξεις, περισσότερες σε σύγκριση με άλλα αθλήματα και αυτό το καθιστά μοναδικό.

Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, δεν είναι τυχαία ο «βασιλιάς των σπορ». Παρόλο που τα σκορ στους αγώνες του είναι χαμηλά σε σύγκριση για παράδειγμα με το μπάσκετ, οι ανατροπές και τα αναπάντεχα αποτελέσματα είναι μέρος του παιχνιδιού που το κάνει και τόσο συναρπαστικό. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή που οι μεγάλες διοργανώσεις βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και στο κουπόνι υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για στοίχημα online σε μεγάλη γκάμα αγορών με ασύγκριτες αποδόσεις στην πλατφόρμα της Betsson.

Οι εκπλήξεις στο ποδόσφαιρο και οι μεγάλες ήττες δεν είναι άγνωστες. Αντιθέτως, είναι συχνές και παρουσιάζονται σχεδόν σε κάθε αγωνιστική. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όμως, εμφανίζονται και κάποια αποτελέσματα που εντυπωσιάζουν όλους τους φιλάθλους που αγαπούν πραγματικά το άθλημα. Ποδόσφαιρο ίσων αποτελέσματα και για τις 10 πιο βαριές ήττες που συγκλόνισαν το ποδοσφαιρικό κοινό θα διαβάσεις στο κείμενο που ακολουθεί.

10. Αϊντχόφεν-Φέγενορντ 10-0 (2010)

Στην Ολλανδία υπάρχουν τρεις μεγάλοι σύλλογοι: ο Άγιαξ, η Αϊντχόφεν και η Φέγενορντ. Συνολικά, αυτές οι τρεις ομάδες έχουν κατακτήσει 76 πρωταθλήματα στην Ερεντιβίζιε, σε σύγκριση με τους 57 τίτλους που έχουν κατακτήσει όλες οι άλλες ολλανδικές ομάδες μαζί. Οι αγώνες ανάμεσα σε οποιεσδήποτε δύο από αυτές είναι συνήθως γεμάτοι ένταση και πολύ αμφίρροποι.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη σε αυτήν εδώ την αναμέτρηση της Αϊντχόφεν με την Φέγενορντ το 2010. Η τελευταία κατέβηκε στο παιχνίδι με κακή φόρμα, έχοντας κερδίσει μόνο δύο από τα εννέα παιχνίδια που είχε δώσει μέχρι στιγμής στη σεζόν εκείνη. Την ημέρα που μπήκε στο Στάδιο Φίλιπς βρισκόταν χαμηλά στον πίνακα βαθμολογίας της Ερεντιβίζιε, μόλις στη 15η θέση. Έτσι, η Αϊντχόφεν ήταν από την αρχή το ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη.

Το γεγονός ότι η Φέγενορντ έχασε δεν ήταν έκπληξη. Όμως, το τελικό σκορ σίγουρα ήταν: Το 10-0 ήταν η χειρότερη ήττα που υπέστη ο σύλλογος σε ολόκληρη την ιστορία του.

Σίγουρα δεν τη βοήθησε και η κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ένας παίκτης της στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, κατά τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου η Αϊντχόφεν προηγούνταν μόνο με 2-0. Στη συνέχεια η Φέγενορντ κατέρρευσε εντελώς και δέχτηκε οκτώ γκολ στο δεύτερο μέρος, αφήνοντας τους οπαδούς της σε απόγνωση. Ήταν ένα αποτέλεσμα εντελώς έξω από τα καθιερωμένα, που κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει.

9. Ελλάδα-Πορτογαλία 1-0 (2004)

Ο τελικός του Euro 2004 στην Πορτογαλία θεωρήθηκε αναπάντεχο αποτέλεσμα, αλλά η Πορτογαλία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δεν την είχε προειδοποίησε. Στην πρεμιέρα του Euro 2004 η ομάδα της διοργανώτριας χώρας έμεινε εμβρόντητη από την απόδοση της Ελλάδας, και μάλιστα σε έναν αγώνα που περίμενε ότι θα είναι περίπατος. Παρόλο που πέτυχε ένα καθυστερημένο γκολ της παρηγοριάς με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Πορτογαλία ηττήθηκε με 2-1 κάνοντας τη χειρότερη δυνατή αρχή στη διοργάνωση.

Όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στον τελικό, όλοι περίμεναν ότι η ομάδα του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι θα επανορθώσει. Η Πορτογαλία είχε σοβαρευτεί στη συνέχεια του τουρνουά και η Ελλάδα, παρόλο που είχε αποκλείσει τη Γαλλία και την Τσεχία στους προηγούμενους γύρους, δεν διέθετε την ποιότητα των αστέρων της αντιπάλου της.

Ωστόσο, η Ελλάδα διέθετε σχέδιο, φλογερό ομαδικό πνεύμα και, βέβαια, κάποιους πολύ καλούς παίκτες και στη δική της ενδεκάδα. Το παιχνίδι της υπό την ηγεσία του Ότο Ρεχάγκελ ήταν αμυντικό, κάτι που προκαλούσε την κριτική ορισμένων πουριτανών του ποδοσφαίρου, όμως ήταν δύσκολο να μη θαυμάσει κανείς την πειθαρχία, την άψογη προετοιμασία και την εξυπνάδα αυτής της ομάδας.

Το μόνο γκολ του παιχνιδιού το σκόραρε ο Άγγελος Χαριστέας στο 57ο λεπτό. Η Πορτογαλία, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να ισοφαρίσει. Η Ελλάδα διατήρησε την εστία της απόρθητη για τρίτο παιχνίδι στη σειρά και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.

8. Μπαρτσελόνα-Μετς 1-4 (1984)

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τη σεζόν 1984/85 ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Από την ομάδα του Τέρι Βέναμπλς, που εκείνη τη χρονιά κέρδισε τον τίτλο της Λα Λίγκα, όλοι περίμεναν ότι τουλάχιστον θα έφτανε στο τέλος της διοργάνωσης χωρίς πολλή δυσκολία.

Παιχνίδι για τον πρώτο γύρο με μεγάλο φαβορί για την πρόκριση την Μπαρτσελόνα, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν επικράτησε με 4-2 στο γήπεδο της Μετς στο πρώτο παιχνίδι. Όταν οι Γάλλοι έφτασαν στη Βαρκελώνη για τη ρεβάνς έχοντας μόνο θεωρητικές ελπίδες για να πάρουν αυτοί την πρόκριση, ανατρέποντας ένα τέτοιο σε βάρος τους σκορ.

Όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεσμού. Η Μετς νίκησε τους Ισπανούς όχι μόνο μέσα στην ίδια τους την έδρα, αλλά και με τη διαφορά των τριών τερμάτων που χρειαζόταν για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα είχε ανοίξει και το σκορ εκείνη τη βραδιά, αυξάνοντας το συγκεντρωτικό της πλεονέκτημα σε 5-2. Όμως, η Μετς κατάφερε να ανταποδώσει με τέσσερα γκολ, αφήνοντας ολόκληρο το Καμπ Νου άναυδο.

7. Αγγλία-Ισλανδία 1-2 (2016)

Από πολλές απόψεις, η Ισλανδία ενσαρκώνει την ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016. Εκείνη τη χρονιά, έγινε η μικρότερη χώρα που είχε προκριθεί ποτέ στη διοργάνωση, τερματίζοντας σε υψηλότερη θέση από την Τουρκία και την Ολλανδία στον όμιλό της. Αυτό, από μόνο του, ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα.

Ωστόσο, στο Euro 2016 της Γαλλίας η Ισλανδία δεν πήγε απλώς για να εμφανιστεί στα στατιστικά. Ξεκίνησε με δύο ισοπαλίες στα πρώτα παιχνίδια της με σκορ 1-1 κόντρα σε Πορτογαλία και Ουγγαρία και, στη συνέχεια, νίκησε την Αυστρία με 2-1 εξασφαλίζοντας μια θέση στη φάση νοκ άουτ.

Στον γύρο των 16 η ομάδα θα έδινε έναν αγώνα που έμοιαζε βγαλμένος από όνειρο: θα έπαιζε με την Αγγλία, έναν από τους γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλοι ήταν, βέβαια, σίγουροι ότι για την Ισλανδία ο αγώνας αυτός θα σήμαινε και το τέλος της συμμετοχής στη διοργάνωση. Κάτι που φάνηκε να είναι ακόμη πιο σίγουρο όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ άνοιξε νωρίς το σκορ.

Ωστόσο, ένα μάθημα από τις επιδόσεις της Ισλανδίας εκείνης της περιόδου ήταν ότι κανείς δεν πρέπει να την ξεγράφει εύκολα. Ο Ράγνκαρ Σίγκουρντσον ισοφάρισε σχεδόν αμέσως και, στη συνέχεια, το μικρό «ψάρι» έφαγε το μεγάλο όταν ο Κολμπέιν Σίγκθορσον, μόλις στο 18ο λεπτό, έβαλε την Ισλανδία μπροστά στο σκορ με 2-1 Η Αγγλία πάγωσε και η Ισλανδία μπόρεσε να διατηρήσει το προβάδισμά της, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών στο στοίχημα και γενικά στο ποδόσφαιρο.

6. Ουρουγουάη-Βραζιλία 2-1 (1950)

Για αυτό το παιχνίδι είχε γραφτεί ολόκληρο σενάριο από πριν. Η Βραζιλία δεν είχε πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι το 1950, όταν το φιλοξένησε για πρώτη φορά παίρνοντας τη θέση των ευρωπαϊκών χωρών που δεν μπορούσαν να αναλάβουν τη διοργάνωση λόγω των καταστροφών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκείνη τη χρονιά, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαγόταν με ασυνήθιστο σύστημα. Αντί για γύρο νοκ άουτ, υπήρχαν ουσιαστικά δύο φάσεις ομίλων. Και η Βραζιλία έφτασε περπατώντας στον δεύτερο από αυτούς, όπου διέλυσε χωρίς πολλά-πολλά τη Σουηδία με 7-1 και την Ισπανία με 6-1.

Έτσι, η Σελεσάο χρειαζόταν μόνο μια ισοπαλία με την Ουρουγουάη στον τελευταίο αγώνα για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το να πούμε ότι όλοι στη διοργανώτρια χώρα θεωρούσαν το αποτέλεσμα σίγουρο θα ήταν λίγο. Αρκετές τοπικές εφημερίδες είχαν γράψει για τη νίκη της Βραζιλίας από την προηγούμενη κιόλας ημέρα. Πριν από τη σέντρα, ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο αποκάλεσε τους παίκτες της Βραζιλίας «πρωταθλητές» που «δεν είχαν άξιο αντίπαλο σε ολόκληρο το ημισφαίριο».

Μέγα λάθος. Η Βραζιλία πήρε το προβάδισμα λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά η Ουρουγουάη γύρισε το παιχνίδι με τα γκολ των Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο και Αλσίντες Γκίτζα, καταφέρνοντας όχι απλώς να ανατρέψει τις προβλέψεις, αλλά να τις κάνει σκόνη. Καθώς οι Ουρουγουανοί πανηγύριζαν, η Βραζιλία ολόκληρη βυθίστηκε στο πένθος.

5. Βιντεοτόν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0 (1985)

Κατά τη θητεία του Ρον Άτκινσον στον πάγκο της, μεταξύ 1981 και 1986, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε υποτονική απόδοση στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν πολύ εντυπωσιακή σε διοργανώσεις κυπέλλων. Υπό την ηγεσία του Άτκινσον, οι Κόκκινοι Διάβολοι κατέκτησαν δύο Κύπελλα Αγγλίας και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1984/85 έδειχναν ότι έχουν πολύ καλές πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό.

Αρχικά, οι Κόκκινοι Διάβολοι νίκησαν την Ντάντι Γιουνάιτεντ περνώντας στους προημιτελικούς, όπου η κλήρωση φάνηκε να τους ευνοεί, γιατί απέφυγαν γίγαντες όπως η Ίντερ και η Ρεάλ Μαδρίτης και, αντί γι’ αυτούς, κληρώθηκαν με τη Βιντεοτόν, μια παντελώς άγνωστη ουγγρική ομάδα που την προηγούμενη σεζόν δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ούτε τα μισά παιχνίδια που έδωσε στο εθνικό της πρωτάθλημα.

Στον πρώτο αγώνα, η Γιουνάιτεντ κέρδισε με σκορ μόλις 1-0, που όμως έμοιαζε αρκετό για την πρόκριση, παρόλο που απέμενε και η ρεβάνς στην Ουγγαρία. Ωστόσο, στο δεύτερο παιχνίδι οι Άγγλοι είχαν κακή απόδοση κι ένα γκολ από τον Γκέζα Ουίτμαν έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Στα επιπλέον 30 λεπτά δεν μπήκε κάποιο άλλο γκολ, αλλά στα πέναλτι θριάμβευσε η Βιντεοτόν. Ακόμη και σήμερα αυτή η ήττα παραμένει μια από τις πιο απροσδόκητες στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

4. Καλέ-Μπορντό 3-1 (2000)

Το Κουπ ντε Φρανς είναι μια υπέροχη διοργάνωση. Είναι ανοικτό προς όλους τους συλλόγους της Γαλλίας, ερασιτεχνικούς ή επαγγελματικούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τα υπερπόντια διαμερίσματα και εδάφη της Γαλλίας. Κάθε χρόνο, στη διοργάνωση παίρνουν μέρος ομάδες από μέρη όπως η Ρεϊνιόν, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα.

Όσο για τις ομάδες της ενδοχώρας, αυτές έχουν πετύχει ορισμένες αξιομνημόνευτες ανατροπές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Καλέ στον τελικό του 2000. Η ομάδα αυτή, που εκείνη την εποχή ήταν ερασιτεχνική και έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία, απέκλεισε τη Λιλ, τη Λανγκόν-Καστέ, την Καν και το Στρασβούργο για να φτάσει στην τελική τετράδα.

Στον δρόμο της βρέθηκε τότε η Μπορντό, που εκείνη τη χρονιά κατείχε τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Γαλλίας. Όμως, το αδιαφιλονίκητο αυτό φαβορί δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να διαπεράσει την ακλόνητη άμυνα της Καλέ στα 90 λεπτά του αγώνα. Και, στην παράταση, το αουτσάιντερ κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές και να δεχτεί μόνο ένα τέρμα, κερδίζοντας με τελικό σκορ 3-1 εξασφαλίζοντας τη θέση στον τελικό.

«Γράψαμε μια από τις πιο όμορφες σελίδες στην ποδοσφαιρική ιστορία της Γαλλίας», δήλωσε ο Λαντισλάς Λοζάνο, προπονητής της Καλέ, η οποία συνέχισε στον τελικό όπου σημείωσε μια αξιοπρεπή ήττα με 2-1 από τη Ναντ.

3. Βραζιλία-Γερμανία 1-7 (2014)

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 η διοργανώτρια Βραζιλία έμοιαζε, κάποιες στιγμές, να παίρνει δύναμη από ένα γιγάντιο κύμα συναισθημάτων. Οι ντόπιοι θεατές τραγουδούσαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο πριν από κάθε αγώνα. Και όλοι είχαν δει τους Βραζιλιάνους παίκτες, και μάλιστα σε αρκετούς αγώνες, να δακρύζουν δημοσίως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τον αγώνα.

Και δούλεψε όλο αυτό, για λίγο βέβαια. Η Βραζιλία νίκησε τη Χιλή στα πέναλτι στον γύρο των 16 και στη συνέχεια αντιμετώπισε την Κολομβία στους προημιτελικούς. Σε εκείνον τον αγώνα ο Νεϊμάρ τραυματίστηκε και ο Τιάγκο Σίλβα δέχτηκε κίτρινη κάρτα που τον απέκλεισε από τους ημιτελικούς, αλλά η Βραζιλία συνέχισε να πιστεύει ότι θα τα κατάφερνε και εναντίον της Γερμανίας.

Η «Σελεσάο», όμως, αποδείχτηκε πολύ λίγη για την περίσταση. Ο Τόμας Μίλερ άνοιξε το σκορ αρκετά νωρίς. Και έπειτα, σε ένα εξάλεπτο που ίσως είναι το πιο απίστευτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Γερμανία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα τέσσερις ακόμη φορές.

Ξεκινώντας το δεύτερο ημίχρονο με την άνεση του πέντε μηδέν, η Γερμανία σκοράρισε δύο ακόμη φορές και έφτασε στον έβδομο ουρανό. Ο Οσκάρ σκοράρισε για τους γηπεδούχους στο 90, αλλά έως τότε ο διασυρμός τους είχε πλέον ολοκληρωθεί.

2. Ρεάλ Μαδρίτης-Σερίφ Τιράσπολ 1-2 (2021)

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η μολδαβική Σερίφ Τιράσπολ είχε υποεκτιμηθεί πριν από αυτό το παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ του 2021. Το σωστό είναι να πούμε ότι δεν έχαιρε καμίας απολύτως εκτίμησης, ούτε καν υποτιμημένης. Αυτό ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι που θα έδινε μετά από 18 μήνες η Ρεάλ Μαδρίτης στο ανακαινισμένο Εστάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου, και οι Σπανιόλοι ήταν αποφασισμένοι να δώσουν κανονικό σώου.

Και όντως το παιχνίδι εκείνο έμεινε αξέχαστο στους Μαδριλένους, αλλά όχι για τους λόγους που ήθελαν. Η Σερίφ, που δύο εβδομάδες πριν είχε προκριθεί νικώντας τη Σακτάρ Ντονέτσκ με 2-0, πάγωσε τους πάντες όταν άνοιξε το σκορ με τον Γιασούρμπεκ Γιακσιμπόεφ στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

Όταν ο Καρίμ Μπενζεμά ισοφάρισε το σκορ από το σημείο του πέναλτι στο 65ο λεπτό, ο αγώνας έδειξε να επιστρέφει στην κανονικότητα. Ωστόσο, οι Μαδριλένοι δεν μπορούσαν να πετύχουν το κρίσιμο τρίτο γκολ, παρά την κυριαρχία τους στην κατοχή της μπάλας και στον αριθμό των σουτ.

Και στη συνέχεια ήρθε και η χαριστική βολή, όταν ένα εκπληκτικό σουτ από τον Σεμπάστιαν Θιλ στο 90′ χάρισε στην Σερίφ τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. «Πετύχαμε ένα θαύμα», όπως είπε ο προπονητής της Γιούρι Βερνιντάμπ.

1. Ηνωμένες Πολιτείες-Αγγλία 1-0 (1950)

Η πιο απροσδόκητη ήττα στην ιστορία του αθλήματος ήταν εκείνη της Αγγλίας το 1950. Εκείνο το καλοκαίρι, τα Τρία Λιοντάρια έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς στις διοργανώσεις του 1934 και 1938 είχαν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν. Ωστόσο, παρόλο που η Αγγλία δεν είχε πείρα στη διοργάνωση, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν μια από τις ισχυρότερες ομάδες του πλανήτη.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ένα ταπεινό αουτσάιντερ όταν το τουρνουά στη Βραζιλία ξεκινούσε. Η ομάδα τους αποτελούνταν από ημι-επαγελματίες και οι παίκτες της έκαναν δουλειές όπως δάσκαλος, οδηγός νεκροφόρας και λαντζέρης, ενώ είχε συγκροτηθεί βιαστικά λίγο πριν από τη μεγάλη σέντρα.

Έτσι, η ομάδα των ΗΠΑ είχε ελάχιστο άγχος, ακριβώς γιατί όλοι περίμεναν ότι η Αγγλία θα ξεμπέρδευε στα γρήγορα με τον αντίπαλό της. Αντί γι’ αυτό, όμως, το μοναδικό γκολ της συνάντησης το σκόραρε για τις ΗΠΑ ο Τζο Γκέτγκενς στο 38ο λεπτό, αφήνοντας άναυδους τους Άγγλους και μαζί τον κόσμο ολόκληρο.

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο απίστευτο που μια εφημερίδα στη Βρετανία έγραψε ότι το σκορ ήταν 10-0 υπέρ της Αγγλίας, υποθέτοντας ότι το «1-0» που της έστειλε ο ανταποκριτής της ήταν ορθογραφικό λάθος.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ