Γιατί θα πάρει το Παγκόσμιο κύπελλο o Καναδάς;

Reading time4 λ

Δεύτερο φαβορί ο Καναδάς στις Αποδόσεις για Νικήτρια ομάδα στο Μουντομπάσκετ 2023.

Η παρουσία αρκετών παικτών του ΝΒΑ και ορισμένων έμπειρων από την Euroleague στο ρόστερ του, σε συνδυασμό με απουσίες από άλλες ομάδες, χρίζουν τους Καναδούς δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του FIBA WC 2023. Ο Καναδάς είχε ανοίξει στις Αποδόσεις για Νικήτρια Μουντομπάσκετ 2023 στο 5,00**, αλλά ανέβηκε στο 9,00** στο online στοιχημα  στην πλατφόρμα της Betsson. Η άνοδος ήταν αναμενόμενη, καθώς πρόκειται για μία ομάδα που δεν έχει πάρει ποτέ ούτε μετάλλιο στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ, αλλά και γιατί αποχώρησε από την αποστολή της ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο μεγάλος της αστέρας.

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ «ΓΕΜΑΤΟ» ΡΟΣΤΕΡ ΤΟ 2023

Μπορεί ο Καναδας στο Μουντομπασκετ να μην έχει στο ροστερ του 2023 έναν ηγέτη με την προσωπικότητα που είχε ο Στιβ Νας πριν λίγα χρόνια, όμως είναι πολύ πιο «γεμάτο». Μάλιστα ο Καναδάς κατεβαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ με παίκτες που όχι απλά είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, αλλά είναι οι καλύτεροι καλαθοσφαιριστές τους ή τουλάχιστον βρίσκονται στους δύο – τρεις καλύτερους των συλλόγων τους. 

Ειδικά στα γκαρντ, δύσκολα θα βρεθεί άλλη ομάδα – ακόμα και οι ΗΠΑ το φαβορί για νικητής FIBA WC 2023 – με τη δύναμη πυρός του Καναδά παρά την απουσία του Τζαμάλ Μάρεϊ, που μαζί με τον Γιόκιτς, οδήγησαν τους Νάγκετς στην κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ. Πλέον, τα… κλειδιά της ομάδας πηγαίνουν στον εξαιρετικά φορμαρισμένο γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, το 5ο φαβορί στην λίστα της Betsson για το βραβείο του MVP με απόδοση 11,00**. Ο Γκίλτιζιους-Αλεξάντερ είναι ικανός στην οργάνωση και στην εκτέλεση καθώς είναι μεγαλόσωμος λίγοι γκαρντ μπορούν να τον περιορίσουν.

Πλάι του, υπάρχει ο Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς, Νο2 των ντραφτ πριν από λίγα χρόνια ο οποίος την προηγούμενη σεζόν έκανε βήματα προς τα μπροστά στην εξέλιξή του και στα φιλικά φάνηκε πολύ δυνατός. Πίσω από αυτούς ο Ντίλον Μπρουκς, ο «φασαριόζος» του ΝΒΑ, ένας πολύ καλός αμυντικός για ειδικές αποστολές και μαζί του ο Ντορτ των Θάντερ.

Στους ψηλούς υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο Όλινικ ή ο Πάουελ, όπως κάνουν και στις ομάδες τους, σαν ρολίστες, ενώ το ρόστερ του Καναδά διαθέτει και το μεγάλο κορμί, τον Ετζίμ που αγωνίστηκε φέτος στη Μάλαγα. 

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ FIBA WC 2023;

Όλοι οι παραπάνω παίκτες έχουν την ευκαιρία να γίνουν ήρωες στην χώρα τους και να γράψουν ιστορία αν ο Καναδάς είναι ο νικητής του FIBA WC 2023. Έστω όμως και το μετάλλιο θα πανηγυριστεί ανάλογα, καθώς το μουντομπασκετ είναι το στοιχημα αλλά και η μεγάλη ευκαιρία μιας πολύ ταλαντούχας γενιάς. Άλλωστε, το 2019 απογοήτευσε με την 21η θέση και τώρα θέλει να δείξει τα βήματα που έχει κάνει προς τα μπροστά και ότι θα πρέπει να λογαριάζεται ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος.

Στον πάγκο του Καναδά ίσως εντοπίζεται το μεγαλύτερο μειονέκτημα, που ίσως τελικά αποδειχθεί πλεονέκτημα στην προσπάθεια να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ. Προπονητής του είναι ο Ισπανός Τζόρντι Φερνάντεθ, που θα βρεθεί πρώτη φορά σε αυτό το ρόλο, αν κι έχει πλούσια μπασκετική εμπειρία, καθώς είναι βοηθός προπονητή στους Σακραμέντο Κινγκς. Είναι μόλις 40 ετών, οπότε μπορεί να συνδεθεί πιο εύκολα με τους παίκτες του, ενώ έχει και τον νεανικό ενθουσιασμό με το πάθος για διάκριση. Επιπλέον, έχει μάθει πολλά στο πλάι του Μάικ Μπράουν, που επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος τεχνικός του NBA τη σεζόν 2022/23. Στην ομάδα του έχει παρόμοιο προφίλ παικτών με αυτό που δουλεύει σε καθημερινή βάση στους Κινγκς, οπότε εκεί βρίσκονται τα συστατικά για να «δέσει» η συνταγή.

Ο Καναδάς βρίσκεται στον όγδοο όμιλο του Μουντομπάσκετ 2023, μαζί με Γαλλία, Λετονία, Λίβανο και η πρωτιά θα παιχτεί ανάμεσα σε Καναδά και Γαλλία που αμφότερες προσφέρονται για νικητής του FIBA WC 2023 σε απόδοση 9,00** στην πλατφόρμα της Betsson.

  • Καναδάς – Γαλλία (95 -65)
  • Καναδάς – Λίβανος (128 – 73)
  • Καναδάς – Λετονία (101 – 75)

Στην επόμενη φάση θα δημιουργήσει έναν νέο όμιλο, με τις δύο πρώτες ομάδες από τις Ισπανία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιράν, Βραζιλία. Από την στιγμή που ο Καναδάς δεν διασταυρώνεται πριν τον τελικό με τις ΗΠΑ, το μεγάλο φαβορί του FIBA WC 2023, όλα είναι πιθανά. 

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |