Μαρία Σάκκαρη: Από το καλό στο καλύτερο

Reading time4 λ

Η πορεία της Μαρία Σάκκαρη προς την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελληνίδα τενίστρια.

Η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε στο νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης της WTA για πρώτη φορά. Η αναγνώριση της εξαιρετικής πορείας της στα court του τένις έρχεται καθώς συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την περασμένη σεζόν, όπου πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν ως τώρα στην καριέρα της. Αυτές τις μέρες, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συμμετέχει στο Miami Open όπου έχει ελπίδες να φτάσει μακριά.

Σούπερ εκκίνηση

Η Μαρία Σάκκαρη ολοκλήρωσε την περασμένη αγωνιστική περίοδο συμμετέχοντας στο WTA Finals, το τουρνουά των καλύτερων τενιστριών της χρονιάς. Έφτασε ως τα ημιτελικά όπου ηττήθηκε με 2-1 σετ από την Ανέτ Κονταβέιτ. Υποσχέθηκε, όμως, πως θα επέστρεφε εξίσου δυνατή μέσα στο 2022 και αυτό βλέπουμε στους πρώτους μήνες της τρέχουσας σεζόν. Η Ελληνίδα τενίστρια, επιπλέον, τόνισε τον προηγούμενο Νοέμβριο πως βλέπει εντός των δυνατοτήτων της να κατακτήσει έναν Grand Slam τίτλο.

Η πορεία της Σάκκαρη μέσα στο 2022 άρχισε με τη συμμετοχή της στο τουρνουά WTA της Αδελαΐδας, μια διοργάνωση που χρησιμοποιείται ως προετοιμασία για το Australian Open. Εκεί αποκλείστηκε στους «16». Στη συνέχεια, έπαιξε στο Australian Open, όπου δεν τα πήγε τόσο καλά όσο περίμενε μιας και βγήκε νοκ άουτ στον 4ο γύρο από την Τζέσικα Πέγκουλα.

Ωστόσο, αντέδρασε και τον περασμένο Φεβρουάριο στο τουρνουά WTA της Αγίας Πετρούπολης έπαιξε τένις υψηλού επιπέδου και έφτασε ως τον τελικό. Εκεί ηττήθηκε με 2-1 σετ από την Ανέτ Κονταβέιτ, αλλά έκανε ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις που έδειξαν πως μπορεί να ανέβει… σκαλοπάτι στην απόδοσή της και να κυνηγήσει υψηλούς στόχους.

Στο Qatar Open, πανηγύρισε νίκες επί της Τζέσικα Πέγκουλα και της ανερχόμενης Κόκο Γκοφ, αλλά «λύγισε» κόντρα στην Ίγκα Σφιόντεκ στα ημιτελικά. Η Πολωνή ταλαντούχα τενίστρια ήταν εκείνη που δεν της επέτρεψε να σηκώσει το τρόπαιο στο Indian Wells που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες αφού τη νίκησε με 2-0 στον τελικό. Στο διάστημα της συμμετοχής της στο κορυφαίο τουρνουά, η Μαρία Σάκκαρη έδειξε τις ικανότητές της ξεπερνώντας αθλήτριες όπως η Πέτρα Κβίτοβα, η Έλενα Ριμπάκινα και η Πάουλα Μπαδόσα.

«Νομίζω ότι έπαιξα μερικά πολύ καλά παιχνίδια στο τουρνουά», δήλωσε η Σάκκαρη μετά την αναμέτρηση με την 20χρονη Πολωνή. «Πιστεύω ότι παρά το γεγονός ότι έχασα στον τελικό, αυτήν την εβδομάδα έκανα ένα βήμα μπροστά. Ήταν μια εβδομάδα που θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ξέρω ότι ακούγεται κάπως περίεργο, γιατί δεν κέρδισα το τουρνουά, αλλά ένιωσα ότι βελτιώθηκα ως παίκτρια. Κρατάω τα θετικά και προχωράω», συμπλήρωσε.

Η άνοδος στο νούμερο τρία

«Όταν το σκέφτομαι, δεν μπορώ να το πιστέψω. Αυτή τη στιγμή μόνο δυο κοπέλες είναι πάνω από εμένα στην κατάταξη. Απλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Όλοι όσοι με ακολουθούν τα δυο τελευταία χρόνια, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για μένα. Νιώθω υπερήφανη για αυτό που έχουμε καταφέρει εγώ και ο Στέφανος (σ.σ. Τσιτσιπάς, που βρίσκεται στο νο. 5 στην κατάταξη της ATP) για την πατρίδα μας, για το πώς η Ελλάδα μεγαλώνει και έχει δυο παίκτες σ’ αυτές τις θέσεις των κατατάξεων. Είναι τεράστιο και είμαι περήφανη γι’ αυτό», είπε η Σάκκαρη μετά την παρουσία της στον τελικό του Indian Wells.

Η άνοδος της 26χρονης Ελληνίδας τενίστριας είναι εντυπωσιακή. Έκλεισε το 2017 στο νούμερο 52. Το 2018 στο νούμερο 41. Το τέλος του 2019 τη βρήκε στο νούμερο 23 και μια χρονιά μετά ήταν στο νούμερο 22. Πέρυσι, ολοκλήρωσε τη σεζόν στο νούμερο έξι της παγκόσμιας κατάταξης.

Πέραν της σκληρής δουλειάς και του ταλέντου της υπήρξε κι άλλος ένας παράγοντας που της έδωσε ώθηση: το γυναικείο σιρκουΐ είναι εντελώς απρόβλεπτο αφότου έκανε ένα βήμα πίσω η Σερίνα Γουίλιαμς και η νυν νούμερο ένα στον κόσμο τενίστρια, η Άσλεϊ Μπάρτι, επιλέγει πολύ προσεκτικά σε ποια τουρνουά θα λάβει μέρος. Παράλληλα, η πτώση της Ναόμι Οσάκα που αντιμετωπίζει προβλήματα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου έχει συμβάλλει στο φαινόμενο. Αποκορύφωμα της αίσθησης πως όλα είναι πιθανά ήταν τα όσα συνέβησαν στο US Open όπου στον τελικό έφτασαν οι έφηβες Έμα Ραντουκάνου και Λέιλα Άνι Φερνάντες, με την πρώτη να κατακτά τον Grand Slam τίτλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Μαρία Σάκκαρη σαφώς και μπορεί να ονειρεύεται πως μπορεί να κατακτήσει ένα μεγάλο τρόπαιο. Στο Miami Open αποκλείστηκε στα ημιτελικά πέρυσι και με την κλήρωση να είναι κάπως ευνοϊκή έχει τη δυνατότητα να φτάσει μακριά. Όσο για το Grand Slam, το Roland-Garros (22/5 – 5/6) δεν βρίσκεται και τόσο μακριά…