Ένα βήμα πριν τον θρόνο ο Μέσι

Reading time6 λ

Ο Λιονέλ Μέσι ήδη μετράει πέντε γκολ και τρεις ασίστ σε αυτό το Παγκόσμιο. Αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή της Αργεντινής στην επίθεση. Πλέον, είναι δεύτερο φαβορί στο στοιχημα για πρώτος σκόρερ στο παγκοσμιο με αποδοση 2,50.

Ο Λιονέλ Μέσι και στην προημιτελική φάση κόντρα στην Ολλανδία, αλλά και στον ημιτελικό με την Κροατία, εκμεταλλεύτηκε τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής Λιονέλ Σκαλόνι. Η συμμετοχή του Χουλιάν Άλβαρες (έφτασε στα τέσσερα γκολ), του Έντσο Φερνάντες και του Αλέξις ΜακΆλιστερ σε θέσεις από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, δημιούργησαν περισσότερες απειλές και οι αντίπαλοι έπρεπε να προσαρμοστούν αφήνοντας περισσότερο χώρο δράσης στον Λιονέλ Μέσι.

Η επιστροφή του Άνχελ Ντι Μαρία δεν έγινε στον ημιτελικό με την Κροατία (13/12), αλλά η παρουσία του στον τελικό θα μπορούσε ενισχύσει ακόμη αυτή τη δομή που έχει αναπτυχθεί από την αναμέτρηση κόντρα στο Μεξικό (2-0) και διατηρήθηκε και με την Πολωνία (2-0), ενώ με την Αυστραλία (2-1) δεν μπόρεσε να φανεί πλήρως γιατί ο Ντι Μαρία απουσίαζε.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο Μέσι στα πέντε Παγκόσμια που έχει παίξει μετράει 11 γκολ σε 25 αγώνες και… οκτώ ασίστ. Ξεπέρασε τα γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα, καθώς και τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών για λογαριασμό της Αργεντινής στο θεσμό, τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Κανείς δεν έχει δώσει περισσότερες ασίστ στη σύγχρονη εποχή της διοργάνωσης. Συνολικά, μετράει 96 γκολ σε 171 συμμετοχές με το συγκρότημα της πατρίδας του.

Κόντρα στην Κροατία οι αναμνήσεις του δεν ήταν χαρούμενες. Σε τρεις αναμετρήσεις εναντίον τους είχε ηττηθεί δύο φορές. Πρώτα σ’ ένα φιλικό το 2006 (3-2), έπειτα στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου του 2018 (3-0). Η μοναδική του νίκη ήταν σε φιλικό το 2014 (2-1). Σε αυτά τα ματς βρήκε δίχτυα δύο φορές, ενώ και στον ημιτελικό ήταν πολύ καθοριστική η συμβολή του, πετυχαίνοντας ένα γκολ και δίνοντας μια ασίστ.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ωστόσο, στην εξίσωση δεν μπορούν να μην μπουν και τα πέναλτι. Στα πέντε ματς της Αργεντινής ως τώρα στο Παγκόσμιο 2022 κέρδισε τέσσερα πέναλτι και τα εκτέλεσε όλα ο Λιονέλ Μέσι. Στα τρία ευστόχησε, στο ένα όχι. Έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου που αστοχεί σε πολλαπλά πέναλτι χωρίς να υπολογίζονται οι διαδικασίες των πέναλτι. Έχει εκτελέσει πέντε πέναλτι στα πέντε Μουντιάλ που έχει λάβει μέρος κι έχει αστοχήσει στα δύο.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη δείχνει ότι η Αργεντινή έχοντας βάλει παίκτες γύρω του που αντιλαμβάνονται καλύτερα το παιχνίδι του από τακτικής άποψης, τον βοηθάει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αντίπαλη άμυνα και τον ενδυναμώνει. Οπότε τέτοιες ευκαιρίες από στατικές φάσεις δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και στον τελικό.

ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ «ΤΡΙΠΟΝΤΟ»

Ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε στο 64ο λεπτό το δεύτερο γκολ του στη διοργάνωση ανοίγοντας τον δρόμο για τη νίκη της Αργεντινής εναντίον του Μεξικού. «Τώρα ξεκινά για εμάς το Παγκόσμιο» και το πνεύμα που επικρατούσε στις τάξεις της ομάδας, έχει επιβεβαιωθεί. Έκτοτε, η Αργεντινή βελτίωσε κατά πολύ την απόδοσή της τουλάχιστον επιθετικά. Έχει βρει δίχτυα σε κάθε παιχνίδι της και στα πέντε τελευταία τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Λιονέλ Μέσι συμμετέχει σε Παγκόσμιο για 5η φορά στην τεράστια καριέρα του κι αυτό θα είναι το τελευταίο του, όπως έχει ήδη ομολογήσει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Το προσωπικό του στοίχημα για να κατακτήσει το παγκόσμιο απέχει μόλις 90 λεπτά.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ

Η Αργεντινή είναι μια ομάδα που παίζει για τον Λιονέλ Μέσι και μετράει 11 τέρματα σε 25 εμφανίσεις σε Παγκόσμιο. Όλα τα είχε σημειώσει σε παιχνίδια της φάσης των ομίλων μέχρι φέτος, όπου σκόραρε στους «16» κόντρα στην Αυστραλία, στους «8» απέναντι στην Ολλανδία και στους «4» κόντρα στην Κροατία. Ο προπονητής Λιονέλ Σκαλόνι έχει «χτίσει» ένα σύνολο που καλύπτει τις αδυναμίες του ηγέτη και ενδυναμώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό – τη δημιουργία και την εκτέλεση. Αυτό φάνηκε και στο προηγούμενο Copa America που κατέκτησε η εθνική Αργεντινής, αλλά και στη διάρκεια των προκριματικών.

Παμε ν’ αναλύσουμε το στοιχημα στο παγκοσμιο. Η εθνική Αργεντινής συμμετείχε στον 3ο όμιλο με αντιπάλους την Σαουδική Αραβία (ήττα με 2-1), το Μεξικό (νίκη με 2-0) και την Πολωνία (νίκη με 2-0). Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα του στην πρώτη αγωνιστική, τον ανάγκασαν να πάρει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στη συνέχεια και αν μη τι άλλο δείχνει πως βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα.

Σε μια ομάδα που διαθέτει επιθετικά «όπλα» όπως ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Χουλιάν Άλβαρες, ο Πάουλο Ντιμπάλα, ο Λιονέλ Μέσι βρήκε τους χώρους για να λάμψει. Οι άμυνες θα απασχολούνται και με άλλους παίκτες που μπορούν να τους κάνουν τη ζημιά. Γι’ αυτό και ο Λιονέλ Μέσι πάει στο παγκοσμιο 2022 με στοιχημα, ή με όνειρο αν προτιμάτε, να πει το «αντίο» του κατακτώντας ένα «Χρυσό Παπούτσι» και ένα ματς πριν το τέλος έχει πετύχει πέντε γκολ.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Η Αργεντινή έχει γίνει σταθερή αμυντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό δίνει την ασφάλεια και τη σιγουριά στους δυναμικούς μέσους της να «κυνηγήσουν» και να πιέσουν ασφυκτικά τους αντιπάλους και κλέβοντας την μπάλα να δώσουν τη δυνατότητα στον Λιονέλ Μέσι να τρέξει στο τρανζίσιον και να ολοκληρώσει τις φάσεις.

ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ

Μια άλλη πτυχή είναι η αγωνιστική του κατάσταση. Αν και στα 35 του, ο Λιονέλ Μέσι έπειτα από μια κανονική προετοιμασία βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό. Αυτή τη σεζόν εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. Σε 18 συμμετοχές πέτυχε 12 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ!

Πέραν, όμως, της φόρμας του είναι και χαρούμενος όπως εξήγησε ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι. Βλέπει το μεγάλο του ηγέτη χαλαρό και έτοιμο να ζήσει την εμπειρία. Κι αυτό, εκτιμά, είναι μεταδοτικό. «Περνάει» και στην υπόλοιπη ομάδα και αφαιρεί πίεση από τους παίκτες.

Γνωρίζοντας πως αυτό θα είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο, αλλά κι έχοντας εκπληρώσει το όνειρό του να κατακτήσει έναν τίτλο με την εθνική Αργεντινής, ο Λιονέλ Μέσι έχει αποτινάξει το βάρος της πίεσης. «Βάφτισε» φαβορί τη Γαλλία και τη Βραζιλία για την κατάκτηση του τροπαίου. Κι όταν ο Λιονέλ Μέσι είναι χαρούμενος στο περιβάλλον μιας ομάδας και διασκεδάζει στον αγωνιστικό χώρο, τότε συνήθως τα μαντάτα είναι άσχημα για τους αντιπάλους του.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΚΑΙ Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ

Πλέον, από τους άλλους πιθανούς υποψήφιους για το Χρυσό Παπούτσι, μονάχα ο Κιλιάν Εμπαπέ της Γαλλίας έχει πέντε τέρματα, έχοντας βέβαια ένα ματς λιγότερο. Από την αρχή μπορούσαμε να παμε και στοιχημα ότι στο παγκοσμιο με το πλούσιο κουπονι για το «Χρυσό Παπούτσι» ο Λιονέλ Μέσι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο. Και ένα ματς πριν το τέλος είναι το δεύτερο φαβορί για να το κατακτήσει.

Αυτό το παγκοσμιο είναι ένα στοιχημα και για την υστεροφημία του Λιονέλ Μέσι αν και περισσότερο αυτό αποτελεί μια εξωτερική πίεση, παρά εσωτερική. Ωστόσο, πολλοί θα τον θεωρήσουν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών αν καθοδηγήσει με τα γκολ του την Αργεντινή και πάλι στον θρόνο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για πρώτη φορά μετά το 1986.