Μεγάλη νικήτρια του Euro 2024 η Ισπανία

Reading time10 λ

Το Euro 2024 ξεσήκωσε τους φιλάθλους με δυνατά ματς και σούπερ επιλογές για στοίχημα σε αμέτρητες αγορές.

Το Euro 2024 που διεξήχθη στη Γερμανία (14/6-14/7) ήταν η 17η διοργάνωση ενός θεσμού που ξεκίνησε το 1960. Η Ιταλία κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε το 2021, επικρατώντας στα πέναλτι της Αγγλίας στον τελικό, αλλά αποκλείστηκε στους «16» από την Ελβετία κι ως εκ τούτου η Ευρώπη απέκτησε νέα πρωταθλήτρια, την Ισπανία, η οποία σήκωσε το τρόπαιο για 4η φορά στα χρονικά, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Ποιος θα είναι ο νικητής στο Euro 2024 φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα φαβορί, στις ομάδες που θα δώσουν μάχη για το τρόπαιο αλλά με λιγότερες ελπίδες, καθώς και στα πιθανά αουτσάιντερ, αναλύοντας τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, αλλά και τις πιθανότητες επιτυχίας. Στην πλατφόρμα της Betsson, θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για στοίχημα στο Euro 2024 σε αμέτρητες αγορές με ασυναγώνιστες αποδόσεις.

Τα φαβορί στο Euro 2024

Ισπανία (Νικήτρια)

Η Ισπανία στα τελευταία μεγάλα πρόσφατα τουρνουά απογοήτευσε, καθώς αποκλείστηκε στον γύρο των «16» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και σε δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Ωστόσο, το γεγονός πως κατέκτησε το UEFA Nations League το 2023 της έδωσε έναν άλλον αέρα, πιο αισιόδοξο για τη διοργάνωση στη Γερμανία.

Έτσι με την πάροδο του τουρνουά του Euro 2024, άρχισε λογαριάζεται ως το φαβορί για νικητής στο Euro 2024 και αυτό φάνηκε στις αποδόσεις. Η Ισπανία έχει μια ομάδα που συνδυάζει νιάτα και εμπειρία, ενώ το φημισμένο της παιχνίδι, που βασίζεται στην κατοχή της μπάλας, της επέτρεψε να κυριαρχήσει σχεδόν σε όλους τους αγώνες της. Κι αυτό φάνηκε στη διάρκεια της πορείας της στο Euro 2024 καθώς περνούσε από τους ομίλους και μετά νικώντας το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα ονόματα που συνάντησε στα νοκ άουτ ως τον τελικό που ξεπέρασε την Αγγλία.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η «Λα Ρόχα» είχε απογοητεύσει με την απόδοσή της και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αυτήν τη φορά, όμως, παρουσιάστηκε περισσότερο αποτελεσματική καθώς στους ομίλους ξεπέρασε με 3-0 την Κροατία και με 1-0 την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ στους «16» έβγαλε νοκ άουτ με 4-1 τη Γεωργία. Στα προημιτελικά απέκλεισε τη Γερμανία με σκορ 2-1 στην παράταση (1-1 κ.α.) σε ματς – θρίλερ, όπου πήρε την πρόκριση λίγο πριν το τέλος του έξτρα χρόνου. Στα ημιτελικά, ξεπέρασε το εμπόδιο της Γαλλίας με 2-1 κάνοντας ανατροπή, σε ματς όπου έλαμψε το άστρο του 16χρονου Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος σημείωσε ένα εντυπωσιακό γκολ, αλλά και προκάλεσε μεγάλους πονοκεφάλους στην άμυνα των Γάλλων. Με ένα τέρμα και τέσσερις ασίστ ο νεαρός άσος της Μπαρτσελόνα έδειξε στο τουρνουά το τεράστιο ταλέντο του και πήρε το βραβείο του καλύτερου νεαρού ποδοσφαιριστή. Στον τελικό, ο Γιαμάλ ήταν εκείνος που σέρβιρε το πρώτο γκολ της ομάδας του, που σκόραρε ο Νίκο Γουίλιαμς καθώς η Ισπανία έφτασε στη νίκη με 2-1 κόντρα στην Αγγλία. Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει η Ισπανία το Euro 2024

Όσο για τον προπονητή της, ο Λουίς δε λα Φουέντε δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός πέρα από τη χώρα του. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, όμως δεν έχει αναλάβει σύλλογο από το 2011 και αυτό θα είναι το πρώτο του μεγάλο διεθνές τουρνουά και το δεύτερο σημαντικό μετά το UEFA Nations League. Με εξαίρεση την αναμέτρηση απέναντι στη Γερμανία όπου οι αλλαγές που έκανε μπέρδεψαν την ομάδα του κι έβαλαν την αντίπαλο και πάλι στο ματς, όλα τα υπόλοιπα ματς τα διαχειρίστηκε σωστά κι έκλεισε πολλά στόματα μιας και στην Ισπανία τα ΜΜΕ δεν τον θεωρούσαν έτοιμο για την πρόκληση. Πάντως, στον δεύτερο και αρκετά απαιτητικό όμιλο, με αντιπάλους την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, την πάντα καλή στα μεγάλα τουρνουά, Κροατία και την Αλβανία πήρε την πρώτη θέση. Μάλιστα η Ισπανία ήταν η μοναδική ομάδα που έκανε το 3/3 στον όμιλο. Κι έπειτα έκανε εξαιρετική εμφάνιση με τους Γεωργιανούς και ακολούθως ξεπέρασε και τους Γερμανούς δείχνοντας χαρακτήρα στα δύσκολα.

Έπειτα, έβγαλε νοκ άουτ και τη Γαλλία με μεστή εμφάνιση και καλύπτοντας τις πολλές και σημαντικές απουσίες που είχε. Στον τελικό έκανε τη διαφορά με τον τρόπο παιχνιδιού της και την φιλοσοφία της και στο φινάλε σήκωσε το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 2012.

EURO 2024 ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

  • Ισπανία – Γεωργία 4-1

EURO 2024 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ισπανία – Γερμανία 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

EURO 2024 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ισπανία – Γαλλία 2-1

EURO 2024 ΤΕΛΙΚΟΣ

  • Ισπανία – Αγγλία 2-1

Αγγλία (Φιναλίστ)

Η Αγγλία μπήκε στο τουρνουά ως η ισχυρότερη διεκδικήτρια, αλλά οι προβληματικές εμφανίσεις της την έριξαν στη θέση του δεύτερου μεγάλου φαβορί του Euro 2024 στα προγνωστικά, ωστόσο, συνέχισε να πρωταγωνιστεί στα αθλητικά στοιχήματα της Betsson. Αλλά, ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει η Αγγλία το Euro 2024; Υπό την ηγεσία του σημερινού της τεχνικού, του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, πλησίασε αρκετά σε μεγάλες διακρίσεις, κατακτώντας μάλιστα τη δεύτερη θέση και στην προηγούμενη διοργάνωση του τουρνουά. Αυτό το καλοκαίρι είχε μια νέα ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο καθώς πέρασε στον τελικό για δεύτερο συνεχόμενο τουρνουά.

Η Αγγλία διαθέτει ζηλευτά ταλέντα στην επίθεση, όπου ο Χάρι Κέιν έχει τον κύριο ρόλο έχοντας παραστάτες τους Φιλ Φόντεν, Μπουκάγιο Σάκα, Τζουντ Μπέλιγχαμ, και άλλους. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν όλο το ρεπερτόριό τους αν και ο Κέιν μέτρησε τρία γκολ και ο Μπέλιγχαμ δύο και αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες απειλές της αγγλικής ομάδας ως τώρα στο τουρνουά.

Ωστόσο, στην άμυνα υπήρχαν ορισμένα ερωτηματικά, ενώ η διαχείριση της ομάδας κατά τη διάρκεια των αγώνων από τον Σάουθγκεϊτ έχει αμφισβητηθεί σε προηγούμενες φάσεις νοκ άουτ και σε αυτή τη διοργάνωση η κριτική εναντίον του άρχισε από την πρώτη στιγμή. Ο τεχνικός έχει, επίσης, μια τάση να χρησιμοποιεί συντηρητικές τακτικές. Τώρα, το μέλλον του βρίσκεται στον αέρα, παρόλο που πριν από εκείνον η Εθνική Αγγλίας δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα τουρνουά.

Η Αγγλία τερμάτισε στην πρώτη θέση του Ομίλου Γ, που περιελάμβανε επίσης τη Δανία (1-1), τη Σλοβενία (0-0) και τη Σερβία (1-0). Σε αυτό το τουρνουά, που ενδεχομένως να είναι το τελευταίο με τον Σάουθγκεϊτ στο τιμόνι (αν και η Ομοσπονδία θα του προφέρει νέο συμβόλαιο ως και το Μουντιάλ 2026), τα «τρία λιοντάρια» σίγουρα νιώθουν ότι ήρθε, επιτέλους, η δική τους στιγμή. Όμως, στη φάση των ομίλων του Euro 2024 δεν έπαιξαν και το καλύτερο ποδόσφαιρο. Στους «16» είχαν αντίπαλο τη μαχητική Σλοβακία, την οποία νίκησαν με 2-1 στην παράταση και με μεγάλη δυσκολία. Στους «8» αντιμετώπισαν την Ελβετία, την οποία ξεπέρασαν στα πέναλτι με 5-3 (1-1 κ.α., παρ.). Στα ημιτελικά, απέκλεισαν την Ολλανδία με 2-1 κάνοντας ανατροπή. Βρέθηκαν να χάνουν στο 7′, αλλά ο Κέιν ισοφάρισε με πέναλτι γρήγορα και στο 90′ ο Γουότκινς τους έδωσε την πρόκριση. Στον τελικό, πάλι, βρέθηκε πρώτη πίσω στο σκορ κι ενώ στάθηκε τυχερή και ισοφάρισε, δεν ήταν σε κανένα σημείο κοντά στο να πάρει τη νίκη ή έστω να κοιτάξει την Ισπανία στα μάτια. Κι έτσι δικαίως έχασε με 2-1.

Παρά τα προβλήματά της η Αγγλία αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Σε όλα τα παιχνίδια της εκτός του τελικού βρήκε έναν τρόπο να πάρει το αποτέλεσμα κι αυτό μάλλον πιστώνεται περισσότερο στην ατομική ποιότητα των παικτών της που μπόρεσαν να βρουν λύσεις στη διάρκεια του ματς, παρά στην τακτική προσέγγιση του προπονητή της. Έτσι, βρέθηκε προ των πυλών μιας τεράστιας επιτυχίας, αλλά στο Ισπανία – Αγγλία και πάλι δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά κι έτσι απέτυχε στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της και να προσθέσει στο παλμαρέ της ένα δεύτερο μεγάλο τίτλο, μετά το Μουντιάλ του 1966.

EURO 2024 ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

  • Αγγλία – Σλοβακία 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

EURO 2024 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Αγγλία – Ελβετία  5-3 πέν. (1-1 κ.α., παρ.)

EURO 2024 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ολλανδία-Αγγλία 1-2

EURO 2024 ΤΕΛΙΚΟΣ

  • Ισπανία – Αγγλία 2-1

Γαλλία (Αποκλείστηκε)

Η Γαλλία βρισκόταν από την αρχή πίσω από την Αγγλία στα φαβορί του Euro 2024, αλλά πολλοί πίστευαν ότι αυτή θα είναι η ομάδα νικητής του Euro 2024. Στο κάτω – κάτω, πρόκειται για ένα σύνολο που έχει φτάσει σε τέσσερις τελικούς υπό την ηγεσία του Ντιντιέ Ντεσάν: στο Euro του 2016, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και 2022 και στο UEFA Nations League 2021. Σε αυτούς κατέκτησε το Μουντιάλ 2018 και το UEFA Nations League.

Με άλλα λόγια, η Γαλλία έχει αποκλειστεί πριν τον τελικό μόνο σε μία από τις τέσσερις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος, στο Euro 2020 όπου είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά εξωαγωνιστικά ζητήματα. Ο Ντεσάν είναι, επίσης, ένας τεχνικός με τεράστια εμπειρία σε διεθνές επίπεδο και θεωρείται μαέστρος στη διαχείριση των νοκ άουτ αγώνων.

Επιπλέον, η ενδεκάδα της Γαλλίας είναι πιθανότατα η ισχυρότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλος της σταρ είναι ο Κιλιάν Εμπαμπέ και οι αντίπαλοι αμυντικοί έχουν πάντα ως στόχο να τον περιορίσουν.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει η Γαλλία το Euro 2024; Η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί σε κάπως ευκολότερο όμιλο. Γιατί ο Όμιλος Δ την έφερε αντιμέτωπη με την Ολλανδία (0-0), την Αυστρία (1-0) και την Πολωνία (1-1), ομάδες που όλες είχαν την ικανότητα να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Με μια νίκη και δύο ισοπαλίες οι «τρικολόρ» προκρίθηκαν ως δεύτεροι πίσω από την Αυστρία. Στους «16» αντιμετώπισαν το Βέλγιο και το ξεπέρασαν δύσκολα με 1-0. Έπειτα, στους «8» και πάλι δεν έπαιξε καλά και ήταν κατώτερη της Πορτογαλίας στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, αλλά πήγε το ματς στα πέναλτι και πήρε την πρόκριση με 5-3 (0-0 κ.α., παρ.).

Η Γαλλία, πάντως, συνεχίζει να δυσκολεύεται να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Έπειτα από πέντε ματς στη διοργάνωση έχει μόλις τρία γκολ υπέρ και κανένα σε ανοιχτό παιχνίδι. Δύο ήταν αυτογκόλ κι ένα πέναλτι. Ομάδα που να μην μπορεί να σκοράρει η ίδια δεν έχει ξαναφτάσει τόσο μακριά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από την άλλη, όμως, ούτε και δέχεται γκολ. Έχει δεχθεί μονάχα ένα κι αυτό με πέναλτι. Στο Euro 2024 το πρόγραμμα φέρνει αντιμέτωπες την Ισπανία και τη Γαλλία με στοίχημα την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Αμφότερες είναι ομάδες που κάνουν καλά αυτά στα οποία έχουν αδυναμία οι άμυνές τους και το στοίχημα θα είναι να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα στη διάρκεια του ματς. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να μας προσφέρουν ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

EURO 2024 ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

  • Γαλλία – Βέλγιο 1-0

EURO 2024 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Πορτογαλία – Γαλλία 3-5 πέν. (0-0 κ.α., παρ.)

EURO 2024 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ισπανία – Γαλλία 2-1

 Το μεσαίο φαβορί στο Euro 2024

 Ολλανδία (Αποκλείστηκε)

Η Ολλανδία είχε κατακτήσει το τουρνουά στο μακρινό 1988 και πολύ θα ήθελε να προσθέσει ένα δεύτερο τρόπαιο στη συλλογή της φέτος το καλοκαίρι. Οι «Οράνιε» είναι η μοναδική ομάδα που ενώ δεν ήταν ανάμεσα στα πρώτα φαβορί της διοργάνωσης κατάφεραν να φτάσουν ένα βήμα από τον μεγάλο τελικό.

Οι Ολλανδοί καθοδηγούνται από τον Ρόναλντ Κούμαν και ξεχωρίζουν περισσότερο για τα ονόματα που απαρτίζουν την άμυνά τους: οι Φίρχιλ φαν Ντάικ, Στέφαν ντε Φράι, Μίκι φαν ντε Φεν, Ματάις ντε Λιχτ και Νέιθαν Ακέ είναι ανάμεσα στις επιλογές για το κέντρο της οπισθοφυλακής. Στη μεσαία γραμμή η απουσία του Φρένκι ντε Γιόνγκ και τον Τόιν Κοπμάινερς, ώθησε παίκτες όπως ο Τσάβι Σίμονς και ο Τιγιάνι Ρέιντερς να βγουν μπροστά, ενώ οι αρχικές αμφιβολίες και οι προβληματισμοί του Κούμαν για τους επιθετικούς Μέμφις Ντεπάι, Κόντι Γκάκπο, Ντόνιελ Μάλεν και Βάουτ Βέγκχορστ με την πάροδο του τουρνουά διαλύθηκαν.

Ο Όμιλος Δ’ δεν ήταν και ο πιο εύκολος από τους έξι. Η Γαλλία (0-0) ήταν ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο στο Euro 2024, ενώ η Αυστρία (ήττα με 3-2) και η Πολωνία (νίκη με 2-1) ήταν αντίπαλοι που μπορούσαν να φέρουν τους Ολλανδούς σε δύσκολη θέση. Με από μια νίκη – ισοπαλία – ήττα οι «Οράνιε» τερμάτισαν στην τρίτη θέση και στη φάση των «16» ξεπέρασαν με ευκολία τους Ρουμάνους με το ευρύ 3-0. Στα προημιτελικά νίκησαν με 2-1 την Τουρκία κάνοντας την ανατροπή καθώς βρέθηκαν πρώτη πίσω στο σκορ μ’ ένα μαγικό δεύτερο ημίχρονο. Στον ορίζοντά της έχει πλέον το Ολλανδία – Αγγλία και το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεπεράσει ακόμη μια δυνατή αντίπαλο προκειμένου να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει το τρόπαιο.

EURO 2024 ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

  • Ρουμανία – Ολλανδία (0-3)

EURO 2024 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ολλανδία – Τουρκία 2-1

EURO 2024 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • Ολλανδία-Αγγλία 1-2

 **Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ