Το… βιολί της η Ολλανδία

Reading time6 λ

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ολλανδία ήταν εντυπωσιακή και στην αναμέτρηση της φάσης των «16» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Οράνιε, όμως, έκαναν κι εκεί το καθήκον τους, πήραν με μάλλον εύκολο τρόπο τη νίκη και την πρόκριση με 3-1 και πλέον θα βρεθούν απέναντι στην Αργεντινή στα προημιτελικά, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για τον χαμένο ημιτελικό του 2014.

Το ενδεχόμενο οι Τουλίπες να κερδίσουν το στοιχημα να κατακτήσουν το παγκόσμιο προσφέρεται σε αποδοση 17,50. Κόντρα στους Αργεντινούς θα δώσουν δεδομένα το πιο μεγάλο τους τεστ ως τώρα στη διοργάνωση.

Φυσικά, όσο διατηρείται το εντυπωσιακό αήττητο του Λουίς Φαν Χάαλ σε κανονική διάρκεια αναμετρήσεων Παγκοσμίου, που κρατά από το 2014, τόσο πιο πολύ δυναμώνει η πίστη των Ολλανδών για πρόκριση στην τετράδα. Κάτι που είχαν πετύχει και στις δύο προηγούμενες παρουσίες τους σε τελική φάση, το 2010 και το 2014. Χώρια ότι ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ τους, Μέμφις Ντεπάι μπήκε κι αυτός στο… κόλπο του σκοραρίσματος.

Εντυπωσιακή σίγουρα δεν ήταν η Ολλανδία στον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου 2022. Ωστόσο κατάφερε να τερματίσει την κορυφή του πρώτου ομίλου, αφού έκαμψε την αντίσταση της Σενεγάλης και του Κατάρ στην αρχή και το τέλος των υποχρεώσεών της, έστω κι αν ενδιάμεσα «καρδιοχτύπησε» και είπε «ευχαριστώ» για την ισοπαλία με τον Ισημερινό.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΚΛΕΚΤΟΡΑΣ

Ουδείς, όμως, μπορεί να ξεχάσει ότι η Ολλανδία είναι αήττητη σε αγώνες Παγκόσμιου με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο. Το 2014, που τερμάτισαν στην τρίτη θέση, οι Τουλίπες βρέθηκαν μόλις μια φορά στην πλευρά των ηττημένων, στον ημιτελικό με την Αργεντινή, όπου «λύγισαν» στη διαδικασία των πέναλτι.

Η επίδοσή των Ολλανδών σε τελική φάση Παγκόσμιου με τον έμπειρο τεχνικό στο τιμόνι αναγράφει οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες. Κι αυτό το εντυπωσιακό πρόσημο μόνο απαρατήρητο δεν περνά τώρα που η διοργάνωση εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Σταθερά, αθόρυβα, αλλά και χωρίς να παίξει σπουδαία μπάλα στα δύο πρώτα ματς, η Ολλανδία του Φαν Χάαλ βρέθηκε στους «8» της διοργάνωσης.

Η Ολλανδία πήρε… απουσία στην προ τετραετίας διοργάνωση, χάνοντας το στοιχημα συμμετοχής στο παγκοσμιο από τα προκριματικά. Επιστρέφει στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, με όνειρο να στεφθεί για πρώτη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Το ενδεχόμενο αυτό είχε απόδοση 14,00 στο στοίχημα να κατακτήσει το παγκοσμιο, πριν να ξεκινήσουν οι αγώνες.Άλλωστε, στις δύο προηγούμενες παρουσίες της έφτασε αρκετά κοντά στον θρόνο, ενώ φέτος έχει ξανά στον πάγκο τον αρχιτέκτονα της εξαιρετικής παρουσίας της στο τελευταίο Μουντιάλ που συμμετείχε, τον Λουίς Φαν Χάαλ.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το 2010 στα γήπεδο της Νότιας Αφρικής, οι Οράνιε έφτασαν στον τελικό αλλά έχασαν στην παράταση από την Ισπανία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Βραζιλία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έφτασε μακριά, όμως και σε αυτό το παγκοσμιο χάθηκε και το στοιχημα της παρουσίας σε έναν δεύτερο σερί τελικό και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο. Αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι στον δραματικό ημιτελικό εναντίον της Αργεντινής. Τρίτη και… φαρμακερή θα μπορούσε να πει κανείς για τους Ολλανδούς, που όπως και το 2014, έχουν στον πάγκο τους τον Λουίς Φαν Χάαλ. Αν για κάτι μπορούμε να παμε ακόμα και στοιχημα σε αυτό το παγκοσμιο είναι ότι αυτή η έκδοση της Ολλανδίας που θα παρουσιάσει ο πολύπειρος τεχνικός μόνο αδιάφορη δε θα περάσει.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΟΛΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ «ΠΥΛΩΝΕΣ»

Μπορεί αυτή τη φορά, οι Οράνιε να μην έχουν τους μεγάλους σταρ που παραδοσιακά διέθεταν στη μεσοεπιθετική γραμμή. Όπως η θρυλική αρμάδα της δεκαετίας του ’70 που είχε μπροστάρη τον μυθικό Γιόχαν Κρόιφ. Ούτε μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του 1988 που κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο, με ηγέτες τους Φρανκ ΡάικαρντΡούντ Γκούλιτ και Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ακόμα και η λάμψη που υπήρχε την προηγούμενη δεκαετία παρόντων των Γουέσλι Σνάιντερ, Άριεν Ρόμπεν και Ρόμπιν Φαν Πέρσι, δε θα τη βρούμε στην Ολλανδία του 2022.

Ωστόσο, ο Φαν Χάαλ έχει χτίσει ένα αποτελεσματικό σύνολο, που βασίζεται σε τρεις «πυλώνες». Ο πρώτος και κορυφαίος είναι ο… φάρος της άμυνας, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ. Πιθανότατα, είναι ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός του πλανήτη την τελευταία πενταετία και αποτελεί πηγή σταθερότητας των «μετόπισθεν». Στο σύνολο της αμυντικής γραμμής των Ολλανδών οι συνήθεις που πλαισιώνουν τον εμβληματικό αρχηγό είναι ο γκολκίπερ Ρέμκο Πάσβεερ του Άγιαξ, μαζί με τους άλλους δύο στόπερ, τον Νέιθαν Άκε της Μάντσεστερ Σίτι και τον Τζούριεν Τίμπερ του Άγιαξ. Στα άκρα της άμυνας, η παρουσία του έμπειρου Ντάλεϊ Μπλιντ, επίσης του Άγιαξ, αλλά και το… δυναμό της Ίντερ, Ντένζελ Ντάμφρις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αναπτύσσονται οι «Οράνιε» μέσα στο γήπεδο. Πολύτιμη εναλλακτική λύση θα αποτελέσει ο Στέφαν Ντε Φράι της Ίντερ, που ήταν μέλος της κορυφαίας ομάδας του Παγκοσμίου το 2014, κατακτώντας την τρίτη θέση.

Το κορυφαίο κομμάτι του παζλ της μεσαίας γραμμής είναι ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ. Μπορεί στην Μπαρτσελόνα να μην έχει ικανό χρόνο συμμετοχής τη φετινή σεζόν, αλλά ο Φαν Χάαλ στηρίζει πολλά στη δική του παρουσία, αφού μπορεί να συνεισφέρει εξίσου καλά στο ανασταλτικό και το δημιουργικό κομμάτι. Κοντά του είναι ακόμα δύο παίκτες του Άγιαξ, οι Στίβεν Μπερχάους και Ντέβι Κλάασεν. Πολύ χρήσιμοι είναι πιθανό να αποδειχθούν επίσης οι «Διόσκουροι» της Αταλάντα, Μάρτεν Ντε Ρόον και Τέουν Κοοπμάινερς. Την έκπληξη μπορεί να κάνει ο ταλαντούχος 19χρονος Τσάβι Σίμονς. Θεωρήθηκε τεράστιο ταλέντο, «ξεστράτισε» στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά φέτος αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο του με τη φανέλα της Αϊντχόφεν.

ΤΑ… ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Όσο για τη «γραμμή κρούσης», εκεί ξεχωρίζει ο Μέμφις Ντεπάι της Μπαρτσελόνα. Στην Καταλονία μπορεί να αγωνίζεται ελάχιστα ως τώρα, αλλά ο 28χρονος φορ είναι το «έμβολο» της επίθεσης της Ολλανδίας. Η εκτελεστική του δεινότητα δεν θα περάσει απαρατήρητη αν παμε στοιχημα στο παγκοσμιο και στο κουπονι με τους πρώτους σκόρερ τον βρίσκουμε στην πρώτη δεκάδα των φαβορί, με απόδοση 30,00. Σίγουρα έχει πολύ ισχυρό κίνητρο καθώς απέχει μόλις εννέα τέρματα από το να γίνει ο πρώτος «κανονιέρης» στην ιστορία του ολλανδικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Παρέα με τον Στίβεν Μπέρχβαϊν του Άγιαξ ή τον περιζήτητο Κόντι Γκάκπο της Αϊντχόφεν μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες… ταραχές στις αντίπαλες άμυνες. Χώρια ότι υπάρχουν ως εναλλακτικές λύσεις οι έμπειροι Λούουκ Ντε Γιόνγκ της Αϊντχόφεν και Βόουτ Βέγκχορστ της Βόλφσμπουργκ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Στο παγκοσμιο 2022 το στοιχημα των Οράνιε είναι αρχικά η πρωτιά στον πρώτο όμιλο. Εκεί θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά τη Σενεγάλη στις 21/11, τον Ισημερινό στις 25/11 και τους διοργανωτές στις 29/11. Αν τερματίσουν στο ρετιρέ, τους Ολλανδούς θα περιμένει ο δεύτερος του δεύτερου γκρουπ, όπου βρίσκονται Αγγλία, Ουαλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Από εκεί και πέρα ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, καθώς στους προημιτελικούς είναι πιθανό να περιμένει η Αργεντινή και στην τετράδα μια εκ των Ισπανία, Γερμανία ή Βραζιλία.