«Ζωντανό» και με Λουκάκου το Βέλγιο

Reading time6 λ

Παρά τις δύο κακές εμφανίσεις του, το Βέλγιο, αν νικήσει την Κροατία στο τελευταίο ματς του ομίλου θα βρεθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Η πρόωρη επιστροφή του Λουκάκου στο δύσκολο τελευταίο παιχνίδι του Βελγίου αναμένεται να βελτιώσει και την ψυχολογία της ομάδας, αλλά και το κλίμα στα αποδυτήρια.

Η κορυφαία φουρνιά του Βελγίου, η «χρυσή γενιά» Βέλγων παικτών ετοιμάζεται για τον τελευταίο χορό της. Το να κατακτήσει επιτέλους έναν τίτλο είναι το μεγάλο της στοιχημα στο παγκοσμιο και πληρώνει 20,00 μετά τη σημαντική άνοδο της απόδοσης στην πλατφόρμα της Betsson! Εδώ και μια οκταετία μεσουρανούν τα μεγάλα αστέρια του στον ποδοσφαιρικό πλανήτη και όλο… γυροφέρνει την κορυφή. Το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η πορεία του σταμάτησε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα φιναλίστ Αργεντινή. Τέσσερα χρόνια αργότερα στη Ρωσία, κατέκτησε την τρίτη θέση, χάνοντας στον ημιτελικό από την εντέλει πρωταθλήτρια ΓαλλίαΑν επαληθευθεί, λοιπόν, η πρόοδος, αυτή τη φορά μπορεί να είναι η σειρά των Κόκκινων Διαβόλων να κερδίσουν το στοίχημα του νικητή σε αυτό το παγκόσμιο .

Βέβαια, οι τελευταίες αναμνήσεις στα μεγάλα τουρνουά δεν είναι ιδανικές για τους Βέλγους. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις μεγάλες προσδοκίες. Ηττήθηκαν στη φάση των «8» από την Ιταλία, η οποία έφτασε ως την κατάκτηση του τροπαίου. Το φθινόπωρο, στην τελική φάση της Λίγκας των Εθνών βγήκαν τέταρτοι και… καταϊδρωμένοι, χάνοντας από τη Γαλλία στον ημιτελικό και την Ιταλία στον μικρό τελικό.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΤΛΟ

Όμως, αυτός ο γαλαξίας αστέρων βρίσκεται στην πιο ώριμη στιγμή του, διαθέτει ατελείωτο ταλέντο και σίγουρα θα βρεθεί στην εξίσωση των διεκδικητών του τροπαίου. Άλλωστε, έχει αποδείξει πως διαθέτει και την τεχνογνωσία της φάσης των ομίλων. Τόσο το 2014 όσο και το 2018, οι Βέλγοι κατέκτησαν την πρωτιά στο γκρουπ τους, κάνοντας το «τρία στα τρία». Παμε στο πρώτο τους στοιχημα στο παγκοσμιο, αυτό της πρωτιάς στον Όμιλο F, ο οποίος είναι απόλυτα στα μέτρα τους.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι έξι χρόνια στον πάγκο και έχει αποδειχθεί ο κατάλληλος άνθρωπος να διαχειριστεί ισχυρές προσωπικότητες, στις κατάλληλες θέσεις. Το Βέλγιο δίκαια ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες, έχοντας πληρότητα μεσοεπιθετικά, έναντι οποιασδήποτε ομάδας του τουρνουά.

ΤΟ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»

Όλα τα βλέμματα στο 3-4-3 που έχει μονιμοποιήσει ο Ισπανός τεχνικός είναι λογικό να στρέφονται στη επιθετική τριάδα, όπου υπάρχει το «τρίγωνο του διαβόλου», το οποίο συνθέτουν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι, ο αρχηγός Εντέν Αζάρ της Ρεάλ Μαδρίτης και ο «μπόμπερ» Ρομέλου Λουκάκου της Ίντερ. Τη δεδομένη στιγμή, βέβαια, ο σούπερ σταρ της βελγικής ομάδας είναι ο Ντε Μπρόινε. Ο… εξπέρ των ασίστ και κορυφαίος επιτελικός μέσος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Μπορεί να «μοιράσει» παιχνίδι, αλλά και να είναι ο απόλυτος εκτελεστής. Από τα δικά του… κέφια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό η πορεία του Βελγίου σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ειδικά από τη στιγμή που ο Λουκάκου έχει περάσει αρκετές περιπέτειες με τραυματισμούς τη φετινή σεζόν, οι οποίοι δημιούργησαν ακόμα και αμφιβολίες για την παρουσία του στο Μουντιάλ. Ωστόσο, το «τανκ» των Κόκκινων Διαβόλων, που είναι και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας τους (68 γκολ σε 102 συμμετοχές) συνηθίζει να είναι εντυπωσιακός όταν φορά το εθνόσημο. Παμε και πάλι στοιχημα  ότι τόσο στο παγκοσμιο  2022 όσο και στο κουπονι για τη μάχη των πρώτων σκόρερ θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί.

Όσο για τον αρχηγό Εντέν Αζάρ, με μηδαμινή παρουσία και φέτος στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια, δε βρίσκεται σε ιδανική στιγμή. Η εθνική ομάδα, όμως, παραμένει το… καταφύγιό του και η ευκαιρία να αποδείξει ότι παραμένει παίκτης κορυφαίου επιπέδου είναι σε αυτό το παγκοσμιο το δικό του στοιχημα. Έστω κι αν έχει 13 μήνες να βρει δίχτυα με το βελγικό συγκρότημα. Με αυτή την πληρότητα της επιθετικής γραμμής των Βέλγων, θα μένουν στον πάγκο ο πολύπειρος Ντρις Μέρτενς της Γαλατάσαραϊ, ο εκπληκτικός Λεάντρο Τροσάρ, που κάνει… θαύματα με την Μπράιτον στη φετινή Premier League, αλλά και ο πάντα χρήσιμος Μίτσι Μπατσουαγί της Φενέρμπαχτσε.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ… ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΣΤΑ ΓΚΟΛΠΟΣΤ

Τεράστιες μονάδες υπάρχουν και στην τετράδα των χαφ. Ο Γιούρι Τίλεμανς της Λέστερ αποτελεί τον «μοχλό» του Βελγίου. Ο μοναδικός διασωθείς από το κακό ξεκίνημα των Αλεπούδων, με χάρισμα τόσο στο ανασταλτικό, όσο και στο δημιουργικό κομμάτι, αναμένεται να είναι το στήριγμα του Μαρτίνεθ. Ειδικά από την στιγμή που ο Άξελ Βίτσελ της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος παραμένει ποδοσφαιριστής σπουδαίας κλάσης δε διανύει και τις καλύτερες ημέρες του. Όσο για τα δύο άκρα, ο Τομά Μενιέ της Ντόρτμουντ και ο Τιμοθί Καστάν της Λέστερ θα… αλωνίζουν τις πλευρές.

Οι στυλοβάτες της εξακολουθούν να είναι οι δύο «γερόλυκοι». Ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ και ο Γιαν Βερτόγκεν, οι οποίοι όμως δεν αγωνίζονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, φορώντας τις φανέλες των Αντβέρπ και Άντερλεχτ, αντίστοιχα. Η εμπειρία τους, όμως, είναι τεράστια και με παρτενέρ είτε τον εξαιρετικό Βόουτ Φάες, ο οποίος ήδη προκαλεί αίσθηση με την παρουσία του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λέστερ, ή τον ανερχόμενο Αρτούρ Θετ («κολώνα» της Ρεν), θα δημιουργήσουν την τριάδα της άμυνας, η οποία –αν και είχε συχνά διαφορετική σύνθεση- δεν τα πήγε άσχημα στα προκριματικά, αφού δέχτηκε μόλις έξι γκολ.

Πίσω τους, ασφάλεια προσφέρει η παρουσία του Τιμπό Κουρτουά, ο κέρβερος των γκολπόστ του Βελγίου και της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πανύψηλος γκολκίπερ, ένας από τους τρεις κορυφαίους αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

ΣΤΑ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Στο παγκοσμιο 2022 το στοιχημα για το Βέλγιο είναι τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Στον Όμιλο F θα παίξει με Καναδά στις 23/11, Μαρόκο στις 27/11 και Κροατία την 1η Δεκεμβρίου. Πρόγραμμα που μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, γι αυτό και είναι φαβορί για την πρώτη θέση.

Όμως, στη δεύτερη φάση αρχίζουν τα ντέρμπι. Πέφτει πάνω σε μια από τις Ισπανία, Γερμανία από τον Όμιλο Ε. Αν ξεπεράσουν το πρώτο δύσκολο εμπόδιο, οι Κόκκινοι Διάβολοι θα συναντήσουν τον είτε τον δεύτερο από τον Όμιλο G (Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία, Καμερούν) είτε τον πρώτο από τον Όμιλο Η (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Γκάνα, Νότια Κορέα). Αν τα καταφέρει κι εκεί, το πιο πιθανό σενάριο του ημιτελικού είναι να βρεθεί απέναντι του μια εκ των Γαλλία, Ισπανία ή Γερμανία.