Στον μεγάλο τελικό η Αργεντινή

Reading time8 λ

Η Αργεντινή στον ημιτελικό αναμετρήθηκε με την Κροατία και δεν της άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Νίκησε με 3-0 μια ομάδα από την οποία είχε χάσει με το ίδιο σκορ στο προηγούμενο Παγκόσμιο και, συνολικά, είχε αναμετρηθεί πέντε φορές στην ιστορία της με απολογισμό 2-1-2.

Με μια πειστική εμφάνιση, τον Μέσι να φτάνει στα πέντε γκολ και τον Άλβαρες στα τέσσερα, φιλοδοξεί ότι θα κατακτήσει και το τρόπαιο. Η πορεία της, λοιπόν, συνεχίζεται αλλά πλέον προσφέρεται σε αποδοση 1,85 στο στοιχημα Νικητής στο παγκοσμιο στην πλατφόρμα της Betsson.

Πιο πριν, η Αργεντινή είχε φτάσει σε ημιτελικό Παγκοσμίου για πρώτη φορά από το 2014 νικώντας στα πέναλτι με 4-2 την Ολλανδία (2-2 κ.δ., παρ.). Για ακόμη μια φορά είχε οδηγό τον Λιονέλ Μέσι, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες που απέκρουσε δύο πέναλτι.

ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ… ΝΕΥΡΑ

Η Αργεντινή κόντρα στην Ολλανδία στους «8» όπως και απέναντι στην Αυστραλία στους «16» έφτασε σχετικά άνετα σε προβάδισμα 2-0, αλλά στη συνέχεια δεν διαχειρίστηκε με μεγάλη ευκολία τα ματς με αποτέλεσμα να περάσει δύσκολα. Η Αυστραλία μείωσε σε 2-1 κι η Ολλανδία την ισοφάρισε σε 2-2. Κι ενώ στην πρώτη περίπτωση διατήρησε την ψυχραιμία της και αυτοκυριαρχία της (αλλά γλίτωσε και γκολ εναντίον της στις καθυστερήσεις), στη δεύτερη τα νεύρα και το άγχος παραλίγο να την καταβάλλουν.

Πολύ πιο σοβαρή παρουσιάστηκε στον ημιτελικό και δεν άφησε περιθώρια για αντίδραση στη μαχητική Κροατία.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Αυτό που είχε κάνει από την αρχή του τουρνουά την Αργεντινή να πιστεύει και πάλι ήταν κατά βάση τρία πράγματα. Το πρώτο, τα λόγια του Λιονέλ Μέσι. «Θέλουμε να συνεχίσετε να πιστεύετε σε αυτή την ομάδα γιατί δουλεύει σκληρά και θα κάνει τα πάντα για να μην σας απογοητεύσει», δήλωσε μετά την πρεμιέρα και αν μη τι άλλο αυτή η ομάδα έχει ακόμη την στήριξη του κοινού της.

Κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας αφού κάθε ματς της Αργεντινής μοιάζει να είναι… εντός έδρας παιχνίδι στο Μπουένος Αϊρες και όχι σε μια άλλη χώρα.

Το δεύτερο είναι η άμυνά της. Μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία (2-1) πρακτικά δεν επέτρεψε στο Μεξικό (2-0) και στην Πολωνία (2-0) να της κάνουν ούτε μια φάση και κράτησε το μηδέν στην εστία της, ενώ διαχειρίστηκε και τα δύο ματς με μεγάλη ευκολία, αφού σκόραρε. Ακόμη και απέναντι στην Αυστραλία το γκολ που δέχθηκε ήταν τυχερό. Βέβαια, απέναντι στην Ολλανδία υπέφερε στο τέλος της κανονικής διάρκειας, αλλά στην παράταση ουσιαστικά δεν επέτρεψε να της κάνουν ούτε φάση. Εξίσου καλά τα πήγε η άμυνά της και στον ημιτελικό κόντρα στους Κροάτες.

Το τρίτο ήταν το θάρρος του προπονητή Λιονέλ Σκαλόνι. Μετά το πρώτο και το δεύτερο ματς δεν δίστασε να βασιστεί σε νεαρούς παίκτες που δεν λογαριάζονταν ως βασικοί και να υποβαθμίσει σε δευτερεύοντες ρόλους παίκτες που θεωρούνταν «πυλώνες» της ομάδας. Ανάμεσά τους και ο Χουλιάν Άλβαρες που έφτασε τα τέσσερα γκολ.

Οι μέσοι Έντσο Φερνάντες, και Αλέξις ΜακΆλιστερ (ένα γκολ ο καθένας) είναι παίκτες που το παιχνίδι τους ταιριάζει με αυτό του Λιονέλ Μέσι καλύτερα από εκείνο του Λεάνδρο Παρέδες, του Πάπου Γκομες και του Λαουτάρο Μαρτίνες, διότι στους συλλόγους τους (Μπενφίκα, Μπράιτον, Μάντσεστερ Σίτι, αντίστοιχα) ακολουθούν τις ίδιες αρχές που πρεσβεύει ο Μέσι.

ΜΕΣΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΙΣΤ

Με τον Λιονέλ Μέσι να φτάνει στα πέντε τέρματα στη διοργάνωση και να έχει και τρεις ασίστ η Αργεντινή δείχνει τα… δόντια της. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ σε πολλές περιπτώσεις είναι η αρχή και το… τέλος των επιθέσεων της.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που προσφέρει. Ο Χουλιάν Άλβαρες μετράει πλέον τέσσερα γκολ και προσφέρεται σε αποδοση 17,00 στο στοιχημα να είναι αυτός ο πρώτος σκόρερ στο παγκοσμιο. Από ένα έχουν πετύχει οι μέσοι Έντσο Φερνάντες και Αλέξις ΜακΆλιστερ καθώς κι ο μπακ Ναουέλ Μολίνα.

Στοιχημα στο παγκοσμιο χωρίς μια ματιά στην απόδοση της Αργεντινής για να κατακτήσει το τρόπαιο δεν… υπάρχει. Στην πλατφόρμα της Betsson, προσφερόταν στο 6,50 να σηκώσει το παγκοσμιο με στοιχημα τον τρίτο τίτλο στην ιστορία της και πρώτη μετά από το 1986. Πλέον είναι πρώτο φαβορί με απόδοση 1,85 και ακολουθεί η Γαλλία με 2,25.

Η Αργεντινή πήγε στο Παγκόσμιο ως μια ομάδα που βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Μετρούσε 35 συνεχόμενα ματς χωρίς ήττα. Η προηγούμενη φορά που ηττήθηκε ήταν στις 3 Ιουλίου του 2019 με 2-0 από τη Βραζιλία για το Copa America. Έπειτα, όμως, έχασε από τη Σαουδική Αραβία κι έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Έκτοτε, βέβαια, έβαλε στοιχημα με τον εαυτό της να παραμείνει ως το τέλος στο παγκοσμιοκαι, σταδιακά, το κέρδισε. Γιατί ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχει μια ομάδα με στέρεη βάση και με τον καιρό δημιουργήθηκε ένα αξιόλογο σύνολο που κατέκτησε το Copa America τον Ιούλιο του 2021 και… σάρωσε στα προκριματικά για το Παγκόσμιο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Παμε σ’ ένα άλλο στοιχημα στο παγκοσμιο. Το double της κατάκτησης της Αργεντινής με πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τον Λιονέλ Μέσι που είχε δύο σημαντικές πτωτικές κινήσεις της τιμής του πριν τη σέντρα της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι αυτό το στοιχημα πλήρωνε 40,00 στην Betsson πριν τη σέντρα στο παγκοσμιο.

Αυτό θα είναι το τελευταίο Μουντιάλ του Αργεντινού σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν που αυτή τη σεζόν βρήκε και πάλι τον εαυτό του και έχει ήδη διψήφιους αριθμούς σε γκολ και ασίστ. «Έκανα κανονική προετοιμασία μετά από καιρό και προσαρμόστηκα καλύτερα στην ομάδα, αλλά και στο Παρίσι, μετά από μια δύσκολη χρονιά όπου αναγκάστηκα να φύγω από την Μπαρτσελόνα», είπε.

Στο «οικοσύστημα» της Αργεντινής ο Λιονέλ Μέσι πέρα από ηγέτης και καλύτερος ποδοσφαιριστής είναι και το… τοτέμ της ομάδας. «Θα πάμε στον πόλεμο για εκείνον, θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε τη δόξα για εμάς, αλλά και για τον Μέσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο αμυντικός της Αργεντινής και της Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΛισάνδρο Μαρτίνες. Κι αυτή η άποψη εκφράζει το συναίσθημα της πλειονότητας των παικτών.

Ο προπονητής Λιονέλ Σκαλόνι υποστήριξε πως βλέπει τον Λιονέλ Μέσι να διασκεδάζει με την εμπειρία και να απορροφά τα πάντα που έχουν να κάνουν με το Μουντιάλ. Ένας χαρούμενος Λιονέλ Μέσι, θεωρεί, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας.

«ΓΕΜΑΤΟ» ΡΟΣΤΕΡ

Πέραν, όμως, αυτού, η Αργεντινή έχει να επιδείξει σημαντικές αρετές ως ομάδα. Έχει ένα ρόστερ γεμάτο με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα βασικοί σε συγκροτήματα με την… υποχρέωση να νικούν κάθε παιχνίδι τους.

Διαθέτει τρεις τερματοφύλακες πολύ καλού επιπέδου, τους Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ) και Χερόνιμο Ρούλι (Βιγιαρεάλ). Η άμυνα έχει «δέσει» γύρω από τους Νικολάς Οταμέντι (Μπενφίκα), Λισάνδρο Μαρτίνες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ), Μάρκος Ακούνια (Σεβίλλη) και Νικολάς Ταλιαφίκο (Λιόν).
Στη μεσαία γραμμή επίσης έχει πλούσιο ταλέντο με παίκτες όπως οι: Λεάνδρο Παρέδες (Γιουβέντους), Ροδρίγο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γκουΐντο Ροντρίγκες (Μπέτις), Εζεκιέλ Παλάσιος (Λεβερκούζεν), Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα) και Πάπου Γκόμες (Σεβίλλη), αν και θα της λείψει ο τραυματίας Τζοβάνι Λο Τσέλσο (Βιγιαρεάλ).
Στην επίθεση, πέραν του Λιονέλ Μέσι και του Άνχελ Ντι Μαρία (Γιουβέντους) ξεχωρίζει η παρουσία του Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ), Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι), Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα) Άνχελ Κορέα (Ατλέτικο Μαδρίτης)και Τιάγκο Αλμάδα (Ατλάντα Γιουνάιτεντ)

ΟΜΑΔΑ «ΨΗΜΕΝΗ» ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Οι ρόλοι είναι διακριτοί και ο καθένας έχει αποδεχθεί το… κομμάτι της παρτιτούρας που πρέπει να παίξει. Στο παγκοσμιο το στοιχημα του προπονητή Λιονέλ Σκαλόνι ήταν να βρει τις λύσεις στα προβλήματα που θα παρουσιάζονταν σ’ ένα τουρνουά που γίνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και συνεχώς βγάζει… προκλήσεις. Και έως τώρα το κατάφερε.

Το θετικό για την Αργεντινή είναι πως έχει… ψηθεί στα δύσκολα. Από την πίεση που έχει από τους οπαδούς και τα ΜΜΕ στη χώρα της, μέχρι και τα πολύ απαιτητικά ματς που έπαιξε και κέρδισε στο Copa America, αλλά και στα προκριματικά. Αυτές οι επιτυχίες της έδωσαν τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως αουτσάιντερ χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό. «Τα φαβορί είναι η Βραζιλία και η Γαλλία», είχε πει ο Λιονέλ Μέσι.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Σε κάθε προσπάθεια να παμε κάποιο στοιχημα στο παγκοσμιο, σε όλο το τουρνουά, μας περίμενε κουπονι γεμάτο με δελεαστικές επιλογές. Ανάμεσά τους ήταν και τα παιχνίδια της Αργεντινής για τη φάση των ομίλων. Στον Όμιλο C αντιμετώπισε την Πολωνία, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία και μόνο κόντρα στην τελευταία δεν τα κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες.

Όμως, τερματίζοντας, τελικά, στην πρώτη θέση έπαιξε με τη δεύτερη του Ομίλου D, Αυστραλία, στους «16» και νίκησε αγχωτικά με 2-1. Στους «8», όπως ήταν από την αρχή πολύ πιθανό, βρήκε στον δρόμο της την Ολλανδία την οποία ξεπέρασε στα πέναλτι, στα ημιτελικά υπόταξε την Κροατία και στον τελικό, όπως ήταν αρκετά πιθανό, μάλλον θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία εκτός αν το Μαρόκο έχει διαφορετική γνώμη.

Το παγκοσμιο 2022 είναι γεμάτο… στοιχημα και η Αργεντινή έχει χαρεί το τουρνουά φτάνοντας στο τέλος του δρόμου. Με τον Λιονέλ Μέσι απελευθερωμένο από το βάρος του «να κατακτήσει κάτι» με την εθνική ομάδα έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη…