Η Βραζιλία έστειλε ηχηρό μήνυμα

Reading time6 λ

Η Βραζιλία παραμένει το μεγαλύτερο φαβορί των αποδόσεων για να κατακτήσει το Παγκόσμιο

Παραδοσιακή επιλογή πολλών ποδοσφαιρόφιλων είναι Βραζιλία, το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το Παγκόσμιο που άρχισε στις 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως και τις 18 Δεκεμβρίου.

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία, που την καθιστούν την ομάδα που τραβάει τόσο έντονα τις προτιμήσεις των παικτών; Η απόδοσή της κινείται πτωτικά (είχε ανοίξει στο 5,50) αλλά γιατί έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει το στοιχημα της πρώτης θέσης στο παγκοσμιο και προσφέρεται πλέον στο 2,90; Αρχικά είναι το ταλέντο. Διαθέτει το πιο γεμάτο και ισορροπημένο ρόστερ. Έτσι, ατομικά, αλλά και ομαδικά μπορεί να βρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που θα της θέσουν οι αντίπαλοί της.

ΕΣΤΕΙΛΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η Βραζιλία στη φάση των «16» διέλυσε με 4-1 τη Νότια Κορέα. Πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Την καλύτερη που έχουμε παρακολουθήσει στο Παγκόσμιο μαζί με το 6-2 της Αγγλίας κόντρα στο Ιράν και το 7-0 της Ισπανίας επί της Κόστα Ρίκα.

Η επιστροφή του Νεϊμάρ στην αγωνιστική δράση την απελευθέρωσε επιθετικά. Στο διάστημα της απουσίας του (Ελβετία, νίκη με 1-0 και Καμερούν, ήττα με 1-0) η επίθεση της Βραζιλίας δεν είχε την ίδια ροή. Απέναντι στη Νότια Κορέα βρήκαν χώρους για να δράσουν οι Βινίσιους Ζούνιορ, Ραφίνια, Λούκας Πακετά και Ριτσάρλισον. Μάλιστα, ο τελευταίος σκόραρε κι έφτασε στα τρία γκολ και μπήκε ξανά στην κούρσα για το στοιχημα πρώτος σκόρερ.

Ο ΝΕΪΜΑΡ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

Ο αστέρας της είναι ο Νεϊμάρ που μαζί με τον Χάρι Κέιν και άλλους λογαριάζεται ως υποψήφιος για πρώτος σκόρερ του τουρνουά και την κατάκτηση του «Χρυσού Παπουτσιού». Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται σε εντυπωσιακή φόρμα αυτή τη σεζόν με 14 γκολ και 10 ασίστ σε 18 συμμετοχές και έχει ακόμα δύο ματς μπροστά του στο Σαμπιονά έως τη σέντρα στο παγκοσμιο.. . Ο τραυματισμός στο ματς με τους Σέρβους τον έκανε να χάσει το παιχνίδι εναντίον της Ελβετίας, αλλά και με το Καμερούν.

Πάσχισε για να επιστρέψει στη δράση και στην πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με εύστοχο πέναλτι. Ήταν το πρώτο γκολ του στο θεσμό. Μαζί με τον Πελέ και τον Ρονάλντο είναι οι μόνοι Βραζιλιάνοι που έχουν βρει δίχτυα σε τρία διαφορετικά Παγκόσμια. Μετράει 76 γκολ με την εθνική Βραζιλίας, ένα λιγότερο από τον Πελέ που είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών του εθνικού συγκροτήματος.

Γύρω του υπάρχει ένας θίασος εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, που πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους, με ομαδικό τους στοίχημα στο παγκόσμιο τη λειτουργία τους και ως καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική μηχανή. Στο τέρμα, η Βραζιλία διαθέτει δύο από τους κορυφαίους τερματοφύλακες, τον Άλισον της Λίβερπουλ και τον Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι.

Στην άμυνα δεσπόζουν αμυντικοί όπως ο Τιάγκο Σίλβα (Τσέλσι), ο Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν.), ο Έντερ Μιλιτάο (Ρεάλ Μαδρίτης) και γύρω τους παίκτες όπως ο Ντανίλο (Γιουβέντους), Άλεξ Σάντρο (Γιουβέντους), Μπρέμερ (Γιουβέντους). Παρών στο παγκοσμιο είναι και ο Ντάνι Άλβες (Πούμας), ο οποίος στα 39 του, παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία αυτής της ομάδας, ενώ η εμπειρία του στα αποδυτήρια είναι υπερπολύτιμη για τον προπονητή Τιτέ.

Στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζουν ο Κασεμίρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Φρεντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Φαμπίνιο (Λίβερπουλ), ο Λούκας Πακετά (Γουέστ Χαμ), ο Μπρούνο Γκιμαράες (Νιούκαστλ), όλοι τους αστέρες και πολλοί θα παμε στοιχημα ως προς τη διάκρισή τους στο παγκοσμιο.

Καμία από τις άλλες εθνικές ομάδες, τώρα, δεν έχει το επιθετικό ταλέντο που διαθέτει η Βραζιλία που πάει στο παγκοσμιο του 2022 με στοιχημα να το κατακτήσει. Πέραν του Νεϊμάρ, μπορεί να υπολογίζει στους Βινίσιους Ζούνιορ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ριτσάρλισον (Τότεναμ), Άντονι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ραφίνια (Μπαρτσελόνα), Ροδρίγο (Ρεάλ Μαδρίτης), Γκαμπριέλ Μαρτινέλι (Άρσεναλ) και στον Πέδρο (Φλαμένγκο) που πρόσφατα αναδείχθηκε MVP του Copa Libertadores.

Η Βραζιλία στην πορεία της διοργάνωσης έχασε με τραυματισμούς τον αναπληρωματικό αριστερό μπακ Άλεξ Τέλες και τον αναπληρωματικό επιθετικό Γκαμπριέλ Ζεσούς, δύο πολύ καλούς παίκτες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν. Ακόμη κι έτσι, όμως, διαθέτει εντυπωσιακό ρόστερ.

ΤΑ ΑΚΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Προκειμένου η Βραζιλία να ανέβει και πάλι στην κορυφή του κόσμου έπειτα από 20 χρόνια, χρειάζονται κάτι παραπάνω από τους ακραίους παίκτες τους. Από το 1994 ως το 2002 όταν οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν δύο Μουντιάλ (1994, 2002) κι έφτασαν και σ’ άλλον έναν τελικό (1998), τη διαφορά από τακτικής άποψης έκαναν τα μπακ τους. Το 1998 και το 2002 ο Καφού κι ο Ρομπέρτο Κάρλος ήταν εντυπωσιακοί.

Φέτος, αυτή τη… διαφορά μπορούν να κάνουν οι ακραίοι παίκτες. Ο Βινίσιους Ζούνιορ έκρινε τον τελικό του UEFA Champions League, ο Ροδρίγο μπορεί να παίξει στα πλάγια και είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, όπως κι ο Άντονι. Ο Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, ο Ριτσάρλισον κι ο Γκαμπριέλ Ζεσούς έχουν αγωνιστεί εκεί, ο Ραφίνια είναι ακόμη ένας καλός εξτρέμ και φυσικά υπάρχει και ο Νεϊμάρ που μπορεί να παίζει πιο κεντρικά αλλά μπορεί να βρεθεί και στο πλάι.

«ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΜΕΝΗ» ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση είναι πλήρης με παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με μεγάλες απαιτήσεις και είναι «σφυρηλατημένοι» στον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, η Βραζιλία με το συγκεκριμένο σύνολο έχει δώσει «μάχες» σε νοκ άουτ και δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο Copa America (το κατέκτησε το 2019, φιναλίστ το 2021), αλλά και στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής που είναι τα πιο δύσκολα σε όλο τον κόσμο.

Οπότε, σύμφωνα με τα δεδομένα, τόσο τ’ αγωνιστικά όσο και τα νοητικά, η Βραζιλία θεωρείται έτοιμη. Έχουν μεγάλο κίνητρο και μπορούμε να παμε και στοιχημα ότι θα παλέψουν στο παγκοσμιο, όντας φαβορί στο κουπονι. Οι παίκτες της ξέρουν πως μετά τις αποτυχίες του 2014 και του 2018, το βάρος που πρέπει να σηκώσουν είναι πολλαπλάσιο.

Αυτό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι το τελευταίο Παγκόσμιο του Τίτε. Οι παίκτες έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον προπονητή τους και προσπαθούν να απομονώσουν τον εξωτερικό θόρυβο προκειμένου να φτάσουν στην τελική νίκη.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ

Η Βραζιλία στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου νίκησε 2-0 τη Σερβία στην πρώτη αγωνιστική και θα αντιμετωπίσει την Ελβετία (28/11) και το Καμερούν (2/12). Αν περάσει και μάλιστα ως πρώτη στη «φάση των 16» θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη του 8ου ομίλου που απαρτίζεται από τις ΠορτογαλίαΟυρουγουάηΓκάνα και Νότια Κορέα. Αν περάσει ως δεύτερη θα παίξει με την πρώτη.

Στο σενάριο της πρωτιάς στον Όμιλο G, στα προημιτελικά στο δρόμο προς την κορυφή θα αντιμετωπίσει είτε την πρώτη του Ομίλου Ε (ΙσπανίαΓερμανία, Κόστα Ρίκα, Ιαπωνία) είτε τη δεύτερη του 6ου ομίλου (Βέλγιο, Καναδάς, Μαρόκο, Κροατία) και στα ημιτελικά θα αναμετρηθεί είτε με το νικητή στον Όμιλο Α (Ισημερινός, Σενεγάλη, Ολλανδία και οι διοργανωτές) ή τη δεύτερη του Ομίλου Β (Αγγλία, Ιράν, ΗΠΑ, Ουαλία) ή την πρώτη του Ομίλου C (Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Πολωνία) ή τη δεύτερη του Ομίλου D (Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Τυνησία). Αυτά τα «σταυρώματα» αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις ελπίδες της για διάκριση στο παγκοσμιο, με στοιχημα μόνο την κατάκτηση της κορυφής του.