Τι είναι η αντισφαίριση Πάντελ;

Reading time15 λ

Η αντισφαίριση Πάντελ, που κοινώς ονομάζεται Πάντελ, είναι ένα φανταστικό πάντρεμα του γνωστού μας τένις και του σκουός.

Το Πάντελ είναι ένα σχετικά νέο άθλημα, οπότε μην ανησυχείς αν δεν έχεις ακούσει ακόμα τίποτα γι’ αυτό. Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Μόλις δεις εν δράσει μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, όπως τον Αρτούρο Κοέγιο, θα θέλεις όσο τίποτα να μάθεις περισσότερα για τους κανόνες και τις κορυφαίες παγκόσμιες διοργανώσεις του Πάντελ.

Το Πάντελ έχει μερικές βασικές διαφορές από τους κοντινούς του συγγενείς, τα υπόλοιπα αθλήματα με ρακέτα. Η πρώτη σου ερώτηση μπορεί να είναι «Σε τι γήπεδο παίζεται το Πάντελ;». Πρόκειται για έναν χώρο που, με μια πρώτη ματιά, μοιάζει περίεργος, γιατί περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά τόσο του σκουός όσο και του τένις. Το γήπεδο είναι σχετικά μικρότερο από ένα κανονικό γήπεδο τένις, αλλά μεγαλύτερο από εκείνο του σκουός. Στη μέση υπάρχει δίχτυ, κάτι που κάνει το άθλημα να μοιάζει περισσότερο με το τένις παρά με το σκουός. Ωστόσο, αντίθετα με το τένις, το γήπεδο του Πάντελ περικλείεται από τέσσερις τοίχους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό που απαντά στην ερώτηση «τι είναι το Πάντελ» έχει να κάνει με τη ρακέτα. Οι ρακέτες, που συχνά αποκαλούνται «Πάντελ», είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με εκείνες του τένις ή του σκουός και, έχουν και μια ακόμη αξιοσημείωτη διαφορά: είναι συμπαγείς, χωρίς χορδές. Κάτι που τις κάνει να μοιάζουν αρκετά με τις ρακέτες της παραλίας και μειώνει την ταχύτητα της μπάλας.

Επίσης, το μπαλάκι του Πάντελ είναι ελαφρώς μικρότερο και έχει μειωμένη εσωτερική πίεση. Αυτό επιβραδύνει το παιχνίδι σε σύγκριση με το τένις, πράγμα που είναι καλό αν σκεφτούμε ότι το γήπεδο του Πάντελ περικλείεται από τοίχους. Αν παίζαμε κανονικό τένις μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, η μπάλα θα αναπηδούσε συνεχώς και παντού!

Οι αγώνες του Πάντελ συνήθως γίνονται με αντίπαλα ζευγάρια παικτών, ενώ οι αγώνες με μεμονωμένους παίκτες είναι πολύ σπανιότεροι, λόγω της έντονης φύσης του αθλήματος. Οι περισσότεροι οργανισμοί επαγγελματικού Πάντελ, όπως το World Padel Tour και το Premier Padel, συνήθως περιλαμβάνουν τουρνουά που διεξάγονται μεταξύ ζευγαριών παικτών. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι παίκτες του Πάντελ έχουν ατομική κάλυψη από τον τύπο και κερδίζουν τους δικούς τους βαθμούς στην κατάταξη του πρωταθλήματος ο καθένας.

Με αυτά, καλύψαμε στα γρήγορα τους κανόνες της αντισφαίρισης Πάντελ και τα βασικά στοιχεία αυτού του γοητευτικού αθλήματος. Τώρα που σου ξυπνήσαμε το ενδιαφέρον, συνέχισε να διαβάζεις για μια πιο αναλυτική παρουσίαση. Οι ειδικοί της Betsson παρακολουθούν με πάθος το Πάντελ και διαθέτουν άριστες γνώσεις για να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την ιστορία, τους κανόνες, τις διοργανώσεις, τους βασικούς παίκτες και άλλα πολλά.

Μια επισκόπηση του Πάντελ ως άθλημα

Η αντισφαίριση Πάντελ γνωρίζει θεαματική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά στην Ισπανία και την Λατινική Αμερική. Το παιχνίδι γεννήθηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1960, από παίκτες που έψαχναν για ένα άθλημα πιο εύκολο και προσβάσιμο από ό,τι το τένις, αλλά που να προσφέρει τις ίδιες, μοναδικές συγκινήσεις.

Τα γήπεδα του Πάντελ έχουν γίνει αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές χώρες, κυρίως στις πόλεις του ισπανόφωνου κόσμου. Το άθλημα επεκτείνεται και πρόσφατα η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί στη Σκανδιναβία και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπου το 2023 υπήρχαν πάνω από 20 εκατομμύρια παίκτες, που παίζουν περιστασιακά αλλά και πιο σοβαρά. Στην Ισπανία, το Πάντελ είναι πιο δημοφιλές από το παραδοσιακό τένις, και λειτουργούν πάνω από 20.000 γήπεδα. Αν κρίνουμε από την πρόσφατη εξέλιξη του αθλήματος, το ίδιο θα συμβεί σε λίγο και σε αρκετές ακόμη χώρες.

Παρά την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητά του, πολλοί άνθρωποι θα παραξενευτούν αν τους ρωτήσεις «Ξέρεις τι είναι το Πάντελ;». Όμως αυτό αρχίζει να αλλάζει, ειδικά καθώς οι κανόνες του γίνονται πιο γνωστοί και τα γήπεδα περισσότερα. Αν κάποτε είδες ένα γήπεδο που έμοιαζε με εκείνο του τένις, αλλά αναρωτήθηκες γιατί περικλειόταν από τοίχους αντί να είναι ανοικτό, το πιθανότερο είναι πως ήταν ένα γήπεδο για Πάντελ.

Και αυτή η βασική διαφορά δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί προσθέτει στο άθλημα άφθονη συγκίνηση και ενδιαφέρον. Οι παίκτες της αντισφαίρισης Πάντελ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους τοίχους, στέλνοντας την μπάλα να αναπηδήσει επάνω τους για να κάνουν επιστροφές της μπάλας που αψηφούν τους νόμους της φυσικής ή προσποιήσεις επιθετικών βολών, αυξάνοντας τις δυνατότητες για φάσεις εκπληκτικής δράσης.

Αν η μπάλα, αναπηδώντας, περάσει έξω από τους τοίχους του γηπέδου, μπορεί ακόμη και να δεις μια κίνηση σαλίντα, όπου ένας παίκτης βγαίνει τρέχοντας έξω από τους τοίχους και επιστρέφει την μπάλα μέσα από τη στενή πόρτα του γηπέδου. Είναι κάτι που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις, οπότε μη χάνεις από τα μάτια σου παίκτες σαν τον Αγουστίν Τάπια, που φημίζεται για αυτές τις δραματικές βολές.

Το Padel Pro Tour διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 και ήταν το πρώτο διεθνές επαγγελματικό πρωτάθλημα Πάντελ στον κόσμο. Τη σκυτάλη πήρε το 2013 το World Padel Tour, που γρήγορα καταξιώθηκε ως το κορυφαίο διεθνές πρωτάθλημα Πάντελ, τόσο ανάμεσα στους παίκτες όσο και ανάμεσα στους θεατές. Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει διοργανώσεις μεγάλου κύρους, όπως το Open της Μαδρίτης και το Boss Master Final, και συνολικά πάνω από 20 τουρνουά στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Άλλα αξιοσημείωτα διεθνή πρωταθλήματα Πάντελ είναι το Premier Padel και το FIP Tour.

Στην Ισπανία, το Πάντελ είναι πιο δημοφιλές από το παραδοσιακό τένις, και λειτουργούν πάνω από 20.000 γήπεδα.

Πώς παίζεται η αντισφαίριση Πάντελ: περίληψη των βασικών σημείων

Αν θέλεις να μάθεις πώς παίζεται το Πάντελ, σου έχουμε καλά νέα: οι κανόνες του είναι εξαιρετικά απλοί. Είναι παρόμοιοι με εκείνοι του τένις, οπότε όσοι τα πάνε καλά με τις ρακέτες δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τα βασικά.

Κάτι κρίσιμο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι κανόνες του Πάντελ γενικώς αφορούν ζευγάρια παικτών, γιατί οι αγώνες ενός εναντίον ενός είναι κάπως σπάνιοι λόγω της ξέφρενης φύσης του παιχνιδιού. Τα γήπεδα έχουν μήκος 20 μέτρων και πλάτος 10 μέτρων και περικλείονται από γυάλινους τοίχους ή από φράκτες. Οι παίκτες μπορούν να στείλουν την μπάλα στους τοίχους για να αναπηδήσει, αλλά αν ένας παίκτης στείλει την μπάλα απευθείας στον τοίχο της αντίθετης πλευράς του γηπέδου, η μπάλα θεωρείται άουτ.

Το να μάθεις το σύστημα του σκορ είναι άλλο ένα βασικό βήμα για να μάθεις πώς παίζεται το Πάντελ. Ευτυχώς, στο άθλημα χρησιμοποιείται το ίδιο σύστημα μέτρησης του σκορ όπως και στο κανονικό τένις. Κάθε ζευγάρι παικτών παίζει γκέιμ όπου κάνει εναλλάξ το σερβίς, και το σκοράρισμα γίνεται με το σύστημα 15-30-40. Το 2020, το World Padel Tour καθιέρωσε το σύστημα του «Χρυσού Πόντου», που αντικατέστησε την ισοπαλία. Αν σε ένα παιχνίδι το σκορ είναι 40-40, τα ζευγάρια θα παίξουν για έναν πόντο που θα κρίνει και το παιχνίδι. Οι αγώνες συνήθως αποτελούνται από τρία σετ και νικά όποιος κερδίσει τα περισσότερα, αν και σε ορισμένες διοργανώσεις το σύστημα διαφέρει. Τα μυστικά για καλύτερα προγνωστικά στο στοίχημα στο Πάντελ μπορείς να τα διαβάσεις στο κείμενο Στοιχηματίζοντας στο Πάντελ που θα βρεις στο blog της Betsson. 

Τα σερβίς του Πάντελ πρέπει να γίνονται κάτω από το χέρι και τη μέση του παίκτη, αλλά οι υπόλοιποι κανόνες του σερβίς είναι οι ίδιοι με εκείνους του συνηθισμένου τένις. Οι παίκτες σερβίρουν την μπάλα διαγώνια προς την πλευρά του αντιπάλου, ο οποίος πρέπει να αφήσει την μπάλα να αναπηδήσει προτού την επιστρέψει.

Κανόνες του Πάντελ

Τώρα που καλύψαμε τα βασικά χαρακτηριστικά της αντισφαίρισης Πάντελ, μπορούμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τους κανόνες και τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Οι ειδικοί της Betsson τους έχουν συγκεντρώσει όλους στην παρακάτω πρακτική λίστα, που εξηγεί τους βασικούς κανόνες του Πάντελ:

  • Οι αγώνες σχεδόν πάντα παίζονται μεταξύ ζευγαριών παικτών.
  • Τα σερβίς πρέπει να γίνονται κάτω από το χέρι.
  • Παίζεται σε γήπεδο 20×10 μέτρων που περικλείεται από γυάλινους τοίχους ή φράκτες.
  • Οι γραμμές του γηπέδου λαμβάνονται υπόψη μόνο για τα σερβίς. Μετά το σερβίς, η μπάλα βγαίνει άουτ αν χτυπήσει στους τοίχους προτού προσγειωθεί στην αντίπαλη πλευρά του γηπέδου.
  • Η ομάδα χάνει την μπάλα αν αυτή αναπηδήσει δύο φορές στη δική της πλευρά του γηπέδου.
  • Αν η μπάλα χτυπήσει έναν παίκτη, αυτός χάνει τον πόντο.

Αν και οι κανόνες του Πάντελ καλύπτουν και μερικά ακόμη ειδικά και συγκεκριμένα θέματα, οι παραπάνω πληροφορίες περιλαμβάνουν πάνω-κάτω όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς κανόνες του Πάντελ είναι ότι οι παίκτες μπορούν να βγουν από το γήπεδο, από τις πόρτες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές δίπλα στο δίχτυ, για να επιστρέψουν την μπάλα αν βγει από το γήπεδο μετά την αναπήδησή της. Αυτή είναι η λεγόμενη κίνηση σαλίντα και συχνά θα δεις τους έμπειρους παίκτες να την εκμεταλλεύονται, επιστρέφοντας την μπάλα μέσα από τη στενή ανοικτή πόρτα. Αυτές οι βολές είναι ουσιαστικά ανίκητες και είναι το σήμα κατατεθέν ορισμένων από τους καλύτερους παίκτες.

Τι είναι ένα γήπεδο Πάντελ και σε τι διαφέρει από το τένις ή το σκουός;

Γήπεδο Πάντελ

  • Διαστάσεις: 20 x 10 μέτρα
  • Τοίχοι: φράκτης ή γυάλινοι τοίχοι με ύψος περίπου 3 μέτρων
  • Δίχτυ: Χαμηλότερο από εκείνο του τένις, με ύψος 88 cm στο κέντρο και 92 cm στους στύλους
  • Επιφάνεια: Μπορεί να αποτελείται από τσιμέντο, πλαστικό υλικό ή τεχνητό χλοοτάπητα

Γήπεδο τένις

  • Διαστάσεις: 23,77 x 8,23 (μονό) x 10,97 (διπλό) μέτρα
  • Τοίχοι: Τα γήπεδα του τένις δεν έχουν τοιχώματα. Αντί γι’ αυτό, τα όρια του γηπέδου υποδεικνύονται από τις γραμμές του μονού και του διπλού γηπέδου.
  • Δίχτυ: συνήθως ύψους 91,4 cm
  • Επιφάνεια: χορτάρι, χώμα, ελαστικό υλικό, σκληρό υλικό

Γήπεδο σκουός

  • Διαστάσεις: 9,75 x 6,4 μέτρα
  • Τοίχοι: Τα γήπεδα σκουός περικλείονται πλήρως από τέσσερις τοίχους. Οι παίκτες χτυπούν την μπάλα ώστε να προσκρούσει στον μπροστινό τοίχο αντί να περάσει πάνω από ένα δίχτυ.
  • Δίχτυ: Τα γήπεδα σκουός δεν έχουν δίχτυ.
  • Επιφάνεια: συνήθως ξύλινο δάπεδο.

Βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων παικτών Πάντελ

Όπως ίσως φαντάζεσαι τώρα που έμαθες τους κανόνες του Πάντελ, το άθλημα προσφέρει εκπληκτικά συναρπαστικό στοίχημα, με περισσότερες δυνατότητες για δράση από ό,τι το απλό τένις. Το σκοράρισμα πόντων είναι επίσης πιο δύσκολο, καθώς λόγω των τοίχων η μπάλα παραμένει περισσότερο στο παιχνίδι. Έτσι, οι παίκτες του Πάντελ πρέπει να μάθουν τρόπους για να ξεγελούν τους αντιπάλους τους και να γίνουν μάστορες στην τέχνη των ανίκητων βολών όπως η σαλίντα. Δες παρακάτω κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι πιο επιτυχημένοι παίκτες, όπως η Αλεχάντρα Σαλαζάρ και ο Λεμπρόν Τσινκόα:

Τεχνική: Κατά την εκμάθηση του Πάντελ δίνεται τεράστια έμφαση στην τεχνική. Οι ρακέτες είναι μικρότερες και τα χτυπήματα πιο αδύναμα, έτσι οι παίκτες πρέπει να κάνουν πρόβα ώστε τα χτυπήματά τους να είναι άψογα και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη ορμή και περιστροφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σερβίς.

Ευκινησία: Η σημαντικότερη σωματική ικανότητα για το Πάντελ είναι η ευκινησία. Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να μετακινούνται σε όλο το γήπεδο και να αλλάζουν κατεύθυνση απίστευτα γρήγορα, ειδικά όταν η μπάλα αναπηδά σε έναν από τους τοίχους. Οι ευκίνητοι παίκτες μπορούν να προλάβουν την μπάλα μετά από ένα δύσκολο σουτ του αντιπάλου, να την επιστρέψουν και να τοποθετηθούν κατόπιν ξανά στο γήπεδο ώστε να παίξουν όσο το δυνατόν πιο επιθετικά.

Γρήγορο μυαλό: Στο Πάντελ απαιτείται γρήγορο μυαλό και ικανότητα λήψης στρατηγικών αποφάσεων, ώστε ο παίκτης να εκμεταλλεύεται πλήρως τους μοναδικούς κανόνες και το γήπεδο του αθλήματος. Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι, σε γενικές γραμμές, πιο γρήγορος από εκείνον του απλού τένις, και οι παίκτες συνήθως χρειάζεται να αποκρούσουν διπλάσια σουτ στις έντονες στιγμές ενός αγώνα. Παίκτες όπως ο Αρτούρο Κοέγιο φημίζονται για την ικανότητα λήψης αποφάσεων που διαθέτουν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να κάνουν εκπληκτικές επιστροφές της μπάλας και να κερδίζουν πόντους που έμοιαζαν χαμένοι.

Ευρηματικότητα: Το Πάντελ πάντοτε χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη ευρηματικότητα σε σύγκριση με κάθε άλλο άθλημα με ρακέτες. Δεν είναι σπάνιο να βλέπεις τους παίκτες να επιχειρούν τολμηρά σουτ χωρίς να βλέπουν τον στόχο, βολές που περνούν την μπάλα ανάμεσα στα πόδια τους και άλλα κόλπα. Όμως η ευρηματικότητα των καλύτερων από τους παίκτες δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Λόγω των μικρότερων διαστάσεων του γηπέδου και της γρήγορης φύσης του αθλήματος, η ευρηματικότητα είναι, συχνά, ο μόνος τρόπος να κερδίσει κανείς έναν αγώνα.

Αποφασιστικότητα: Όπως σε όλα τα σπορ, έτσι και στο Πάντελ η αποφασιστικότητα ανταμείβει τον παίκτη. Η ιδιαίτερη διαμόρφωση του γηπέδου, με τους τοίχους που το περικλείουν, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για απίστευτα σουτ επιστροφής, όμως τέτοιες ενέργειες είναι εφικτές μόνο όταν είσαι αποφασισμένος να τις κάνεις. Και ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβουμε αυτό είναι να δούμε τον Αλεχάντρο Γκαλάν σε δράση. Η αλύγιστη αποφασιστικότητα του Ισπανού τον έχει φέρει στην κορυφή της κατηγορίας ανδρών, και συχνά μπορεί κανείς να τον δει να βγαίνει έξω από το γήπεδο για να κυνηγήσει την μπάλα που πέρασε πάνω από τον τοίχο μετά την αναπήδησή της.

Αντοχή: Αν και το γήπεδο του Πάντελ είναι μικρότερο από ό,τι αυτό του τένις, η αντοχή παραμένει ένα κομβικό χάρισμα των παικτών. Οι έντονες φάσεις συχνά κρατούν για πολύ περισσότερο από ό,τι στο τένις ή το σκουός, άρα οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ρυθμό αυτό. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι μια φάση με διάρκεια-ρεκόρ έξι λεπτών και σαράντα οκτώ δευτερολέπτων, σε έναν αγώνα μεταξύ Ντι Νέννο/Ναβάρρο και Τέλλο/Τσινγκότο στο Open του Μεξικού. Αν δεν έχει τη μέγιστη αντοχή, ένας παίκτης του Πάντελ θα δυσκολευτεί πολύ να αγωνιστεί στα υψηλότερα επίπεδα του αθλήματος.

Πρόβλεψη κινήσεων: Για το Πάντελ απαιτείται επίσης εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου, ιδιαίτερα επειδή μια μπαλιά μπορεί να έρθει από κάθε κατεύθυνση λόγω της αναπήδησης της μπάλας στους τοίχους. Οι καλύτεροι παίκτες στο WPT ξέρουν ακριβώς πού θα προσγειωθεί η μπάλα και συχνά προβλέπουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των αντιπάλων τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν εξαιρετικές ικανότητες τοποθέτησης και σουταρίσματος.

Έξυπνο παιχνίδι:  Συχνά, ένας αγώνας Πάντελ μοιάζει λίγο με μια παρτίδα σκάκι. Πώς θα νικήσεις τον αντίπαλο όταν η αναπήδηση της μπάλας στους τοίχους την κρατά στο παιχνίδι για τόσο πολύ; Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που χρειάζεται η εξυπνάδα και η τακτική στο παιχνίδι. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές μπαλιές στο Πάντελ προσγειώνονται χαμηλά και κοντά στον πίσω τοίχο του αντιπάλου, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές επιστροφής. Η κυριαρχία στην περιοχή του διχτυού είναι επίσης μια κομβική στρατηγική, αν και για να την πετύχεις πρέπει να εξασφαλίσεις ότι οι ικανότητές σου στο σουτ είναι άψογες.

Η ιστορία της προέλευσης του Πάντελ

Για να απαντήσει κανείς στην ερώτηση «Τι είναι το Πάντελ;», είναι βασικό να γνωρίζει την ιστορία της προέλευσής του. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το άθλημα γεννήθηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1960.

Όπως λέγεται, ο Ενρίκε Κορκουέρα, ένας επιχειρηματίας από τη γραφική παραλιακή πόλη του Ακαπούλκο, είχε μια ιδιοφυή ιδέα για να μετατρέψει το γήπεδο σκουός που διέθετε στο σπίτι του. Οι ιστορικοί ακόμη διαφωνούν για το ποια ακριβώς ήταν η λογική πίσω από τις αλλαγές που επινόησε. Ορισμένοι υποθέτουν ότι ήθελε να φτιάξει ένα γήπεδο τένις αλλά δεν είχε χώρο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Κορκουέρα ήξερε από την αρχή τι έκανε, και ήθελε να συνδυάσει στοιχεία του σκουός και του τένις.

Ο Μεξικάνος εφευρέτης του παιχνιδιού κατάλαβε με μιας ότι είχε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη, γι’ αυτό γρήγορα ονόμασε το παιχνίδι «Πάντλ Κορκουέρα», από την αγγλική λέξη «παντλ» για τις συμπαγείς ρακέτες παραλίας. Έπειτα, υποτίθεται πως έδειξε το παιχνίδι σε έναν Ισπανό φίλο του, ο οποίος το ερωτεύτηκε και αποφάσισε να φέρει το Πάντελ στον σύλλογο αντισφαίρισης της περιοχής του, στη Μαρμπέγια. Αυτή ήταν, λοιπόν, η αρχή για τη διάδοση του Πάντελ στην Ισπανία και στην Λατινική Αμερική.

Μια πολύ σημαντική στιγμή για το άθλημα ήρθε το 1988, όταν ιδρύθηκε η Ισπανική Ομοσπονδία Πάντελ (FEP) ώστε να προσφέρει μια συγκεκριμένη δομή και ένα κωδικοποιημένο σετ κανόνων για το αγωνιστικό Πάντελ. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το έναυσμα και για ένα νέο κύμα δημιουργίας υποδομών Πάντελ σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που αύξησε σημαντικά και τον αριθμό των παικτών.

Το επόμενο ορόσημο ήταν η δημιουργία του πρώτου επίσημου διεθνούς πρωταθλήματος, του Padel Pro Tour, το 2005. Ήταν η σπίθα που οδήγησε σε μια απίστευτη έκρηξη της δημοτικότητας του Πάντελ, με διοργανώσεις να ξεφυτρώνουν σε πολλές χώρες, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή και η Σουηδία. Στη σύγχρονη εποχή, το World Padel Tour περιλαμβάνει εκατοντάδες επαγγελματίες παίκτες σε τουρνουά μεγάλου κύρους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με το World Padel Tour

Με τόσες απαντήσεις που δώσαμε στο ερώτημα «Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Πάντελ;», οι αναγνώστες σίγουρα θα θελήσουν να δουν τους παίκτες σε δράση. Ευτυχώς γι’ αυτούς, το World Padel Tour περιλαμβάνει πάνω από 30 τουρνουά διεθνώς σε μια σεζόν που κρατά έντεκα ολόκληρους μήνες, έτσι οι φίλαθλοι σπανίως μένουν χωρίς διαθέσιμους αγώνες για να παρακολουθήσουν. Αυτό το επαγγελματικό διεθνές πρωτάθλημα Πάντελ ιδρύθηκε το 2013 και από τότε έχει γίνει η απόλυτη αγωνιστική διοργάνωση τόσο για τους φίλους του αθλήματος όσο και για τους παίκτες.

Το Boss Master Final είναι η σημαντικότερη διοργάνωση του πρωταθλήματος και περιλαμβάνει τα οκτώ κορυφαία ζευγάρια παικτών σε μια μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή του WPT. Άλλες αξιοσημείωτες διοργανώσεις είναι τα Open του Μεξικού και της Μαδρίτης.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες του Πάντελ;

Από τα γήπεδα του Πάντελ έχουν περάσει, σε όλα αυτά τα χρόνια της ιστορίας του, μερικοί πραγματικά εκπληκτικοί παίκτες. Κάποιοι από τους πιο θρυλικούς είναι οι παρακάτω:

Φερνάντο Μπελαστεγκίν

Ο Φερνάντο Μπελαστεγκίν θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες Πάντελ όλων των εποχών και φημίζεται για το ζευγάρι που σχημάτισε με τον Πάμπλο Λίμα, με το οποίο έφτασε στην απόλυτη κυριαρχία. Ο εμβληματικός Αργεντίνος γεννήθηκε το 1979 κοντά στο Μπουένος Άιρες, έγινε επαγγελματίας μόλις στην τρυφερή ηλικία των 15 και από τότε παρέμεινε πιστός στο άθλημα. Παίζοντας ως ζευγάρι με τον Χουάν Μαρτίν Ντίαζ στην αρχή της δεκαετίας του 2000, ο Μπελαστεγκίν κατάφερε να παραμείνει αήττητος για σχεδόν δύο χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2007. Ήταν το νούμερο 1 στην κατάταξη για 13 συνεχή χρόνια, ένα ρεκόρ που πιθανότατα δεν θα καταρριφθεί ποτέ.

Αλεχάντρα Σαλαζάρ

Η Ισπανίδα Αλεχάντρα Σαλαζάρ είναι μια από τις αρχαιότερες παίκτριες του World Padel Tour, όμως συνεχίζει ακόμη τις δυνατές εμφανίσεις, και παρά την ξαφνική απόφαση της Γκέμα Τριέι να εγκαταλείψει τη μακρόχρονη συνεργασία τους. Αυτό δεν πτόησε τη Σαλαζάρ, που πρόσφατα ξεπέρασε ένα πρόβλημα στον αγκώνα και αγωνίζεται ξανά στις κορυφαίες διοργανώσεις του παιχνιδιού. Παίζει πλέον σε συνεργασία με τη Σοφία Αραούχο και το ζευγάρι των παικτριών αναμένεται να κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλες τις αντιπάλους του το 2024.

Αρτούρο Κοέγιο

Ο Αρτούρο Κοέγιο κατέπληξε τη διεθνή σκηνή του Πάντελ το 2023, όταν νίκησε τους κυρίαρχους του αθλήματος Γκαλάν και Τσινκόα στο Αμπού Νταμπί, σε συνεργασία με τον Αγουστίν Τάπια. Οι δύο τους το έχουν βάλει σκοπό να γίνουν τα νέα πρόσωπα του παγκόσμιου Πάντελ, καθώς διαθέτουν ικανότητες και εξυπνάδα που τους επιτρέπει να κάνουν πραγματικά εκπληκτικές κινήσεις. Δες οποιοδήποτε βίντεο με τα καλύτερα σουτ του Πάντελ και θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοούμε.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ