Ορκισμένοι εχθροί – Τα 15 μεγαλύτερα ντέρμπι του ποδοσφαίρου

Reading time12 λ

Οι αντιπαλότητες που έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια ανάμεσα σε ομάδες και φιλάθλους κάνουν κάποια ματς να ξεχωρίζουν.

Οι ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες αυτές πότε έχουν τοπικό χαρακτήρα, πότε εθνικό, άλλοτε πολιτικό ακόμη και θρησκευτικό, μα πάνω από όλα αγωνιστικό. Έτσι, κάθε κλαμπ έχει μια αντίπαλο που θεωρεί υποχρέωσή του να νικάει όποτε τη βρίσκει απέναντί του. Στην πλατφόρμα της Betsson για όλα τα ντέρμπι προσφέρονται εντυπωσιακές αποδόσεις στο online στοίχημα και είναι διαθέσιμο το εργαλείο Bet Builder που κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο συναρπαστικό.

Η λίστα που ετοιμάσαμε θα μπορούσε να καταγράφει 100 τέτοιες αντιπαλότητες, αλλά επιλέξαμε τις 15 μεγαλύτερες και μάλιστα από διαφορετικές χώρες του κόσμου προκειμένου να αναδείξουμε τα σημαντικότερα ντέρμπι ανά τον πλανήτη.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λίβερπουλ

Ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ευρώπη είναι το γειτονικό Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ. Όταν ο Άλεξ Φέργκιουσον ρωτήθηκε, το 2002, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απάντησε ότι ήθελε «να γκρεμίσει την Λίβερπουλ που έχει στρογγυλοκαθίσει στη γα*****η κορυφή». Αναφερόταν στον συνολικό αριθμό πρωταθλημάτων Αγγλίας που είχαν κερδίσει οι δύο σύλλογοι, επίδοση στην οποία η Γιουνάιτεντ έχει σήμερα προβάδισμα έναντι της Λίβερπουλ με 20-19.

Αυτές οι δύο ομάδες είναι οι πιο επιτυχημένες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, οπότε η αντιπαλότητα μεταξύ τους θα αναπτυσσόταν ακόμη και αν οι έδρες τους απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ωστόσο, οι πόλεις του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και ο ανταγωνισμός τους είναι σφοδρός εδώ και αιώνες στη βιομηχανία, το εμπόριο, τη μόδα, τη μουσική, την κουλτούρα και, φυσικά, στο ποδόσφαιρο.

Μαρσέιγ εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν

Η Μασσαλία και το Παρίσι ως πόλεις είναι, από πολλές απόψεις, τα δύο άκρα αντίθετα. Η πρώτη είναι μια απλοϊκή εργατούπολη και λιμάνι στα νότια παράλια της χώρας. Η δεύτερη πόλη αποτελεί προπύργιο της αστικής τάξης και το όνομά της είναι πάντα συνώνυμο του στιλ και της υψηλής κουλτούρας.

Το Λε Κλασίκ, το όνομα που έχει δοθεί στην αναμέτρηση μεταξύ Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν, είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στη Γαλλία. Αποτελεί σχετικά καινούργια παράδοση, καθώς η ΠΣΖ ιδρύθηκε μόλις το 1970, όμως η έχθρα μεταξύ των δύο συλλόγων εξελίχθηκε γρήγορα λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους για τον τίτλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στη σύγχρονη εποχή η ΠΣΖ κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο, όμως οι οπαδοί της Μαρσέιγ δεν θα ήθελαν ποτέ να ανταλλάξουν τη Μαρσεγέζικη ταυτότητά τους με τις επιτυχίες των πρωτευουσιάνων αντιπάλων τους.

Μπόκα Τζούνιορς εναντίον Ρίβερ Πλέιτ

Η Αργεντινή είναι, αναμφίβολα, η χώρα με τη μεγαλύτερη τρέλα για το ποδόσφαιρο, και η αντιπαλότητα που θα δούμε εδώ είναι η πιο σημαντική στα τοπικά ποδοσφαιρικά πράγματα. Η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ δεν είναι οι μόνες ομάδες του Μπουένος Άιρες, αλλά τα πάντα στην πόλη σταματούν όταν γίνεται μια αναμέτρηση μεταξύ τους.

Η Μπόκα κατάγεται από μια εργατική γειτονιά της αργεντίνικης πρωτεύουσας, ενώ η Ρίβερ μετέφερε την έδρα της σε ένα πολύ πιο πλούσιο προάστιο το 1925. Στον 21ο αιώνα, η ταξική ταυτότητα δεν υπαγορεύει πλέον ποια από τις δύο ομάδες υποστηρίζει κανείς, αν και η Ρίβερ συνεχίζει να είναι γνωστή ως Λος Μιγιονάριος («Οι εκατομμυριούχοι»).

Η Ρίβερ και η Μπόκα είναι οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην Αργεντινή, έχοντας κατακτήσει 38 και 35 εθνικούς τίτλους, αντίστοιχα. Οι δύο προαιώνιοι αντίπαλοι αναμετρήθηκαν και στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2018, όπου η Ρίβερ κέρδισε με συνολικό σκορ 5-3.

Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα

Το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι το Κλάσικο, δηλαδή ο αγώνας μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Πρόκειται ουσιαστικά για αναμέτρηση της πρωτεύουσας της Ισπανίας με την πρωτεύουσα της Καταλονίας, κι έτσι η υπεράσπιση της τοπικής ταυτότητας είναι εξίσου σημαντική με την επικράτηση σε έναν αγώνα για τον τίτλο της Λα Λίγκα, για το Κόπα ντελ Ρέι και, ορισμένες φορές, για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη τις χωρίζουν πάνω από 600 χιλιόμετρα, όμως, με δεδομένο το ότι σχεδόν κάθε Ισπανός φίλος του ποδοσφαίρου προτιμά τη μία ή την άλλη από τις δύο, η αντιπαλότητα αυτή παίρνει μερικές φορές πανεθνικό χαρακτήρα. Ανάλογα, δεν υπάρχει παίκτης του στοιχήματος στον πλανήτη που να μην τον έχουν απασχολήσει ποτέ οι αποδόσεις σε ένα ματς ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Το Κλάσικο είναι, επίσης, ένα από τα πιο λαμπρά ντέρμπι του ποδοσφαίρου και πολλοί από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών -ονόματα όπως εκείνα των Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αλφρέντο ντι Στέφανο, Ντιέγκο Μαραντόνα, Ζινεντίν Ζιντάν, Ρονάλντο- έχουν λάβει μέρος σε αυτό παίζοντας στη Ρεάλ ή στην Μπαρτσελόνα (ή, στην περίπτωση του Ρονάλντο, και για τις δύο).

Περσέπολις εναντίον Εστεγκλάλ

Δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι η… αγάπη δεν έχει καμία θέση ανάμεσα στην Περσέπολις και την Εστεγκλάλ, που έχουν μεταξύ τους μια από τις πιο έντονες αντιπαλότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δύο σύλλογοι έχουν την έδρα τους στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, και η ημέρα του ντέρμπι είναι μια από τις πιο σημαντικές στο αθλητικό ημερολόγιο της χώρας.

Οι οπαδοί της Περσέπολις ισχυρίζονται ότι ο σύλλογός τους είναι η ομάδα των καθημερινών ανθρώπων, ενώ οι πιο προνομιούχοι κάτοικοι της Τεχεράνης υποστηρίζουν την Εστεγκλάλ. Σε αυτόν τον ισχυρισμό υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας, ιδιαίτερα αν εξετάσουμε την ιστορία των δύο συλλόγων, αλλά σήμερα η οπαδική τους βάση είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη από ό,τι άλλοτε.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης που έχει η αντιπαλότητα αυτή είναι ότι οι μεταξύ τους αγώνες διευθύνονται από διαιτητές που προέρχονται από το εξωτερικό, ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για μεροληψία και διαφθορά.

Ρόμα εναντίον Λάτσιο

Στο Ντέρμπι ντέλα Καπιτάλε, η Ρόμα αντιμετωπίζει τη Λάτσιο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, που αποτελεί κοινή έδρα και των δύο ομάδων. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εχθρική στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι οπαδοί και των δύο πλευρών επινοούν -όπως εκείνοι πολλών ιταλικών ομάδων- έξυπνες χορογραφίες, για τις οποίες φημίζονται.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μόλις ιδρύθηκε η Ρόμα, το 1927. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε από τρεις μικρότερες, οι οποίες συγχωνεύθηκαν κατόπιν διαταγής του Μπενίτο Μουσολίνι, που ήθελε να υπάρχει στη Ρώμη μόνο μια, ενωμένη και δυνατή ομάδα για να απειλήσει την κυριαρχία των ομάδων του Βορρά. Όμως, η Λάτσιο αρνήθηκε να συγχωνευθεί με τις υπόλοιπες και παρέμεινε έτσι η μοναδική άλλη ομάδα της πρωτεύουσας.

Καθώς σήμερα ορισμένοι οπαδοί της Λάτσιο έχουν ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις, ο αγώνας έχει, μερικές φορές, αμαυρωθεί από ρατσιστικές προσβολές, ιδιαίτερα εναντίον των έγχρωμων παικτών της Ρόμα.

Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού

Ελάχιστες κόντρες στον πλανήτη μπορούν ν’ αναδείξουν τον βαθμό αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού τα τελευταία… 99 χρόνια!

Οι ομάδες ιδρύθηκαν με διαφορά 17 ετών, ο Παναθηναϊκός το 1908 και το 1925 ο Ολυμπιακός. Μετά το 1922 που ο Πειραιάς διπλασίασε-σχεδόν-τον πληθυσμό του με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας τα πειραϊκά σωματεία άρχισαν να συζητούν ενώσεις και συγχωνεύσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που ν’ ανταγωνίζεται ευθέως την πολυπληθέστερη πόλη της Ελλάδας, την Αθήνα.

Το 1925, η ίδρυση του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς ήταν η απαρχή μιας «διαπολιτισμικής» σύρραξης ανάμεσα σε δύο πόλεις με απόσταση 12 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Οι «Πράσινοι» αντιπροσώπευαν την αριστοκρατική Αθήνα και οι «Ερυθρόλευκοι» τον λαϊκό Πειραιά.

Τα ντέρμπι των «αιωνίων» έχουν συνοδευτεί αμέτρητες φορές με σοβαρά επεισόδια, με την οπαδική αντιπαλότητα να μεταφέρεται και σε άλλα σπορ, ενώ συχνά συνεχίζονται και στις δικαστικές αίθουσες.

Στην κόντρα των τίτλων, ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει 20 Πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα και 8 φορές έκανε το νταμπλ, ενώ ο Ολυμπιακός πήρε 47 φορές το Πρωτάθλημα, 28 το Κύπελλο και 18 χρονιές έκανε και το νταμπλ.

Φενέρμπαχτσε εναντίον Γαλατασαράι

Ο πιο παθιασμένος και λυσσαλέος αγώνας στο τουρκικό ποδόσφαιρο είναι εκείνος μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι, ομάδων που έχουν την έδρα τους στην ίδια πόλη αλλά σε διαφορετικές ηπείρους. Η Φενέρμπαχτσε έχει την έδρα της στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ενώ η Γαλατασαράι στο ευρωπαϊκό.

Οι Τούρκοι φίλαθλοι είναι πασίγνωστοι για το έντονο πάθος τους και οι οπαδοί αυτών των δύο ομάδων δεν αποτελούν εξαίρεση. Δυστυχώς, τα πνεύματα συχνά οξύνονται και το πάθος για τη νίκη γίνεται τόσο μεγάλο που μεταμορφώνεται σε βία. Ωστόσο, ο θόρυβος που δημιουργούν οι οπαδοί και των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδο όταν οι ομάδες τους συγκρούονται είναι κάτι το εκπληκτικό.

Κάτι ενδιαφέρον είναι, επίσης, πως οι δύο ομάδες σχεδόν συγχωνεύθηκαν το 1912. Η συμφωνία θα είχε πιθανότατα προχωρήσει αν την επόμενη χρονιά δεν ξεσπούσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, λόγω των οποίων τα σχέδια ακυρώθηκαν.

Σέλτικ εναντίον Ρέιντζερς

Καμία αντιπαλότητα δεν είναι σαν εκείνη των «Ολντ Φερμ». Πιθανότατα θα ήταν το ίδιο λυσσαλέα ακόμη κι αν δεν αφορούσε το ποδόσφαιρο. Συν το γεγονός ότι κάθε χρονιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Σκωτσέζικο Πρωτάθλημα θα πάει ή στη Σέλτικ ή στη Ρέιντζερς. Επίσης, οι δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες τουλάχιστον τέσσερις φορές σε κάθε σεζόν, περισσότερες από ό,τι οι πιο πολλές από τις ομάδες αυτής της λίστας.

Όμως η κόντρα μεταξύ τους έχει να κάνει με θέματα που φτάνουν πολύ πιο πέρα από το γήπεδο. Αν κάποιος συναντούσε έναν από τους οπαδούς αυτών των συλλόγων, μαθαίνοντας ποια από τις δύο ομάδες υποστηρίζει, θα μπορούσε πιθανότατα να μαντέψει και τη θρησκεία του (Καθολικός ή Προτεστάντης), την εθνική του ταυτότητα (Ιρλανδός ή Βρετανός), αλλά και τη γνώμη του για την προοπτική μιας ενωμένης Ιρλανδίας (εθνικιστική ή ενωσιακή). Στο ντέρμπι, η Σέλτικ αντιπροσωπεύει τον καθολικισμό και ιδρύθηκε από Ιρλανδό καθολικό ιερέα.

Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι το Σέλτικ Παρκ και το Ίμπροξ είναι δύο από τα στάδια με την πιο έντονη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, έχουμε μια αντιπαλότητα που σχεδόν δεν της λείπει τίποτα.

Κάιζερ Τσιφς εναντίον Ορλάντο Πάιρετς

Παρόλο που συχνά η εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής δεν πετυχαίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε επίπεδο ηπείρου, το πρωτάθλημα της χώρας αυτής είναι το καλύτερο στην Υποσαχάρια Αφρική. Οι Κάιζερ Τσιφς και οι Ορλάντο Πάιρετς είναι δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας και το μεταξύ τους ντέρμπι, που διεξάγεται στο Σοβέτο, είναι ένας από τους πιο σπουδαίους αγώνες στην Αφρική.

Όλα ξεκίνησαν το 1970, όταν ο Κάιζερ Μοτάουνγκ, που έπαιζε για τους Πάιρετς, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του ομάδα, κι έτσι γεννήθηκαν οι Κάιζερ Τσιφς. Από τότε, οι δύο ομάδες μάχονται μεταξύ τους με πάθος για την πρωτιά στο Γιοχάνεσμπουργκ, ειδικά αν σκεφτούμε πόσο παθιασμένο, ζωντανό και πολύχρωμο είναι και το κοινό αυτών των αναμετρήσεών τους.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αφρικής κυριαρχούν οι Μαμελόντι Σάνταουνς, το ντέρμπι του Σοβέτο παραμένει ο πιο σημαντικός αγώνας στη χώρα.

Άγιαξ εναντίον Φέγενορντ

Ο Άγιαξ είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός σύλλογος του Άμστερνταμ και η Φέγενορντ του Ρότερνταμ. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η μεταξύ τους εχθρότητα. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας έχουν πολύ λίγα κοινά στοιχεία και η αντιπαλότητα μεταξύ τους έχει ξεκινήσει πολύ προτού να ιδρυθούν αυτοί οι σύλλογοι.

Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ κατηγορούνται ότι κοιτούν αφ’ υψηλού το Ρότερνταμ, του οποίου οι κάτοικοι είναι περήφανοι για τη βιομηχανική παράδοση της πόλης τους. Ωστόσο, στα μάτια όσων κατάγονται από το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ είναι μια άσχημη, άχαρη πόλη.

Ο Άγιαξ έχει, συνολικά, περισσότερες επιτυχίες από ό,τι η Φέγενορντ, αλλά οι οπαδοί της τελευταίας ενθουσιάζονται όποτε μπορέσουν να πετύχουν μια νίκη εναντίον του συλλόγου της πρωτεύουσας.

Γκρέμιο εναντίον Ιντερνασιονάλ

Μεταξύ των βραζιλιάνικων ομάδων υπάρχουν πολλές έντονες αντιπαλότητες, όμως, εκείνη που ξεχωρίζει είναι της Γκρέμιο εναντίον της Ιντερνασιονάλ. Αυτό ίσως να φαίνεται περίεργο σε όσους ζουν εκτός Βραζιλίας, που θα περίμεναν ότι στην πρώτη θέση θα βρίσκεται κάποια κόντρα μεταξύ των συλλόγων του Σάο Πάολο ή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει πιο έντονος, μαχητικός ανταγωνισμός όσο εκείνος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων συλλόγων του Πόρτο Αλέγκρε.

Η Γκρέμιο ιδρύθηκε το 1903, όμως αρχικά ήταν ένας σύλλογος αυστηρά για όσους είχαν γερμανική καταγωγή. Η Ιντερνασιονάλ, όπως υπονοεί και το όνομά της, ήταν από την αρχή πολύ πιο ανοικτή σε όλους, κάτι που αποτέλεσε αμέσως και σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο ομάδων.

Τα τοπικά πρωταθλήματα που διεξάγονται στις Πολιτείες της Βραζιλίας δίνουν την ευκαιρία στην Γκρέμιο και την Ιντερνασιονάλ να συγκρουστούν για κάποιον τίτλο ακόμη και όταν καμία από τις δύο δεν διεκδικεί τον τίτλο στο εθνικό πρωτάθλημα της Βραζιλίας.

Μπορούσια Ντόρτμουντ εναντίον Σάλκε

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει την περίφημη κόντρα με την Μπάγερν Μονάχου στο ξακουστό Ντερ Κλάσικερ, έναν αγώνα που έχει κρίνει πολλούς τίτλους όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η αντιπαλότητα στο Ντόρτμουντ – Σάλκε είναι η μεγαλύτερη στη Γερμανία.

Και οι δύο σύλλογοι προέρχονται από την εργατική περιοχή του Ρουρ. Ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων υπάρχουν πολλές ομοιότητες, όμως μπορεί αυτός ακριβώς να είναι και ο λόγος που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους.

Η αντιπαλότητα αυτή γεννήθηκε πριν την εποχή της Μπουντενσλίγκα, που ξεκίνησε το 1963, αλλά πήρε πραγματικά εκρηκτικές διαστάσεις μετά τη δημιουργία του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Καθεμία από τις δύο ομάδες υπήρξε ανά περιόδους η ισχυρότερη από τις δύο, αλλά ο αριθμός των συνολικών τους διακρίσεων είναι παρόμοιος: η Ντόρτμουντ έχει κερδίσει οκτώ τίτλους και η Σάλκε επτά, ενώ και οι δύο ομάδες έχουν πάρει από πέντε Κύπελλα Γερμανίας.

Τσίβας εναντίον Κλαμπ Αμέρικα

Για πολλούς Μεξικάνους το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής, και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας είναι η Τσίβας και η Κλαμπ Αμέρικα. Η Αμέρικα είναι ομάδα από την Πόλη του Μεξικού και έδρα της είναι το θρυλικό Εστάδιο Αζτέκα. Βάση της Τσίβας, των «αγριοκάτσικων» με επίσημο όνομα «Κλουμπ Ντεπορτίβο Γουαδαλαχάρα», είναι η πόλη Ζαποπάν.

Η Τσίβας έχει κερδίσει 12 τίτλους της Λίγα ΜΧ, σε σύγκριση με τους 14 που έχουν κατακτήσει οι προαιώνιοι εχθροί της από την πρωτεύουσα. Ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχει μια βασική διαφορά: ενώ η Αμέρικα αποκτά τακτικά παίκτες από το εξωτερικό, η Τσίβας δέχεται στην ενδεκάδα της αυστηρά μόνο Μεξικάνους παίκτες.

Η Τσίβας είναι επίσης -και με το δίκιο της- υπερήφανη για το σύστημα των ακαδημιών της και κατηγορεί την αντίπαλό της ότι απλώς αγοράζει παίκτες και μαζί με αυτούς αγοράζει και την επιτυχία της. Σε απάντηση, οι φίλοι της Αμέρικα απλώς υπενθυμίζουν την ύπαρξη της πλούσιας τροπαιοθήκης του συλλόγου.

Μπενφίκα εναντίον Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Η γνωστή σε όλους Πόρτο είναι μία μόνο από τις «μεγάλες τρεις» ομάδες της Πορτογαλίας. Οι άλλες δύο είναι δύο ομάδες της Λισαβόνας: η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες έχει ιστορία ήδη από το 1907 όταν, πριν από τον πρώτο αγώνα μεταξύ τους, οκτώ παίκτες της Μπενφίκα την εγκατέλειψαν για να παίξουν στην Σπόρτινγκ. Και από τότε, μεταξύ τους, υπάρχει μια μεγάλη αντιπαλότητα.

Αρχικά, η Μπενφίκα σχετιζόταν με την εργατική τάξη, ενώ η Σπόρτινγκ με τις πιο προνομιούχες τάξεις της Λισαβόνας. Η Μπενφίκα έχει κερδίσει περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές διακρίσεις από ό,τι η αντίπαλός της, αλλά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις οι νίκες είναι σχετικά μοιρασμένες: 138 για την Μπενφίκα και 112 για την Σπόρτινγκ.

Το 2015, ο Ζόρζε Ζεσούς, επί σειρά ετών προπονητής της Μπενφίκα, προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Πορτογαλία όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την Σπόρτινγκ. Ήταν μια απίστευτη αλλαγή πλευράς, σαν να πήγαινε στην Μπαρτσελόνα ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ