Προβλέψεις για τον Όμιλο F του Παγκοσμίου

Reading time7 λ

Ο Όμιλος F περιλαμβάνει δύο ξεκάθαρα φαβορί: το Βέλγιο και την Κροατία. Οι δύο ομάδες θεωρούνται το απόλυτο στοιχημα για το επερχόμενο Παγκόσμιο ως η δυάδα που θα περάσει στη φάση των «16». Όμως ο Καναδάς, που επιστρέφει στο τουρνουά για πρώτη φορά μετά το 1986, αλλά και το Μαρόκο, θα προσπαθήσουν να κάνουν την ανατροπή.

Δείτε την ανάλυσή μας για τον Όμιλο F, με τους παίκτες που πρέπει να προσέξουμε αλλά και το ιστορικό κάθε χώρας σε προηγούμενα Παγκόσμια.

ΒΕΛΓΙΟ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Το Βέλγιο δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Παγκόσμιο, όμως τις τελευταίες δεκαετίες δίνει τακτικά το παρόν στη διοργάνωση. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην εναρκτήρια διοργάνωση του 1930, όπου οι «Κόκκινοι Διάβολοι» αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων. Αυτή ήταν και η επίδοσή τους το 1954, το 1970 και το 1982.

Η χρονιά τους ήρθε το 1986, στο Μεξικό, όταν το Βέλγιο έφτασε στους ημιτελικούς και στη συνέχεια έχασε την τρίτη θέση στον μικρό τελικό. Ανέβηκε κατά μία θέση πριν τέσσερα χρόνια, όταν νίκησε την Αγγλία και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη Ρωσία.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Ο Κέβιν ντε Μπρόινε είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και, στα 31 του χρόνια, ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι ξέρει ότι αυτό είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου θα είναι στο απόγειο της δύναμής του. Πρόκειται για έναν παίκτη της μεσαίας γραμμής που προσφέρει κίνητρο και δημιουργικότητα στη βελγική ομάδα, συνεπώς ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ θα τον χρειαστεί στην καλύτερή του φόρμα στο παγκοσμιο κυπελλο.

Ο Ρομέλου Λακάκου παλεύει με προβλήματα τραυματισμών από την στιγμή που γύρισε στην Ίντερ το καλοκαίρι, αλλά παραμένει ο βασικός παίκτης του Βελγίου στην επίθεση. Κάτω από τα δοκάρια υπάρχει ο Τιμπό Κουρτουά, που είναι ίσως ο καλύτερος πορτιέρο στον πλανήτη.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Σημειώνοντας έξι νίκες και δύο ισοπαλίες, το Βέλγιο δεν αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στον προκριματικό του όμιλο για το Παγκόσμιο. Μία από τις νίκες αυτές, με 3-1 εναντίον της Ουαλίας στην πρώτη αγωνιστική, αποδείχτηκε κρίσιμη, καθώς στη συνέχεια οι Ουαλοί Δράκοι κατέκτησαν τη δεύτερη θέση. Όμως η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του Βελγίου ήταν πιθανότατα η νίκη με 3-0 εναντίον της Τσεχίας.

Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πέτυχαν επίσης μια αξιομνημόνευτη συντριβή της Λευκορωσίας, νικώντας τη με 8-0 εντός έδρας (με έξι διαφορετικούς σκόρερ). Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ότι ο αντίπαλος ήταν αδύναμος.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Πριν το 2022, ο Καναδάς είχε μία και μοναδική εμφάνιση σε Παγκόσμιο – κι αυτή πριν από 36 χρόνια. Τότε είχε κερδίσει μια θέση στο Μουντιάλ του Μεξικού, χάρη στην επιτυχία του στο Πρωτάθλημα CONCACAF (που σήμερα διεξάγεται ως Gold Cup) του 1985, όπου νίκησε την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα κατακτώντας τον ηπειρωτικό τίτλο.

Στη διοργάνωση εκείνη, ο Καναδάς ηττήθηκε και στους τρεις αγώνες που έδωσε στον όμιλό του, αλλά μόνο ντροπιαστικές δεν ήταν οι ήττες του από τη Γαλλία (0-1), την Ουγγαρία (0-2) και τη Σοβιετική Ένωση (0-2).

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Ο Αλφόνσο Ντέιβις είναι μόλις 22 ετών, αλλά ενδέχεται να αποτελεί ήδη τον καλύτερο Καναδό παίκτη όλων των εποχών. Στη Μπάγερν Μονάχου παίζει πίσω αριστερά, αλλά σε αυτό το Παγκόσμιο μπορεί να τοποθετηθεί πιο μπροστά.

Ο Τζόναθαν Ντέιβιντ, που σε επίπεδο συλλόγου αγωνίζεται στη Λιλ, είναι ο άνθρωπος από τον οποίο περιμένει τα περισσότερα γκολ ο Καναδάς. Ο επιθετικός αυτός, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, έχει εκπληκτικό ιστορικό στην εθνική ομάδα, έχοντας πετύχει 22 γκολ στις 34 έως τώρα εμφανίσεις του. Ο Ατίμπα Χάτσινσον παραμένει σημαντικό κομμάτι της ομάδας, ακόμη και στην ηλικία των 39 ετών.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Η προσπάθεια του Καναδά για την πρόκριση ξεκίνησε δύο γύρους νωρίτερα σε σχέση με το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κόστα Ρίκα. Πρώτα έπρεπε να περάσει από έναν όμιλο όπου αντιμετώπισε το Σουρινάμ, τις Βερμούδες, την Αρούμπα και τα Νησιά Κέιμαν, κάτι που έκανε με στυλ συγκεντρώνοντας 12 στους 12 βαθμούς και πετυχαίνοντας 27 τέρματα σε τέσσερις αγώνες (11 από τα οποία εναντίον των Νησιών Κέιμαν). Στη συνέχεια νίκησε την Αϊτή με συνολικό σκορ 4-0 σε δύο αγώνες, για να προχωρήσει στον τελικό προκριματικό όμιλο των οκτώ ομάδων.

Σε εκείνη τη φάση ο Καναδάς τερμάτισε στην κορυφή, μπροστά από τις υπόλοιπες επτά ομάδες, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά εντυπωσιακό επίτευγμα. Η νίκη με 2-1 εναντίον του Μεξικού και ο θρίαμβος με 2-0 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα μείνουν για πολύ καιρό στη μνήμη των οπαδών του.

ΜΑΡΟΚΟ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Το ταξίδι του Μαρόκου στο Παγκόσμιο ξεκίνησε στη διοργάνωση του 1970 στο Μεξικό, όμως οι τότε ήττες του από τη Δυτική Γερμανία και το Περού οδήγησαν στον αποκλεισμό του πριν την ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Βουλγαρίας στο τελευταίο του παιχνίδι στον όμιλο.

Στη φάση των ομίλων αποκλείστηκε και το 1994, 1998 και 2018, αλλά στο Παγκόσμιο του 1986 είχε μεγαλύτερη επιτυχία (κάτι που σημαίνει ότι τρεις ομάδες από τον φετινό όμιλο F έχουν όμορφες αναμνήσεις από εκείνη τη διοργάνωση στο Μεξικό). Σε εκείνο το Παγκόσμιο, το Μαρόκο κατέκτησε την κορυφή σε έναν όμιλο όπου υπήρχε επίσης η Αγγλία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, προτού ηττηθεί με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία στον γύρο των 16.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Ένας από τους βασικούς λόγους που το Μαρόκο προτιμά να παρατάσσεται με άμυνα τριών παικτών είναι ο Αχράφ Χακίμι, που ταιριάζει τέλεια στον ρόλο του αμυντικού μέσου. Ο αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν είναι η κύρια πηγή δημιουργικότητας στην ομάδα του Μαρόκου, οπότε λογικά θα τον δούμε να καταλαμβάνει επιθετικές θέσεις σε όλους τους αγώνες του ομίλου.

Ο Σοφιάν Άμραμπατ πιθανότατα θα οργανώνει στον χώρο του κέντρου, παίζοντας έτσι σπουδαίο ρόλο ώστε να αποδειχθεί και παραγωγική μια τόσο τεχνικά ικανή ομάδα. Ο 26χρονος παίκτης γεννήθηκε στην Ολλανδία και έπαιξε στην Εθνική Παίδων της χώρας αυτής, πριν επιλέξει να αγωνίζεται με το Μαρόκο. Είναι βασικό στέλεχος στην ενδεκάδα της Φιορεντίνα στη Serie A.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Το Μαρόκο πέρασε σαν άνεμος από την φάση ομίλων των προκριματικών Αφρικής, κερδίζοντας τόσο εντός όσο και εκτός έδρας τη Γουινέα-Μπισάου, τη Γουινέα και το Σουδάν, πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο πάνω από τρία τέρματα ανά αγώνα.

Η πιο δύσκολη δοκιμασία του δεν είχε ακόμη έρθει, αλλά στα πλέι οφ το Μαρόκο είχε αρκετά καλή κλήρωση. Αγωνίστηκε εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και, παρόλο που τα πράγματα δεν ήρθαν ακριβώς όπως τα ήθελε στον πρώτο αγώνα, που τέλειωσε με 1-1 στην Κινσάσα, η νίκη του με 4-1 στην Καζαμπλάνκα έδωσε την πρόκριση στα «Λιοντάρια του Άτλαντα».

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ιστορικό στο Παγκόσμιο

Η Κροατία παλιότερα αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και στην πρώτη της εμφάνιση ως ανεξάρτητο έθνος σε Παγκόσμιο Κύπελλο σημείωσε εκπληκτική επιτυχία: Η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα έφτασε στα ημιτελικά του 1998, νικώντας μάλιστα τη Γερμανία με 3-0 στη φάση των «8».

Το 2002, 2006 και 2014 ακολούθησαν αποκλεισμοί στη φάση των ομίλων, όμως πριν από τέσσερα χρόνια η Κροατία έφθασε στον τελικό του Παγκόσμιου της Ρωσίας. Στον αγώνα αυτόν νικήτρια αναδείχτηκε τελικά η Γαλλία με 4-2, αλλά οι «Βατρένι» έφυγαν με ψηλά το κεφάλι.

Αξιοπρόσεκτοι παίκτες

Ο Λούκα Μόντριτς αναδείχτηκε Κορυφαίος Παίκτης του Τουρνουά στην προηγούμενη διοργάνωση του 2018. Ο αειθαλής μέσος εξακολουθεί να παίζει δυνατά στα 37 του χρόνια. Παρόλο που αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το τελευταίο του Παγκόσμιο, ο «μαέστρος» της Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου στη θέση όπου αγωνίζεται.

Αν και ο Ιβάν Πέρισιτς μετατράπηκε σε ανασταλτικό μέσο από τον προπονητή του Αντόνιο Κόντε στην Τότεναμ, στο παγκοσμιο θα παίξει σε πιο προωθημένη θέση. Σε άλλο σημείο του γηπέδου συναντάμε τον Γιόσκο Γκβάρντιολ, έναν σπουδαίο κεντρικό αμυντικό ο οποίος θα επιδιώξει να κρατήσει «άσφαιρους» παίκτες όπως ο Ρόμελου Λουκάκου που θα αντιμετωπίσει στον Όμιλο F.

Σημαντικές στιγμές από την πρόκριση

Η Κροατία τερμάτισε στην κορυφή του προκριματικού της ομίλου για την Ευρώπη, με μόλις έναν βαθμό διαφορά από τη Ρωσία. Βέβαια, η μετέπειτα αποβολή των Ρώσων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εξασφάλιζε στους παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς ότι θα έπαιρναν ούτως ή άλλως αυτόματα την πρόκριση, ακόμα κι από τη δεύτερη θέση.

Η νίκη της με 7-1 εναντίον της Μάλτας τράβηξε τα βλέμματα, αλλά την πρόκριση για την Κροατία εξασφάλισαν οι τέσσερις βαθμοί που απέσπασε από τους δύο αγώνες της με τη Ρωσία.

Βασικοί αγώνες

Το παιχνίδι της Κροατίας με το Βέλγιο είναι εκείνο που προφανώς ξεχωρίζει στον Όμιλο F. Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο είναι στην τρίτη αγωνιστική και μέχρι τότε οι δύο ομάδες ελπίζουν ότι θα έχουν κερδίσει από έξι βαθμούς και θα παίξουν «τελικό» για την πρώτη θέση.

Ο αγώνας του Βελγίου εναντίον του Καναδά, στις 23/11, μπορεί να είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα αναμέτρηση. Οι αντιπρόσωποι της CONCACAF είναι ικανοί για ταχύτατες αντεπιθέσεις, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην προχωρημένης ηλικίας άμυνα του Βελγίου.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

1. Κροατία

2. Βέλγιο

3. Καναδάς

4. Μαρόκο

Μεγάλο φαβορί στο γκρουπ είναι το Βέλγιο (1.55), ακολουθεί στις αποδοσεις η Κροατία (3.50) και παρόμοιες πιθανότητες δίνονται στο Μαρόκο (11.00) και στον Καναδά (13.00).