«Βλέπει» τρίτο σερί ημιτελικό η Αγγλία

Reading time7 λ

Το εισιτήριο για την οκτάδα έφτασε με τρόπο πειστικό στα χέρια της Αγγλίας. Μπορεί να δυσκολεύτηκε για 40 λεπτά, αλλά επιβλήθηκε της Σενεγάλης για να βρεθεί στην προημιτελική φάση του Παγκόσμιου. Πλέον τα Λιοντάρια έχουν μπροστά τους ακόμα ένα μεγάλο στοιχημα στο παγκοσμιο 2022, να προκριθούν σε βάρος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας.

Τη δεδομένη στιγμή, η Αγγλία είναι τέταρτο φαβορί στο στοιχημα να κατακτήσει το παγκοσμιο με αποδοση 7,50 στην πλατφόρμα της Betsson. Ωστόσο, στο συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ περισσεύει η αισιοδοξία για παραμονή στην κούρσα διεκδίκησης του τροπαίου.

Ειδικά από την στιγμή που μπήκε στον χορό των τερμάτων και ο Χάρι Κέιν, οι Άγγλοι είναι λογικό να αποκτούν περαιτέρω αυτοπεποίθηση. Με την «πολυφωνία» που διαθέτουν στο εκτελεστικό κομμάτι, η «αφύπνιση» του αρχηγού μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες και να φέρει τα Λιοντάρια ακόμα πιο κοντά στη συμμετοχή σε έναν τρίτο διαδοχικό ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης, έπειτα από αυτούς του 2018 και του 2021.

Δύο πρόσωπα εμφάνισε η Αγγλία στην πρώτη φάση του Παγκόσμιου, αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση στον δεύτερο όμιλο. Οι πειστικές νίκες απέναντι σε Ιράν και Ουαλία παραμέρισαν την γκρίνια που έφερε η ενδιάμεση ισοπαλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους «16» οι Άγγλοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Σενεγάλης, με τη Γαλλία να είναι ο επόμενος αντίπαλος στον δρόμο των Λιονταριών για την κορυφή του κόσμου.

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, βέβαια, διατηρεί ψηλά την απόδοσή της λόγω του δύσκολου προημιτελικού με τη Γαλλία. Το αυτό ισχύει και για τους Γάλλους.

ΜΕ ΑΣΙΣΤ ΚΑΙ ΓΚΟΛ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Λύσεις για να τα καταφέρουν οι Άγγλοι, υπάρχουν αρκετές κι ο Χάρι Κέιν έσπασε το… ρόδι στη διοργάνωση, αλλά έχει δώσει και τρεις ασίστ. Ουδείς μπορεί να λησμονήσει την κλάση του αρχηγού των Λιονταριών, που μπορεί να μην σκοράρει, αλλά ως τώρα έχει αποδειχθεί καταλυτικός στο παραγωγικό σκέλος.

Μπορεί να μην μάγεψε με την απόδοσή της η Αγγλία στο 0-0 εναντίον των ΗΠΑ, όμως με τέσσερις βαθμούς και +4 θετική διαφορά τερμάτων σημαίνει ότι της αρκούσε να μη χάσει από την Ουαλία για να προκριθεί στα νοκ άουτ. Νίκησε 3-0 και τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου. Με το ίδιο σκορ πέρασε και τη Σενεγάλη στους «16».

Με όνειρα ξεκινά το παγκοσμιο 2022 η Αγγλία με στοιχημα την κορυφή. Μερικώς επιτυχημένη θεωρήθηκε η πορεία πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έφτασε ως τα ημιτελικά, αλλά τερμάτισε τέταρτη. Ανάλογα και η συμμετοχή της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το περασμένο καλοκαίρι δεν έφερε το αναμενόμενο τρόπαιο. Τα Λιοντάρια ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα είναι η σειρά τους και ότι θα μπορέσουν να τοποθετήσουν ακόμα ένα λάφυρο δίπλα στο… στοιχειωμένο του Μουντιάλ του 1966, τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας τους.

Τέταρτο φαβορί στο στοίχημα για να κατακτήσει το παγκόσμιο ήταν η Αγγλία, και η Betsson πρόσφερε το ενδεχόμενο επιτυχίας της στο 10,00 πριν τη σέντρα στο παγκοσμιο. Στο στρατόπεδο των Λιονταριών, βέβαια, υπάρχει γκρίνια έπειτα από την αποτυχία και τον υποβιβασμό στη Λίγκα των Εθνών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον πάγκο, η Αγγλία έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 έφτασε 30 λεπτά μακριά από το να βρεθεί στον τελικό, αφού έχασε στην παράταση από την Κροατία στον ημιτελικό. Τρία χρόνια αργότερα, ήταν η «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι που της στέρησε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον τελικό με την Ιταλία. Κοινή συνισταμένη, όμως, ήταν η εξαιρετική διαχείριση από τον 52χρονο τεχνικό. Βέβαια, έχει στα χέρια του το καλύτερο υλικό όλων των εποχών και μπορούμε να παμε και στοιχημα ότι θα παλέψουν στο παγκοσμιο, όντας εκ των φαβορί στο κουπονι του νικητή της διοργάνωσης. 

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΚΕΪΝ

Φυσικά, πρώτο βιολί των Λιονταριών είναι ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ. Ο αρχηγός της Αγγλίας και πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της, είναι το φαβορί στο στοιχημα πρώτος σκόρερ στο παγκοσμιο. Μεγάλος του αντίπαλος βάση των αρχικών αποδόσεων είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Χάρι Κέιν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Αγγλίας καθώς, συνήθως, αυτός στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» και στο προηγούμενο Μουντιάλ, είναι ο πρώτος Άγγλος σκόρερ στην Premier League και η παρουσία του είναι πάντα συναρπαστική στο γήπεδο.

Βέβαια, δεν είναι μόνος στη «γραμμή κρούσης» της Αγγλίας. Ο συνήθης παρτενέρ του, Ραχίμ Στέρλινγκ μπορεί να ψάχνει ακόμα τα πατήματά του μετά τη μετακίνησή του στην Τσέλσι αυτό το καλοκαίρι, αλλά φορώντας το εθνόσημο είναι πάντα εξαιρετικός. Δεν αποκλείεται, πάντως, να επιλεγεί ως παρτενέρ του Κέιν ο Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος έχει ξαναβρεί τον καλό εαυτό του τη φετινή σεζόν. Η μεσοεπιθετική γραμμή των Λιονταριών περιλαμβάνει ακόμα παίκτες όπως ο Μέισον Μάουντ, ο οποίος μοιάζει να είναι ο ηγέτης της Τσέλσι, ο Φιλ Φόντεν που «εκτοξεύεται» φέτος στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Μπουκαγιό Σακά της Άρσεναλ, ο οποίος προοδεύει διαρκώς, αλλά και ο Τζακ Γκρίλις της Μάντσεστερ Σίτι, που τον «βαραίνει» ακόμα, όμως, η «ταμπέλα» του ακριβότερου Άγγλου ποδοσφαιριστή της ιστορίας. Τελευταίος στο… τρένο ανέβηκε ο Τζέιμς Μάντισον της Λέστερ, που πραγματοποιεί μια σπουδαία σεζόν στην Premier League και μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις.

Πλούσια και σε κεντρικούς μέσους είναι η Αγγλία. Ο ηγέτης της Γουέστ ΧαμΝτέκλαν Ράις μαζί με την ταλαντούχο Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ντόρτμουντ μοιάζουν να είναι οι «πυλώνες» του Σάουθγκεϊτ. Ο Άγγλος εκλέκτορας έχει ακόμα σε αυτές τις θέσεις τον αρχηγό της ΛίβερπουλΤζόρνταν Χέντερσον, αλλά και τον σπουδαίο Κάλβιν Φίλιπς της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος ήταν βασικός, αλλά έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΑ «ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ»

Σε ό,τι αφορά τα «μετόπισθεν», κάτω από τα δοκάρια διαθέτουν τρεις ικανότατους τερματοφύλακες. Τον Τζόρνταν Πίκφορντ της Έβερτον, τον Άαρον Ράμσντεϊλ της Άρσεναλ και τον Νικ Πόουπ της Νιούκαστλ. Ουδείς δεν ξεχωρίζει για τα σωματικά προσόντα του, άλλα πραγματοποιούν εξαιρετικές σεζόν με τις ομάδες τους. Λογικά, ο Πίκφορντ θα συνεχίσει να κερδίζει το στοιχημα του βασικού στο παγκοσμιο. Ειδικά αν πάμε μια βόλτα στο πρόσφατο παρελθόν και δούμε τις εκπληκτικές παρουσίες του τόσο στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου υπήρξε «ακρογωνιαίος λίθος» των Λιονταριών.

Στην άμυνα, βέβαια, υπάρχει… μουρμούρα για τις ικανότητες των μελών της. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, σε παγκοσμιο επίπεδο το στοιχημα των σπουδαίων αποτελεσμάτων κερδίζεται πρωτίστως από την καλή αμυντική λειτουργία. Για την Αγγλία, η παρουσία των Κάιλ ΓουόκερΤζον Στόουνς της Μάντσεστερ ΣίτιΧάρι Μαγκουάιρ, Λουκ Σο της Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΈρικ Ντάιερ της Τότεναμ και Κίραν Τρίπιερ της Νιούκαστλ έχει αποδειχθεί εγγύηση. Βέβαια, εδώ υπάρχει η σημαντική απουσία του δεξιού μπακ της Τσέλσι, Ρις Τζέιμς, ενώ και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, που θα θεωρείται ο αντικαταστάτης του δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Σάουθγκεϊτ, παρότι πρωταγωνιστεί στη Λίβερπουλ και μάλλον με… βαριά καρδιά ο Άγγλος εκλέκτορας τον συμπεριέλαβε στην 26άδα.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο δρόμος για να κερδίσει η Αγγλία την πρωτιά στον όμιλο είναι μάλλον ανοιχτός. Μετέχει στον δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης και στις 21/11 θα βρει απέναντί της το Ιράν, στις 25/11 αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων στις 29/11 με το βρετανικό ντέρμπι κόντρα στην Ουαλία.

Βάσει δυνατοτήτων, μπορεί να κατακτήσει την πρωτιά του Ομίλου Β και να βρεθεί στους «16» με αντίπαλο από τον Όμιλο Α, στον οποίο μετέχουν η Ολλανδία, η Σενεγάλη, οι διοργανωτές και ο Ισημερινός, με τις πιθανότητες για πρόκριση στα προημιτελικά να είναι σαφώς με το μέρος της. Το βέβαιο είναι ότι πιο εύκολα θα παμε κάποιο στοιχημα ότι θα φτάσει στο παγκοσμιο, τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά του.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν υπερβάσεις, αφού εκεί θα κληθεί να αντιμετωπίσει είτε τον πρώτο του Ομίλου D (Γαλλία, Δανία, Αυστραλία, Τυνησία) είτε τον δεύτερο του Ομίλου C (Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία Σαουδική Αραβία). Αν κι εκεί τα καταφέρει, τότε στην τετράδα θα περιμένει πιθανότατα η δεύτερη ομάδα από τον Όμιλο Ε (ΓερμανίαΙσπανία, Ιαπωνία, Κόστα, Ρίκα) ή θα πέσει στην πρώτη του Ομίλου Η (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Γκάνα, Νότια Κορέα).