World Padel Tour: To κορυφαίο πρωτάθλημα Πάντελ

Reading time9 λ

Πάντελ, το συναρπαστικό άθλημα, που συνδυάζει στοιχεία από το σκουός και το τένις, αλλά είναι θέμα χρόνου να σε κερδίσει η γρήγορη δράση του.

Το Πάντελ παίζεται σε ένα περιτοιχισμένο γήπεδο, λίγο μικρότερο από αυτό του τένις, με δύο ζευγάρια παικτών και κανόνες παρόμοιους με εκείνους του τένις .

Οι ρακέτες είναι λίγο μικρότερες και συμπαγείς, αναγκάζοντας τους παίκτες να κάνουν παιχνίδι τακτικής, λόγω της μικρότερης ταχύτητας της μπάλας. Η δυνατότητα αναπήδησης της μπάλας επάνω στους τοίχους του γηπέδου είναι άλλη μια σημαντική διαφορά, και είναι κανόνας που προήλθε από το σκουός. Επίσης, το σερβίς πρέπει να γίνεται με χτύπημα κάτω από το χέρι, αλλά κατά τα άλλα το σύστημα μέτρησης του σκορ και οι γενικότεροι κανόνες είναι οι ίδιοι. Αναλυτικά, για το τι είναι η αντισφαίριση Πάντελ μπορείς να ενημερωθείς από το σχετικό κείμενο στο blog της Betsson.

Το World Padel Tour είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του Πάντελ και περιλαμβάνει μερικά από πιο δυνατά ζευγάρια παικτών, που αγωνίζονται σε πάνω από 20 τουρνουά στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ασία. Όλοι οι φίλοι του Πάντελ παρακολουθούν με αγωνία το WPT Boss Master Final, το WPT Open του Μεξικού και το Open Μαδρίτης, όπου τα κορυφαία ζευγάρια, όπως εκείνο των Αρτούρο Κοέλιο και Αγουστίν Τάπια, επιδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητές τους.

Το Padel World Championships είναι ακόμη ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο τουρνουά Πάντελ. Αν κι αυτή η διεθνής διοργάνωση δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του WPT, την προτιμούν πολλοί από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Η Αργεντινή και η Ισπανία είναι οι μόνες δύο χώρες που κατακτούν το τρόπαιο στην εικοσαετή ιστορία του, κάτι που δείχνει την τεράστια δημοτικότητα του Πάντελ σε αυτές τις χώρες.

Το άθλημα γεννήθηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1960 και γρήγορα έγινε γνωστό στην Λατινική Αμερική, όμως σήμερα έχει διαδοθεί και στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν. Οι παίκτες του Πάντελ λατρεύουν το πόσο απλό είναι να μάθεις και να παίξεις το παιχνίδι, ενώ οι φίλαθλοι δεν χορταίνουν τη συναρπαστική δράση ενός αγώνα όπου επαγγελματίες παίκτες υψηλότατων ικανοτήτων στέλνουν μπρος-πίσω την μπάλα μέσα στο περίκλειστο γήπεδο.

Το να παρακολουθήσει κανείς το World Padel Tour είναι ένας σπουδαίος τρόπος να γνωρίσει το άθλημα, κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Ο αριθμός των θεατών παγκοσμίως έχει αυξηθεί σημαντικά από την πρώτη διοργάνωση του 2013, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε έπαθλα υψηλότερης αξίας και καλύτερες συμφωνίες χορηγιών. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι το κεντρικό τουρνουά του WPT, το Masters Finals, δίνει στους τελικούς νικητές έπαθλο ύψους 500.000 €.

Οι ειδικοί της Betsson έχουν μελετήσει προσεκτικά το World Padel Tour από τη χρονιά που ιδρύθηκε, το 2013, διερευνώντας πληροφορίες για το ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες Πάντελ, τα πιο αξιοσημείωτα τουρνουά και την ευρύτερη ιστορία του. Στην πλατφόρμα της Betsson προσφέρεται πλήθος επιλογών για online στοίχημα στους αγώνες του Πάντελ. Συνέχισε να διαβάζεις, γιατί ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή όλων όσων πρέπει να γνωρίζεις για το World Padel Tour.

Πάντελ: Τι είναι;

Προτού προχωρήσεις, είναι απαραίτητη μια ανακεφαλαίωση. Παρά την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητά του, το Πάντελ είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο σε σύγκριση με τον… εξάδελφό του, το τένις. Επινοήθηκε στη δεκαετία του 1960 από έναν Μεξικανό επιχειρηματία που αναζητούσε ένα άθλημα πιο προσβάσιμο από το τένις, και από τότε έχει καθιερωθεί ως άθλημα στη Λατινική Αμερική. Το World Padel Tour είναι αυτήν τη στιγμή η κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος, αν και υπάρχουν πολλά ακόμη πρωταθλήματα, όπως το Premier Padel και το FIP Tour.

Το Πάντελ παίζεται σε γήπεδο λίγο μικρότερο από εκείνο του τένις, από το οποίο διαφέρει και στις ρακέτες, που είναι πιο συμπαγείς και θυμίζουν έντονα τις ρακέτες παραλίας. Αλλά και η μπάλα που χρησιμοποιείται στο Πάντελ διαφέρει, καθώς είναι μικρότερη από εκείνη του τένις και διαθέτει χαμηλότερη εσωτερική πίεση, κάτι που μειώνει την αναπήδηση. Οι αγώνες του Πάντελ είναι συχνά πιο αργοί σε ταχύτητες από εκείνους του τένις και βασίζονται πιο πολύ στην τακτική παρά στη δύναμη.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι το γήπεδο περικλείεται από τοίχους, τους οποίους οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, όπως στο σκουός. Αυτό επιτρέπει, ουσιαστικά, στους παίκτες να στέλνουν την μπάλα σε κάθε κατεύθυνση, σε ακτίνα 360 μοιρών γύρω τους, ενώ κάποιοι από τους πιο δημιουργικούς παίκτες κάνουν συχνά προσποιήσεις στις βολές και χρησιμοποιούν τακτικές εξαπάτησης για να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους.

Το Πάντελ έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά επαγγελματικό άθλημα τις τελευταίες δεκαετίες, με οργανισμούς όπως το World Padel Tour να ενισχύουν σημαντικά τη φήμη του. Αν θέλεις να απολαύσεις τους καλύτερους, κορυφαίας ποιότητας αγώνες Πάντελ σε μια σεζόν μεγάλης διάρκειας, είσαι στο σωστό μέρος.

Σχετικά με το World Padel Tour

Το World Padel Tour (που συνήθως αναφέρεται με τα αρχικά WPT) ιδρύθηκε το 2013 για να προσδέσει σε μια δομή τα αμέτρητα τουρνουά Πάντελ που λαμβάνουν χώρα στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Αποτελεί μια ενοποιημένη και δομημένη πλατφόρμα για το επαγγελματικό Πάντελ, όπως, αντίστοιχα, τα πρωταθλήματα ATP και PGA για το τένις και το γκολφ.

Στο World Padel Tour, οι παίκτες αγωνίζονται σε 26 τουρνουά από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο και από την Σκανδιναβία έως τη Μέση Ανατολή. Περιλαμβάνονται άνδρες αθλητές και γυναίκες αθλήτριες που, όπως γίνεται και σε άλλα σπορ, αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Η μορφή του είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζουν τα πρωταθλήματα ATP και WTA για την απονομή πόντων και τη διαμόρφωση του προγράμματος. Κάθε τουρνουά ακολουθεί το γνώριμο σύστημα των αγώνων νοκ άουτ, και ζευγάρια παικτών αγωνίζονται το ένα εναντίον του άλλου. Ωστόσο, κάθε μεμονωμένος παίκτης κερδίζει πόντους ξεχωριστά, κάτι που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα δυαδική λογική.

Η νίκη στα τουρνουά του World Padel Tour είναι ο ευκολότερος τρόπος να κερδίσει πόντους κατάταξης ένας παίκτης. Μερικές διοργανώσεις δίνουν περισσότερους πόντους από άλλες, ενώ το πρωτάθλημα χωρίζεται, σε γενικές γραμμές, σε τουρνουά Master και Open. Τα τουρνουά Master προσφέρουν τους περισσότερους βαθμούς κατάταξης και τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα και είναι, σε γενικές γραμμές, ψηλά στις προτεραιότητες των καλύτερων παικτών. Παρά το γεγονός αυτό, ορισμένα Open, όπως το Open της Μαδρίτης, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Πάντελ και συνεπώς θεωρούνται τα πιο σημαντικά.

Η σεζόν του World Padel Tour  κλείνει τον Δεκέμβριο με το Boss Master Final, όπου τα οκτώ κορυφαία ζευγάρια από τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών αγωνίζονται για να αναδειχθούν οι πρωταθλητές του World Padel Tour. Αυτήν την στιγμή, στην κορυφή της κατάταξης ανδρών του WPT βρίσκεται ο Αρτούρο Κοέγιο, και μόλις πίσω του ακολουθεί ο συμπαίκτης του, Αγουστίν Τάπια. Στην πλευρά των γυναικών, η Πόλα Χοσεμαρία και η Αριάνα Σάντσεθ είναι οι δύο κορυφαίες παίκτριες.

Κύρια γεγονότα του World Padel Tour

Κάθε σεζόν του World Padel Tour είναι πιο εξελιγμένη από την προηγούμενη, καθώς νέα τουρνουά και νέοι φίλοι του αθλήματος δίνουν στη διοργάνωση σταθερή ώθηση, από το 2013 που έλαβε χώρα για πρώτη φορά. Οι καλύτεροι παίκτες του Πάντελ συνήθως προσπαθούν να νικήσουν και στις 26 διοργανώσεις του πρωταθλήματος, όμως κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν ως εκείνες που έχουν τις μεγαλύτερες διακρίσεις και τη μεγαλύτερη αξία:

Open Μεξικού

Το Open του Μεξικού είναι ένα ετήσιο τουρνουά του World Padel Tour και συνήθως διεξάγεται τον Νοέμβριο. Εκατοντάδες από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες του Πάντελ έρχονται για το τουρνουά στο Ολυμπιακό Στάδιο Χουάν ντε λα Μπαρέρα, στην Πόλη του Μεξικού. Καθώς το Open του Μεξικού είναι η τελευταία εκδήλωση της κανονικής σεζόν του WPT, έχει γίνει πασίγνωστο για αγώνες όπου κρίθηκαν τα πάντα, αλλά και για την κορυφαία, συναρπαστική αγωνία που προσφέρει. Αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία να δει κανείς σε δράση το ζευγάρι παικτών που μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, πριν το αποκορύφωμα του πρωταθλήματος στο Boss Master Final.

Masters του Άμπου Ντάμπι

To Masters του Άμπου Ντάμπι ήταν αναμφίβολα το πιο πολυαναμενόμενο τουρνουά του World Padel Tour 2023, καθώς έφερε για πρώτη φορά το άθλημα στα ΗΑΕ. Το τουρνουά περιλαμβάνει 128 κορυφαίους άνδρες και γυναίκες που μάχονται για τον πρώτο σημαντικό τίτλο της σεζόν. Στον τελικό του, οι Αρτούρο Κοέγιο και Αγουστίν Τάπια νίκησαν τα φαβορί Αλεχάντρο Γκαλάν και Λεμπρόν Τσινκόα και έγιναν έτσι μεγάλο όνομα του πρωταθλήματος.

Open Μαδρίτης

Η Μαδρίτη είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις παγκοσμίως για το Πάντελ, έτσι δεν είναι περίεργο που το Open Μαδρίτης συχνά θεωρείται το κόσμημα του World Padel Tour. Το τουρνουά λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τα παιχνίδια ζωντανά είναι από τους υψηλότερους στο πρωτάθλημα. Θρυλικοί παίκτες, όπως ο Φερνάντο Μπελαστεγκίν και ο Πάμπλο Λίμα, έχουν δώσει καυτούς αγώνες στα γήπεδα της πόλης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το Open της Μαδρίτης συχνά περιγράφεται ως η καρδιά και η ψυχή του αγωνιστικού Πάντελ.

Boss Master Final

Για τη σεζόν του 2023 World Padel Tour, το Boss Master Final επέστρεψε στη Βαρκελώνη μετά την τεράστια επιτυχία της σεζόν 2022. Η εκδήλωση, που γίνεται υπό τη χορηγία της τοπικής μπύρας Estrella Damm, πάντοτε προγραμματίζεται ώστε να γίνει στο τέλος του World Padel Tour, τον Δεκέμβριο. Φέρνει αντιμέτωπα τα οκτώ κορυφαία ζευγάρια ανδρών και γυναικών, που αγωνίζονται για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής του Πάντελ για τη σεζόν. Όπως είναι αυτονόητο, το Boss Master Final είναι μια από τις πιο διάσημες εκδηλώσεις του WPT και παίκτες όπως η Μάρτα Μαρέρο και ο Αλεχάντρε Σαλαζάρ έχουν δώσει στα γήπεδά του αγώνες που πέρασαν στην ιστορία του αθλήματος. Το τουρνουά παρουσιάζει το υψηλότερο επίπεδο αγωνιστικού Πάντελ και το παρακολουθούν όλοι οι φίλοι του αθλήματος.

Πρόγραμμα του World Padel Tour

Αν και το πρόγραμμα του World Padel Tour εξελίσσεται και μεγαλώνει χρονιά με τη χρονιά, η βασική δομή και τα πιο σημαντικά του τουρνουά παραμένουν σχετικά σταθερά. Οι διοργανωτές προσθέτουν νέα τουρνουά και χώρους διεξαγωγής σε κάθε σεζόν, καθώς η δημοτικότητα του αθλήματος παγκοσμίως βρίσκεται στα ύψη. Κι αυτά είναι σπουδαία νέα για τους φίλους του Πάντελ. Η διοργάνωση του Masters του Άμπου Ντάμπι το  ενίσχυσε σημαντικά τη δημοφιλία του αθλήματος, δίνοντας στο WPT ένα γερό πρώτο πάτημα στην Ασία.

Σχεδόν όλα τα τουρνουά Πάντελ αξίζει να τα παρακολουθεί κανείς, αλλά και να διασκεδάσει στοιχηματίζοντας στο Πάντελ. Το World Padel Tour είναι, αναμφίβολα, η μεγαλύτερη αγωνιστική διοργάνωση του αθλήματος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και άλλες επιλογές, όπως το Premier Padel και το FIP Tour.

Οι καλύτεροι παίκτες Πάντελ στο World Padel Tour

Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του World Padel Tour είναι ο μεγάλος αριθμός των ταλαντούχων παικτών που έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται. Λόγω αυτής της εξέλιξης, οι παίκτες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να διατηρήσουν τη θέση τους φέτος, όπως απέδειξαν οι νεοφερμένοι στο «ρετιρέ», Κοέλιο και Τάπια. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τους έξι κορυφαίους παίκτες του World Padel Tour για την κατηγορία των ανδρών και των γυναικών.

Άνδρες

  • Αρτούρο Κοέγιο
  • Αγουστίν Τάπια
  • Μαρτίν Ντι Νέννο
  • Φράνκο Στούπατσουκ
  • Αλεχάντρο Γκαλάν
  • Χουάν Λεμπρόν

Γυναίκες

  • Πάουλα Χοσεμαρία
  • Αριάνα Σάντσεθ
  • Γκέμα Τριέι
  • Αλεχάντρα Σαλαζάρ
  • Μπεατρίζ Γκονζάλεζ
  • Μάρτα Ορτέγκα

Ιστορικοί πρωταθλητές του Πάντελ

Οι περισσότεροι φίλοι του Πάντελ περιμένουν ότι φέτος θα αναδειχθούν νέοι πρωταθλητές στους άνδρες, καθώς οι Αρτούρο Κοέγιο και Αγουστίν Τάπια έβαλαν φωτιά στο πρωτάθλημα. Όσον αφορά τις γυναίκες, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν οι μονομαχίες μεταξύ Αραούχο/Σαλαζάρ και Χοσεμαρία/Σάντσεθ.

Ανάμεσα στους αξιοσημείωτους πρωταθλητές του παντέλ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται οι Φερνάντο Μπελαστεγκίν και Πάμπλο Λίμα, οι Μάρτα Μαρέρο και Αλεχάντρα Σαλαζάρ, καθώς και οι αδελφές Σάντσεθ Αλαγιέτο.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ