Άλλαξαν μονοπάτι οι Ισπανοί

Reading time6 λ

Με την… ψυχή στο στόμα πήρε τελικά την πρόκριση για την επόμενη φάση του Παγκόσμιου η Ισπανία. Η Φούρια Ρόχα λίγο έλειψε να τεθεί νοκ-άουτ λόγω της ήττας από την Ιαπωνία την τελευταία αγωνιστική, αλλά οι τέσσερις βαθμοί που μάζεψε χάρη στην «επτάρα» επί της Κοστα Ρίκα και την ισοπαλία με τη Γερμανία την έφεραν στη δεύτερη θέση του πέμπτου ομίλου.

Αυτή η εξέλιξη, πάντως, δε στενοχώρησε την ομάδα του Λουίς Ενρίκε, που θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο στους «16», ενώ αποφεύγει τη διασταύρωση με τη Βραζιλία στα προημιτελικά. Γι’ αυτό και οι Ισπανοί ανέβηκαν στην τέταρτη θέση λίστας των φαβορί στο στοιχημα για την κατάκτηση του παγκοσμιου, με 7,00 αποδοση στο κουπονι της Betsson.

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΜΟΡΑΤΑ

Με μπροστάρη τον Άλβαρο Μοράτα, που είναι ο δεύτερος σε πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου του πρώτου σκόρερ πίσω από τον Κιλιάν Εμπαπέ, οι Ίβηρες φιλοδοξούν ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν τουλάχιστον στην οκτάδα. Από την οποία έμειναν μακριά στις δύο τελευταίες διοργανώσεις.

Θα μπορούσαν να έχουν νικήσει τους Γερμανούς οι Ισπανοί και να είναι ήδη στους «16», όμως και με τους τέσσερις βαθμούς που έχουν στα δύο πρώτα παιχνίδια είναι αγκαλιά με την πρόκριση. Ακόμα και η ισοπαλία στο τελευταίο παιχνίδι με την Ιαπωνία είναι αρκετή για την πρόκριση, ενώ αν το Κόστα Ρίκα – Γερμανία λήξει ισόπαλο θα είναι και πρώτη. Βέβαια, σε περίπτωση νίκης της θα είναι σίγουρα πρώτη.

Να επαναλάβει την πορεία της χρυσής τετραετίας 2008-2012 είναι το μεγάλο στοιχημα της Ισπανίας στο νέο παγκοσμιο. Τότε που η Φούρια Ρόχα κατάφερε και κέρδισε σε όσες διοργανώσεις συμμετείχε, κατακτώντας δύο φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης (2008 και 2012) και στο ενδιάμεσο φόρεσε το παγκόσμιο στέμμα (2010). Η πιθανότητα να βρεθούν μετά από 12 χρόνια οι Ισπανοί με το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια προσφέρεται από την Betsson πλέον στο 7,00 κι αν κρίνουμε από τα κατορθώματά τους το προηγούμενο καλοκαίρι, τότε αυτό μοιάζει εφικτό.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ

Ο εκλέκτορας της εθνικής ομάδας της ΙσπανίαςΛουίς Ενρίκε, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της κριτικής για το έλλειμμα θεάματος και το πολλές φορές μονότονο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει η Φούρια Ρόχα. Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, οι Ισπανοί έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό, χάνοντας στα πέναλτι από την Ιταλία στον πρώτο ημιτελικό, ενώ με σχεδόν την ίδια σύνθεση πήγαν στο μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπου έχασαν στην παράταση από τη Βραζιλία και περιορίστηκαν στο αργυρό μετάλλιο.

Το κράμα νεαρών και «περπατημένων» στο κορυφαίο επίπεδο παικτών φαντάζει ικανό να κάνει το βήμα παραπάνω. Το νέο της στοίχημα στο παγκόσμιο είναι να βάλει τα… γυαλιά στους άλλους διεκδικητές και να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία της. Αυτή η ισπανική ομάδα μπορεί να μη διαθέτει κάποιον σούπερ σταρ, όπως συνέβαινε στα χρόνια της ακμής, όταν υπήρχαν παίκτες όπως οι Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Νταβίντ Βίγια, Φερνάντο Τόρες, Ίκερ Κασίγιας. Σύμφωνα με τον Λουίς Ενρίκε, όμως, μπορούμε να παμε ακόμα και στοιχημα, ότι σε αυτό το παγκοσμιο το ταλέντο που διαθέτουν οι Ισπανοί ως σύνολο μπορεί να καλύψει αυτό έλλειμμα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Δεδομένα, τα πιο «βαριά χαρτιά» της Ισπανίας βρίσκονται στη μεσαία γραμμή. Εκεί υπάρχει μια εξάδα παικτών, όπως ο αρχηγός της και πολύπειρος χαφ της Μπαρτσελόνα, Σέρτζιο Μπουσκέτς, μαζί με τα «πουλέν» του καταλανικού συλλόγου, τους Γκάβι και Πέδρι. Μαζί τους, ο πληθωρικός Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι, οι εξαιρετικοί Κάρλος Σολέρ της Παρί Σεν Ζερμέν και Κόκε της Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην εξίσωση μπαίνει και το «πολυεργαλείο» Μάρκος Γιορέντε επίσης της Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον Τιάγκο Αλκάνταρα της Λίβερπουλ, να χάνει το… τρένο για την τελική φάση. Όλοι τους συνθέτουν έναν πληρέστατο «άξονα», ο οποίος εκτοξεύει τις μετοχές των Ισπανών όταν παμε για στοιχημα στο παγκοσμιο και τους βρίσκουμε στο κουπονι στις πρώτες θέσεις με τους υποψήφιους νικητές.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΑΡ»

Στη «γραμμή κρούσης» μπορεί να μην υπάρχει η μεγάλη «βεντέτα», αλλά παρόντων των Φεράν Τόρες της Μπαρτσελόνα, Πάμπλο Σαράμπια της Παρί Σεν Ζερμέν και του –πάντα… φορτσάτου με την εθνική- Άλβαρο Μοράτα της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Λουίς Ενρίκε μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Σε αυτό το παγκοσμιο, όμως, στοιχημα για την ομάδα είναι να πιάσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους και οι διαρκώς ανερχόμενοι Γέρεμι Πίνο της Βιγιαρεάλ, Άνσου Φάτι της Μπαρτσελόνα, Νίκο Γουίλιαμς της Αθλέτικ Μπιλμπάο, όπως και οι πιο «ψημένοι» Μάρκο Ασένσιο της Ρεάλ Μαδρίτης και Ντάνι Όλμο της Λειψίας.

Η ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ

Τα «μετόπισθεν» μοιάζουν εξίσου καλά «θωρακισμένα». Στη θέση του τερματοφύλακα δεσπόζει η παρουσία του Ουνάι Σιμόν της Αθλέτικ Μπιλμπάο και ακολουθούν ο Ρόμπερτ Σάντσεθ της Μπράιτον και ο Νταβίντ Ράγια της Μπρέντφορντ, καθώς έχασε τη θέση του ο Νταβίντ Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ και ο Κέπα Αριθαμπαλάγα της Τσέλσι δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική αποστολή. Όσο για τις «κολώνες» της ανασταλτικής λειτουργίας, την οποία ο Λουίς Ενρίκε θεωρεί το ισχυρότερο κομμάτι της ομάδας του, στα άκρα της άμυνας υπάρχουν οι πολύπειροι Ντάνι Καρβαχάλ της Ρεάλ Μαδρίτης, Τζόρντι Άλμπα της Μπαρτσελόνα, Θέσαρ Αθπιλικουέτα της Τσέλσι. Βέβαια, παραμονές του Παγκόσμιου τραυματίστηκε ο Χοσέ Γκαγιά της Βαλένθια, και αντικαταστάθηκε από τον πιτσιρικά Αλεχάντρο Μπαλντέ της Μπαρτσελόνα.

Στις θέσεις των στόπερ κυριαρχούν οι Έρικ Γκαρθία της Μπαρτσελόνα, Πάου Τόρες της Βιγιαρεάλ, Εϊμερίκ Λαπόρτ της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ υπάρχει και ο ανερχόμενος Ούγκο Γκιγιαμόν της Βαλένθια. Μάλιστα είναι τέτοια η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλει αυτούς τους κεντρικούς αμυντικούς ο Λουίς Ενρίκε, που ο Σέρχιο Ράμος της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας μέχρι και την παραμονή του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από το οποίο απουσίασε λόγω τραυματισμού, έχασε το στοιχημα της συμμετοχής στο παγκοσμιο 2022, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στην προεπιλογή. Κάτι που συνέβη και με τον Ίνιγο Μαρτίνεθ της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το έργο της Ισπανίας στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είναι το ευκολότερο. Βρίσκεται στον Όμιλο Ε, όπου θα βρει απέναντί της κατά σειρά την Κόστα Ρίκα (23/11) την οποία και νίκησε εύκολα με 7-0, τη Γερμανία (27/11) και κλείνει τις υποχρεώσεις της με την Ιαπωνία την 1/12. Έχει προβάδισμα για την πρόκριση, αλλά τα «σταυρώματα» από εκεί και πέρα μοιάζουν με… Γολγοθά.

Στη φάση των «16», είτε βγει πρώτη, είτε δεύτερη, θα βρει απέναντί της ομάδα από τον Όμιλο F, όπου υπάρχουν η φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, Κροατία, το φιλόδοξο Βέλγιο, το Μαρόκο και ο Καναδάς. Αν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, στην οκτάδα είναι πολύ πιθανό βρεθεί αντιμέτωπη με τη Βραζιλία (αν έχει βγει πρώτη) ή την Πορτογαλία (σε περίπτωση που βρεθεί δεύτερη). Όσο για τα ημιτελικά, υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με Αργεντινή ή Γαλλία.